Ogrevanje na koruzo in ostala žita

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
8000 litrov kurilca?? bogami--al pa imaš mogoče okoli 600 do 700 m2 prostorov za ogrevat??

Če imaš toliko kvadratov--ti peč pa pelete 38 kw ne bo folgala--ziher ne--kr pozabi--60 kw če bo dosti

Še manj ti bo to folgala kakšna toplotno čudo od črpalk --spet pozabi

Da imajo toplotne črpalke izkoristek 3.5 kratnik--spet pozabi

sama koruza ti ne bo gorela --spet pozabi

Da koruza smrdi iz dimnika--spet pozabi

Da bi jaz kupoval koruzo po 250 € na tono --spet pozabi, jo bom ukuril če jo bom kje dobil zastonj, pokvarjeno

Pri tolikšni sedanji porabi cvička boš najbolj profitiral s sekancem--to si pa ZAPOMNI

Če zgleda da IMAŠ plac za zalogovnik za pelete ali koruzo --GA BOŠ TUDI za sekance imel---tudi to si zapomni

Če boš pa fasado izoliral -----bo pa vsakršen ogrevalni energent manj požrl denarja v tvoji denarnici--še to si zapomni

sekanci sekanci stari--tukaj ne boš nič zajebal in se boš grel da di bo od jajc teklo..--spet se zapomni

Dima v teh pečeh je pa bore malo--turbo kisik naredi svoje--tudi to si zapomni

Ker si ljubljančan::

Iz litije vozijo sekance po 12-14 € nm3 skupaj s furo--še to si zapomni

zdaj pa računaj--da si boš res nekaj zapomnil
pa lep pozdrav

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
A se kdo greje na sušen konjski drek oz. mešan z slamo ta naj bi bil še najbolj energetsko učinkovit v skandinaviji je to stalna praksa pa sever dojčlanda kaj pa tu.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
In kje naj bi bil problem tukaj?

Jst ga ne vidim--ziher ne..

Jst vidim problem v zagovornikih toplotnih črpalk, no zdaj vam lavfa še ko so odobrene subvencije in ker je to dokaj nova stvar katero ljudje z veseljem kopujejo..

Pa čak in glej --najkasneje v enem letu teh subvencij ne bo več, kot jih tudi za plastična okna ni več in se zdaj spet bolj splača kupovat lesena... denarja v državi ni več, država je na psu,, se ve

Pa te mega toplotne postaje ko se bodo začele kvarit in NE BO več garancij?? Kaj bo?? A bo stranka spet dala 10 jurjev za nov sistem? ali je to po tvojem strokovnem mnenju neuničljivo?? Kaj bo povedal dragi moj? A ?

Bo pa še zanimivo ko bo država nabila večjo cenovno tarifo elektrike za večje uporabnike...

Misliš da ni mogoče, da se bo kmalu elektriko plačevalo v dveh ali treh cenovnih stopnjah???

Jst sem prepričan da bo zelo kmalu.. še prekmalu za slovenski narod...

Jst bom pa konjski al pa kravji drek žgal direkt vam pod nos...vi boste pa za tristo € na mesec zmrzovali sred januarja...

NIKOLI ne hvali dneva pred nočjo---saj drek je denar v ogromno panogah... če štekaš.. morda..

Jeronimo

Zelenc'
8. maj 2011
21
0
1
Živ.

Ogrevam 730 m2. Izolacija in podobno odpade ker sem najemnik. Prav tako bi bilo potrebno zamenjati vsa okna (najcenejši predračun 25.000€). Skratka predrago in lastnik ne misli nič investirati.

Peč bi ob izteku najmne pogodbe lahko prodal naprej (ali pa tudi ne).
smile-1.gif
Prav tako denarja ni. In je treba zadevo premišljeno izpeljati.

Nekako je bilo rečeno, da bi 25 kW toplotna črpalka morala zadostovati ... 6kW imam inštalirano za toplo vodo in s to mi je uspelo ponoči kurit vsaj 15 litrov manj olja kot če ni bila priključena na sistem. Primerjava: - ni bila priključena poraba 20 litrov v osmih urah na nizekem ogrevalnem režimu, priključena pa 5.

