Talno ogrevanje

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nisem meril kako hitro. imam pa tlak precej nizek oz minimalno kar mora biti za talno,torej če se ne motim debelina vsega 5 cm in ne 5 čez cev kot dajo mnogi. izolacije pod tlakom je..5 volna, 5 stiropor plus sistemska ta debela.
zadeva je v nizkotemp rezimu, peč redko skoči čez 42 stopinj, talno na 40 odvodne vode ustavi crpalke.

kot sem rekel je vse v fiziki. kake so izgube, kaka je temp pri takih izgubah in kako je z dostvo energije.
talno daje svoje maks dostave take in take, je pa dejstvo, da je treba imet tudi peč pravo. neka TC zrak voda v teh dneh, ko smo ponoči na -10, -15 seveda od sebe ne da kaj dosti več kot je deklarirana moč električnega grelca. in če je ta moč pod izgubami objekta, je to vse skupaj tema.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.418
5.653
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
nisem meril kako hitro. imam pa tlak precej nizek oz minimalno kar mora biti za talno,torej če se ne motim debelina vsega 5 cm in ne 5 čez cev kot dajo mnogi. izolacije pod tlakom je..5 volna, 5 stiropor plus sistemska ta debela.

Plata........ folija.......mreža 15x15.....cevi....4cm (min) estriha......pol pa po želji (ploščice...laminat...parket)....kva maš to ti
sprasujem se.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ogrevanje objekta danes ni več matematika v stilu:
se mi zdi, da bo izgub 20kw, dejmo not peč 40, da bo zihr.

danes gre to veliko bolj v detajle, fine nastavitve in pametne odločitve. je pa problem, ker so med nami TČ in ideje o ekonomičnem ogrevanju. pozabljamo pa, da se ogrevamo, ko nas zebe, ne ko nam sede finačno.

matematika ogrevanje se danes dela v smeri:
izgube objekta pri 0 so, pri -10 so, pri -20 so.
talno pri kvadratnem metru in zankah na 20 cm da ob vodi 25 stopinj tok w..mislim da 55, pri 27 tok, pri 30 tok in pri 35 tok. več se ne gremo
ali bom s kvadraturo objekta x ob vodi v tleh 25 dosegel izgube pri 0,-10,-20. no, pri nula bom, pri -10 bom. pri -20 ne bom. aha. bom povečal vodo v vodu..gremo na 30 recimo. ni dost. gremo na 35..zadostim. ok, pri vodi 35 v tleh pokrijem izgube. sam da jih pokrijem, pa rabim imet peč z močjo enako ali večjo od izgub.

zdej sem bil pa na vikendu na morju,< bajto sem podhladil, ker sem ugasnil peč. kaj zdej. ja zdej pa moja peč, k dosega maks moč in pokriva izgube pri -15..je danes, ko je zunaj -13, jaz pa rabim dvignit notri temp za 5 stopinj pač tako šibka, da bo prinašala razliko not 3 dni.

in smo na matematiki, fiziki in evrih. in tukaj mnoge ideje o toplotnih padejo, ker so naravnane na..povprečne prijazne temperature, ne pa na nepredvidene zadeve.

gledam sosednji objekt. tč zrak voda, 24/7 delala v tistem sneženju in mrazu, ropotala k sam hudič, ker je tolkla po ledu, ker se ni oddtajala. torej je bil učinek tč slab, propeler stolčen in užitek ob eko in ekonomsko učinkovitem ogrevanju popoln.
na drugi strani je mene kurilnica stalo tam tam, pa prtisnem knof in plin naredi sanje, sam če spustim vodo v tla. je pa dejstvo, d ami v vsakem trenutku daje zadostno pogonsko moč in nisem odvisen od tega in onega.

zdej pa če je treba kake konkretne cifre..si bom vzel čas pozneje, ker se mi zdej ne da brskat po netu

Kamele0N

23. jul 2008
42.418
5.653
113
Mah.....preračunaš na povprečno -13 zuni......zračunaš....dobiš XY kW porabe....pa pogledaš ponudbo.....

