Okolju prijazni avtomobili

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.271
7.046
113
pri taščici
EV Kozolec spet o cenah vzdrževanja Tesle.

Poglej priponko 96396
Zato jaz nisem ravno tiho ko EV fanatiki vpijejo da EV ne potrebuje servisa. Pa da nima olja filtrov.
Vse to imajo. Liter olja za Kono pride pri nas 50+€. Na Olmi. Koliko na hyundaiju raje ne vprašam.
Tudi zato ne ker je lajftime. Dokler reduktor al pa notor ne zacneta ropotat. Lahko pred 50kkm . Zaradi strojnisko faljene konstrukcije ležajev
Kupiti ga moras dva litra ker ga naj bi rabil 1.1l.
Kona nima oljnega filtra, Tesla ga ima

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.344
7.060
113
Za slovenske razmere, 15k km letno, bo vsak EV prej razpadel, kot bo potrebno menjat olje, ali baterijo resealat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.271
7.046
113
pri taščici
Glede omrezja in negativne cene.
A so dobavitelji oziroma distributerji in opraterji omrezja kaj naredil na tem da bi ljudi obveščal o negativnih cenah elektrike in spodbujal (s ceno) uporabo elektrike takrat ?
Tiho so kot riti.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji in vogel

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.539
7.182
113
Nič ni 100%, so pa EV bolj maintenance free kot ICE. In tudi bolj failure free.

Verjetno odvisno od znamke in modela. Če vzameš novejšo teslo, verjetno si res na varnem. Če vzameš fiata 500e ali Leafa pa...

Sicer tudi EV klinike ne bi obstajala in odpirale svojega kozolca v Nemčiji. Pa hvalijo se, da zaposlujejo 10 ljudi v razvoju. Tudi njihove objave so v slogu, da je vse krščen duš, razen tesle. Istočasno pa objavijo, kako so zamenjali krmilnik za samo 2000€+ davek. Pa hvalijo kitajce. Čeprav v evropi razen MGja še niso pogosti. Pa MG4 EV je najbolj pogost in hkrati na vrhih lestvic nezanesljivosti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.344
7.060
113
Ja, ampak govorijo o kilmetrini na teslah, ki jih slovenci nikoli ne vidijo...drugo pa nemčija, ker je dnevno autobahn in ne pri 90kmh za šleparom...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.425
2.778
113
Najbrz res, samo pri SE ne rabis dodatnega prostora in ostalega bofla, kjer odteka denar (projekti, izracuni etc...). SE butnes na streho, priklopis v omrezje in imas pokrito obmocje trafota. Jaz bi samo se prisilu elektro, da v vsak trafo namecejo baterije in je to to. Mas pokrite spice, izpadi so dosti mehkejsi (ala UPS). Ampak ne, baterije mormo mi fizikalci nabavt, da nas se kle ocurjo. Marsikaj bi se dalo, samo ni interesa, stane... A vsak let majo rekordne dobicke etc... Pac tako ne gre, nikoli ne bomo zrastl, vedno bomo capljal zadaj. S takim nacinom delovanja definitivno. Saj se samo caka na nekoga tretjega, da kaj nardi. Edin pogoje in omejitve pa znajo postavlat, to pa ja.
Če, ko, bojo nametali baterije v trafote, boš pač moral to plačevat. Zastonj ne bo.
Če danes računaš lastniku SE skladiščenje oddane energije+prenos bo skočil v luft, da saj ima netmetering.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.344
7.060
113
Vedno se bo placalo ja, omreznine verjetno veliko vec kot stroma, kjer je naceloma prost trg.
Zato lokalni hranilnik in minimalna odjemna moc pa si zmagal