S sekanci je pa takole ... vem da bi bili optimalni, vendar bi potreboval avtomatski podajalni sistem, ker peči ni mogoče "futrat" na dve do tri ure kot so nekako rekli prodajalci, ko sem se o tem zanimal. V bauhausu sem gledal peč od ETIKSa - viadrus VHU 30-38 kW na sekance. 1100€. In peč naj bi bila dovolj močna, da bi ogrela celotni sistem baje.

Plus ... koliko kubikov sekancev bi pokuril za ekvivalent 8.000 litrov nafte? 30 m3? V resnici imam v kleti prostora za ene 10m3 če se res potrudim lepo zložiti. Vendar ... mi lahko kdo pove koliko časa bi trajalo da znosim 30m3 drv v klet na roke in jih lepo zložim?
smile-1.gif
Skratka ... obstaja ene par logostičnih zadržkov. OK ... bi jih znosil če bo potrebno, vendar najbolj me daje to, da jih ne morem filat v peč na dve do tri ure. Kaj pa ponoči naprimer? Sicer sem gledal na etiksu neke avtomatske podajalce, vendar stanejo celo premoženje.

Kolk si rekel za sekance? 14€ na kubik? Ob porabi 30m3 bil to zanemarljiv strošek napram kurilcu ... tudi 40m3 ni bistveno več ... vendar ... kdo bo to spravil v klet?
smile-1.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Citat:
Uporabnik suzica pravi:
In kje naj bi bil problem tukaj?

Jst ga ne vidim--ziher ne..

Jst vidim problem v zagovornikih toplotnih črpalk, no zdaj vam lavfa še ko so odobrene subvencije in ker je to dokaj nova stvar katero ljudje z veseljem kopujejo..

Pa čak in glej --najkasneje v enem letu teh subvencij ne bo več, kot jih tudi za plastična okna ni več in se zdaj spet bolj splača kupovat lesena... denarja v državi ni več, država je na psu,, se ve

Pa te mega toplotne postaje ko se bodo začele kvarit in NE BO več garancij?? Kaj bo?? A bo stranka spet dala 10 jurjev za nov sistem? ali je to po tvojem strokovnem mnenju neuničljivo?? Kaj bo povedal dragi moj? A ?

Bo pa še zanimivo ko bo država nabila večjo cenovno tarifo elektrike za večje uporabnike...

Misliš da ni mogoče, da se bo kmalu elektriko plačevalo v dveh ali treh cenovnih stopnjah???

Jst sem prepričan da bo zelo kmalu.. še prekmalu za slovenski narod...

Jst bom pa konjski al pa kravji drek žgal direkt vam pod nos...vi boste pa za tristo € na mesec zmrzovali sred januarja...

NIKOLI ne hvali dneva pred nočjo---saj drek je denar v ogromno panogah... če štekaš.. morda..

Jst se nisem hecal na severu se resno grejejo s sušenim konjskim drekom mešanim z slamo in prešanim v briketno opeko. Sej v bistvu sploh ne veš kaj kuriš, pa kalorična vrednost je velika. Mam soseda Šveda, ta ima že geotermarlno in kombinacijo z biomaso ter solarnim.

Jeronimo

Zelenc'
8. maj 2011
21
0
1
Še nekaj ... si prepričan o ceni za bukova drva? Zdajle sem gledal na bolhi .. vse cene se gibljejo med 45 in 60€ za kubik.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
In zakaj rabis tako veliko podrtijo? Kako dolgo bos se zagotovo v njej?
Ne vem ce bos lahko porabo 8kl olja nadomestil s pecjo 30kw in z njo ogreval 700m2..
Nam malo cas krades?
Si lahko pridem ogledat ta tvoj problem?

Jeronimo

Zelenc'
8. maj 2011
21
0
1
Hej Hanzi.

