Ogrevanje v novogradnji

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V novogradnji, enonadstropni hiši s 300m2, se odločamo za način ogrevanja.

Narejeno bo talno gretje + radiatorji v nekaterih prostorih. Je možnost priklopa na plin.

Kaj je dandanes priporočljivo oz. glede na obete za prihodnost? Toplotna črpalka (parcela 1000m2) + električni radiatorji?

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Jaz bi dal neko vrsto toplotne črpalke . zemeljsko kolektor ali geosonda.
Pa če ti ni do kamina si prišparal dimnik in vse nevšečnosti povezane z njim.

lp

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Najbolj pomembna je izolacija, tudi pod temeljno ploščo.
Potem pa kar boš dal, no uglavnem vse, bo majhna poraba.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ker omenjaš parcelo...tč zemlja/voda in to je to. Ne rabiš nobenega el. radiatorja.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Parcela je za TČ odlična - ravna in dolga. Če bi se malo pošpilal bi jo še na star vodnjak priklopil. Obstaja kakšna varianta, da bi poleti hladil s pomočjo vodnjaka? Čeprav verjetno nebi bilo ravno zdravo imet poleti mrzla tla.

Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.

Bo pa sicer kamin oz. krušna peč med dnevno/kuhinjo, dimnik že stoji.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Iz krušne peči potegneš ogrevanje...jih ima kar nekaj okoli nas tako ogrevano novogradnjo in peči na kurilca oziroma na drva sploh ne zalavfajo.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Dokler ti peč greje dovolj greje je plinska pač ugasjena...ko krušna peč ne segreva več dovolj hiše(ne gori več v njej) in temperatura pade pod nastavljeno temperaturo na termostatu se ti pač sama plinska peč užge....čist simp.

Pa krušna peč če je vrnk masivna ti itak še greje dva dni ko je že pogorelo v njej...

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

Narejeno bo talno gretje + radiatorji v nekaterih prostorih. Je možnost priklopa na plin.

Kaj je dandanes priporočljivo oz. glede na obete za prihodnost? Toplotna črpalka (parcela 1000m2) + električni radiatorji?

Bistvena je izolacija. Če bo to izvedeno tako kot je potrebno potem sploh ne razmišljaj o drugi varianti kot o zemeljskem plinu (če imaš možnost priklopa nanj). Razlike v ceni kurilnice med kurilnico s kondezacijsko plinsko pečjo in kurilnico s tč zanesljivo ne boš pokril v 10 letih.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Citat:
Parcela je za TČ odlična - ravna in dolga. Če bi se malo pošpilal bi jo še na star vodnjak priklopil. Obstaja kakšna varianta, da bi poleti hladil s pomočjo vodnjaka? Čeprav verjetno nebi bilo ravno zdravo imet poleti mrzla tla.

Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.

Bo pa sicer kamin oz. krušna peč med dnevno/kuhinjo, dimnik že stoji.

Brez zamere, ampak zakaj se o tako pomembnih investicijah, kot je ogrevalni sistem ne posvetuješ z ljudmi, ki so na tem področju izobraženi? Mešati talno gretje z radiatorji v novogradnji je navadna neumnost.

Kot so prazne marnje tudi tisto o tem, da je to nezdravo, da se ljudje v takih prostorih ne počutimo dobro, da se dviga prah, in (tudi to sem že slišal), da nekomu pa paše v spalnici malo nižja temperatura. Skratka, vsi ti "problemi" so prisotni tudi pri radiatorskem ogrevanju.

Teta ima v 30 let stari hiši od novega visokotemperaturno talno gretje (kar je bila takrat večja investicija kot danes), in z njim ni bilo nikoli nobenih težav...
zmaga.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Citat:
Uporabnik krentip pravi:
Citat:

Bistvena je izolacija. Če bo to izvedeno tako kot je potrebno potem sploh ne razmišljaj o drugi varianti kot o zemeljskem plinu (če imaš možnost priklopa nanj). Razlike v ceni kurilnice med kurilnico s kondezacijsko plinsko pečjo in kurilnico s tč zanesljivo ne boš pokril v 10 letih.

A-a.
smile-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Citat:
Kako pa oboje skombinirat, torej če bi recimo imel navadno plinsko peč?

Sam bi se investicije v dimnik (in s tem povezane vsakoletne storitve) izognil, če bi se dalo.
zmaga.gif

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Dimnik že stoji...dimnikar vzame 16 € za račun..to je to.

Imam povsod talno...in še povsod radiatorje..me ni žal in mi niso napoto. Poznam pa dost primerov kjer je samo talno in nekaterih sob ne morejo nikakor dovolj segret zaradi slabega načrtovanja in izvedbe ....

mene ne bo zebl..
zmaga.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Potem nimaš kaj dosti izbire.

V tem primeru govorimo o novogradnji, kjer se pa izračun gradbene fizike hudičevo splača. Stane nekaj sto evrov, best money you'll ever spend.

Parametri izolacije objekta so trivialna reč, ki jo se precej enostavno vnesti v izračun, če to znaš. Če pa se to dela na oko po besedah majstra "ja, take bajte smo že delal, pa je blo vse čist kul", potem si si pa sam kriv, če te kasneje čakajo težave...
cry12bpy.gif

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Ne...vse na novo in sem dal še radiatorje zraven zanalašč pa če jih nucam al pa ne. Od viška glava ne boli.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Hja, samo stane kolikor pač stane. V sosednji temi se bomo pa pobili o tem, da 4000 kubikov v avtu živ bog ne rabi...
wink-1.gif

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Meni se je bolj šlo zaradi odzivnosti ...lej...imaš naprimer konstantno temperauro 22 °C in te naprimer zaradi kakšne bolezni malo zazebe in bi rad imel recmo v eni uri na 25 stopinj. Ni šans da do s talnim tako kmalu dosežeš in naprimer moja žena k je itak bolj zmrzjlive sorte stopi do termostata in nabije na 25 stopinj...čez 5 minut so radiatorji že zelo vroči ker pač imam peč katera je skoz nonstop ogreta nad 70 stopinj...počakaš eno uro in imaš 25 stopinj. In tukaj nimajo radiatorji nobene veze da boš požgal več energenta za ogrevanje...

Da o nakladaštvu pri priporočanju toplotih črpalk in v isti sapi nakladanje o super duper izolaciji...brez veze..

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:

Pojdi na tč, kar na zrak voda + dva dvojna kolektorja na streho, velik zalogovnik ( 800l ) in elektroniko, pumpo, da ti vodo iz kolektorjev tudi služi ta talno gretje.

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:

Mešanje nizko in visokotemperaturnega ogrevanja je totalni nesmisel.
Radiatorsko ogrevanje je totalno passe.
Če investicijsko zmoreš, TČ zemlja-voda( imaš 1000m2 parcele) ampak pazi pri takšnem posegu pozabi, da boš imel sadovnjak.
In pa vsaj toplozračni, če ne toplovodni kamin.
Pozabi na plin.

Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Najbolj pomembna je izolacija, tudi pod temeljno ploščo.
Potem pa kar boš dal, no uglavnem vse, bo majhna poraba.
Izolacija pod temeljno ploščo, WTF?
Pod tlaki, ne pod temelji.

Nazadnje urejeno: