Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Tega sem imel tudi sam sprva. Super termometer za ta denar!
Potem pa me je začel motiti BT domet, ker za te daljše peke, ponavadi počnem še kaj drugega in sem hitro izven dometa. Sem šel hitro na lov za wifi termometri in nato nabavil GrillEye PRO Plus. Super zadeva! Termometer povežeš na wifi, nato pa imaš dostop do temperatur in opozoril na mobitelu od kjerkoli, samo da je internet. Kupil sem ga na Amazon.de za cca 100€.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Evo, prva peka na žaru opravljena . Moram reči, da je Napoleon žar opravil nalogo z odliko. Vse se je lepo speklo, je pa res da sem za začetek pekel bolj simpl kose mesa.
Presenetila me je hitrost priprave žara za peko, za cel proces sem porabil cca 40 minut in že sem lahko pekel. Za oglje uporabljam dimnik, priročna zadeva.
Zanima me s čim mazete litoželezno ploščo? V navodilih piše rastlinska mast, kaj zdej to pomeni? Jaz sem mal premazal z rastlinskim oljem. Ne vem če je to ravno najbolje. Kakšen nasvet?
 
  • Všeč mi je
Reactions: smoukar
I

Izbrisan uporabnik #9334

To je v redu. Kaj je s sončničnim oljem narobe?
Mene motijo rešetke, ker so "preredke". Imam sicer Webra, toda pri Napoleonu je pa to še bolj očitno.
Pa, želel bi si možnost vstaviti v rešetko cigansko ponev. Je treba tudi narediti kaj v omaki.
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Evo, prva peka na žaru opravljena . Moram reči, da je Napoleon žar opravil nalogo z odliko. Vse se je lepo speklo, je pa res da sem za začetek pekel bolj simpl kose mesa.
Presenetila me je hitrost priprave žara za peko, za cel proces sem porabil cca 40 minut in že sem lahko pekel. Za oglje uporabljam dimnik, priročna zadeva.
Zanima me s čim mazete litoželezno ploščo? V navodilih piše rastlinska mast, kaj zdej to pomeni? Jaz sem mal premazal z rastlinskim oljem. Ne vem če je to ravno najbolje. Kakšen nasvet?
Rešetko mažem s špehom.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Gavran

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Jaz sem “dimnik” upokojil. Gorilnik na bombolce in je oglje zastartano v 2 min - za indirektno je to to, ce pa rabim za stejke pa pustim odprt pokrov 10 min in je vse oglje rdece.
 

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Kaj pa naredite npr z briketi ali ogljem, ki ostane? Ga je možno naslednjič zopet uporabiti? Danes sem pekel samo eno rundo in mi je ostalo še velik briketov. Lahko jutri iste uporabim?
Zanima me še na koliko stopinj imate pri indirektni peki?
 

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Briketi ali oglje? Moje izkušnje zaenkrat taksne, da so briketi velik boljši kot oglje. Temperatura je večja, držijo do 3 ure, zame so briketi zakon. Pri oglju mi velik prej pade temperatura. Kakšno gorivo vi uporabljate? Imam pa vse od webra.
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.148
357
83
Goriska
Rabim nekaj pomoči :)

Do sedaj sem doma vedno pekel v zidanem kaminu samo na oglje, sedaj pa je problem, ker smo morali kamin podreti, zaradi gradnje prizidka...

V glavenem zanima me, kaj bi mi priporočali, da sedaj (za naslednjo sezono) kupim?

Rad bi nekaj v stilu Webra, itd, da se da peči tudi indirektno, do sedaj sem vedno pekel samo direktno na oglju, rad pa bi sedaj imel za vse.

Gledam tudi malo te keramične žare.... V glavnem pojma nimam kaj naj vzamem, budget pa je recimo do max 1000€, raje manj :)

Recimo tale mi deluje zelo vredu in če je to prava stvar gledano dolgoročno bi se mogoče stegnil do tega zneska:


Hvala
 
Nazadnje urejeno:

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
S Kamadotom nimaš kaj zgrešit. Pazi, da ne boš razočaran, kot moj prjatu, ki je sicer poln denarčka in tudi kupil zato keramičnega. Potem pa slaba volja, ker se pečejo sam čivapi in dec more čakat, da se razgreje. Sem mu svetoval, da zamenjava, da meni keramičarja jaz njemu svojga pro tača a ni neki resen :cool:
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.148
357
83
Goriska
S Kamadotom nimaš kaj zgrešit. Pazi, da ne boš razočaran, kot moj prjatu, ki je sicer poln denarčka in tudi kupil zato keramičnega. Potem pa slaba volja, ker se pečejo sam čivapi in dec more čakat, da se razgreje. Sem mu svetoval, da zamenjava, da meni keramičarja jaz njemu svojga pro tača a ni neki resen :cool:

Da vprasam kaj je najvecja prednost keramicnega, oz. zakaj izbrati keramiko ter zakaj jeklenega?

Do sedaj mi je nekaj prijateljev svetovalo keramiko pa noben ni znal povedati zakaj tocno :)

Drugace do sedaj sem tudi jaz pekel vecinoma samo cevape, perutnicke, svinsjko vratovino, ribe ter kaksen kos govejega (kar tezko speci direkt na oglju).
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz sem vzel tole:

1601798793564.png


Spirit II E-310 GBS in sem prav zadovoljen.
Je sicer plinski, toda zato je mnogo manj dela z njim. Dela tudi indirektno, pač delaš z enim stranskim gorilnikom. Pogrešam edino cigansko ponev in jo bom verjetno šel sam delat po meri.

Za Kamadota ali Green egg se pa nisem odločil, ker kot kaže, potrebuješ mnogo več časa, da spečeš kaj konkretnega. Potem raje zadolžim mojo drago, da zadevo uredi v pečici - uspeh zagotovljen, za romantiko pri pečenju mi pa ni toliko.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bles