Ogrevanje v novogradnji

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Wilbur, kje si ti ostal, v srednjem veku.
Dej si mal prečitej, potem pa uporabljej WTF
smile-1.gif

Jaz imam pod temeljno ploščo 24 cm izolacije.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Preden se zataknete pri tem, je najprej za vprasat, a je on ze pozidal kar je mislil, ali sele projektira.

P.s. ocitno bajta ze je, ce dimnik tudi ze je..

Nazadnje urejeno:

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
V novogradnji, enonadstropni hiši s 300m2, se odločamo za način ogrevanja.

Narejeno bo talno gretje + radiatorji v nekaterih prostorih. Je možnost priklopa na plin.

Kaj je dandanes priporočljivo oz. glede na obete za prihodnost? Toplotna črpalka (parcela 1000m2) + električni radiatorji?

Pojdi na tč, kar na zrak voda + dva dvojna kolektorja na streho, velik zalogovnik ( 800l ) in elektroniko, pumpo, da ti vodo iz kolektorjev tudi služi ta talno gretje.

Sedaj pa mu napiši koliko stane tak sistem kot si napisal in koliko stane ena plinska kurilnica skupaj s postavitvijo dimnika (za plin ne potrebuješ schiedl-a... Za kolektorje pa že po defaultu menim da ni variante da se ti povrnejo, če govorimo o povprečno veliki slovenski družini z običajnimi potrebami po topli vodi - beri brez notranjih bazenov ipd.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Citat:
Parcela je za TČ odlična - ravna in dolga. Če bi se malo pošpilal bi jo še na star vodnjak priklopil. Obstaja kakšna varianta, da bi poleti hladil s pomočjo vodnjaka? Čeprav verjetno nebi bilo ravno zdravo imet poleti mrzla tla.

Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.

Bo pa sicer kamin oz. krušna peč med dnevno/kuhinjo, dimnik že stoji.

Če je v vodnjaku dovolj vode, ni kaj dosti za razmišljati. Tukaj je nekaj osnovnih informacij o toplotnih črpalkah voda-voda . Se da pa tudi hladiti s toplotnimi črpalkami voda-voda ali zemlja-voda. To so t.i. reverzibilne izvedbe. Sicer se lahko hladi tudi "pasivno," torej voda samo kroži po kolektorju ali čez vodnjak. Pri aktivnem hlajenju pa se voda v ogrevalnem sistemu dodatno ohlaja. Je pa pri aktivnemhlajenju treba paziti na točko rosišča in pojav kondenzacije. Zato se za hlajenje priporčajo konvektorji namesto radiatorjev. Je pa hlajenje priporočljivo že zato, kes se s tem poleti v kolektorju akumulira dodatna toplota.

S sočnčnimi kolektorji je pa lahko križ, sploh če ti "prodajalec" proda preveč metrov kolektorjev in oleti nimaš kam s toliko tople vode.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
A ni za ohlajanje s toplotno črpalko potrebno cevi namestiti po stropu?

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Stensko ali stropno hlajenje je menda super, saj tako mi jih je že par povedalo, ki ga ima. Se pa ne odloči veliko ljudi za to izvedbo. Je pa isti koncept kot talno ogrevanje, le da so cevi pod ometom.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.

Bom samo tole neumnost komentiral in to tako, da bi moral vsak, ki ima 4 leta os. narejene, razumeti.

V talno gretje se spušča tem. vode okrog 30°C.
Danes zvečer se stuširaj z 30°C vročo vodo, pa potem povej, če škoduje zdravju, ker je prevroča
bonk.gif

Dejansko je površina tal pri talnem gretju samo par stopinj toplejša od okolice, kar pomeni, da imajo tla nekje 25°C, če prostor ogrevamo na 22°C. In če je na tleh keramika in bos stopiš na ta tla imaš še vedno občutek, da so tla mrzla. Za človeško telo imajo predmeti, ki so ogreti na 36°C šele občutek toplote. Vse, kar je manj, pa je mrzlo.

In kdor danes daje v novogradnjo radiatorje, ga je treba vprašat po zdravju.

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Wilbur, kje si ti ostal, v srednjem veku.
Dej si mal prečitej, potem pa uporabljej WTF
smile-1.gif

Jaz imam pod temeljno ploščo 24 cm izolacije.

A imaš pasivno hišo?
Izloacija pod temelji je smiselna le pri pasivnih hišah, tam pa ni ogrevanja na plin in podobne derivate in tam ni radiatorskega ogrevanja.
Imaš rekuperacijo, kolektorje..?Da ne govorimo o potresni varnosti.

Nazadnje urejeno:

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.036
3.710
113
Talno ni toplo in vse te floskule o škodljivosti padejo. Lahko prideš probat bosonog ampak se prej najavi, da zakurim
smile-1.gif

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Na karkoli se ogreva hiša, vsi težijo k temu, da bi čim manj porabili tega energenta.
In eden od ukrepov, kako zmanjšati porabo, je tudi ustrezna izolacija, ki ni samo v strehi, ampak tudi v fasadfi in v zemlji.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Včasih so v talno pošiljali vročo vodo, tako kot v radiatorje in to je bilo škodljivo. Poznam primer, ko je možak obnovil kopalnico in dal po tleh še talno gretje in notri spušča enako temperaturo vode kot v radiatorje. In ploščice so tople, precej.
smile-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
izolacija v zemlji, pod temeljem.....ne vem, nisem strokovnjak...tukaj sem v dvomih, da je to bull...nenazadnje, temelj je praktično 1 meter pod 0 točko. Tla na globini 1.metra pa tudi niso (več) mrzla...torej zakaj bi mora na globini cca 1 metra akumulirati toploto ?

Izolacija na plati je smiselna, to je pa jasno.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Zemlja ima neko toploto, ki je vsekakor manjša od toplote v hiši - se pravi, da temperatura iz zemlje prehaja v hišo in jo hladi oziroma toplota iz hiše prehaja v zemljo. Z izolacijo to preprečimo oziroma omejimo.
Smisel izolacije.
Ampak vsi rinejo izolacijo na fasado, na streho in tla pa pozabljajo.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Če komu kaj pove - mesečno sem za ogrevanje 150 m2 plačal med 20 in 30 eur elektrike - ogrevanje samo talno, z TČ zrak voda, v hiši 22 stopinj. Deluje tudi rekuperacija.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
mi smo se odločli tudi za TČ zrak-voda, talno in rekuperacija ter kamin v dnevni sobi. zbiram predračune....
mantra me edino hlajenje, nevem kak se bo hiša poleti hladila.... naj še zmontiram klime?

Nazadnje urejeno:

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Zemlja ima neko toploto, ki je vsekakor manjša od toplote v hiši - se pravi, da temperatura iz zemlje prehaja v hišo in jo hladi oziroma toplota iz hiše prehaja v zemljo. Z izolacijo to preprečimo oziroma omejimo.
Smisel izolacije.
Ampak vsi rinejo izolacijo na fasado, na streho in tla pa pozabljajo.

Eden izmed nategov pasivnih hiš, ob takšnem izolacijskem ovoju potrebuješ vse komponente pasivne hiše, kot sem rekel rekuperacija, itd. itd.
toplotno izgubo ustaviš že z zadostno termoizolacijo pod tlaki sploh če položiš še
http://www.webgradnja.hr/katalog/3399/polynum-reflektivna-termoizolacijska-folija/
V končni fazi pa v tem primeru izolacija pod temelji ni relavantna, ker hiša že stoji.
bonk.gif

Nazadnje urejeno: