Pozdravljeni!
Sicer ne bom povedal ničesar novega, pa vseeno dodajam svojo izkušnjo/razmišljanje.
Spletni nakupi na splošno veljajo za ugodnejše. Tudi za nakup leč sem se odločil, da bo ta potekal 1-2x letno preko interneta. Z malo primerjanja cen slovenskih ponudnikov leč, sem se odločil za nakup pri Lecka.net. Bilo je kar spodbudno. Nižje cene kot drugod, dokaj enostaven nakup, brezplačna poštnina.
A v teh časih človek gleda na vsak evro. Vsak ima k sreči tudi nek občutek, da presodi, ali za plačan znesek v zamenjavo dobi nekaj primernega. Pri Lecki.net sem plačal za paket šestih mesečnih leč 30,50 EUR. Po mojem občutku kar veliko za 6 lepo zapakiranih 'gumic', ki jih po enem mesecu odvržem. Tehnologija leč namreč ni nekaj tako zelo novega, prodaja v količini enormna, tovrstne izdelke prodaja spletna trgovina z minimalnim številom zaposlenih ... zakaj torej taka cena?
Malo pobrskam po e-bay-u. Povsem enake leče na nemškem e-bay-u (ebay.de): 16,50 EUR.
Človek skoraj ne mora verjeti. Razlika za faktor 1,85 oz. 85 % ceneje!! Ogromen prihranek.
Nakupim nekaj kompletov za dalj časa, skupaj s kompletom tekočin (spet precej cenejšim, kot pri nas).
Poštnina? 3,95 EUR; pri nakupu take vrednosti nič posebnega. Čas nakupa? Odposlano (!) čez tri ure po izvedenem naročilu. Potovanje pošiljke? Drugi dan po nakupu je bila pošiljka dostavljena na dom. Dodatni stroški (davek, pakiranje, bančna transakcija)? NIČ dodatnih stroškov (poleg zneska nakupa sem plačal zgolj poštnino)! Plačilo preko Paypal-a, torej niti stroškov s transakcijo.
Če sklenem:
- 85 % cenejši enak izdelek. Slovenska Lečka.net je torej pri enakem izdelku 85 % dražja. Prepričan sem, da če bi si vzel dovolj časa, bi moje leče kje našel še ceneje.
- Enostaven nakup preko e-bay-a.
- Enostavno plačilo. Pri Paypal-u res samo klikaš 'naprej'. Pri Lečka.net je bilo treba 'natipkati' celo položnico in jo plačati preko spletne banke, nato pa jim potrdilo o plačilu poslati preko elektronske pošte (to sicer ni obvezno, a gotovo pospeši sam postopek nakupa).
- Hitrejša odzivnost. Trajalo je tri ure od izvedbe naročila do trenutka, ko je bila pošiljka odposlana.
- Hitrejša dostava. Drugi dan po opravljenem nakupu je bil paket dostavljen na dom. Pri Lečka.net v tem času naročilo niti ni odposlano, kaj šele, da bi prispelo na cilj (enkrat sem celo brez pojasnila čakal 14 dni od dneva nakupa, da so leče prispele). Tudi fleksibilnost dostavne službe (DHL) je več kot odlična (možnost dogovora tako o času kot o kraju dostave, če se jih prej pokliče; možnost večkratne dostave brez doplačila; ,možnost osebnega prevzema ipd.).
Zelo mi je žal, da moram slovenskega ponudnika leč tako okarati, a v ceni in kvaliteti nakupa so razlike zares prevelike. Vsekakor razumem, da mora Slovensko podjetje nekaj zaslužiti. Z veseljem ta zaslužek tudi podpiram in se zavedam, da nekaj procentov (tudi nekaj 10 procentov) denarja dam za to, da podjetje preživi, tako kot moram preživeti tudi sam. A vse ima svoje mero. 85 % je pač preveč. Edino spodbudno besedo, ki jo za spletne nakupe leč v Sloveniji imam, je ta, da je strošek poštnine navadno oproščen. V mojem konkretnem primeru nakupa v tujini pač ni bil.
Za konec:
Vsem zelo priporočam, da svoje letne nakupe leč opravijo v tujini in se slovenskih ponudnikov na daleč izognejo, vsaj dokler drastično ne znižajo svojih cen.
Enak nasvet najbrž velja tudi za marsikateri drug izdelek (npr. skoraj karkoli tehničnega).