Panični napadi - kaj, kako, zakaj ?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
no, je razlika ali si sociopat ali pa zaradi vecjega stresa, tezav v zivljenju, kar doleti vec ali manj vsakega vsaj enkrat, pokleknes pod bremenom.
ze po prvem postu, tvojem, se vidi kako druzba stigmatizira psiholoske tezave, ceprav jih ima vsak drugi clovek v taksni ali drugacni obliki. le, da si ti dedec in bos raje sel s flaso pira/vodke naprej, kar je pri nas druzbeno sprejemljivo ampak ze na srednji rok pogubno, nekateri pa radi resujemo stvari drugace. na dolgi rok.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.571
2.616
113
še v SLO - ampak komaj
In ti si mene ocenil po dveh besedah?

Kaj jaz stigmatiziram?

Pravim samo, da skrivanje takšnih težav ni dobro - ne za prizadetega, ne za socialno okolje.

Zaenkrat še vedno obstaja zdravniška molčečnost in do zdravstvenih podatkov ne pride delodajalec kar tako.

Vsekakor pa "nestabilna" oseba ne sodi za volan, v avion kot pilot in tudi ne za tekoči trak.

Avtorju - kot so ti svetovali - izločiti fizične težave, nato ozr. vzporedno "shrink" z zdravili simptome umiriti in na koncu psihoterapija (žal samoplačniška - tisti čvek enkrat na mesec, ki ga plača zavarovalnica je stran vržen čas in denar).

Nikakor pa "samozdravljenje" preko foruma - vsak je edinstven in nikakor ni nujno, da prijemi, ki so prijeli pri enem, primejo tudi pri drugem.

Pa še za ggg, sicer bolj za šalo, kot zares - prevelika evforija nad lastnim uspehom ne ravno znak metalne stabilitete.
smirk-1.gif

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
In kaj potem naredit, ko čakaš v vrsti v trgovini, naekrat ti pa začne nabijat srce, noge postanejo mehke in občutek imaš, kot da boš pravkar omedlel?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.522
2.893
113
v lokalni ostariji
ekokaprica ti sanjariš o tem, da te prebudi kakšen lep sexi varnostnik a?ccc...

mene zagrabi panika pred zaprtimi prostori...

čist paničen postanem če je gostilna že zaprta
wink-1.gif

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Naučiš se preusmeriti misli. Nekateri odštevajo ljudi ali artikle pred sabo (samo še pet, samo še štiri pa sem na vrsti....), nekateri odštevajo po sedem od sto, zaženejo hitro kratko igrico na telefonu.

Če si nekje na sredini, pa da imaš stvari že na traku, ne moreš kar oditi, prav tako ne moreš pobrati stvari nazaj s traku pa iti nazaj razsortitrati. Meni pomaga da grem iz vrste še po kakšno zadevo blizu blagajne, toliko da spremenim tok misli. Najslabše je začeti hitro dihati, ali pa posušati svoje srce...v tem primeru se bo iz tesnobe hitro začela panika delati.

Sicer pa boš že sam ugotovil svoj način ki tebi paše. Vedi da verjetno nisi edini ki je tesnoben v vrsti.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
Daš voziček na stran in se greš hitro nekam vsesti. Ni drugeA ali pa se zbudiš v objemu varnostnika ali druge naključne stranke.

Pa kako lahko pride do kolapsa ob visokem srčnem utripu? Navadno je zgodba prej obratna (beri: nizek tlak = omedlevica).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
In kaj potem naredit, ko čakaš v vrsti v trgovini, naekrat ti pa začne nabijat srce, noge postanejo mehke in občutek imaš, kot da boš pravkar omedlel?

.. glede na alter izjave greš v takem primeru potem v trgovino v Hoferja kjer teh problemov ni, saj moraš že na koncu vrste pri blagajni razmišljat kako boš robo razporedil da ti jo bo uspelo zložit in plačat preden začne prodajalka zavijat z očmi od tvoje počasnosti.

Pa tale izjava NI šala, dejansko je v njej precej resnice. Če te je strah blagajne ker boš tam doživel "napad" pred vsemi ljudmi potem je problem samo v temu da preveč misliš oz. razmišljaš o tem. Bolj ko razmišljaš slabše je in "napad" je bolj vejreten. Pač najdi neko drugo aktivnost pred blagajno, začni se hecat z osebo pred/za tabo, nabavi par kinderjajc in ostale bedarije ki so tam ...

