Online stock trading za slovence

VaeVictis

Zelenc'
1. sep 2008
2
0
1
Ker sem se tudi sam odločil vstopiti na trg vrednostnih papirjev sem si uredil skrbniški račun za poslovanje na tujih trgih vrednostnih papirjev pri naši največji banki in preden oddam prvo naročilo imam nekaj vprašanj in ugotovitev glede sistema, ki ga imamo v sloveniji.

1. Katera online storitev je najboljša za online trading, ki je na voljo tudi nam slovencem? Arhaičen sistem, ki ga imajo pri NLB je pravi joke. Nobene online oddaje naročila in prestavljanje denarja iz enega računa na drugi in potem obvezna sporočila preko faxa, da si prenesel denar na skrbniški račun je v današnjih časih povsem zastarelo.

2. Če ima katera izmed slovenskih bank to bolje urejeno bi bil pripravljen odpreti račun pri konkurenci. Za NLB sem se odločil ker sem že komitent na tej banki.

3. Če ima kdo že izkušnje in predloge glede poslovanja na tuijih trgih z vrednostnimi papirji za fizične osebe bi bil vesel vaših nasvetov.

VaeVictis

Zelenc'
1. sep 2008
2
0
1
Odlično
smile-1.gif
To je to!

Sem si že uredil DEMO account in nastavil nekaj kupnih nalogov za NYSE. In potem se čudim in čudim zakaj mi noče izvesti nakupa...ker imajo američani danes praznik in je borza zaprta
smile-1.gif
Bom videl kako zadeva izgleda jutri, ko pričnejo zopet poslovati.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Poteza ima zelo podobno zadevo (Tradeport), mislim da je osnova platform od iste (Saxo) banke...so pa provizije za odtenek višje...

lp

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Precej draga zadeva glede na objavljen cenik.

Če narediš posel za 1k EUR na Euwaxu, te to stane:
- 20 EUR provizija Ilirike
- 0,20% min 25 EUR provizija tujega partnerja, v tem primeru je to 25 EUR
- 0,08% (max 12,00 EUR)+2,38 EUR stroški borze in kliringa, v tem primeru 3,18 EUR
- bančni stroški 23,43 EUR
Skupaj 71,61 EUR, kar znese 7,161% prvotnega zneska.

Za Ameriko si niti izračunati ne moreš, ker je provizija vezana na število lotov.

Odpri si account na Etrade preko GBDja, provizija 0,15% min 9,95 EUR (+ stroški borze). V tem konkretnem primeru 13,13 EUR. Razlika je več kot očitna.