Avtor teme,
poslušaj me pozorno....počasi me beri....tudi večkrat, samo da ti bo pomagalo...
Če imaš res panične napade, sem nekdo, ki je dal to vse čez in se rešil iz kroga brezna po naravni poti.
Branje tvoje zgodbe je skorajda identično moji zgodbi življenja.
Pri meni se je začelo s finančno luknjo v žepu, potem na delavnici za brezposelne na Zavodu, nadaljevalo v naslednji preobremenjeni službi in..... seveda...dokončno potrdilo v velikem trgovskem centru.
Ampak to je moja zgodba. Ta tema je namenjena tebi in s tebi podobnimi težavami.
Moj namen je da ti pomagam, vsaj s spodbudnimi besedami in vsem mladcem, saj je psiha največji razlog v mlajši populaciji za vzemanje neupravičenega dopusta pri delodajalcu.
Sam sem rabil skoraj leto dni, od začetkov simptomov do rešitev, da sem se izvlekel iz brezna težav, ampak mi je uspelo, meje svojega telesa in psihe mnogo bolj poznam in prenesem še več bremen, kot preden so se težave sploh začele.
Prva stvar:
Rabiš razumeti, da s tabo ni nič fizično narobe. Nič.
Si človek. Kot sem človek jaz, ali tvoj uspešen prijatelj, ki ti prvi pride na misel. Jap to je tisti prijatelj, ki ti ponavadi prvi serje po glavi, ima dobro plačo, vsaka mu ga potegne in ima razlog, da se nonstop smeji v življenju (polek praška v nosu).
Vsi smo uspešni na določenem področju in vsi smo slabi nekje drugje. Sam znam marsikaj, obvladam od tehnike, do psihologije marketinga, ampak imam svoje šibkosti. In tudi ti jih imaš.
Druga stvar ki je rabiš razumeti:
Trenutno, tvoja naloga ni dobrikanje šefu po sestanku glede profita, všečnost partnerki da ji v vsem ugodiš, staršem da jim pokažeš da si boljši....nič od tega.
Tvoja življenska naloga je, da spoznaš meje samega sebe in jih pomakneš naprej, da boš normalno funkcioniral v življenju.
Razumi da imaš kot imamo vsi, težave s psiho. Razlika med mano in tabo je v le v tem, da rabiš se je naučiti obvladovati, preden ona obvlada tebe.
Imaš več poti rešitve, v grobem pa dve:
- omiliš napade z zdravili. Ko ti začnejo delovati, NUJNO reši probleme ki te tarejo (lahko da je kaj večjega, ali pa le neka malenkost na šihtu,projekt,sodelavec,partnerka, nakupovalni center,gužva, službeni razgovori, denar...ki ti ne da mira). Lahko celo da se ne zavedaš dejanskega problema, pa se ti je čez čas nabralo.
Pomagali ti bodo razni antidepresivi, če boš pa slučajno ostal kdaj brez, pa pomaga delno tudi alkohol ali opiati brez recepta (caffetin-codein). Torej karkoli, da te začasno omami ali dvigne serotonin.Verjetno tudi travica pomaga- sam ne bi vedel, nisem probal nič od predlaganega, ampak predvidevam da pomaga, saj dvigne neurotransmiterje- kar je tvoj osnovni problem: Imaš nizek nivo možganskih prenašalcev,ponavadi je serotonin problem.
Druga varianta je
- vržeš zdravila stran in pošlješ nadaljne obiske pri zdravniku/terapevtu v 3 PM. ( talko sem sam naredil).
Ta rešitev je Hard way, zna se zgoditi da se ti zadeva stopnjuje, se začneš še bolj izogibati določenih socialnih območij, se boš sesedel sredi ceste,v trgovini, mislil boš da se ti je totalno zmešalo...ampak se boš naučil obvladovati situacijo in čez čas dokaj normalno živeti z njo.
Če hočeš instant pomoč pojdi po prvi poti, če hočeš rešitev pa upoštevaj drugi predlog.
Meni je pomagalo, da sem se poglobil in izobrazil v čem je dejanski problem.
Moj življenski nasvet avtorju in podobnim v situaciji je:
-Vzemi tablete ki ti jih je zdravnik predpisal in jih skupaj s Helexom tvoje partnerke splakni v WC školjko.
Če te bo partnerka čudno gledala in se upirala , vedi le da ima še večje težave kot ti, le da jih bolje skriva kot ti....
Naredi kot ti svetujem, pa se za vedno ti izogni teh težav. NUJNO je, da delaš na sebi in rešiš izvor svojih težav.. Če je treba vzemi dopust. Pojdi v cerkev, med menihe, v mošejo, naravo... Izobrazi se o paničnih napadih,zakaj, kako, kdaj pride do tega.
Sam sem se izobrazil o dopaminu,serotoninu,adrenalinu,kortizolu,triptofanu... in ostalih zadevah da vem kaj kdaj in zakaj se dogaja z mano, preberi cel nebojse forum...karkoli...nima veze...važno je da razumeš sebe in svoje telo.
Ker le ko boš poznal svoje telo, se boš zavedal prednosti in omejitev, do kam lahko greš. Z ustreznim znanjem pa boš te meje porinil naprej da boš se naučil živeti s stresom, kar je prvotni namen.
Vedi pa da si le en izmed mnogih med nami.Pa srečno.