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.829
1.027
113
Če, ko, bojo nametali baterije v trafote, boš pač moral to plačevat. Zastonj ne bo.
Če danes računaš lastniku SE skladiščenje oddane energije+prenos bo skočil v luft, da saj ima netmetering.
Itak, sej je jasno. Vse se placa, cist vse. Zato pa mam mantro, da ce ze plačam, naj bo vsaj a. dobro, b. zdravo. Ce nikoli nisem kadil etc, ne mislim zdaj (ko lahko izbiram) placevati za podobno zastrupljanje. Seveda to potegne nekaj za sabo in s tem se je potrebno sprijaznit (ce je volja, pri meni je). Baterije v traflcu bi morale bit pa kar sestavni del. Jebiga, je toliko prednosti, da ni kaj pametovati. Seveda ne v vsakem traflcu, ampak to je nadgradnja omrezja, za to mora v duhu cimboljsega vzdrzevanja/stabilnega delovanja skrbeti upravitelj omrezja (SO-DO al kaj so) in to sam, brez da nas prca, ce bi kupil baterije pa to. To mora bit del omrezja, nevidno in da samo dela (ravna spice, stabilizira, kompenzira viske...). Seveda baterije stanejo, ampak saj imajo denar (ga leta jemljejo od nas prav za namen vzdrzevanja omrezja). Bo kaksno leto pac malo manjsi dobicek, je kaj narobe s tem? Se vedno bo dobicek. Pa tud sej niso privat firma (zaenkrat se ne)... kaj se res gremo? Ne pa da se nic oz. dela res samo najnujnejse, toliko da omrezje ne poklekne, ostalo pa samo dobicek in filanje zepov. Ne vem za vas, z mojega pogleda se tocno to dogaja ta trenutek, ze nekaj casa. Vse se prelaga na koncne uporabnike... pa famozni bloki, omreznina... Kaj ce nam dodatna NEK, ce ne moremo niti obstojece energije pretakati do koncnih uporabnikov? Ce smo limitirani k ribe v akvariju s porabo. Mi lahko kdo to razlozi? Saj vse lepo, samo ne vem za vas, sam sem mnenja, da tako vec ne more iti. Stvari grejo naprej in enkrat bo treba rec bobu bob. Cimprej! Pa tud ce kdo leti s polozaja, mi je cist vseen.

• Všeč mi je
Reactions: mcn, mr_ in MrDaco

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.829
1.027
113
Kaj bo racunal, skladiscenje energije iz SE v baterije v traflcu? Vesel naj bo, da jih polnem, saj majo tako buffer vedno ready. Cez dan jih npr. polne SE / omrezje, ponoci pa omrezje pocasi preko poceni tarife. Vazno, da so zjutraj ready za prve šuse. Ampak ne, dejansko si bojo kaj tazga zmislili, samo otimacina jim gre po glav in kako do nje. Pa sej te baterije niti ne ble njihove ampak so dejansko NASE! Enako kot je omrezje nase in ne njihovo. Oni so samo skrbniki. Ce bi bilo njihovo, bi bilo v boljsem stanju.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.425
2.778
113
Kaj bo racunal, skladiscenje energije iz SE v baterije v traflcu? Vesel naj bo, da jih polnem, saj majo tako buffer vedno ready. Cez dan jih npr. polne SE / omrezje, ponoci pa omrezje pocasi preko poceni tarife. Vazno, da so zjutraj ready za prve šuse. Ampak ne, dejansko si bojo kaj tazga zmislili, samo otimacina jim gre po glav in kako do nje. Pa sej te baterije niti ne ble njihove ampak so dejansko NASE! Enako kot je omrezje nase in ne njihovo. Oni so samo skrbniki. Ce bi bilo njihovo, bi bilo v boljsem stanju.
Lastnik SE ima z netmeteringom pokrito le kompenzacijo porabe električne enrgije. Zakaj naj bi drugi pokrivali njegov prenos elektrike iz in v omrežje? Zakaj naj bi drugi pokrivali hrambo energije? Ker če bo kaj za hraniti lokalno bo to produkcija lokalnih SE.
Subvencija v SE ni bila zaradi dobrobita posameznika, ampak zadostiti ciljem EU, vlaganju zasebnega kapitala v kaj bolj koristnega kot da leži na banki, s časom pa bo država to vse obdavčila, dodatno računala, spremenila zakonodajo.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.829
1.027
113
Moj zadnji post predtem je scenarij, ki bi si ga sam zelel oz. bi urejal stvari na tak nacin (ce bi imel moc). V praksi pa bi se glede na dosedanje izkusnje pri nas 'izgubilo' kup baterij in podobno, tako da si niti ne zelim tega, ker to bi nas sele stalo... Nekoc, ko bomo imeli mindset podoben kaki avstriji, bi pa najbrz slo, danes pa mislim, da ne. Ker je drzavno in ni treba pazit in je dovolj, da se samo minimalno naredi oz. tolk da dela. Tko da... bluzenje...
Lastnik SE ima z netmeteringom pokrito le kompenzacijo porabe električne enrgije. Zakaj naj bi drugi pokrivali njegov prenos elektrike iz in v omrežje? Zakaj naj bi drugi pokrivali hrambo energije? Ker če bo kaj za hraniti lokalno bo to produkcija lokalnih SE.
Subvencija v SE ni bila zaradi dobrobita posameznika, ampak zadostiti ciljem EU, vlaganju zasebnega kapitala v kaj bolj koristnega kot da leži na banki, s časom pa bo država to vse obdavčila, dodatno računala, spremenila zakonodajo.
Kaksno hrambo energije? To ni moja energija, to je energija ki jo posiljam v omrezje in kadar moj visek ne gre sosedu oz. porabniku, naj se hrani v bateriji, katero uporabljajo vsi, ki so v tem segmentu. Jaz, sosed, drug sosed. Gre za to, da je omrezje na ta nacin boljse (bolj odzivno, manj obremenjeno) saj baterija kompenzira kar lahko, potem pa se spet polni. Na bateriji ni od nikogar imena gor ces, to je baterija od tega in tega. Je za vsakogar, ki je na istem trafotu.

