Kredit - Pri kateri banki? Smiselno v teh časih?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Ko bo šel gor, bo šel počasi, bo pa to povezano tudi z gospodarsko rastjo....trenutno je denar na trgu za banke drag, zato tudi večina bank viša pribitke, res pa da je eurobor nizek....tudi slaba bonitetna ocena Slovenije k dragemu denarju zelo prispeva. Me pa zanima koliko se bo še spustil eurbior ker tole kar je sedaj je že zelo nizko.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Sedaj je denar poceni in se bolj izplača kredit kot pa keširati. Euribor se še lep čas ne bo dvignil, ko se pa bo, pa ne bo takoj prilezel na 5%. Če/ko se bo dvignil, bo pa tvoja glavnica itak vsak mesec nižja in s tem tudi vpliv na podražitev kredita. Nihče ni prerok, a če rečem, da Euribor ne bo zrasel nad 1% še vsaj 2 leti, je čisto realno, ker izhoda iz krize v EU ni videti konca. Torej, če si finančno stabilen in služba ni (in ne bo pod vprašajem) potem bi jaz brez oklevanja vzel kredit (če bi si ga lahko privoščil) in to po variabilni OM. Če imaš pa viška pa šparaj, pa boš poplačal kredit v primeru enormnega dviga OM čez 3-4 leta. Fiksni pribitek pa je seveda potrebno izpogajati - kje pa ne vem. Poskusi na parih bankah.

Ne razumem pa zakaj bi sedaj ne bil trenutek za kredite, če si le sposoben odplačevati. Banke potrebujejo kreditojemalce, še posebej sposobne, bolj kot prej.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Vsaj nekdo ki normalno razmišlja.
aplauz.gif

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
nekaj časa ne,se pa napoveduje dvig,npr. kdor ima sedaj 500 e kredita ga bo potem imel 700 e,tako da razmisli o fiksni obrestni meri,banke ga sicer sedaj ne ponujajo in se izmikajo se ve zakaj,

lp

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Če ni nujno, se kredita praviloma ne jemlje. Sploh pa ne za razne avte in podobne dobrine, razen če si prevoznik
smile-1.gif
Če že vzameš, vzameš za kako investicijo, ki ti bo nosila denar (posel) ali za nepremičnino.
Res je, da so obrestne mere nizke, vendar so tu še razni drugi stroški, kot je strošek zavarovanja, strošek odobrite, itd. Prav tako se situacija v gospodarstvu spreminja iz dneva v dan. Vzemimo primer Merkur. Nedolgo nazaj je to bila ena izmed top firm in ko sem enemu tam zaposlenemu odsvetoval najemanje kredita, me je gledal postrani. Češ mi smo ja stabilni, plače so ok, nima kaj biti. Evo, manj kot 2 leti za tem je letel iz firme in se znašel v težavah pri odplačevanju kredita, ki ga je najel za drag avto. Tu je še na stotine firm, ki so zašle v take in drugačne težave v teh časih. Imejte v mislih, da se trenutno stanje v gospodarstvu spreminja hitreje kot kadarkoli prej in da ni neke garancije, da bo tvoja firma čez leto ali dve sploh še obstajala.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
Če ni nujno, se kredita praviloma ne jemlje. Sploh pa ne za razne avte in podobne dobrine, razen če si prevoznik
smile-1.gif
Če že vzameš, vzameš za kako investicijo, ki ti bo nosila denar (posel) ali za nepremičnino.
Res je, da so obrestne mere nizke, vendar so tu še razni drugi stroški, kot je strošek zavarovanja, strošek odobrite, itd. Prav tako se situacija v gospodarstvu spreminja iz dneva v dan. Vzemimo primer Merkur. Nedolgo nazaj je to bila ena izmed top firm in ko sem enemu tam zaposlenemu odsvetoval najemanje kredita, me je gledal postrani. Češ mi smo ja stabilni, plače so ok, nima kaj biti. Evo, manj kot 2 leti za tem je letel iz firme in se znašel v težavah pri odplačevanju kredita, ki ga je najel za drag avto. Tu je še na stotine firm, ki so zašle v take in drugačne težave v teh časih. Imejte v mislih, da se trenutno stanje v gospodarstvu spreminja hitreje kot kadarkoli prej in da ni neke garancije, da bo tvoja firma čez leto ali dve sploh še obstajala.

bonk.gif

najbolje je da začnemo živet v kameni dobi in temi
bonk.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
bonk.gif

Tvoje mišljenje namreč.
Edina omejitev je ta, da moraš ostati racionalen. Kako bo s tvojo službo čez dve leti pa lahko Danija vprašaš, ampak po tvojih nasvetih jo bo imel malokdo, ker se ne bo trošilo in ne bo generiranja potreb po novih dobrinah in posledično proizvodnje...

