Tukaj ste sami mojstri žara vidim. mogoče bom tudi jaz to kdaj
Vidim, da večinoma pečete indirektno. Zanimivo. Kako dolgo se pa npr. peče indirektno, npr. perutničke? Pri indirektni peki mora bit pokrov obvezno pokrit, a ne?
Ko opravim proceduro segrevanja žara na oglje dvignem pokrov in mrežo zavrtim, da imam tisto polovico, ki se je segrevala direkt nad ogljem sedaj na strani, kjer ni oglja. Perutničke lepo porazdelim, ponavadi jih gre gor ravno 10kom in žar pokrijem z pokrovom. Spodnjo režo za zrak in režo na pokrovu povsem odprem. Potem pa nastavim timer na 10min in medtem NIČ NE dvigujem pokrova. Ko mine 10min, dvignem pokrov in perutničke malo porazdelim, tako da tiste, ki so bile bližje oglju prestavim v zadnjo vrsto in obratno. Nato spet pokrijem za 10min in nastavim timer za 10min. Nato sledi zadnja triada, ki jo pa lahko kombiniraš, kakor ti je všeč. Lahko spet opraviš isti postopek, kot prej in spet pokriješ za 10min ali pa zadnjo triado pečeš z odkritim pokrovom in direkt nad ogljem, kar prinese bolj zapečeno in hrustljavo kožo na perutnički. Seveda pa po drugi triadi malo premerim z termometrom, kakšna je notranja temperatura mesa. Sam se držim temperature 85 stopinj in pride lepo zapečeno, sočno in belo meso, ki kar samo odstopi od kosti.
Ko pa pečem piščančjo polovičko ( žal v ta žar ne gre celi piščanec ), pa isto pečem indirektno, s tem, da ne nastavljam timerja, ampak polovičko položim na rešetko in v prsa porinem BT termometer in temperaturo spremljam na telefonu. Od začetka peke pač žar pokrijem in ga ne odpiram, dokler notranja temperatura mesa ne doseže 55 stopinj. Nato polovičko samo obrnem tako, da je tisti del, ki je bil bližje oglju sedaj na kontra strani in žar spet pokrijem in ga ne odpiram, dokler me telefon ne opozori, da je notranja temperatura mesa dosegla nastavljenih 85 stopinj. Potem spet dvignem pokrov in z ročnim termometrom malo premerim notranjo temperaturo okoli in okoli in če je še kje malo pod 85 stopinj, pač polovičko obračam za kakšno minuto proti oglju, da doseže nastavljeno temperaturo.
Po tej metodi mi še nič ni uspelo zažgati ali premalo zapečti. Za cele kose mesa se tako ali tako uporablja indirektna peka, za manjše kose pa kakor komu paše. Jaz uporabljam indirektno peko, mogoče res traja ( ali pa ne ) kakšno minuto dlje, je pa rezultat božanski in te tehnike ne menjam.