Panični napadi - kaj, kako, zakaj ?

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Pravkar dopolnil 30. Zdrav, močan, športnik. Menim, da moje življenje ni preveč stresno.

Prejšnji teden na sestanku - naenkrat mi začne v glavo stopati vročina, začnem se potiti, srce nabijati, vse je postalo upočasnjeno, Ker nisem mogel dobro dihati, sem mislil, da me je infarkt ali kap. Po hitrem postopku zapustil sestanek, oddivjal na urgenco, tam so mi zabili v rit injekcijo apaurina in sem bil dober.

Med vikendom se sprehajava z ženo po trgovini. Zopet enak občutek. Noge so postajale mehke, vse okoli mene počasno in megleno. Občutek sem imel, da se bom vsak čas sesedel. Jedina pozna te zadeve, zato me je zvlekla na WC, iz torbice potegnila helex in zahtevala, da ga pogoltnem. V pol ure sem bil kot nov.

Podobna zgodba včeraj v spanju - zbudim se povsem prešvican, soba se mi je vrtela okoli glave, občutek pa, kot da se mi meša. Jedina je zopet privlekla helex, po katerem sem zaspal ko beba. Jedina me je začela plašiti, da če se zadeva ne bo umirila, naj grem k psihiatru po antidepresive. Halo? K sreči je moj dober prijatelj psihiater. Ko sem ga danes klical, mi je naštel dve opciji: a) genetika, b) hud stres. Rekel mi je, da mi bo dal zdravila, če se bo to ponavljalo, in da se s temi problemi sooča več ljudi, kot si sploh lahko mislim.

Nekaj malega o anksioznosti vem, ampak da lahko take zadeve udarijo vsakogar in to kar naenkrat? Kako, kar naenkrat? Sem na dobri poti, da končam v Polju?
confused-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Kaj če bi za začetek dal pregledat, kri, da vidiš če je vse OK v oganizmu, minerali, vitamini, hormoni...šele potem bi jaz paničaril okoli psihe.

Zgodovima podobnih obolenj v familji?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Saj je napisal, da je športnik
wink-1.gif

Edino, če je kak profi športnik, ki presiljuje svoje telo preko meja, potem to ni več zdravo.

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Najprej pojdi hohtarju da ti pregleda cuker,kri in ščitnico. Če je s tabo drugače vse u redu zna biti stres. To kar si doživel je panični napad, če se je ne ozdravi lahko vodi v agorafobijo in še kaj hujšega. Helex pomaga ampak samo na kratek rok, na daljši rok boš moral odkriti vir težav in jih odpraviti. V Polju ne boš končal. Lahko si pomagaš z blagimi zadevami ki si jih brez recepta kupiš (Šentjanževka, Deprim kapsule), ali ti pa dohtar predpiše Cipralex. Vedi da če imaš res panične napade in se odločiš za terapijo s tableti da zna trajati da primejo (tudi kakšen mesec), v vmesnem prehodnem času ti zna biti na trenutke še slabše z vrtenjem.

Odsvetujem ti uporabo kofeina ali alkohola. Kofein dviguje stresni hormon kortizol, ki ti lahko sproži nasledni napad. Sproži se ti lahko slučajno, je pa večja verjetnost da se ti sproži naslednji napad v gužni, hrupu, gostem prometu...povsod tam, jer imaš na videz neizhodno situacijo.

Predvsem pa moraš delati na sebi, sam sebi si najboljši psiholog.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Kot so že ostali svetovali najprej odštej vse možne biološke/fizične vzroke kar pomeni da za začetek obišči osebnega zdravnika da opravi osnovne preiskave (EKG, kri, ...). Taki napadi so lahko tudi posledica sladkorne bolezni oz. drugih dejavnikov ki vplivajo na kontrolo sladkorja v telesu (hormonske motnje). Lahko imaš tudi kakšne težave z delovanjem srca. Če si športnik poskrbi še za pravilno rehidracijo oz. se odpovej začasno večjim naporom, poskrbi za ustrezno ravnovesje elektrolitov.