Sicer glede na simpotme še vedno dvomim da gre za klasično psiho, boš pa lahko iz parih slabih izkušenj ki so fizične narave dobil dejansko prave psihične "napade panike" (sploh če imaš to v genih). Stvar je pač "mrtva zanka" kot pri večini bolezni psihičnega izvora, dokler jo ne presekaš se jo ne boš rešil.

Glede tablet, imej kaj za krizo vedno jih pri sebi ker ti bodo pomagale ostalo pusti zaenkrat. Dokler jih imaš v žepu ne boš imel napada panike!
grims-1.gif

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
do kolapsa lahko pride zaradi nizkega tlaka,cukra ali v tvojem primeru, tesnobnosti (srce začne biti močneje, iz straha začneš hitreje dihati, moč v rokah začneš zgubljati, nato noge postajajo mehke)....

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Kaj ti meniš, da bi mi lahko bilo, če nimam s 1/2 Lorama v riti nobene tesnobe, nabijanja srca, čudnega občutka v glavi, mehkih nog in nobene druge simptomatike, ampak sem normalen?

Psihiater pravi, naj sploh ne izgubljam časa z dohtarji.

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Sem 90% prepričan da imaš težave s tesnobnostjo in posledično na trenutke s paničnimi napadi.

Ampak mogoče bi bilo uredu da ti dohtar pregleda stanje, da ni slučajno še kaj drugega hujšega.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zanimivo, kako eni raje gredo v teorije in guglanje, namesto, da bi se lotili preiskav.

Če se bi meni kaj podobnega zgodilo, bi bil včeraj zjutraj v laboratorju in preverjal vse pomembne parametre, potem pa bi šele paničaril, da sem genetsko nagnjen k temu.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Psihiater mi je zatrdil, da se od tesnobe/panike ne da pasti skupaj, razen, če hiperventiliraš (globoko in hitro dihaš).

V tej smeri sem raziskoval tudi po internetu in našel naslednje:
Citat:
Here's the key point: What do you think is happening to your blood pressure during a panic attack?

It's going up. Probably not a lot, but it's doing the opposite of what you need to faint. So it's extremely difficult to faint during a panic attack. In order to faint during a panic attack, you need to have some other physical circumstance or condition which lowers your blood pressure to such a degree that it overcomes the increase.

It's not impossible, but extremely rare. Some people have a condition, called a syncope, which can result in a faint during panic. If you have such a condition, you would probably have a history of actual faints (not "almost fainting", actual faints) by the time you're in your thirties. Some people have what's called a Blood Phobia, and they can faint when they see blood. That's not an uncommon condition, but it's very different from Panic Disorder.

In more than 20 years of treating patients with Panic Disorder, I've seen four who had actual fainting episodes. Certainly it was of little comfort to them that it was so rare and, if you have a history of actual fainting episodes, you have to learn how to manage them and protect yourself. But if what you have is a history of fearing a faint, of feeling like you were about to faint, of thinking you just narrowly dodged a faint, and so on, in the absence of any actual fainting episodes, then what you are troubled by is a fear of fainting in the absence of any actual fainting.

While fainting almost never occurs, the fear of fainting is extremely common among people with Panic Disorder. This is because people often feel dizzy and lightheaded during a panic attack, and mistakenly associate this with fainting. People who have never fainted in their lives will say "it feels like fainting".
http://www.anxietycoach.com/what-panic-attacks-can-do-to-you.html

Sedaj sem bolj pomirjen.

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zanimivo, kako eni raje gredo v teorije in guglanje, namesto, da bi se lotili preiskav.

Če se bi meni kaj podobnega zgodilo, bi bil včeraj zjutraj v laboratorju in preverjal vse pomembne parametre, potem pa bi šele paničaril, da sem genetsko nagnjen k temu.

Daš 200 eur in imaš večino pomembnih rezultatov.

Sam sem imel reakcijo na zdravilo v taki obliki da sem se skoraj zadušil (dobesedno), ker mi je stiskalo vrat kot bi me nekdo z rokami držal, vode nisem niti čutil na rokah, tresavica po celem in utrip na ne vem, nek turbo mode je bil.
Sem bil že modrikast v obraz in se splazil ven, ker hodit ni šlo...na srečo me je spustilo, čez pol ure sem bil recimo dober.
Dežurna je rekla, da ni to nič, da naj pridem, če bo res kaj narobe.
Še danes mi je žal, da ji nisem dal ene okoli kepe.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
RUNO, soforumaš NIK 88 ti vsebinsko dobro piše.
Preberi ga še enkrat in poskušaj slediti.
To je rešitev.