Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jaz brancine indirektno na cca 180 st. pribl. 20 minut na vsaki strani, potem pa še kako minuto direktno na vsako stran, da dobi hrustljavo kožico.

A ja, to je za cca. 500-600 g komade.
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Če je riba od 1.5 kg do 2-5 kg imaš vsako stran direktno 5-7 minut na močnem ognju in potem še 5-7 minut indirektno. Potem zaviješ v folijo in pustiš ene 10 minut zalito z olivnim oljem. Razžarjeno oglje dva prsta pod rešetko na polovici 57-ke. Tako je bila spečena 2,5 kg orada, tako da lahko mogoče čas še skrajšaš, če je riba mala.

Še enkrat težja riba pa je bila indirektno pečena v 67-ki 35 minut na 180-200. Dobro posolit in malo popoprat in zarezat po bočni liniji za takšen kos. Lahko se doda kak kos češnjevega lesa za dim ali vmes vejica rožmarina,da odda momentalono dim aromo.
 
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jah ne vem, no, meni se zdi, 20 min premalo za ribo pečeno na cca 180 st.
Pa probaj 2 x 15 , sej ne bo nič narobe. Odvisno seveda tudi od velikosti. Ampak govorim seveda o indirektni peki nad alu posodico z vodo, ki jo daš na dno zžara in pripomore, da se ne izsuši vse skupaj.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ribi pripomore k ne-izsušitvi edino le dovolj kratek čas peke na visoki vročini. Riba je pečena, ko gre lepo v notransjoti pri hrbtenici od kosti. Koža jo ščiti pred zapečenostjo mesa. Meso belo, pečeno, vendar nikakor ne suho. Vse kar je več je smrt za dobro divjo svežo ribo. Gojeno hiper produkcijo, ki je zamaščena, pa lahko cmariš kaj dlje. Boljšega okusa itak ne bo.
 
Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.191
1.198
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Če je riba od 1.5 kg do 2-5 kg imaš vsako stran direktno 5-7 minut na močnem ognju in potem še 5-7 minut indirektno. Potem zaviješ v folijo in pustiš ene 10 minut zalito z olivnim oljem. Razžarjeno oglje dva prsta pod rešetko na polovici 57-ke. Tako je bila spečena 2,5 kg orada, tako da lahko mogoče čas še skrajšaš, če je riba mala.

Še enkrat težja riba pa je bila indirektno pečena v 67-ki 35 minut na 180-200. Dobro posolit in napoprat in zarezat po bočni liniji za takšen kos. Lahko se doda kak kos češnjevega lesa za dim.

Gre za polkilskega brancina, to je vse. Koliko časa? 5 min na vsaki strani? Dam direkt na rešetko?
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Sicer sem prepozen...jaz sem danes pekel ameriške postrvi...indirektno 2 x 15 minut na vsaki strani...nato še cca. 2-3 minute direktno na vsaki strani.

Izpadlo je dobro.

Držal sem na 200 stopinjah in piko manj.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Pač ne obvladam tehnike pokritih žarov, ampak da se ga spečt hudiča na gradeli, pa je isto sočno in okusno
Branko okol kilcce zobek 4,5
2209598-224375_1066744141115_6733_n.jpg
 

Priponke

  • 2209598-224375_1066744141115_6733_n.jpg
    2209598-224375_1066744141115_6733_n.jpg
    73,1 KB · Ogledi: 649

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Twinmann Jest 5, direkt na rešetki, sam temperatura pa čas sta važna, cca 1 ura 15 minut temperatura hmm, roka mora bit na rešetki če jo držiš malo nad da te ne scver cca 15 sekund. Pečeš n prvi strani cca 35 do 40 minut, obrneš in zdoraj pokriješ z folijo. Vse je v prstu in trebuhu
wink-1.gif
 

unknown_user

Pripravnik
3. sep 2007
236
1
16
Zdravo,

Sezona se je začela, zanima me, kakšne BBQ omake uporabljate?Po tujini vidim, da je teh omak ogromno...

Zanimajo me izkušnje.

Nekaj primerov:

klik
jack daniel's

ogromno omak

Kaj pa glede začimb?Recimo Honey hog bbq sem videl, ze v parih posnetkih, da jo uporabljajo za začimbo piščanca?

klik

Sam trenutno uporabljam kar od MASTRO mešanica začimb za žar...ampak bi rad poskusil tudi kaj bolj "eksotičnega"

no da vidimo, s čim si drugi pomagate
cheer.gif
 
Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Jack daniels prodaja mesnica marincek v lj
Top zacimbe so od wiberga
Grill barbecue ali argentina grill
Mislim da v Slo se jih ne dobi
Probaj na netu
 
Nazadnje urejeno: