Ogrevanje v novogradnji

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.

Bom samo tole neumnost komentiral in to tako, da bi moral vsak, ki ima 4 leta os. narejene, razumeti.

V talno gretje se spušča tem. vode okrog 30°C.
Danes zvečer se stuširaj z 30°C vročo vodo, pa potem povej, če škoduje zdravju, ker je prevroča
bonk.gif

Tuširaš se par min, na tleh si pa cel dan.

@vsi: Hiša je trenutno pod streho in vgrajena okna. Počasi bo pač treba razmišljat o sistemu ogrevanja, čeprav bo vse skupaj zdaj verjetno stalo, da se spet cekin nateče. Grem naslednji teden tudi v energetsko svetovalno pisarno, da povprašam še o ekoloških subvencijah (če sploh še obstajajo
tongue-1.gif
).

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Prisilno prezračevanje z rekuperacijo potrebuješ v vsakem primeru.
Če imaš novogradnjo oziroma v obstoječi hiši nova okna in vrata.
Če ne prezračuješ, potem imaš v hiši veliko vlage, posledično plesen.
Kdor trdi, da se hiša prezračuje čez zid, je malce čez les.
Prezračujemo jo skozi odprta okna in vrata ali pa z prezračevanjem.
smile-1.gif

Tudi koža diha, ampak ne dovolj. Če daš glavo v vodo in tako ostaneš 1 uro, ostali deli telesa pa so zunaj, boš vseeno umrl, ker koža na telesu ne diha dovolj
smile-1.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Še mojih 5c:

Jaz ne bi kompliciral z več sistemi. Plina za rezervo ne bi dajal, ker so fiksni stroški relativno visoki. Tako kot so ti svetovali bi se tudi jaz odločil za TČ. In če imaš dimnik, dodaš kamin. Fertik.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:
Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.

Bom samo tole neumnost komentiral in to tako, da bi moral vsak, ki ima 4 leta os. narejene, razumeti.

Danes zvečer se stuširaj z 30°C vročo vodo, pa potem povej, če škoduje zdravju, ker je prevroča
bonk.gif

Tebi pa žal ni pomoči.
Kar daj radiatorje. Pa na A kanal šlogarce pokliči in vprašaj, kako kaj ljubezen in zdravje.
uf-1.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:

bonk.gif

@vsi: Hiša je trenutno pod streho in vgrajena okna. Počasi bo pač treba razmišljat o sistemu ogrevanja, čeprav bo vse skupaj zdaj verjetno stalo, da se spet cekin nateče. Grem naslednji teden tudi v energetsko svetovalno pisarno, da povprašam še o ekoloških subvencijah (če sploh še obstajajo
tongue-1.gif
).

Pa si sploh poskušal razumeti, kaj ti je napisal? Poanta je, da te bo pri temperaturi, ki se jo v tla spušča zeblo, če boš z boso nogo stal na ploščicah, zato ker se ogreva preko velike površine tal.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:

bonk.gif

Tebi pa žal ni pomoči.
Kar daj radiatorje. Pa na A kanal šlogarce pokliči in vprašaj, kako kaj ljubezen in zdravje.
uf-1.gif

A se lahko s takimi pametnimi izjavami spraviš iz teme, ker takšne 'pomoči' res ne rabim. Je za takšne stvari odprt Spam.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:

bonk.gif

tongue-1.gif
).

Pa si sploh poskušal razumeti, kaj ti je napisal? Poanta je, da te bo pri temperaturi, ki se jo v tla spušča zeblo, če boš z boso nogo stal na ploščicah, zato ker se ogreva preko velike površine tal.

S takšnim tonom, kot je napisal sporočilo si sploh ne zasluži odgovora. Če misli, da je s tem izkazal svoje znanje, se krepko moti.

