Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Od oka 30l/30min pod 20C (pozimi je to 15C ali manj oz. sem tudi že "podhladil" v 30min, poleti pa recimo da zleze za črtico/dve pod 20C) .. je pa rezerva predvsem v črpalki, ker tole pretaka pivino malce nad 5l/min (omejuje pretok precej tudi whirpool šoba ki ima fi 7mm, vse ostalo je full flow na 1/2" oz. ima vsaj 10mm fi). Vodo za hlajenje imam s potoka tako da tudi nima nekega silnega pretoka, mogoče 15l/min .. tako da če bi na obeh straneh povečal pretoke bi rekel da je tak sistem zadovoljiv za vsaj še 1x večji batch.
S tako "švoh" črpalko pozimi, bi šlo najbrš lahko direkt v fermentor?
Jp, sej za sladice iz katerih delam destilacijo direktno hladim s tem hladilnikom iz mash tuna (70C) v fermentor, pa v bistvu ohladi dovolj že pri max. hitrosti ampak imam še malo znižano da mi lepo izpira slad. Enako bi šlo tudi s pivino, samo delam povratek v lonec zato ker mi je ideja hlajenja cele količine piva hkrati bolj blizu (je enako kot bi hladil s spiralo v loncu) oz. daje bolj konstantne rezultate + da imam whirpooling ker mi s tem lepo separira hmelj in pa hot break na sredino lonca in dobim potem v fermentor precej čisto pivo. Dejansko tega zadnjega nisem verjel dokler nisem videl, deluje perfektno.
Sedaj sem nabavil za v lonec še "trub/pipe dam" (
kitajci odlično kopirajo rešitev SS brewtecha ) in lahko takoj po koncu hlajenja brez problema s pumpo na polno stočim vsebino v fermentor!