Okolju prijazni avtomobili

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.491
9.648
113
a je imel kdaj kako inšpekcijo? dvomim, da v 30 letih ne. in to je prva stvar, ki jo gredo gledat. Avto, pa preko koga v familiji gre denar ven. najverjetneje mu računovodja obračuna boniteto, pa sploh ve ne...

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.491
9.648
113
ja, saj pravim... brez skrbi mu jo računovodja obračunava in tukaj bi treba nobenih dodatnih papirjev. Izjema je le EV, kjer sicer bonitete ni, ampak če se je uveljavljala olajšava za DDV, se je lahko le v delu, ko je avto delal službene poti. privat pa ne. In tukaj moraš pa dosledno potem potne naloge pisat...

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.000
14.637
113
a je imel kdaj kako inšpekcijo? dvomim, da v 30 letih ne. in to je prva stvar, ki jo gredo gledat. Avto, pa preko koga v familiji gre denar ven. najverjetneje mu računovodja obračuna boniteto, pa sploh ve ne...
mič mu ne, pač avto grre z njim domov, drugač je pa tak na firmi, kak mu naj dokazejo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.491
9.648
113
oh, pri fursu ti dokazuješ...

če je tam službeni avto, kjer ni nobenemu obešena boniteta, bo zahteval potne naloge. Kilometri na nalogih in na števcih se morajo ujemati. če ti plačuješ boniteto, je za naloge povsem vseeno, ker čeprav bi najbrž načeloma morali biti, za furs to ne igra nobene vloge in ne bo težil.

če pač ne boš mogel dokazati, da so bili vsi kilometri narejeni službeno (in ne obratno, FURS ne bo dokazoval ničesar), bo nekdo plačal boniteto.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.069
999
113
V bistvu je... Ta subvencija v pravilnem pomenu besede je drugace kot netmetering in lahko sicer potegnes analogijo s subvencijo ob nakupu in montazi SE. To pa komot...

Za lastnika je netmetering = uporaba neskončno velikega hranilnika (ki se lahko polni z 80% in prazni z 100% priključne moči), brez stroškov izgradnje, uporabnine, a ima le to slabo lastnost, da ga vsako novo leto izpraznijo

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.000
14.637
113
oh, pri fursu ti dokazuješ...

če je tam službeni avto, kjer ni nobenemu obešena boniteta, bo zahteval potne naloge. Kilometri na nalogih in na števcih se morajo ujemati. če ti plačuješ boniteto, je za naloge povsem vseeno, ker čeprav bi najbrž načeloma morali biti, za furs to ne igra nobene vloge in ne bo težil.

če pač ne boš mogel dokazati, da so bili vsi kilometri narejeni službeno (in ne obratno, FURS ne bo dokazoval ničesar), bo nekdo plačal boniteto.
To mas blokec in pises relacije.

igi

Guru
13. okt 2007
5.909
1.451
113
Celje
Pri tem vsi pozabijo, da je obveznost vodenja službeni/privat km in v tem razmerju tudi poračun DDV. ;)

Že vidim, kakšni jok in stok bo na to temo, ko bo enkrat FURS izvedel poostreni nadzor.
Mah ne pozabljajo. Itak če si sedaj želim izplačevati kilometrino moram tudi pisati naloge.

Če pri nakupu EV za podjetje DDV ne odbiješ a si imel pravico do tega, je to davčno nepriznan strošek.
Boniteta (zaenkrat še) 0, če se voziš v zasebne namene. DDV pa ni v razmerju med služba/privat ampak ga plačaš najmanj 1x letno mislim, da po formuli zasebni kilometri x 0,43 + ddv. Če sem prav razumel se za cca. 5000km plača slabih 500eur.

Kja pa vem. Meni se zdi to sprejemljivo. Če je dovolj neka evidenca voženj pa tudi ni tako veliko dela to spisati.

p.s.
Se pa za šankom govori, da furs pride v kontrolo z izpiskom Darsa za vožnje po AC in hitro vidijo če gre navzkriž tvoja evidenca. To pa bo kdo drug povedal, če je sploh realno izvedljivo.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.069
999
113
potni nalog + evidenca števca

Glede DDV vprašaj računovodjo, če je zgoraj njegov odgovor, ga zamenjaj ;)
Tudi, če bo rekel,: tega itak nihče ne dela/preverja.

Kriv boš ti, ne on.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.491
9.648
113
mater, meni moja pravi, če pride naokoli, je ta prva stvar avto in povezane osebe.
in lansko leto se je začelo, me je FURS gnjavil durh na durh 6 ali 7x sem pošiljala pojasnila za to in ono, začelo se je pa ravno z avtom...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.029
1.485
113
Ti pa nikol ne zamudiš pokazat, da ti je v bistvu bolj mal jasno.
Boš postregel s podatkom, ki na nivojo komplet letnega net-metering pokaže, da ima ta skupaj primanjkljaj? Ker ko sem nazadnje gledeal, ene analize (priznam pa, da je to bilo misil da za 2024) so MM, ki so v NM, imela na letnem nivoju presežek. Lahko pa, da je bilo v 2025 drugače, tega podatka nisem videl, po sebi oz svojem NM pa pač ne sklepam.