Okolju prijazni avtomobili

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.946
113
Imo je steve gledal taycana in na podlagi njega delal izračun? je pa res, da tudi taycan nima 4t, samo cybertruck ima blizu temu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.946
113
Veš to je podobno kot vegani in podobni. Nihče te ne sili, dokler te ne sili. Dejansko se nas politično posiljuje z EV avtomobili in EV rešitvami, ki so precenjeni polizdelki. Na njihov račun pa se ugaša bolj uporabne rešitve, ki so že dolgo zunaj. In vse to na naš račun. Potem pa ni več tako nedolžno.
Dokler nekdo reče, EV pač ni za mene zaradi subjektivni napačnih mnenj, potem ok, če pa nabija napačna dejstva, pa je drugo.

Spremenili pa ne boste nič, če gremo v EV, pač gremo, boste priklonili, ali pa se preselili recimo v rusijo.

Jaz sem tudi prejšnji teden šel službeno z ICE, da sem lahko na AC žgal 200km in samo 1x stal na pumpi za 10min, pa ni problema priznat, ampak to ni bila uživancija ampak mukojebenske pot po lijepi naši.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
Dokler nekdo reče, EV pač ni za mene zaradi subjektivni napačnih mnenj, potem ok, če pa nabija napačna dejstva, pa je drugo.

Spremenili pa ne boste nič, če gremo v EV, pač gremo, boste priklonili, ali pa se preselili recimo v rusijo.

Jaz sem tudi prejšnji teden šel službeno z ICE, da sem lahko na AC žgal 200km in samo 1x stal na pumpi za 10min, pa ni problema priznat, ampak to ni bila uživancija ampak mukojebenske pot po lijepi naši.
Ja težko to enačiš z uživanjem za kamionom z laptopom v naročju :valjamse:

• Haha
Reactions: trance0 in sad

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.745
827
113
Nikoli te ne sili nek posameznik, v neko smer sili vedno cela družba in temu sledi industrija, če se najdeš na drugem skrajnem koncu družbe, ki je bil sicer včasih mainstream, se raje vprašaj če je kaj narobe s tabo.

Sicer pa še nismo tam, kot že neštetokrat rečeno ne se obremenjevat kaj bo 2035 in ali bodo cilji doseženi ali ne, pač pogledalo se je hitrost razvoja, narisalo črto (ali krivuljo) na enem grafu in so pač prišli do te letnice, da takrat bo stanje industrije in tehnike tam da se prepove ICE. Kaj bo v resnici bo pa to kar bo ljudstvo volilo.

Skrbi me edino to da nas je skozi zgodovino volja ljudstva že večkrat peljala v propad.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.315
1.378
113
Cakaj da darien zgradi omrezje..... Pa ravno danes je novica da NEK 2 verjetno ne bo imel dveh reaktorjev....ker pazi to....nimamo omrezja!? Se pravi leta 2070 ko bo (po jugoslovanski dinamiki) nek zgrajen omrezja ne bo. Bo pa omrezje za EVje zgrajeno do 2035.....

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.529
266
83
Veš to je podobno kot vegani in podobni. Nihče te ne sili, dokler te ne sili. Dejansko se nas politično posiljuje z EV avtomobili in EV rešitvami, ki so precenjeni polizdelki. Na njihov račun pa se ugaša bolj uporabne rešitve, ki so že dolgo zunaj. In vse to na naš račun. Potem pa ni več tako nedolžno.
Kdo točno in z čim te sili ter kaj ti danes omejujejo? (pa pustiva sedaj nebuloze o čistejšem zraku in ekofašizmu, ker to je tako pri ICE kot EV).

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Ne ni isto. ICE avto je le kos železja z nekaj elektronike, ki zanesljivo deluje lahko tudi več desetletij. Motor se menja izjemoma in tudi če se, ta ne stane 10k evrov.
Očitno že dolgo nisi kupil novega ICE-ja. Efektivno so novi ICE-ji glede elektronike tam tam z EV-ji. Razlika je samo to, da ima en motor na notranje izgorevanje, drug pa elektromotor z baterijo. In ne boš verjel... tudi baterija se zamenja le izjemoma... bo imel 10 let star avto pač 10, 20, 30% manj dosega kot nov.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.529
266
83
Nikoli te ne sili nek posameznik, v neko smer sili vedno cela družba in temu sledi industrija, če se najdeš na drugem skrajnem koncu družbe, ki je bil sicer včasih mainstream, se raje vprašaj če je kaj narobe s tabo.
No ja, v neki drugi temi ugotavljamo, da se danes skoraj ne dobi več normalno dolgih trenirk, ker sedaj je mainstream prekratke hlače + bele nogavice do kolen. Hvala lepa, ampak raje priznam da je nekaj narobe z mano kot pa tole. Tako da tale tvoj sestavek ne "pije vode".

