Omejitev poslovanja s.p.?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Eno hitro vprasanje - ali lahko nekdo odpre popoldanski s.p. (sicer je redno zaposlen seveda drugje) in naredi 90% prometa samo z eno firmo? Če je odgovor ne, kakšna je meja?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
100%, če hočeš. Problemi so lahko le v primeru, da gre za "redni" s.p., pa se tako delodajalec ali/in delojemalec izogibata temu, da bi prvi slednjega zaposlil.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Aha, torej pri popoldanskem sp-ju ni nobenega problema, bi pa utegnil biti problem pri navadnem sp-ju?
Super, hvala!

lp!

p.s.
Še eno podvprašanje - normirani stroški 70% in cedularna obdavčitev velja tudi za popoldanske sp-je?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Še eno vprašanje v rokavu - ali lahko popoldanska s.p.jevka izda kaksen račun v času, ko je na porodniški?
Hvala!

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Da, vendar lahko dela le po 16. uri popoldne. Privzame se, da je delovnik od 8-16h in za ta čas dobi porodniško nadomestilo. Takrat ne sme delati, z ostalimi 16h lahko razpolaga po želji. Se pravi lahko izda račun, delati sme pa le popoldne po 16. uri.

EDIT: To velja le, če iz naslova s.p. ne dobiva nič porodniškega nadomestila, drugače ne sme.

Nazadnje urejeno:

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Pa je to sigurna informacija. Google najde namreč 100 različnih interpretacij, kazen pa je huda - izguba oz. vračanje porodniškega nadomestila z obrestmi vred..
frown-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Sigurna? Pri nas ni nič sigurno! Jaz sem bila na enakem, sem klicala na inšpektorat (sem zdaj pozabila kateri ima to čez), da mi zdaj povejo kaj je res in kaj ne in dobila naslednji odgovor:

Hja, veste, eni inšpektorji tako interpretirajo, kot pravite vi, drugi, med katerimi sem tudi sam (inšpektor), pa mislim, da ne bi smeli delati in jaz osebno bi podal na CSS kršitev in oni bi vam potem zamrznili porodniško. Potem seveda vi spet lahko greste tja in pravite, da na njihovi strani je pa drugače razloženo, pa bi vam potem oni najbrž spet dali porodniško nazaj. Ampak jaz bi vseeno prijavil, ker mislim, da gre za kršitev. Je pa res, da inšpektor pride samo, če kdo prijavi. Torej če delate kaj za računalnikom doma, je majhna verjetnost, da bi vas prijavili, če delate z ljudmi pa spet večja.

Suma sumarum, če dobiš na telefon inšpektorja, ki tega ne vidi za kršitev, boš dobil jasen: seveda lahko dela, vendar po 16. uri. Če dobiš tega, ki sem ga dobila jaz, pa pravi jaz bi prijavil in bi vam zamrznili porodniško, čeprav bi se verjetno lahko pritožili na to. V biti je pa najbolj važno to, da daste glavo dol in ste čimbolj neopazni, da vas nihče ne prijavi.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Hvala za odgovor, se mi je zdelo, da je cela zmeda na tem področju.
No, menda je najbolj zanesljivo, če v času porodniške s.p. izda kakšen račun, da je to delo opravil nekdo drug, lahko tudi prostovoljno.

Še eno vprašanje - ali je delodajalca potrebno obvestiti, če odpreš popoldanski s.p.? Se zanj karkoli v zvezi s prispevki spremeni?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Kar se tiče plače in prispevkov, je vse enako. Ali je potrebno obvestiti ali celo pridobiti dovoljenje, je pa stvar pogodbe med njima.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Ne, delodajalca ni treba nič obveščati, in ga popoldanski s.p. prav nič ne briga.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Če ti konkurenčne klavzule ne plačujejo, ni vredna počenega groša. In menda ob tem tudi veš, da si jo podpisal.

Pa tudi sicer - če na šihtu programiraš, in doma tudi, ti morajo dokazati boga in pol, da bi te lahko za kaj iztožili. Pri nas po verjetno povsem nemogoče, nismo v Kaliforniji...
tongue-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Če ti konkurenčne klavzule ne plačujejo, ni vredna počenega groša. In menda ob tem tudi veš, da si jo podpisal.

Pa tudi sicer - če na šihtu programiraš, in doma tudi, ti morajo dokazati boga in pol, da bi te lahko za kaj iztožili. Pri nas po verjetno povsem nemogoče, nismo v Kaliforniji...
tongue-1.gif

To je vse res, vendar te jaz ne bi dolgo gledal, da recimo popoldan "pedenaš" moje stranke... Res da me nič ne briga, če zadaj ni konkurenčne klavzule, lahko te pa odpustim (že zaradi česa)...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.641
4.373
113
Lahko že samo ne pol si štrika okrog vrata davat, ko boš plače za 2.leti nazaj plačal.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Lahko že samo ne pol si štrika okrog vrata davat, ko boš plače za 2.leti nazaj plačal.

smile-1.gif

pa ti verjameš v to? v teh "kriznih" časih?
Pa če že ne gre drugače, je odpravnina relativno majhna (drobro, razen če je nekdo 30 let pri firmi...

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Sam sem si rekel se pred odprtjem svoje firme, da so stranke mojega delodajalca njegove in da ne bom skalal v zelje. Ker je delodajalec posten do mene, je prav, da sem tudi jaz do njega. Sva pa pred podpisom pogodbe o zaposlitvu vrgla ven konkurencno klavzulo na mojo pobudo.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:

tongue-1.gif

To je vse res, vendar te jaz ne bi dolgo gledal, da recimo popoldan "pedenaš" moje stranke... Res da me nič ne briga, če zadaj ni konkurenčne klavzule, lahko te pa odpustim (že zaradi česa)...

Roko na srce, da greš pedenat popoldne stranke iz lastne službe, moraš bit malo čez les...
smile-1.gif
(Pa ne da se ne bi že kdaj zgodilo, da je katera od strank to predlagala, jih pač pošlješ v tri...). Se mi pa ne zdi nič posebnega, če delaš popoldne isto dejavnost. Verjetno itak računaš nekajkrat manj kot tvoja služba in tudi delaš na manjših projektih, skratka tvoje popoldanske stranke niti slučajno nimajo denarja (niti ne potrebujejo storitev "velike" firme), da bi te plačale "dopoldne". Pravzaprav tako niti nisi neposredna konkurenca svojemu delodajalcu...

Vsaj v ITju je tako nekako...