Talno ogrevanje

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Pa imaš ti toplotno črpalko ali kakšen drug vir ogrevanja? Ali ima kdo kakšen graf spreminjanja moči toplotne črpalke glede na zunanjo temperaturo (ima voda-zrak).

http://www.dines.si/toplotne-crpalke-zrak-voda-waterstage/high-power-modeli/2

' Pred 10 imi dnevi so bili moji na obisku in so rekli, da je lepo toplo sedaj pa je baje mrzlo, da ni za živet. '

Tega pa raje ne komentiram
wink-1.gif

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Na trgu so TČ, ki brez težav delujejo pri -20°C - nihče pa ne pove, da so največje težave okoli 0°C in visoki vlažnosti - ampak tega ti noben ponosni lastnik "zubadana" ne bo priznal.
wink-1.gif

Dejsto je da TČ deluje vedno brez težav do svoje nazivne moči. Problem pri TČ je tako ali tako samo RAZMERJE, koliko elektrike porabiš za teh recimo 14 kw energije.

če je zunaj bolj mrzlo je pač izkoristek slabši in bo račun elektrike višji...TČ bo pa dala ven točno tolko energije kot drugače...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
@samsvoj - ti pa živiš še v časih ko so talno gnali na 50 in > st.C. Vedeti moraš da sedaj obstajata dva režima nizkotem. in visokotem in 99% novejših zgradb (od cca 2000 naprej) ima Tmax 40 st.C.
@Kamele0N - mal si se zmotil glede potrebne moči : moja nova bajta (11x9, P+M, troslojna okna skupni faktor 0,6, rolete, fasada 16cm, proti podstrešju 35 urse, 14 vej talnega a cca 100m) ima teoretično porabo pri -20st.C natanko 7,1KW mi pa smo dali 11KW-ker je bil kotel dražji samo 50€ od 8KW, pa imava konstantno v dnevni in kuhinji 22stC v kopalnici 25st.C in v spalnici 17st.C. Res pa imava dobro vremensko regulacijo.
@softi - kok hitro pri tebi dvigne tem. pri meni (vP 9 cm izolacije+5 estriha+parket, v M pa samo 7cm izol.) mi dvigne pri zunanji 0st.C notranjo tem. iz 22 stC na 25stC v 6 urah ob dovodu 29stC in povratku 25stC.
@jetamp - zaradi faznega zamika naj bi bila bajta topla spet čez 2-4 dni seveda pa je odvisno od debeline estriha in izolacije pod njim.

Pravzaprav ne. Res pa nimam neposrednih izkušenj s talnim, ker po njem ne hodim. To kar me preseneča, so vaše izkušnje ko imate tla toplejša od zraka samo 2 - 3stopinje. Jaz sem računal okrog 5 stopinj. Posebno je to presenetljivo pri tebi, ker tvoja izolčacija ni posebej bogata ... Ampak očitno ti laufa (verjetno stalno, pumpa se ne izklaplja prav pogosto, ane?), čestitam.

Softi;
Hvala za ponovitev napisanega. Prav pride pri mojih računih kaj se bo delalo pri nas. Kot sem rekel, presenetljivo majhna razlika med tlemi in zrakom, dobro vedet. In kolikor jaz vem (lahko se motim) je meja pri talni temperaturi ravno okrog 25 stopinj. Jaz čez to mejo ne grem, imam potem raje radiatorje. Razen seveda kopalnica oz, prostori v katerih se itak ne zadržujem prav dolgo ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
In kolikor jaz vem (lahko se motim) je meja pri talni temperaturi ravno okrog 25 stopinj. Jaz čez to mejo ne grem, imam potem raje radiatorje. Razen seveda kopalnica oz, prostori v katerih se itak ne zadržujem prav dolgo ...

Torej temu primerno prilagajaj dolžino cevi talnega gretja (če že ni vgrajeno) in seveda izolacijo (izgube) objekta.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.417
5.653
113
Veja je max 150m cevi.....200m zna bit že kriza za pretok...zarad upora tekočine.....

Kamele0N

23. jul 2008
42.417
5.653
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
dejte garancijo, da v naslednjh petil letih ne bom zmrzoval in zacnite z deli
hvala, nasvidenje

No ja sj -20 ne boš nikol mel v bajti........pa tud talnega se več ne dela iz navadnih cevi ampak so kake upogljive uponor (pe-hd, pe-x varjante)....to pa tud že kak rahel EVENTUELNI minus zdrži

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
saj gledaš v smeri da ne skrajšuješ veje pod 100 m (spet odvisno od velikosti sobe).

Potem imaš pa itak vse podatke...veja 100 metrov, če je temp. vtoka npr. 28 stopinj pogledaš kaka bo tem iztoka (ne vem..22 stopinj) oz. kako moč dobiš pri tem režimu...zračunaš izgube sobe..pa veš kje si oz. kak mora biti izolacija da zadeva štima.

Isti drek kot pri radiatorjih le tam se fura z višjo temperaturo (na manjši površini) in dobiš konkretno moč, kar je bilo primerno svoje čase za neizolirane objekte kjer so bile izgube enormne.

