Okolju prijazni avtomobili

jezek

Guru
24. jul 2008
3.758
1.586
113
Saj verjetno imamo tu gor kakega banderaša? Na prvo žogo bi kaz rekel da je moznost da ti s SE futraš soseda prek (navadnega) omrežja larifari. Res pa da nisem iz foha...

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.050
9.585
113
Glej, pustmo to, da smo orenk preplacal pa vse in zdaj nas bojo se dodatno obril ... nima veze, pac tako je. To je moj problem, sem padu na mino. Samo ne razumem pa nikakor kaj je tako slabo? Poleti dela in razbremenjuje omrezje - zadovoljuje nase in potrebe sosedov. V ulici smo 4-je s SE in bi si upal rect, da mi pokrijemo celo sosesko s stromom tekom dneva (v soncnih dneh). Zakaj je to slabo? Takrat elektro lahko drugam posilja strom ali pa zmanjsa proizvodnjo iz umazanih virov - tocno tako vidim namen SE. Zdaj ce je to tezko izvedljivo ali nemogoce ne vem, samo klinc pa tako omrezje, ki je potrmtakem popolnoma neskalabilno. Kaj se sploh gremo potem? Smart grid in podobne floskule my ass. To se mene res ne tice, naj upgrejdajo cimprej.

Pozimi pa ja, proizvodnja SE je vec al manj jajc ampak so dnevi, ure, ko vsa ta mnozica instaliranih SE pa nekaj le da od sebe, vsekakor bolje kot nic. Tako da to jokanje kako so SE problem je zame nesposobnost stromarjev, ce jih ne znajo vkljuciti v omrezje. Pa saj jih sami promovirajo. Pod crto, al so leni, ne da se jim delat, nadgradit in bi samo radi ziveli kot dosedaj z minimalo dela in itak drzava stoji zadaj. Da ko rabijo denar, povisajo ceno, si spomnejo bloke in evo, kovnica denarja laufa dalje. To je moj pogled na to kar se grejo zadnje dni. Vem da sem dregnil kamor ne bi smel ampak sam vidim tako. Stvari grejo naprej, ti pa cemijo v kotu in nic od njih (razen bloki in ostala kreativna politika). Dokaz je omrezje, katerega moramo "scititi", ko popucas ves visek so bloki tocno to - preventiva pred razsutjem sistema, blamazo!
Nič ni narobe, nasprotno. Samo sončnice ne morejo nadomestit klasičnih virov kot si Švabi predstavljajo in tud niso primerne za povsod, kot recimo EV ni za vsakega. To je vse.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.679
4.395
113
Saj verjetno imamo tu gor kakega banderaša? Na prvo žogo bi kaz rekel da je moznost da ti s SE futraš soseda prek (navadnega) omrežja larifari. Res pa da nisem iz foha...
Znotraj 230V/400V omrežja ga futraš, čez trafo nazaj na visoko napetost pa ne gre.

Zato pa je pametneje delat večje elektrarne, ki so priklopljene na visokonapetostmo omrežje.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji in jonny77

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.829
1.027
113
Znotraj 230V/400V omrežja ga futraš, čez trafo nazaj na visoko napetost pa ne gre.

Zato pa je pametneje delat večje elektrarne, ki so priklopljene na visokonapetostmo omrežje.

Najbrz res, samo pri SE ne rabis dodatnega prostora in ostalega bofla, kjer odteka denar (projekti, izracuni etc...). SE butnes na streho, priklopis v omrezje in imas pokrito obmocje trafota. Jaz bi samo se prisilu elektro, da v vsak trafo namecejo baterije in je to to. Mas pokrite spice, izpadi so dosti mehkejsi (ala UPS). Ampak ne, baterije mormo mi fizikalci nabavt, da nas se kle ocurjo. Marsikaj bi se dalo, samo ni interesa, stane... A vsak let majo rekordne dobicke etc... Pac tako ne gre, nikoli ne bomo zrastl, vedno bomo capljal zadaj. S takim nacinom delovanja definitivno. Saj se samo caka na nekoga tretjega, da kaj nardi. Edin pogoje in omejitve pa znajo postavlat, to pa ja.