Ne kradem čas. Sprašujem in pišem gor kar mi drugi povedo oz. kar si sam mislim. Seveda pa bil zelo vesel, če si zadevo lahko pride ogledat kakšen ki je bolj izkušen na tem področju. O teh stvareh ne vem veliko ... zato pa sprašujem.

Zakaj mislim da bi lahko takšna peč zadostovala? Ker imam v objektu v zimskem času temperaturo med 18 in 19°C in nič več. Po lestvicah porabe kakor sem seznanjen naj bi napol logaritemsko poraba rasla s posamezno stopinjo. V bloku kjer živim nam porast temperature za 1°C (z 22 na 23°C) pomeni 8% večjo porabo.

Sporoči mi GSM na sporočila in te z veseljem pokličem da prideš preveriti kaj bi se dalio narediti na zadevi.

TX!

LP

J.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
po vsej verjetnosti lahko pozabiš da boš v kleti imel boks za koruzo, sekance itd. sploh če imaš vlažno.

zaradi moči peči sem skeptičen zato, ker ljudje v običajnih bajatah porabijo 2k olja v 30 kw peči. ti pa kar 8kl

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
To pa zato, ker dajejo premočne peči oz. proizvajalci šibkejših različic sploh nimajo. Kdor pokuri 2.000 l olja, potrebuje peč 12-15kW.

Se pa strinjam, da gre potrebna moč bolj proti 50 kW.

Jeronimo

Zelenc'
8. maj 2011
21
0
1
V hiši je inštalirana 100kW peč za olje ... Vendar je zaradi spremembe namembnosti prostora je ne potrebujem v tolikšnem obsegu.

Res pa bi bil vesel, če bi lahko kdo prišel pogledati.

Klet ni vlažna.

LP

J.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Jeronimo pravi:
Nekako je bilo rečeno, da bi 25 kW toplotna črpalka morala zadostovati ...

Štos poletja
rolleyes-1.gif

Fino bi bilo da napišeš kaki so ti prostori (velikost, število), kako temepraturo (ugodje) zahtevajo. Temu primerno bi lahko potem kombiniral naprej.

Pri taki kvadraturi in brez izolacije mora biti tudi konkretna peč. Konkretno bi lahko nižal stroške z montažo parih klim ki bi pomagale dogrevat. Sam peč pa...velika ne glede na vrsto goriva.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Saj te razumem, da si fan klim in imaš čisto prav, da so za stanovanja v blokih zelo primerna rešitev. Ampak tu je govorao 700 m2, za katere domnevam, da stropi niso prav nizki. In kaj boš sedaj dosegel s toplozračnim ogrevanjem?

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Haj-- ti ne boš nucal 30 nm3 sekancev za to veliko poslopje, ampak okoli 100nm3--sigurno--okol 1400€.

Citat:
V bauhausu sem gledal peč od ETIKSa - viadrus VHU 30-38 kW na sekance. 1100€. In peč naj bi bila dovolj močna, da bi ogrela celotni sistem baje

To je samo peč--kje je pa sistem dovoda sekancev v peč???

Brez tega be bo šlo --ne ne--

Peč pa mora biti močna ziher 60 kw ali več.

jst imam 60 kw in poleti grejem samo vodo--enkrat na dan ali dvakrat se peč užge in to je to--sekancev za toplo vodo se dnevno ponuca za okoli 3 lopate.

Peč je non stop na obratovalni temperaturi od 70 pa tja do 90 °.

Pri sekancih ni glih važno kolikšna je peč--DELA PAČ TOLIKO KOT NUCA.

In taka 60 kilovatna ti bo z lahkoto in takoj ogrela hišo brez da bi kateremu koli dopovedoval kolikšne sobe imaš , koliko izolacije imač prilimane na bajto in ali imaš talno in seveda ali imaš izolirano bajto..pa okna koliko šajb je v njem.. pa tralala...(to zanima vse , ki ti montirajo TČ
stupid-1.gif
)
najbolje da bi jim povedal še kakšno številko gat nosiš..
evil.gif

Ti fokneš tako peč na sekance v bajto jo zalavfaš in vrtiš knof v bajti in se ti jebe za cel svet
cool-1.gif

je tisle zalogovnik na sekance na sliki je velik okoli 25-30 m3.