Kamele0N

23. jul 2008
42.417
5.653
113
Evo za računat prehodne koeficiente čez stene. http://www.ursa.si/950_952.htm ...mal v excelu preračunaš pol izgube

Tega sem zdele ugotovu.....deluje mi mal boljši http://www.novolit.si/slo/novocad.html zgleda da ne rabš pomoči excela k ma nek vmesnik za preračune

Obstaja pa tud program za talno ogrevanje k nariše veje pa preračuna.....sam ne obstaja crack zanga tko da....če ga ne vzameš na firmo da dajo kodo ni uporaben...
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Veja naj bi ne bila daljša od 100m - Nemci pravijo celo 80 m.

Saj ne, da črpalka vode ne more poriniti skozi 200 m dolgo cev, samo pretok je manjši. In ker je dovedena toplota zmnožek pretoka in razlike v temp. moraš v takem sistemu dovajati v sistem vodo z višjo temperaturo - kar pa vpliva na neenakomernost. Tudi če je samo ena veja redolga, moraš za ostale veje dušiti, tako da na koncu dobiš sistem, kjer je razlika med vstopno in izstopno temp. relativno visoka.

Sam sem pristaš manjše temp. razlike in večjega pretoka, zato je pri meni najdaljša veja dolga 81 m. Manjša pomanjkljivost je večje število vej in zaradi tega večja omarica in dražji razdelilnik

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63

Sam ima tudi talno povsod, lojtrce samo v kopalnici.
Ali reguliraš temperaturo sob na termostate ali kar na roke? Prakticiraš dnevni, nočni režim?

lp

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Sem že enkrat nekje vpraša, pa ni bilo odgovora:
pred eno uro sem recmo prezračl stanovanje (ga vsak dan vsaj 1x), termometer noter je (ker zunaj pač mrzlo) kazal 15 stopinj (pa je bilo po moje še hladneje). Gretje imam klasično, da se je vse skupaj segrelo na normalnih 23 stopinj (v splanici pa 20) je trajalo ennih 15 minut.
Kako se v tem scenariju obnese samo talno gretje?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če bi ti hotel napisat, ti z mojo pisavo naredim..sranje. bom pa dal v word če rabiš detajle.

imam.
peč, vrc elektroniko. tam reguliram delovanje črpalke in peči. vklop izklop. nastavljen je temp povratnega voda. konkretno sedaj..24 lojtre, 23 tla gor, 22 dol
potem imam..21 zank?? v vsaki etaži 7 se mi zdi...al je dol 6..
klet ima en termostat. na termostat krmili...no zdej še nič sem se spomnil. tko da tam je na termostatu tok kukr je nastavljen povratni vod na vrc za to etažo. ura na vrc izklaplja pumpo te etaže.
zgornji etaži, 14 vej. zaenkrat 7 termostatov in 7 strom glav. ideja je..soba za goste, obe kopalnici in hodnika sta brez glav, delata z regulacijo povratnega voda. resnici na ljubo je hodnik vedno zaprt, kopalnici priprti. ker je mala z mamo v sobi za goste, je ta odpra na polno in je tam najtopleje. drugače je predvidena ročna regulacija
zdej pa..v spodnji od zgornjih etaž so bivalni prostori, zgoraj spalni. vse je žal ena pumpa, en vod. zato s ene da urejat z vrc-jem. čez dan anmreč grejem dnevno, kuhinjo, ponoci spalnice, pač otroci. in to je reseno takole. dnevna ima termostat, 4 veje. termostat ima 4 temp, lalal..odpira zapria glave. gor majo sobe vsaka svoj termostat, ista zgodba.

danes em odprl svojo spalnico..od 730 do 1830, vmes 4 ure ni delalo gretje, pumpa stoji. je sobo segrel prvič v letu sploh uporabljeno..iz 15 na 20,5.

odgvor SJTV
jaz če prezračim mi , pjem prezračevanja veš kaj je, termostat zazna 15 in se vrne na 23 hitro. ker vse kar si anredil si prepihal stanovanje. tla so topla, stene so tople. da si boš lažje pomagal. moj en prostor, bivalni..imam 60 do 70 kv talne ogrevanja s 40 do 50 w na kvadrat dovajanja. to je..3,5kw. to je par ogromnih radiatorjev recimo.
na drugi strani je pa recimo sobica z..15 kvadrati..ampak sam 8 kvadrati zunanje stene. tko da merilo kok hitr nazaj sregre spet ni..to akr si hotel vedeti

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Talno se v teh primerih obnese bolje.

Po prezračevanju se precejšen del zraka ogreje zaradi akumulacije toplote v stenah, stropu in tleh. Pri radiatorjih imaš v tleh zelo malo akumulirane toplote, pri talnem pa...

V primeru novogradnje razmišljaj o prisilnem prezračevanju z rekuperacijo toplote.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Sicer ne vem koliko stane rekreacija,ter koliko je vzdrževalnih in obratovalnih stroškov, ampak če stane veliko, se je za vprašat o ekonomičnosti pri sedanji ceni ogrevanja

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Jaz imam montažno hišo, v ceni je bila tudi rekuperacija.
Obrazloženo, in nekak verjamem, mi je bilo, da je rekuperacija v prvi vrsti prezračevanje zrakotesne hiše, ki sicer sama nima dovolj naravne izmenjave zraka. Tako se uravnava vlažnost v hiši, da se ne razvije plesen. Montažne hiše še posebej so v celoti zavite v PE folijo (kot da živiš v merkator vrečki), akumulatorjev vlage (in toplote) pa nimajo tako kot recimo klasično zidane ali lesene hiše.
na drugem mestu je varčevanje z energijo. Rekuperatorji bi naj imeli nekje 80-90% izkoristek.

lp