Nepremičnina je pa tudi
bonk.gif
.. Čisto po slovensko... Če bi kaj bolje pogledal čez planke kure, bi ugotovil, da velika večina živi v trajnem najemu, ker so stroški bivanja/življenja s tem precej nižji kot pa stroški lastništva nepremičnine...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.171
113
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
nekaj časa ne,se pa napoveduje dvig,npr. kdor ima sedaj 500 e kredita ga bo potem imel 700 e,tako da razmisli o fiksni obrestni meri,banke ga sicer sedaj ne ponujajo in se izmikajo se ve zakaj,

lp

kere buče ti govoriš

Tvoj primer zgleda nekako takole.
Vzameš danes kredit po spremenljivi OM ca. 100k€ za dobo 15-20 let. Danes plačuješ 500€ čez 5 let če se bo EU skup spravila boš plačeval 700€.
Model jemlje kredit za 5 let in to samo 10k€

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Sedaj je denar poceni in se bolj izplača kredit kot pa keširati. Euribor se še lep čas ne bo dvignil, ko se pa bo, pa ne bo takoj prilezel na 5%. Če/ko se bo dvignil, bo pa tvoja glavnica itak vsak mesec nižja in s tem tudi vpliv na podražitev kredita. Nihče ni prerok, a če rečem, da Euribor ne bo zrasel nad 1% še vsaj 2 leti, je čisto realno, ker izhoda iz krize v EU ni videti konca. Torej, če si finančno stabilen in služba ni (in ne bo pod vprašajem) potem bi jaz brez oklevanja vzel kredit (če bi si ga lahko privoščil) in to po variabilni OM. Če imaš pa viška pa šparaj, pa boš poplačal kredit v primeru enormnega dviga OM čez 3-4 leta. Fiksni pribitek pa je seveda potrebno izpogajati - kje pa ne vem. Poskusi na parih bankah.

Ne razumem pa zakaj bi sedaj ne bil trenutek za kredite, če si le sposoben odplačevati. Banke potrebujejo kreditojemalce, še posebej sposobne, bolj kot prej.

Bravo! Končno en.. Sem mislil napisat zelo podobno, saj kaj ko je tu morje modrovalcev
grims-1.gif

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
In zakaj ne bi vzel kredita za avto..Lepo na kredit se mi ne pozna ko odplačujem, če pa skeširam 15 in več tisoč je pa kar udarec za denarnico. Lepo na kredit, še vedno pa imam denar za zlato rezervo in lepo od plače odplačujem avto (če zagusti imam rezervo za poplačilo kredita, če bi pa keširal ne bi imel pa nič razen pleha). Vi pa kar še živite v kameni dobi.

Kredit. če ga dobiš se danes zelo splača. Se pa res danes ne bi upal zakreditirati za 100k in več.

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik asko pravi:
In zakaj ne bi vzel kredita za avto..Lepo na kredit se mi ne pozna ko odplačujem, če pa skeširam 15 in več tisoč je pa kar udarec za denarnico. Lepo na kredit, še vedno pa imam denar za zlato rezervo in lepo od plače odplačujem avto (če zagusti imam rezervo za poplačilo kredita, če bi pa keširal ne bi imel pa nič razen pleha). Vi pa kar še živite v kameni dobi.

Kredit. če ga dobiš se danes zelo splača. Se pa res danes ne bi upal zakreditirati za 100k in več.
če imaš denar našparan je kredit res velika neumnost posebej če imaš 15k našparanih potrebuješ jih pa 10...