Jaz sem temo odprl zato, ker nimam pojma kaj izbrat, ne vem kaj bo v prihodnosti aktualno oz. rentabilno, nekaj od vas pa je že gradilo hiše (ali to celo počne za preživetje) in bo znal prenest izkušnje. S takšnimi
bonk.gif
smajliji se lahko kar lepo izogne temi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Glede talnega in zdravja so take bučke da glava peče. Ob dobri izolaciji se v talno spušča med 26 in 28 stopinj...pa še to ne cel dan da ni prevroče. Tla niso mrzla...tako se lahko opiše kako so topla. Podobno kot poleti.
Kje je tu problem zdravja mi pa ni jasno.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Srednjeročno bo šla cena elektrike gor, dolgoročno pa ne bo padala ker bo vedno več sistemov lavfalo na elektriko. Tako da bi sam osebno razmišljal stran od toplotnih črpalk, morda bi vzel zemeljski plin, dimnik bi imel vsekakor pripravljen ker bi mi le ta omogočal prehod na les v primeru moten pri dobavi plina ali visokih cen.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj pa cene plina? Neke napovedi so, da je plina ogromno in bo cena padala ampak ne verjamem v to, tudi če ga je res preveč. Bodo že kakšno novo Ukrajino zakuhali, da cene ne bodo padle..

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Morda paše v to temo tole sledeče:

Zdaj je moderno da se vseskup maksimalno pikolovsko izolira, vgradi okna vrata z troslojnimi šipami in najmanj dvojnim tesnenjem dihteng...vse na račun manjše porabe bilokaterega energenta za ogrevanje. Potem so pogruntali da če imaš skoraj nepredušno zaprta vrata in okna da se ti kopiči vlaga v stanovanu in je pač v hitrem času vse plesnavo in črno kot bi imel kakšno zemljanko. Ok na seveda ne bodo dali na kip saj kaj bo pa potem sosed rekel po tistem ko si se mu hvalil kakšna super duper okna imaš, pa tudi toplotne črpalke bolj žrejo elektriko ob tem dejanju. Za ruprekacijo je seveda v naseljenem stanovanju skorajda prepozno edino če bi vlekel cevi pa stenah ali stropovih ...ne zgleda.

Pa so prišli projektanti na zamisel da se da okna prevrtat in te luknje pokrit z raznoraznimi rozetami za izmenjavo zunanjega in notranjega zraka...kull a ne?

zracna_reza.jpg

In kaj sedaj imamo? Imamo prezračevanje približno akega efekta kot če bi stran pobral dihtenge na oknih, samo tega pod nobenm pogojem ne smeš kao naredit ker potem več nimaš orenk zadihtane bajte...če pa imaš zračnik gor odprt pa je po projektantskih načelih ali kako bi rekel ...njihovih super duper strokovnosti... ta bajta še zmerom orenk zadihtana čeprov imaš luknje skozi okno saj tukaj štejejo samo dvojne ali celo trojne nameščene dihtenge v oknih.

Seveda...prodaja se vse živo in si je treba nonstop nekaj zmišljevat da gre v prodajo...kupna moč ovc je zaenkrat še zmerom dovolj visoka da se pokupi vsako bedarijo katera se pojavi na trgu. če je funkcionalno ali ne pa itak nima veze saj je bistvo da se ljudem pamet soli na sto in en način.

Gretje...popularno v ***** matr sedaj samo obvezna izvedba talnega...buh ne daj da daš radiatorje zraven saj te takoj označijo za njavečjega idiota na tem svetu...jah...sj kar nimaš moraš obvezno priporočat tudi drugim ljudem da ne smejo imeti saj se ne splača in ni efekta. Seveda, saj ne morejo vedeti če pa nimajo in ker nimajo ne morejo sprobati zadeve za kaj bi prav prišla.

Imam talno povsod..imam radiatorje povsod.imam sistem na sekance kateri sam dela in je treba sam termostat pretipkat za spremembo temperature....ni da ni zadeva in špila u iber. Kar sem zajebal pri celi prenovi bajte da sm odstranil krušno peč ..saj ni večjega učitka da zaukuriš in ko je topla se fookneš na njo, srkaš pijačko ter buliš tv ali bilo kaj drugega.. Jo pa nameravam naredit in sicer leseno in v njo zabrisat ali napeljavo kao talnega ali mogoče celo kr radiatorje. Jo nucam saj sem v mladosti večinoma prespal pozimi na krušni peči in mi še mar ni bilo za posteljo.