Citat:
.. tudi 40m3 ni bistveno več ... vendar ... kdo bo to spravil v klet?

Vidiš tisle polž v zalogovniku?? S to zadevo si lahko pomagaš ali z sesalno napravo tako kot jaz , ker jih moraz zaradi zelo neugodne prostorske situacije spravit 4 metre visoko in okoli 30 metrov daleč:: Sesalni ventilator in 16 cm premera plastičnih cevi IN dela okoli 6 ur in je pospravljenih okoli 60 -80 nm3 sekancev.

Magari če imaš vlažno klet in bolj majhno jih boš itak prej sekance ponucal preden bi ti začeli gniti--ob tvoji porabi --torej ne posluš hanzeka...

Men je to delal bider in sem mu približno povedal kvadrate poslopij in je reku od 40 do 50 kw---jst sem pa za vsak služaj vzel še deset kilovatov več-saj ko je bilo minus dvajset v moji skoraj sibirski dolini je peč kr dost dela da je folgala tri štuke bajte -delavnico in še da je držala mizarsko prešo na 90 do 100°...

MA --DOST MAŠ ZA ENKRAT
evil.gif

Aja pa še mal za vincenta::

Lej , k zmerom sprašujete koliko sob imaš in tralala::
In potem postavite točno tolikšno aparaturo in to dela...

Kaj pa če dec začne obnavljat čez pet let še podstrešje in bo toplotna za en kolac , k ne bo folgala več zadeve?? Kaj boš naredu?

Nazadnje urejeno:

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Kakšen sesalni ventilator maš to? Kake sekance maš, kolk dolge? Bi to tut mene zanimal. Mamo doma zdaj narejeno, da se fila na trak pa mi ni glih ok. Saj gre hitro, ampak kaj pa vem
smile-1.gif

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Takle je::

vetrnica je pa velika okoli 6o cm premera

Takole pa zgleda vetrnica v ventilatorju vendar je ta bolj švoh

Ventilator mi pa je naredil en privatnik iz dobrega polja--ime sem pozabil--koštal je pa okoli men se zdi 400€.

Sekanci so pa veliki tudi kakšen kos prek 10 cm--vendar ga ta ventilator uspešno posesa.

Sesanje pri dolžini je pa tako da dva lepo kr dosti hitro filata z lopato---vendart pazi :: Ne smeš imeti te cevi štukane pod kotom 90 ° in tudi 75° ne --se bo rado zabijalo. Cevi spelješ v dost velikem loku.

No --upam da sem kj pomagal

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Koruza lahko laufa po ceveh, najbrz tudi sekanci. Vsaj koruzo ti pripeljejo s cisterno, nataknejo cev, in ti jo sibnejo v silos ali pa klet. Najbrz pa obstajajo kaksni namenski polzi, elevatorji ali kaj podobnega. Vendar jaz tega v najemnikovo bajto ne bi postavljal brez njegovega denarja. Lepo postavis, potem te pa nazene.

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Ne ne, to pri nas ne pride v upoštev. To traja predolgo pa prevelik bi blo kotov. Je pa zanimiva rešitev! A pa polž ti pobere tiste 10cm sekance al se ti kej zabija? Pri nas je en enkrat prpelu mal dalše oz. vmes je blo mal dlajših in se je skos zabival. Tko da zdej zlo merkamo kaj in kje naročimo zadevo. Ko si vrgel koruzo v peč, kolk si jo vrgel in kolk časa je gorela? Bi se lohk reklo, da ma koruza več energije kot premog? Sem ravno študiral in bi za v zalogovnik kjer gre notri cca. 100m3 sekancev, rabil kar velik koruze
smile-1.gif