Ponavad če je zgube 18kW vzameš 23++kW peč....odvisno kak ziheraš si pa kolk maš $$$

Kamele0N

23. jul 2008
42.418
5.653
113
Tud odvisno a maš el. bojler.....al maš zalogovnik....za osebno porabo gre ponavad dodatnih 4-5kW za toplo vodo za tuširanje

Kamele0N

23. jul 2008
42.418
5.653
113
Može....sj že pri izgubah daš +10% v štartu k računaš
smile-1.gif
Tko da si "on the safe side"

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

23. jul 2008
42.418
5.653
113
Vem da me preizkušaš/predalčkaš....ampak ne znam ti odgovort
redface-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.418
5.653
113
Garancijo na TČ al na kaj.....da ogreje plac?

Kamele0N

23. jul 2008
42.418
5.653
113
aha....

ogrevanje zahaklaš Burima k je polagu.....TČ mora dat prodajalc....zračunam si sam
smile-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.418
5.653
113
Oziroma Burim položi....spusti se voda za dan dva v cevi.....in če folija ni mokra gre estrih čez.....druge garancije ni
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
moja izkusnja je taka.

izgub imate 12, tc damo 14, to bo 25k€. garancija na tc 5 let.
a ste zihr, da bo to ok.
seveda
dejte garancijo, da v naslednjh petil letih ne bom zmrzoval in zacnite z deli
hvala, nasvidenje

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Na trgu so TČ, ki brez težav delujejo pri -20°C - nihče pa ne pove, da so največje težave okoli 0°C in visoki vlažnosti - ampak tega ti noben ponosni lastnik "zubadana" ne bo priznal.
wink-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
spet neki trači? pri nas je bajta stara 50 let, laufa na TČ in talno ogrevanje. Dela zaenkrat na vseh temperaturah ki jih je doživela brez problema. talno ima temperaturo okrog 24, v prostoru je to 22. Gre pa tudi na 25 brez problema, samo jaz se skuham pri taki temperaturi. ni nobenih radiatorjev po bajti, je pa za backup plinska peč, ki pa še ni doživela svojega krsta

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
374
13
18
Kopivnik
Mi mamo talno ogrevanje in TČ z zemeljskim kolektorjem - v tla gre maksimalno 30 stopinj, občutek je fenomenalen - sploh v kopalnici. Bajta je izolirana z 12cm izolacije, zidana pa s porotermom in termo malto.
V dnevni in jedilnici imamo še kombinacijo s stenskim gretjem. V hiši je temperatura skoraj konstantna tam med 20 in 21 stopinj .- odvisno od sonca, ki dodatno segreje skozi velike steklene površine proti jugu. V sobah je malo hladneje - tam med 19 in 20, ker je na tleh parket - če bi jih želel ogreti na 21 bi pač dvignil temperaturi v talnem gretju - v pritličju pa malo priprl ventile in bi voda počasneje krožila.....
Defenitivno je danes talno gretje zakon - ma kaki radiatorji.... No ja vsakemu svoje.
Če bi še enrkat - bi še verjetno v sobah dal kje stensko gretja - pa ne zaradi dodatnega ogrevanja -t emveč zaradi občutka, ki ti ga daje topla stena.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
talno ogrevanje je zgolj en način segrevanja objekta.

Ali je dovolj ali ne je vedno vprašanje izgub objekta..torej razlika med vloženo in izgubljeno toploto je tvoja željena temperatura (nikakor pa ni pogoj da če imaš talno,d a potrebuješ tudi drugo vrsto ogrevanja).

In logično je, da če hiša nima izolacije, da so izgube ta trenutek skozi ovoj hiše vsaj 3 x večje kot bojo po izolaciji. Torej je problem z doseganjem željene temperature dokaj pričakovan (sploh ob dejsvtu da so pustili objektu da se je prekomerno ohladil...ker zdaj bo treba dovesti XY toplote da se bo spet teh 100 ali več ton segrelo na 20 stopinj).

(talno, zaradi nizke vstopne temperature vode v ceveh, oddaja razmeroma malo energije/toplote kar pomeni da mora biti objekt dobro izoliran, da so tudi male izgube).

Ta trenutek če bo želel dvigniti temperaturo bo moral ali povišati temp. vstopne vode ali si omisliti kako začasno grelno telo.