Jaz kar se novejših filmov tiče drugega kot 4K (HDR) BluRayev ne gledam več. Ko pride ven neka decent kvaliteta, je ponavadi tudi 4K HDR BluRay zunaj (ali pa malo za 1080p BD). Priznam, da kvaliteten 1080p ne zgleda dosti slabše, sploh če nisi zelo blizu televizije (tam se hitro vidi razlika v prid 4K), definitvno pa ne izgleda boljše (seveda na dovolj velikem in kvalitetnem TVju). Sploh ker 1080p ponavadi tudi ni HDR ali DolbyVision, kar na dobrem screenu (sploh ker govorimo o OLEDih) spet naredi razliko. Pa če cropneš black bare (iz 2.39:1 na 16:9) še malo bolj prav pride ekstra resolucija (večina filmov itak dobiš v 2.35:1 ali 2.39, kjer imaš pri "1080p" v resnici samo še dobrih 800 pikslov višine, medtem ko ti pri "4K" ostane dobrih 1600 pikslov).
Je pa res, da bo 4K s prenizko bitno hitrostjo izgledal slabše kot 1080p, ampak pri 60-80Mb/s kodiranih s HEVCom na BluRayih to ni problem.
Na srečo se pa najde dosti zanimive 4K (ali vsaj precej kvalitne FullHD) vsebine tudi na YouTubeu in Netflixu. Pa praktično vse kar gledam pri operaterju je HD (sicer nižji bitrate kot Netflix ampak še ok). SD pa že res dolgo nisem rabil gledat na TV (razen nekih domačin posnetkov ispred 15 let posnetih z digitalcem
).
Kar se tiče motion processinga, je pa za moj okus pri vsebini z nizkim fps obvezen (ga imam sicer nastavljenega na minimum, drugače so že opazna popačenja), ker me enostavno preveč moti judder (sicer precej odvisno od scene). Vrjamem pa, da je judder precej manj opazen na manjših TVjih in pa shitty panelih, kjer so hitre spremembe itak bolj blurry (ampak spet govorimo o OLED TVjih, ki imajo praktično instanten odziv in ta problem pride toliko bolj do izraza).