Ogrevanje na plin

I

Izbrisan uporabnik #488

Glede plačevanja.
Do nekje dve leti nazaj so položnice prihajale s povprečnim mesečnim izračunom, vedno si enako plačal.

Potem pa se je čez noč zadeva spremenila (baje da na željo uporabnikov, čeprav nobenega ne poznam).

In sedaj prihajajo položnice po "dejanski" porabi, kakor to oni razporedijo glede na trend kurjave.

K sreči lahko porabo vsak mesec javljaš sam in jaz vsak mesec javim enako porabo, tudi poleti
smile-1.gif
Ko pa imajo popis pa je zadeva izenačena.

Prvo leto sem mel pri popisu preveč plusa (1000 kubikov) in so sitnarili, kak je to. Pa sem po telefonu razložil, da naj se ubadajo raje z dolžniki kot pa s preplačniki.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Dej no dej
wink-1.gif
'nič posebnega stanovanje'...tule boš skiro rabil.

Kar ti polagam na srce, je...ko boš kupoval klimo kupi dobro! Tako ali tako boš rabil dve enoti. Potem boš pa že presojal ali se ti splača prižgati zadeve ali ne. Ker pri teh kvadraturi, če ne bo pametne izolacije vejrteno strošek 300-500 EUR mesečno v hudem mrazu ne bo nič pretresljivega (naj pove kak imetnik plinske peči)

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ja je 5 sobno ampak v 2 etažah. Klimo itak nameravam kupiti, pa bom potem čez kakšno leto poročal kako je z gretjem
tongue-1.gif
Sicer pa stanovanje leži na J - V - Z, tako da v bistvu celi dan sveti sonce v stanovanje, tako da poleti bom itak umrl brez klime. Plin je pa na mestni plinovod priklopljeno.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Se še bom jaz vključil v debato. Jaz sem mnenja, da ogrevanje v tako mrzlih dnevih s klimo ni ravno najboljša rešitev... Da razložim...

Pri punci doma imajo hišo (10x11m), tri etaže (klet, prvo nadstropje in drugo nadstropje). V kleti si kurijo na "šporhet" (so dosti časa v kleti, saj imajo tudi tam kuhinjo), drugo nadstropje je zaenkrat prazno, prvo nadstropje pa trenutno ogrevajo s klimo. Kaj me moti pri njih je, da imajo na WCju in v kopalnici precej mrzlo. Kaj si rešil s klimo, če pa ne moreš it na WC, ne da bi te zeblo? Trenutno imajo nastavljeno tako, da se peč (na KO) vklopi samo zvečer, da segreje kopalnico.

Pri sestrinem fantu doma je situacija podobna, samo on ima WC in kopalnico skupaj in tam ima dodatni infrardeči grelec, da mu segreje kopalnico.

Tudi mi doma iščemo alternativno kurjavo (trenutno kurimo na KO) in mislimo letos poleti menjat za še nevem kaj... So mi že tudi nekateri rekli, da s klimo, samo se mi zdi klima ne zdi najbolj primerna in univerzalna rešitev (ker imamo podobno veliko bajto kot pri punci doma, samo da v kleti nismo toliko kot oni in je zato ne ogrevamo kaj preveč, samo takrat, ko imamo kakšno fešto v garaži, za kar pa klima spet ni primerna) in dve etaži (vsaka okoli 100m2).

Torej, radi bi obdržali radiatorje (nas ne motijo) in drug način ogrevanja. Kaj priporočate?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Kaj pa strošek nove peči? Niso te peči ekstremno drage? Ali ni potem boljše na drva in zalogovnik?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
uplinjevalni kotel je sodobni kotel na polena je pa kolkotolko drag !
obstajajo še druge vrste če te podrobno kaj zanima se lahko pomeniva na ZS
pozdrav.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Raners...problem je v tem ker ljudje na pol preberejo, napol razumejo, ter potem tudi na pol vse skupaj prodajajo naprej.

Klima, ki piha iz enega dela ne mroe transportirati toplote po celi hiši enakomerno. Saj to ni težko pokopčat? Torej...v hiši rabiš centralni sistem, ki transportira toploto po vseh sobah - torej prek radiatorjev, talnega, stenskega, konevktorjev..kaj jaz vem kaj še. Preko tega ne gre.

Vendar! Če se greješ na olje imaš eno najdražjih opcij ogrevanja..in si pred dilemo..ali zamenjat celotnop eč..za kaj? ali enostavno obdržat obstoječo (če še ni iztrošena, ni druge opcije) in si nižati stroške z laternativo...in alternativa so drva (če nekdo kuri šporhet, peč na drva..super, ceneje ni moč) ali pa klima (TČ zrak/zrak), preko katere lahko dovajaš toploto po nizki ceni. Še vedno pa moraš poskrbeti da je toplota ankomerno porazdeljena...kolikor se da geldaš že ob montaži klime, da piha v čim več prostorov, samona koncu rabiš še vednor adiatroje...zdaj pa da je nekje svinjsko mraz, je pa problem lastnika, ker sploh ne vklopi peči (magari s temp. vode v radiatrojih 40 stopinj)

Še vedno pa se splača pred menjavo peči poskrbeti za zmanjšanje izgub - torej izolacijo. POtem se pa na novo postavi potrebe objekta po toplotiin s kom jih boš nadomeščal (čeprav ljudje radi naredijo ravno obratno..potem se pa praskajo kaj naj s 3 x premočno pečjo).

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Kaj pa strošek nove peči? Niso te peči ekstremno drage? Ali ni potem boljše na drva in zalogovnik?

Kako naeknkrat vsi vedo samo, da so peči drage. Niso drage, imaš cenocni razpon. Res pa je, da če želiš kolikor toliko sodoben sistem pod 5000 EUR (z potrebno avtomatiko) težko prideš - tja pri 10.000 se pa skoraj zagotovo ustaviš.

Če pa si mnenja, da so sistemi dragi, potem ti ostane ogrevanje na poceni KO...
wink-1.gif

Za tip-top sistem na pelete, kjer ti bodo pelete pripeljali s cisterno v zalogovnik - vse ostalo bo pa naredila peč s pripadajočo avtomatiko lahko računaš 10.000 EUR - to vsebuje od črpalk, tipal, lambda sonde... do zaslona na dotik. Tebi bo ostalo samo še odnašanje pepela.

Tona pelet je 250-270 EUR, ob pravem času (maja, junija) so še cenejši, kurilno olje je 1,01 EUR/l.
2 kg pelet je energetski ekvivalent 1 liter ELKO oziroma 0,50-0,54 EUR pa ni enako 1,01 EUR.
Sedaj pa izračunaj koliko olja porabite in kakšen je možen prihranek v enem letu. Če je obstoječa peč že zrela za zamenjavo, ni kaj razmišljati.