Glede prenosa energije od njih k meni in od mene k njim je pa pranje mozganov. Upravicevanje strizenja ovac. Elektrika pac tako deluje, jebiga.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.425
2.778
113
Lahko si razlagas kakorkoli hočeš. Država ima v prihodnosti številne možnosti kaj ti dodatno računat če imaš SE. Hramba oddane energije je pač ena izmed opcij.

• Jezen sem
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi in Najbolji

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.829
1.027
113
Drži. In bo to uporabila, ceprav gre izključno za odiranje ljudi, ki se pustijo... Tko da, naj... omrezje je treba sparat pa naj stane kolikor hoce. Saj raja casti... jebes tak nacin.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.446
1.451
113
Vse to imajo. Liter olja za Kono pride pri nas 50+€. Na Olmi. Koliko na hyundaiju raje ne vprašam.
A ja? Kdo ti prodaja meglo?
Reduktor na elektro Koni rabi navadno olje za ročne menjalnike.
Evo iz uradnega servisa cena par let nazaj (januar 2022)

AutoBingKonaEVReduktorOlje.png

22,05 + 22% DDV = 26,90 EUR na liter.

Če se sedaj prodaja po 50 EUR plus, potem pa jim čestitam. :oops1:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.050
9.585
113
Moj zadnji post predtem je scenarij, ki bi si ga sam zelel oz. bi urejal stvari na tak nacin (ce bi imel moc). V praksi pa bi se glede na dosedanje izkusnje pri nas 'izgubilo' kup baterij in podobno, tako da si niti ne zelim tega, ker to bi nas sele stalo... Nekoc, ko bomo imeli mindset podoben kaki avstriji, bi pa najbrz slo, danes pa mislim, da ne. Ker je drzavno in ni treba pazit in je dovolj, da se samo minimalno naredi oz. tolk da dela. Tko da... bluzenje...

Kaksno hrambo energije? To ni moja energija, to je energija ki jo posiljam v omrezje in kadar moj visek ne gre sosedu oz. porabniku, naj se hrani v bateriji, katero uporabljajo vsi, ki so v tem segmentu. Jaz, sosed, drug sosed. Gre za to, da je omrezje na ta nacin boljse (bolj odzivno, manj obremenjeno) saj baterija kompenzira kar lahko, potem pa se spet polni. Na bateriji ni od nikogar imena gor ces, to je baterija od tega in tega. Je za vsakogar, ki je na istem trafotu.

Glede prenosa energije od njih k meni in od mene k njim je pa pranje mozganov. Upravicevanje strizenja ovac. Elektrika pac tako deluje, jebiga.
To se vse lepo sliši. Samo zaenkrat hrambe električne energije v zadostnih količinah tehnološko niti približno še nismo sposobni.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.779
847
113
Meni res ni jasno kako ste lahko neakteri tako pametni, tisti ki delajo strategijo z OVE so že naračunali koliko net-metering SE omrežje lahko normalno prežveči, a se vam ne zdi? In vsaka kWh iz sonca šteje, ne mi bluzit o tem, da je treba za vsako SE zgradit enako fosilno kapaciteto. Ja kapaciteto že morda, ne pa tudi gorivo za to kapaciteto kot da bi vse lavfalo na 100% 24/7. In še enkrat tudi 1600 MW nuklearka bo potrebovala konretno rezervno kapaciteto, ki bo bolj malo kurila gorivo, ker bo večino časa samo čakala na izredno odpoved NEK.

100% OVE je pa utopija, ampak zakaj bi moralo potem iti kar na 0% OVE? A vmes pa ne more biti? 70% OVE je čisto dosegljivih.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.446
1.451
113
80% je čisto enostavno in dokaj poceni dosegljivih.
Naslednjih 20% bo pa koštalo toliko kot prvih 80% In v tem zadnjem koraku je treba uporabljati več pameti, pa malo manj ideologije.