• Všeč mi je
Reactions: sad in MrDaco

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.655
5.843
113
Tole je skopirano iz enega drugega foruma, da bo mogoče komu kaj kapnilo:

V kameni in delno bronasti dobi so za vsak naravni pojav-katastrofo, ki ga niso razumeli žrtvovali ljudi.
V Bronasti dobi in delno v železni dobi so iz istega razloga žrtvovali živali in hrano.
V srednjem veku so kurili čarovnice zaradi nerazumljivih naravnih pojavov, zaradi žlehtnobe in zaradi fanatizma.
Iz istih vzrokov kot so v srednjem veku kurili čarovnice bomo zdaj v imenu zelene agende skurili zahodno civilizacijo. Samo za to gre in nič drugega! Če bi mislili resno, bi z razpoložljivo trehnologijo delali preudarneje, ne pa da se farbamo z sončnicami, vetrnicami in elektro mobilnostjo. Vse te tri tehnologije so daleč od zelenega prehoda.

Kot sem že nekajkrat ponovil bom še enkrat: "Evropa že zdaj prispeva le 5% k svetovni produkciji toplogrednih plinov." in namesto, da nas šefi pustijo take kakršni smo in pomagajo ostalemu svetu, da nas ujame, raje pošiljajo ekoidiote na ulice, da nam kravžljajo možgane, ter gospodarsko uničujejo cel kontinent za profit peščice, ki se nam reži.

In še ta, čisto resna:"Tisti od vas, ki si je iz ekoloških vzgibov nabavil električni avto, starega je pa prodal, tisti je tak hinavec, da še samemu sebi laže!" Če bi bil pošten, bi dal avto z motorjem na notranje izgorevanje v ekološki razrez!
In še: Kdo od vas ekološko zavednih preveri iz kakega vira je elektrika, ki jo polnite in kdo je preveril kakšen odtis je pustila na kitajskem izdelava baterije za njegov ekološki avto preden ga je kupil?
Kupec plovila gnanega na elektriko, ki jo polni z vgrajenim agregatom in par celicami na strehi kajute je pa itak zmagovalec v povsem svoji kategoriji.
:mrgreen:

Pa še to v razmislek fanatikom; Sploh nimam rad nakupov in ko se ene stvari navadim, bi jo imel za vedno. Leta 2009 sem imel srečo z S-Maxom in brez večjih popravil mi še vedno odlično služi. Čeprav ima že fajn čez 300.000 km si ga želim imet vsaj še nekaj let. In zdaj mi povejte ekologi kdo je bolj ekološki:
- Jaz, ki že od 2009 nisem povzročil izdelave novega avtomobila?
- Ekološko zaveden državljan, ki vsake tri do štiri leta nabavi novi avto, ker ima nov model manj škodljive izpuste kot prejšnji, na koncu je pa pristal na električnemu z veliko LiFe baterijo, ter elektro motorji z permanentnimi magneti? Seveda so vsi "odsluženi" avti romali k drugemu kupcu.
Če temu drugemu avti čisto nič ne pokurijo je bolj zasral zemljo kot jaz, ki se že od 2009 vozim z istim dizlašem!

Poljaki puhajo koln, da lahko Nemčija žene mašine, pa Kitajci so lani vsak mesec pognali toliko novih premogovih elektrarn, kot je skupna kapaciteta premogovih elektrarn ostalega sveta. Vsak mesec! In mi si bomo vtaknili šteker v rit, da se bo propeler vrtel, medtem nam bodo pa oni z tem premogom izdelali sončne celice, elektro motorje in baterije.
:mrgreen:

Ludistično ludo se imamo.

LiXX baterij še zelo dolgo ne bo delal nihče drug kot Kitajci, zelo dobro so poskrbeli za to!
Neodim magnetov po konkurenčni ceni še dolgo ne bo delal nihče drug kot Kitajci. Tudi za to so poskrbeli.
Sončnih celic ne dela nihče drug kot Kitajci!!! Za to je poskrbela ekologija. Razni Bisoli in ne vem kdo še, ti samo sestavljajo panele iz celic, ki jih nabavljajo na kitajskem.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.655
5.843
113
In tip vmes napiše čisto resno. :)

Zakaj ni obdržal avta iz leta 1998? Bi bil še veliko bolj ekološki? Še najbolj pa peš.
Kako bistro, a ne? In đoni napiše čisto resno.... Koliko 98 letnikov je še voznih? Čeprav sem pred dvema letoma prodal 95 letnik, ker je foter zapustil ta svet. Če nebi, bi še danes opravljal svojo nalogo.

• Objave ne odobravam
  • Všeč mi je
Reactions: trance0 in Borg

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
In tip vmes napiše čisto resno. :)

Zakaj ni obdržal avta iz leta 1998? Bi bil še veliko bolj ekološki? Še najbolj pa peš.
Kaj od napisanega ni res? Pa pust sarkazem, dejstva glej.
Poljaki skurjo več kolma kot so ga kdajkoli. Kitajci skurjo več kolma kot so ga kdajkoli. Mi se gremo pa zeleno agendo. Sej kul, si si nabil sončnico na streho in zdej? Še mal pa boš z baterijam zafilal klet, kje se neha?. Sam to je še zelo zelo daleč od vsenaštrom. Ampak kot rečeno, vatov ne znate seštevat.

• Všeč mi je
Reactions: trance0

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.745
827
113
V tole tezo pa močno dvomim:
"Evropa že zdaj prispeva le 5% k svetovni produkciji toplogrednih plinov."

A je kakšne vir za tole? Seveda ne.