Načeloma če prej nisi imel težav potem pomisli kaj si spremenil v zadnjem času, lahko je karkoli od prehrane do drugih aktivnosti.

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Pa še nekaj, to da si že kar na Helexu po prvem napadu (če si imel sploh napad), je kot da bi nekoga prvič v življenju malo glava bolela pa bi že v prvo vzel morfij.

Helex se vzame ko res ni drugega izhoda. Je zelo močna zadeva, zasvojiva in ko ti čez čas zraste toleranca do helexa ker ti več ne prime, si še na slabšem kot na začetku.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Ni nujno, da je bil to panični napad. Se mi je že zgodilo podobno (mehke noge, potenje, meglenje,..). Zdravnikova razlaga je bila, da se to pač ženskam dogaja. Mislom, da je predvsem povezano s pritiskom in srcem. Ko telo pride v nevšečno stanje je naravni obrambni organizem telesa ta, da poskuša telo spraviti v horizontalo.

Kaj pomaga? Da se usedem, noge v luft, kozarec vode in 10-15 minut time-outa. Nobenih antidepresivov in druge kemije. Panika pride boljzaradi tega, ker izgubimo kontrolo nad sabo. Saj ne, da se to dogaja vsak dan, 1-2 na leto. S časom se naučiš prepoznati simptome in ustrezno preventivno ukrepaš.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Jaz bi se vprašal čemu ma njegova punca kar helex v torbici...
grin1.gif

Sicer pa upam, da bo s teboj (@Runo) vse OK.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.260
152
63
A imajo zdravniki še vedno 20 receptov na voljo mesečno - za lastne in druge potrebe ?

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
Ni nujno, da je bil to panični napad. Se mi je že zgodilo podobno (mehke noge, potenje, meglenje,..). Zdravnikova razlaga je bila, da se to pač ženskam dogaja. Mislom, da je predvsem povezano s pritiskom in srcem. Ko telo pride v nevšečno stanje je naravni obrambni organizem telesa ta, da poskuša telo spraviti v horizontalo.

Kaj pomaga? Da se usedem, noge v luft, kozarec vode in 10-15 minut time-outa. Nobenih antidepresivov in druge kemije. Panika pride boljzaradi tega, ker izgubimo kontrolo nad sabo. Saj ne, da se to dogaja vsak dan, 1-2 na leto. S časom se naučiš prepoznati simptome in ustrezno preventivno ukrepaš.

To kar si ti doživela je najbrž padec sladkorja.

Panični napad ima podobne simptome, ki pa se za razliko od cukra lahko zgodijo tudi ko človek sedi,leži. Osebi s paničnim napadom ne pomaga da se usede in dvigne noge, ampak išče izhod iz na videz neobvladljive situacije. Prepoznavni simptomi so: vrtoglavica, neenakomerno dihanje, občutek odsotnosti, okolica je čudna,vidni kot se zmanjša, občutek da se boš sesedel,občutek nebvladovanja situacije, vse postane glasno, vse te moti, srce čudno utripa ali pa imaš občutek da celo ne utripa, ne veš ali bi se usedel,stal,ulegel...želiš si samo stran od vsega.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Sploh, ker tu ne gre za aspirin, da se bi talal naokoli kot bombončke, ampak za potencialno nevarno zasvoljivo zadevo (benzodiazepin), brez zdravniškega nadzora.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.009
113
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Mislim, da je zdaj 40 na leto.
In samo za družinske člane.
Ni res. Lahko za kogarkoli. Vzame recept, napise gor kaj naj ti dajo. jaz sem recimo sam svoje podatke izpolnil v za to namenjenih rubrikah.
Mislim pa da so neke omejitve oz kontrolni mehanizmi pri narkotikih, benzicih itd...