Hočem reč da lahko brez problema kupiš kiperbusha ali pa kamin in ga montriraš in ti noben ne more nič, in enako lahko kupiš novo klasično peč za centralno.
Ni problem začetna investicija, problem je da navadna (stara) pleh peč za drva zdrži 20-30 let, kakšne kvalitetnejše (litoželezne) pa tudi "večno". Torej 1000 eur stane peč, ki nima nobenega vzdrževanja in nobenih kompleksnih delov, ki bi se pokvarili. Peč s prisilnim vlekom in visokotemperaturnim zgorevanjem pa stane 5k eur, obvezno rabiš zalogovnik, senzorji crknejo na 3-5 let so po par 100EUR, elektronike rade shodijo 500-1000EUR. Peč kot celota pa zdrži 10-15 let, tudi če ne spušča se pokvari kakšen del ki ni več dobavljiv. Skratka prst v rit.
Glede ekologije se povsem strinjam da so male kurilne naprave problem, samo tega se ne rešuje na način kot se ga. Ekosubvencije so v tem primeru povsem nezadostne. Kot rečeno razliko do začetne investicije in obratovalnih stroškov navadne peči tudi približno ne pokrije nobena subvencija.
Japajade imam lambda peč 2013.... dal sem zanjo 2100 Eur - nizkocenovno pa nisem menjal še nič "trkam na les"Ni problem začetna investicija, problem je da navadna (stara) pleh peč za drva zdrži 20-30 let, kakšne kvalitetnejše (litoželezne) pa tudi "večno". Torej 1000 eur stane peč, ki nima nobenega vzdrževanja in nobenih kompleksnih delov, ki bi se pokvarili. Peč s prisilnim vlekom in visokotemperaturnim zgorevanjem pa stane 5k eur, obvezno rabiš zalogovnik, senzorji crknejo na 3-5 let so po par 100EUR, elektronike rade shodijo 500-1000EUR. Peč kot celota pa zdrži 10-15 let, tudi če ne spušča se pokvari kakšen del ki ni več dobavljiv. Skratka prst v rit.
Glede ekologije se povsem strinjam da so male kurilne naprave problem, samo tega se ne rešuje na način kot se ga. Ekosubvencije so v tem primeru povsem nezadostne. Kot rečeno razliko do začetne investicije in obratovalnih stroškov navadne peči tudi približno ne pokrije nobena subvencija.
saj če v kotlovnici nimaš veliko prostora, potem tja postaviš samo peč. vse ostalo pa v kak sosednji prostor.Prebiram to temo (da bom strokovno podkovan, ko bo potrebno staršem kaj svetovat) in sem se spomnil, da so se pogovarjali, da veliko poteka individualni uvoz peči iz Hrvaške, pa vidim da ni stvar v ceni ampak dobavljivosti.
Če crkne jutri klasična peč za centralno ogrevanje, kaj je nek minimum, ki se ga da danes urediti (v kotlovnici ni ravno veliko prostora) - prostorsko in finančno (klasična ogromna, slabo izolirana hiša, v kateri se ogreva le par sob).
imaš isto kot jaz, kupil tudi 2013 za dobre dva jurja (attacka) ?Japajade imam lambda peč 2013.... dal sem zanjo 2100 Eur - nizkocenovno pa nisem menjal še nič "trkam na les"
Zelo podobna moji TVT Standard UNI-E...Pri meni je še vedno ta 45 KW montirana 1970