Ortodont za otroka

darwin

Majstr
17. avg 2007
760
549
93
Na alterju se res vse najde. Ravno danes zjutraj sem razmišljal, da bi moral preveriti, kdaj naj otrok začne z ortodontiko, alter pa kot da bi me slišal, ponudil temo med latest :)

Pri kateri starosti so vaši otroci začeli ravnati zobe, če so imeli ugriz v redu?
Otrok je bil pri 4ih letih na samoplačniškem ortodontskem pregledu (ker mu je ZZZS določil rok čez 7 let, izbrano zdravnico pa je holop z novim zakonom tako ali tako vrgel iz sistema, ker je bila pras.ica dvoživka), kjer je ugriz ocenila kot primeren, stalnih zob pa takrat še ni imel.

Sedaj ima na zgornjem loku stalne sekalce (ostalo še mlečno) in obe dvojki sta krivi, štrleči, tako da otrok sam reče, da mu njegovi zobje niso všeč.
Kdaj naj ga naslednjič peljem k ortodontu? Čakati še kakšen stalni zob ali začeti že samo sekalci?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.092
1.562
113
Titograd
To je bila tudi moja misel. Ampak ne bi sel v kako turisticno hrvasko ambulanto. Raje nekam, kamor hodijo lokalci.
Tako bomo mi naredili, že itak hodima oba z ženo preko 10 let na hrvaško k zobozdravniku, pa boma tudi otroka k ortodontu tja poslala, če bo res potrebno toliko čakati (5-8 let na napotnico), pa lepo refundacijo na zavarovalnico. Je pa rekla ortodontinja, da bi še malo počakala in da bi po 5. letu zdravila, koliko bo potrebno... upam da bi bilo tako. Ker pri teh čakalnih dobah je lahko otrok hitro prestar in mu drugo kot privat, kjer gredo tisoči €€€, niti ne preostane več.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.092
1.562
113
Titograd
Ti kar, vsak po svoje. Jaz imam tukaj slabe izkušnje, vem pa da mi je zobozdravnik tam rešil kar se je še rešiti dalo, mi porihtal stare napake in imam zdaj, z izjemo rednih obiskov 1x letno, končno mir.

Tudi pri VBO sem dobil slab občutek, se vsedem, ona pogleda in bi kar začela takoj delati, vse bi poravnala, tak na oko, brez ortopana, brez razlage, brez ničesa... kar začnimo, 4500 na čeljust, lahko plačate na obroke... eeeej alo, malo samo čakaj, kam rineš u p m, niti se ne bi pogovorila z pacientom, niti mu razložila kaj in zakaj narediti, potem pa koliko to stane. Čista industrija, prej trgovec kot ortodont. Sem rekel da moram malo premisliti, naslednji teden so me gušili preko maila če sem se že odločil, cena pa je padla iz 4500 na 3200 na čeljust, brez da bi jih kaj vprašal:D niti blizu ne grem, ko pa jih začnejo reklamirati še neki influencerji pa sem prepričan, da je bolje držati varnostno razdaljo od njih...

Že drug ortodont v mb je imel čisto drugačen pristop. Naredil ortopan, pogledal, v naslednjih 10 minutah sma šla od zoba do zoba, kaj bi bilo potrebno narediti, kake so možnosti, potem pa koliko €€€.

Tudi nekaj ostalih ortodontov je imelo dokaj podoben osnoven pristop obravnave problema. Pri nas in v HR. Noben ne počne stvari kar na blef in z pogledom v 2 sekundah ne postavlja diagnoz.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.246
4.285
113
VBO ni vreden komentarja. Imaš pa na HR srečo očitno, dva kolega sta si dala tam "porihtat" celoten gepis in oba sta imela resne težave. Naši so jima samo bolečine manjšali in ju napotili nazaj v HR. Niso pa to bili neki no name zobozdravniki.
Osnovna razlika je v tem ker ti pri nas pošten zobar reče to bo trajalo 3 mesece da bo gotovo, v HR, BIH, SRB pa 3 obiske v roku 14 dni. :(

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.092
1.562
113
Titograd
Jaz ne hodim takemu, ki dela tako, me je preveč strah ker sem mel prevečkrat že opravka z šalabajzeri. En dan pregled, ortopan, od zoba do zoba kaj je narobe, pod kar nekaj zobi je bil spregledan granulom, ki od zunaj ni bil viden, samo zobje so se naenkrat začeli lomiti in pokati... zdravljenje da se ne širi dalje, po 1 mesecu nazaj, polomljeni zobje ven, celjenje 6 tednov, nato nazaj, brušenje kjer bo mostiček gor prišel, odtis čeljusti, čez 1 teden prišel in je mostiček šel gor.

Imam 45 min vožnje do tja v eno smer, pa sem se vsakič peljal.

8 let brez kakršnihkoli težav, po ničemer se ne vidi kje je moje in kje več ni. Cena pol nižja kot pri nas. Tudi nekaj plomb je zamenjal, v 10 letih sta 2 beli plombi padle ven, ostale so vse noter, vsaj 2 že 10 let ali blizu tega. Pri nas so bele plombe padale ven po 1 letu. Sama plomba pri nas zmazek, ko da je zidar z kelo malo vrgo noter, tam mi plombo brusi, polira, jemlje parkrat odtise pa spet brusi, polira, rezultat neprimerljiv.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

jezek

Guru
24. jul 2008
5.486
2.379
113
Tu ni nobenega pravila. Del familije hodi v Zg, pa so polovici vse hudo zajebali, drugi polovici pa vse v nulo. Isti dohtar, razkicna starost in situacija pacienta. Takisto jaz, imam v Lj top zobarja, pred 10 leti mi je zrihtal vse v nulo, drzalo 10 let, sem ga priporocil vsem znancem....vsi zadovoljni se danes v pm. Po 10 letih sem sel ponovno jaz. Cesarkoli se lotiva je pogreb.... Pac leta prinesejo svoje, sestava zob se zjebe, telo ne prenasa vec enako posegov... Zdaj pa bodi pameten

• Všeč mi je

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
55.803
7.469
113
Jaz tudi slišal, iz prve roke, da so potem slovenci popravljali za hrvati...saj nekje morajo dobit razliko not, pač naredijo manj kvalitetno, logika :)

• Všeč mi je

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.703
1.589
113
Zato pa pravim.. ne it k zobarju, ki se gre zobarski turizem. Tile samo stancajo in kasirajo. Obstajajo pa, tako kot v vsaki drzavi, tudi na Hrvaskem top zobarji. Ni treba posplosevat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
55.803
7.469
113
Seveda so, in tudi v bosni, na kosovu so top...

pač pišemo generalni vtis, lahko pa nekdo, ki ima top izkušnjo, pove kje konkretno je to bilo, da drugi ne tipajo v temi in se nejebejo drugje