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
plačaš takoj in ti še 5k ostane, če pa nujno ampak res nujno rabiš več, pa lahko takrat vzameš kredit
ko vzameš kredit za 10k boš plačal 11k (ja saj vem sedaj se bo pa kdo vtaknil v to natolcevanje brez podlage) torej si tistega jurija stran vrgel, ker kredita v resnici niti nisi potreboval

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Lej, če vzamem kredit imam na rezervi za eventuelne hude čase še vedno 15k, z obroki pa lepo odplačujem in že imam novo dobrino. Pa naj bo to avto ali karkoli drugega. Tudi gospodinjske stroje (pomivalc, pralni stroj) vse to gre pri meni na obroke. Naj me drugi kreditirjao za minimalne obresti. Mi crkne pomivalc, nov 500 EUR --> skeširat za novega, se mi v denarnici takoj pozna, 40 EUR/ mesec se mi pa ne pozna. . Če pa takoj keširam sem pa takoj na začetku v minusu in le stežka pridem nazaj na izhodišče. Dejstvo je, da je treba tudi v krizi kupovat in trošit na tak in driugačen način, da se industrija zalaufa. Sedaj pa vsi samo strašijo, vsi samo šparamo, industrija pa nima kaj delat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Če ima OP res ponudbo za kredit po obrestni meri 3 pa nekaj %, potem naj vzame kredit. Svojih 10 ali 15 tisoč pa naj naloži v banko, pod obrestni mei 4.5% pa bo na lepem plusu
wink-1.gif

Če pa mu bo kredit začel odžirat več, kot pa bo dobival od vezane vloge, pa enostavno le-to dvigne in izplača kredit.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
ksz...

No sej pribitki pri bankah bodo šli vsak cajt kar gor...denar je postal predrag za banke, to je dejstvo...nekaj je ugodnih, BKS zelo, me zanima od kje tako poceni denar dobijo, ali gredo pa pač na maso ljudi....za potrošniške kredite napovedujem po mojem mnenju, da bo pribitek (ponavadi je že sedaj) tam nekje euribor + 5-6%+, "srečo" imajo tisti kateri so par let nazaj kredite vzeli pri visokem euriborju in nizkem pribitku, ker fizične osebe ščiti zakon in če redno kredit odplačuješ ti ne more noben nič, v kolikor ne plačuješ redno, te pa znajo stistniti in dvigniti pribitek.
Drugače pa kot jih je nekaj napisalo, če imaš 15t eur in če teh 15t eur bolj obrneš kot da bi jih v avto dal, je seveda zelo pametno vzeti 15t eur kredita in ga odplačevati....pametna odločitev. Tudi ogromno dobrih firm ima kredite, in tudi denar...samo logično, pametno ga obrnejo, investicije pa financirajo s krediti ipd., enako je pri majhnem človeku, samo da ne gre za tako velike denarje, ali pač
smile-1.gif

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
KSZ

1. kredit za avto dandanes ni nobena posebnost. Ima ga vsaj 70 % Slovencev. Težava je le v tem, ker si nekateri privoščijo preko meja zmogljivosti.
2.avtor: če gre za majhno vsoto, okoli 10 k, pa za dobo do 5 let, potem ne vidim niti ene ovire, da kredita ne bi vzel. Če boš začel z mesečno anuiteto cca. 200 EUR, se ti tudi v slabem verjetno obrok ne bi dvignil za npr. 50 EUR. Upam pa, da s kreditom tudi ti ne boš šel čez rob svojih zmogljivosti, da ti ne bo ostalo mesečno (karikiram) 50 EUR, za kolikor bi se lahko dvignil obrok ..
3. zakaj kredit, če imaš denar? Ker denar (spet) lahko oplemenitiš bolje, kot če ga namensko porabiš za nakup avtomobila. Samo za primerjavo: (res SAMO primer, ne nasvet, niti nisem poznavalec) delnica Krke je bila pred dobrim mesecem dni vredna 42 EUR, danes je presegla 50 EUR (ali pač včeraj).
4. in zadnje je bistveno: če bi čakali na "boljše čase", ne bi nikoli nič imeli. Pred leti so mi odsvetovali kredit, ker se je "slabo pisalo". No, res se je. Ampak v teh letih sem že kar nekaj časa v svoji hiši, pufa pa tud ni več veliko. Če bi poslušal okolico, bi bil še danes v "hotelu mama", kredit bi pa vseeno moral enkrat vzet ...

Nazadnje urejeno:

Aliens

3700. registrirani uporabnik
18. jun 2008
314
2
18
Glede na to, da nimam izkušenj s kreditiranjem in potrebujem 5-letni kredit (za poplačilo dediščine) v velikosti 16.000eur me zanima, kaj priporočate v tem trenutku (fiksna ali spremenljiva obrestna mera)?

Trenutno imam nagledan potrošniški kredit s fiksno obrestno mero (7,100%), EOM (9,280%). Skupaj 19.806eur.

Hvala za nasvete.