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.538
7.181
113
EV Kozolec spet o cenah vzdrževanja Tesle.

1000012595.jpg

sad

Guru
24. avg 2007
21.241
9.871
113
Obojih, velika večina energetikov, ki jih poznam ima oz. je imela med prvimi SE.
?
Kaj ima to veze z EE sistemom?
Za vsakega, ki je šel noter z letnim netmeteringom je le ta zadetek v nulo. Sploh pa še tisti prvi, ki imajo garantirane cene odkupa. Njim se je SE že večkrat povrnila.

Glej, pustmo to, da smo orenk preplacal pa vse in zdaj nas bojo se dodatno obril ... nima veze, pac tako je. To je moj problem, sem padu na mino. Samo ne razumem pa nikakor kaj je tako slabo? Poleti dela in razbremenjuje omrezje - zadovoljuje nase in potrebe sosedov. V ulici smo 4-je s SE in bi si upal rect, da mi pokrijemo celo sosesko s stromom tekom dneva (v soncnih dneh). Zakaj je to slabo? Takrat elektro lahko drugam posilja strom ali pa zmanjsa proizvodnjo iz umazanih virov - tocno tako vidim namen SE. Zdaj ce je to tezko izvedljivo ali nemogoce ne vem, samo klinc pa tako omrezje, ki je potrmtakem popolnoma neskalabilno. Kaj se sploh gremo potem? Smart grid in podobne floskule my ass. To se mene res ne tice, naj upgrejdajo cimprej.

Pozimi pa ja, proizvodnja SE je vec al manj jajc ampak so dnevi, ure, ko vsa ta mnozica instaliranih SE pa nekaj le da od sebe, vsekakor bolje kot nic. Tako da to jokanje kako so SE problem je zame nesposobnost stromarjev, ce jih ne znajo vkljuciti v omrezje. Pa saj jih sami promovirajo. Pod crto, al so leni, ne da se jim delat, nadgradit in bi samo radi ziveli kot dosedaj z minimalo dela in itak drzava stoji zadaj. Da ko rabijo denar, povisajo ceno, si spomnejo bloke in evo, kovnica denarja laufa dalje. To je moj pogled na to kar se grejo zadnje dni. Vem da sem dregnil kamor ne bi smel ampak sam vidim tako. Stvari grejo naprej, ti pa cemijo v kotu in nic od njih (razen bloki in ostala kreativna politika). Dokaz je omrezje, katerega moramo "scititi", ko popucas ves visek so bloki tocno to - preventiva pred razsutjem sistema, blamazo!
Poleti: ja, tako super je, da lahko kurimo manj umazanih virov, da je cena elektrike tudi negativna. Le kaj ti to pove?
Pozimi: del delaš ja. Ampak povej mi koliko si ti povečal porabo EE s TČ in EE.

Razumeti je treba, da kakršnakoli variabila/nekonstantnost je za EE sistem slabo. Pa naj bo poraba ali proizvodnja. In recimo TEŠ ima zelo rad (in tudi cena kW), da konstantno dela, ne pa, da se ga ugaša, pa vžiga.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.829
1.027
113
Glede omrezja sem povedal svoje in me res ne zanima, ceprav placujem zanj. To je stvar energetikov, elektro distributerjev in naj zrihtajo. Negativna cena tudi ni problem. Meni se ne zdi. Problem je neprilagodljivo omrezje, ki je se dalec od modernega, ce ga par soncnic iz tira vrze. Najti bo treba se kak drug vir, ce z obstojecimi ne znajo upravljati na m0derrn nacin. Smart grid pa to, kako je kar poniknilo to flozanje zdaj, ko je treba res kaj pokazat. Ko so bli pametni, da mi bojo remote TC ugasal pa to, da bo skladno z omrezjem so bli polni vsega. Zdaj ko je treba kaj pr njih ugasat je pa panika. Modernizirat omrezje, najprej to. Da bo agilno, prilagodljivo. Ne pa se ne da in to je to. Jaz sem naredu kar lahko, cas je ds se oni.

• Všeč mi je
Reactions: mr_