Zdj tko...če imaš dost denarja v denarnici se lahk špogaš kolikor ti srce poželi...če ga pa nimaš je pa idiotsko dejanje da si greš postavljat super duper način izgradnje katera je velikokrat nesmiselna in to vrhunsko okno katero je potem prevrtano prav nazorno prikazuje ta fuk sveta poblaznele pameti
confused-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Upam se en teden preživet v hiši brez zračenja, najbrž tudi več.
Ko sem bil v bloku, sem moral dodatno konkretno vlažiti zrak, ne pa sušiti. Sedaj v hiši, izolirana fasada, pvc okna in 10cm na strehi pa mi nekako ne uspe na 50+ dvigniti vlage. Mater, prav rad bi imel črno steno od plesni.
Edino mesto ki je pogojno problematično je okoli okna ki so stara desetletje. Tam temperatura nekaj pade, vlaga se dvigne na 60+, radiatorji so skoraj zaprti, ker pritličje skoraj dovolj ogrevajo cevi ki peljejo v mansardo in nastane nekaj kondenza na steklu.
Skratka jaz nimam težav s plesnijo, vsaj tako kaže po dveh zimah v hiši in nekaj zimah v bloku. Pa zračim poredko, včasih niti vsak dan ne. V kopalnici laufa ventilator kadar serjem, pa okno kipnem...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Hm...plin je ena najdražjih oblik ogrevanja če ne najdražji in zdaj ti njemu svetuješ naj gre na plin če bo šla slučajno cena elektrike gor?
wink-1.gif

Elektriko smo sposobni proizvajat sami...država. Plin ne. Kar ti lahko da misliti da boš strahotno odvisen od zunanjih trgov...podobno kot pri bencinih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Plin po cevi je trenutno poceni, kako dolgo še, pa je vprašanje. Plin v cisterni je pa že sedaj med najdražjimi.
Elektrika bo raje dražja kot cenejša.
Sosed je lani šel iz olja na pelete, letos je pri žlahti v hosti in gre že na drva..... Sicer v isti peči, ampak.... Sem zagovornik drv, če le imaš čas in voljo se z njimi ukvarjati. Potem pa TČ, pa za mašo daš da bo še dolgo elektrika po sedanjih cenah. Lahko tudi pelete, vendar niso avtomatizirani.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Avtorju teme: Najboljši odgovor ti je napisal cvinga. Točno to se danes dogaja. Sem sem veliko razmišljal o ogrevalnem sistem, ker me ta investicija čaka v bližnji prihodnosti. Po vseh zbranih informacijah strokovnjakov, "strokovnjakov", literaturi... se bom sam odločil za nizkotemperaturno talno gretje v povezavi s TČ zrak-voda + toplozračni kamin. Kamin bo služil za ogrevanje v prehodnih dneh, hitro dogrevanje, ter kot dekoracijski element. Glavno nalogo bo opravljala TČ. Kar se tiče prezračevanja je cvinga v svojem postu opisal na res nazoren način. Za hlajenje bom uporabil klimi, z vnaprej pripavljenimi podometnimi kanali.

Vsekakor je pravi način razmišljanja nizkotemparaturno ogrevanje, izbira načina, izvedbe ter energenta pa so odvisni od razmer lokacije ter trenutnega popraševanja.

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Avtorju teme: Najboljši odgovor ti je napisal cvinga. Točno to se danes dogaja. Sem sem veliko razmišljal o ogrevalnem sistem, ker me ta investicija čaka v bližnji prihodnosti. Po vseh zbranih informacijah strokovnjakov, "strokovnjakov", literaturi... se bom sam odločil za nizkotemperaturno talno gretje v povezavi s TČ zrak-voda + toplozračni kamin. Kamin bo služil za ogrevanje v prehodnih dneh, hitro dogrevanje, ter kot dekoracijski element. Glavno nalogo bo opravljala TČ. Kar se tiče prezračevanja je cvinga v svojem postu opisal na res nazoren način. Za hlajenje bom uporabil klimi, z vnaprej pripavljenimi podometnimi kanali.

