Okolju prijazni avtomobili

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.003
11.437
113
Mene bolj skrbi vprašanje pred zadnjo alinejo prvega dela. Kako bo Slovenija polnila EVje. Vsa filozofiranja so okol co2 emisij, noben se pa ne vpraša od kje bo štrom. V bistvi na dveh straneh komplet zabloda EU.

• Haha
Reactions: jonny77

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.498
9.657
113
Štroma. Saj veš, da obstajajo tudi druge oblike energije?

A to je vprašanje za kalba ali zame? On pod samooskrba razume samo odvisnost od elektroomrezja v tejle debati. Pod crto pa nima nobene svojega vira, vse mora kupiti na trgu in ni naredil nic, da bi potem vsaj potrebo znizal in ta ostaja visoko. Situacija, ki brez silnega racunanja pove, da je startna pozicija slabsa od moje, ki imam dva lastna vira in potrebe po energiji bistveno nizje.

Ta moment imam pa res vecalimanj (razen drugega avta) vse na strom, zgornji članek pojasnjuje, zakaj je do tega marsikje prišlo, ker princip je isti, ampak ni to nekaj v kamen izklesanega. Ce se jutri razmere spremenijo, se jaz ze po karakterju, kaj sele situaciji, obrnem hitreje. Meni resitve, ki mi onemogočajo, da grem v sluzbo, niso glih resitve. To, kar on tukaj prodaja kot lastno samooskrbo in neodvisnost, je eno ali pa dvodnevno premoscanje krize zaradi izrednega izpada elektroomrezja. Za en primer žledu, npr...

Smo pa vsi dalec od samooskrbe, to je pa res. In nikakrsen cilj, btw. Zadeva je glupa se bolj, kot draga.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.003
11.437
113
A to je vprašanje za kalba ali zame? On pod samooskrba razume samo odvisnost od elektroomrezja v tejle debati. Pod crto pa nima nobene svojega vira, vse mora kupiti na trgu in ni naredil nic, da bi potem vsaj potrebo znizal in ta ostaja visoko. Situacija, ki brez silnega racunanja pove, da je startna pozicija slabsa od moje, ki imam dva lastna vira in potrebe po energiji bistveno nizje.

Ta moment imam pa res vecalimanj (razen drugega avta) vse na strom, zgornji članek pojasnjuje, zakaj je do tega marsikje prišlo, ker princip je isti, ampak ni to nekaj v kamen izklesanega. Ce se jutri razmere spremenijo, se jaz ze po karakterju, kaj sele situaciji, obrnem hitreje. Meni resitve, ki mi onemogočajo, da grem v sluzbo, niso glih resitve. To, kar on tukaj prodaja kot lastno samooskrbo in neodvisnost, je eno ali pa dvodnevno premoscanje krize zaradi izrednega izpada elektroomrezja. Za en primer žledu, npr...

Smo pa vsi dalec od samooskrbe, to je pa res. In nikakrsen cilj, btw. Zadeva je glupa se bolj, kot draga.
Ves čas govorim o štrom samooskrbi, saj se o tem ves čas pogovarjamo. Energetsko samooskrben pa ni noben od nas in ja, seveda, moja hiša je bolj energetsko potratna od tvoje, nikol zanikanja v tej smeri z moje strani.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.894
3.126
113
Sem prebral to dolgo klobaso od članka.
Torej teza pravi, da bo država imela luknjo zato, ker folk ne bo kupil zdaj nobenega avta. Torej država bo prikrajšana za ddv.
To je črno belo razmišljanje. Denar bo zdaj namesto v lizing obrok pač šel drugam in s tem bo država dobila ta ddv. Ker noben ne bo zdaj lizing obroka za ev stlačil vsak mesec v zokn.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.498
9.657
113
Elektriko pa lastno hosto, pa sej to ni skrivnost, ali?

Zanj ocitno je. To debato sva imela jaz in ti, in na podlagi izkusenj, ni za pricakovati, da se bo sogovornik tu zapomnil, o cem se je s kom pogovarjal, kaj sele nekdo tretji.

