Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
V novogradnji, enonadstropni hiši s 300m2, se odločamo za način ogrevanja.
Narejeno bo talno gretje + radiatorji v nekaterih prostorih. Je možnost priklopa na plin.
Kaj je dandanes priporočljivo oz. glede na obete za prihodnost? Toplotna črpalka (parcela 1000m2) + električni radiatorji?
Pojdi na tč, kar na zrak voda + dva dvojna kolektorja na streho, velik zalogovnik ( 800l ) in elektroniko, pumpo, da ti vodo iz kolektorjev tudi služi ta talno gretje.
Citat:
Parcela je za TČ odlična - ravna in dolga. Če bi se malo pošpilal bi jo še na star vodnjak priklopil. Obstaja kakšna varianta, da bi poleti hladil s pomočjo vodnjaka? Čeprav verjetno nebi bilo ravno zdravo imet poleti mrzla tla.
Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.
Bo pa sicer kamin oz. krušna peč med dnevno/kuhinjo, dimnik že stoji.
Citat:
Uporabnik sad pravi:
A ni za ohlajanje s toplotno črpalko potrebno cevi namestiti po stropu?
Citat:
Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Wilbur, kje si ti ostal, v srednjem veku.
Dej si mal prečitej, potem pa uporabljej WTF
Jaz imam pod temeljno ploščo 24 cm izolacije.
Wilbur:Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Najbolj pomembna je izolacija, tudi pod temeljno ploščo.
Potem pa kar boš dal, no uglavnem vse, bo majhna poraba.
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Zemlja ima neko toploto, ki je vsekakor manjša od toplote v hiši - se pravi, da temperatura iz zemlje prehaja v hišo in jo hladi oziroma toplota iz hiše prehaja v zemljo. Z izolacijo to preprečimo oziroma omejimo.
Smisel izolacije.
Ampak vsi rinejo izolacijo na fasado, na streho in tla pa pozabljajo.