Vsekakor je pravi način razmišljanja nizkotemparaturno ogrevanje, izbira načina, izvedbe ter energenta pa so odvisni od razmer lokacije ter trenutnega popraševanja.
Takšen sistem sem mu predlagal že na prvi strani kregarske teme.
TČ zemlja-voda, toplozračni kamin in rekuperacija, če je le možnost.
Kakšen plin, ne ga srat.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Edino kar bo pri takem sistemu je to da bo v prehonih dneh lavfala TČ v najhujšem mrazu pa kamin.
wink-1.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.036
3.710
113
Mi imamo v kleti peč na drva, v spodnjem štuku samo radiatorje, v zgornjem pa talno in toplozračni kamin za prehodna obdobja (sicer nekaj dosti ni treba kurit vanj je pa praktičen za takrat, ko se ne splača kurit talnega za ogrevanje ali za primere izpada elektrike). V kopalnici mansarde so dodatno še puščene cevi za lojtro, ki bi toploto dobivala iz spodnjega radiatorskega kroga v primeru, da bi se pokazalo, da je kopalnica prehladna (trenutno še ni v funkciji).

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Zemlja ima neko toploto, ki je vsekakor manjša od toplote v hiši - se pravi, da temperatura iz zemlje prehaja v hišo in jo hladi oziroma toplota iz hiše prehaja v zemljo. Z izolacijo to preprečimo oziroma omejimo.
Smisel izolacije.
Ampak vsi rinejo izolacijo na fasado, na streho in tla pa pozabljajo.

Toplota vedno prehaja iz snovi z višjo temperaturo v snov z nižjo temperaturo. II. zakon termodinamike ali entropijski zakon.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Ko bi bil takle teren po vsej sloveniji bi bilo enkratno za ogrevanje...

Citat:
Uradno potrjeno: pod slovenskim morjem se skrivajo energetski viri prihodnosti

Pod slovenskim morjem se skriva geotermalna voda, ki bi jo lahko v prihodnje uporabili za ogrevanje ali v druge podobne namene, poroča rtvslo.si.
T. C./rtvslo.si
06.04.2014 ob 09:04

Raziskovalci so že dlje časa slutili, da se pod našim morjem skrivajo energetski viri. Upali so, da se skriva nafta ali zemeljski plin, vendar so na koncu prišli do ugotovitve, da se pod gladino slovenskega morja skriva geotermalna voda.

Že pred letom dni je raziskovalna ladja Tržaškega inštituta za geofiziko tri dni z zvočnimi sondami prodirala pet kilometrov globoko v zemeljsko skorjo slovenskega morja. Po opravljenih meritvah prve analize kažejo, da so raziskovalci imeli prav, poroča rtvslo.si.

Še nimajo podatkov o količini

Zaenkrat še nimajo podatkov o količini in natančni temperaturi vode. Zagotovo pa se skriva v 500 metrov debeli apnenčasti plasti, v kateri se zadržuje in segreva. "Spodbudno je, da vemo, da je nekje na tisoč metrih pod morjem mogoče izkoriščati toplo vodo, segreto na približno 40 stopinj Celzija, ki jo naši sosedje v Gradežu že s pridom uporabljajo," je za rtvslo.si dejal Aljoša Žerjal iz koprskega podjetja Harpha Sea.

Po navedbah Žerjala so v Gradežu z evropskim denarjem že izdelali vrtine, s katerimi ogrevajo občino in več šol. V Gradežu bodo tako na račun ogrevanja prihranili kar 1.800 ton nafte letno ali dva milijona evrov. Žerjal pa je prepričan, da ob takšnih številkah tudi pri nas ne bi smelo manjkati vlagateljev, ki morajo najprej ugotoviti, kje je vredno vrtati, da se vodo začne uporabljati. Nevarnost, da se takšni projekti ne bi izpeljali, prihaja predvsem od različnih energetskih lobijev, predvsem tistih, ki novih energentov prihodnosti ne obvladujejo, je še poročal rtvslo.si.

http://www.regionalobala.si/no...iri-prihodnosti