Ves čas govorim o štrom samooskrbi, saj se o tem ves čas pogovarjamo. Energetsko samooskrben pa ni noben od nas in ja, seveda, moja hiša je bolj energetsko potratna od tvoje, nikol zanikanja v tej smeri z moje strani.

Ja zate je to eno vse neodvisno od drugega. Ze na ravni gospodinjstva. Pa drugace. Kako mislim ogrevati bajto na strom in se voziti na strom, ce ne bo elektroomrezja. Odgovor: ne mislim.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.092
1.364
113

Cisti jajc so te SE... tako 'strokovnjaki'... Brez emisij...

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.003
11.437
113
Jasno. Sam en mičken problemček je, ki ga ti viri vedno znova pozabljajo. Sonce ni stabilen vir, mi pa štroma še ne znamo spravljat. To je to.

• Haha

Steve

Guru
13. avg 2007
10.894
3.126
113
Hudi hudi, samo se vedno poglej bistvo clanka... Susa, ni vode, etc... je pa sonce... Get it a? ;)

Poglej, ti si tipični primer evropskega razmišljanja. Ali A, ali B. Ali črno, ali belo.
Torej ali samo veter in sonce, ali pa all in dino sok.
Ali EV, ali ICE.

V bistvu pa je rešitev vmes. Nič ni narobe z vetrom in soncem, dokler dopolnjujeta base load. Nič ni narobe z EV. Za marsikoga je smiselna zadeva.
Poglejmo si kitajce. Veter in sonce pičijo v rekordnem tempu. Isto tak pa nuklearke in TE na premog.

Ampak mi budale pa moramo it vedno iz ene skrajnosti v drugo. Ugotovimo da smo pristali na peesdo in spet 180 obrat v naslednjo skrajnost....

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.092
1.364
113
Sploh ne oz. ti tako gledas. Meni je popolnoma jasno, da je SE, ki jo imam na strehi komplementarna el. priključku na hiši in nič več. Ne morem biti samooskrben, ne morem računati samo na sonce, ni šans. To niti ni cilj in mi je popolnoma JASNO! Ne glede na to, pa se zavedam, da ima SE svoje prednosti in sem vesel, da jih uporabljam kolikor se da (soncek sije in pošilja, brez emisij), saj bi bilo bv stran metati kar nam ponuja. Pravljice o tem, kako to obremenjuje omrežje pa pojete že enih 5 let in če bi se človek moral zanašati na vas bi mu težka predla. Hvala bogu so med nami tudi ljudje, ki so tiho in naredijo, kar je potrebno. Rezultat je zelo dobro delujoča SE ter vedno več EV na cestah in toliko manj svinjarije v zraku (ja, eko vernik, vem), vesel bodi tega, tudi ti manj svinjarije pozres. Nikoli nisem napisal, da je SE elektrika edina, najboljša etc, kar poskušaš spinat pa nam v usta polagat. To so tvoje oz. vaše ICE floskule. Lahko mi pokažeš, citiraš ko sem to pisal. Da je pa SE elektrika slabša od vodne, nuklearne, termo je tudi vaš narativ. Ni stanovitna kot termo ali nuklearna, tako pač je. Saj smo v dobi napredka in vse, menda bojo nardil, da bo delalo... (so ze nardil in dela). Sicer pa preberi priliman članek. Zadeva se kotali in to je važno.

• Všeč mi je

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.498
9.657
113
Poglejmo si kitajce. Veter in sonce pičijo v rekordnem tempu. Isto tak pa nuklearke in TE na premog.

Ampak mi budale pa moramo it vedno iz ene skrajnosti v drugo.

Spet, kdo smo mi? Ne recem, da ne bi bilo možno, da se me preprica v 10k€ svojega denarja, da ga dam državi, da nekaj zgradi. Ampak tisti dogovor bi vam bil še manj všeč. Narejeno ne bi bilo nic, stroski bi sli pa se malo gor.