Ogrevanje na koruzo in ostala žita

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
374
13
18
Kopivnik
Toti ki kurite hrano .... boste lačni čez cajt ali pa jedli umetne zadeve.....
Vse te zadeve od bioplinarn dalje, ki za delovanje porabljajo hrano, razen že predelano iz živalskih riti bi bilo potrebno zapret. in PIKA!
Lesni sekanci fajn zadeva, TČ fajn zadeva. Kakor pač komu paše - to pa vsak zase najbolje ve.

Boris
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.537
5.076
113
@Borca: ne veš, da se s hrano ob dobrih letinah dela marsikaj, da se nekako uniči, ker se silosi morajo sprazniti za novo letino. Kurjenje v peči in proizvodnja toplote je kar smiselno in racionalno.
Ali je boljši način, da se v trgovinah valja zvečer preveč kruha, ki ga peki morajo prevzeti nazaj in z njim narediti, kar vedo in znajo? Plačali so ga tako ali tako kupci, ki so kupili kg kruha po 2€. Bolje, da se pšenica skuri v peči, se manj nafte porabi, transport manj obremenjuje ceste in promet, kot da se napeče 1-krat preveč kruha.
In ne mi o samooskrbi s hrano. Te floskule govorijo politiki samo tisto leto, ko je svetovna letina slaba. Ko je poceni žit na svetovnih borzah dovolj, slovenskega kmeta noben sploh vprašal ne bo, po koliko bi žito prodal. Tudi pri dnevniku te teme ne bo. Lažje kupiti vagone žit v tujini, kot se doma "mučiti" s pridelovalci, ki imajo nekaj ton za prodajo.
 

maremm

Pripravnik
26. dec 2010
357
0
16
Vse lepo, samo jaz bi pa vseeno imel slab občutek, če bi kuril hrano. Res pa je tudi da je ogromno vržemo preč, suh kruh in ostalo kar se pokvari. Sedaj zgleda da živimo v najboljših časih v zgodovini glede hrane, vsaj v zahodnem svetu. Upam da bo tako tudi ostalo.
 

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik GrandFelix pravi:
Ne ne, to pri nas ne pride v upoštev. To traja predolgo pa prevelik bi blo kotov. Je pa zanimiva rešitev!
Kako preveliko kotov , če pa zdaj uporabljaš tekoči trak? ne razumem


A pa polž ti pobere tiste 10cm sekance al se ti kej zabija? Pri nas je en enkrat prpelu mal dalše oz. vmes je blo mal dlajših in se je skos zabival. Tko da zdej zlo merkamo kaj in kje naročimo zadevo.
Ta sistem od bidra brez problema golta 10 centimetrske kose. je bilo nekaj mesecev nazaj ko je začelo v polžu nad prisipnikom nekaj cvilit, odprem pokrov in notri najdem ključ 24-26. Sem ga komaj ven dobil. Če bi imel sistem od prejšne generacije od bidra brez presipnika--bi tak ključ šel direkt v peč: Je menda pa res da npr od KWB sistemi kr nekaj problemov glege velikosti sekancev.

Katero sistem imaš ti? Slika?


Ko si vrgel koruzo v peč, kolk si jo vrgel in kolk časa je gorela?
Not sem vrkel ene dve kile koruze in je gorela recimo trikrat dlje kot sekanci

Bi se lohk reklo, da ma koruza več energije kot premog?

Pojma nimam
Sem ravno študiral in bi za v zalogovnik kjer gre notri cca. 100m3 sekancev, rabil kar velik koruze
smile-1.gif

Natanko 100 m3
10.gif


Smo pa mešali premog zraven in zadeva dela super, se pozna pri porabi materiala
smile-1.gif

Upssssss- do zdaj na premog sploh nisem pomislil--res.
Če ga bom kje zastonj dobil--gre v peč
zmaga.gif
 

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Takoj iz ventilatorja bi bil kot po mojem cca. 75 stopinj in nebi blo glih ok njabrž. Je pa to tut predolgo, zdej sem v cca. uri in pol fertik za približno 80m3.

Pri nas ne sme bit večjih... Mamo pa od Sedelška, Vransko 90kW.... Bom poslikal ob priliki pa dam gor.

Ne 100m3 ne gre, ker mora bit mešano s sekanci in nebi mogla bit samo koruza. Zato je mal problem, da daš neko pravo mešanco not, ne da ti na vsake kvatre prleti kako zrno
smile-1.gif


Premog je špica ja... Če imaš kako varianto, se ti zagotovo splača.
 

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Jst imam ventilator na koncu, torej sapa vleče sekance in ne poriva... nema veze

pa sploh ne vem zakaj šprašuješ za ventilator, če jih pa 80 nm3 spraviš v eni uri in pol? Kaj jih potem direkt iz kiperce strešeš na trak? Ali ti jih direkt na trak melje? na roke jih ne boš nikoli nametal v dveh urah na trak--1000%.

Dj sliko če si ti da tudi od traka--me fajn zanima--imam spet eno idejo za sebe...

A od sedeljška imaš? Sem že kr nekaj slišal o njem--da je kr dost ugoden in da kvalitetno naredi.

Spet treba sliko--obavezno...

Glede 100m3 sem se pa mal zajeb... sem mislu kuk koruze boš spravil v 100m3 silos in ne za mešanico...tudi najboljšim se zgodi.. he he

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toti ki kurite hrano .... boste lačni čez cajt ali pa jedli umetne zadeve.....
Vse te zadeve od bioplinarn dalje, ki za delovanje porabljajo hrano, razen že predelano iz živalskih riti bi bilo potrebno zapret. in PIKA!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ti toti... Če bo hrane zmanjkal--bomo vsi lačni-- tle ni debate

če je hrane preveč in se jo stran meče--smo vsi bedaki--tudi tukaj ni debate

Če se višek hrane nameni za bilo kaj uporabnega in se s tem manj onasnažuje okolje--uspeh


Če bi ta koruza bolje zaživela kot ogrevalna masa in bi s tem se ponudila kmetom prilika da posejejo ogromno do zdaj neobdelane zemlje in s tem kovali dobiček in da bi na ta račun bilo veliko ljudi finančno neodvisnih in se ne bi vlačili po borzah--Bi bil gromozanski uspeh.

Si ti ne zdi, saj na štajerskem imate veliko brezposelnost in v kmetijstvu zelo neugodne vremenske razmere in bi koruza za kurjavo zelo lepo uspevala...


Sam zdaj je če ... ljudje se zgražajo, nobeden noče se s kmetijstvom ukvarjat, država ne spodbuja tovrsten ukrep , raje spodbuja meglomske TČ-drug let jih ne bo več

Maah prihodnost je v tri pm--nč ne veš kaj bo...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Nimam prakticnih izkusenj s sekanci, samo najbrz so pogruntalkaj pametnega, ker z lopato se to ne premetava v velikih kolicinah.
Tudi v pec ponavadi polz fila sekance.
Glede izbire energenta pa ne vem. Koruza zna biti vedno drazja, sekancev pa se vedno veliko segnije.
 

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
374
13
18
Kopivnik
Glej vsak ma svoj prav, čeprav če ne drugo je moralno sporno kurit "hrano". Nima nič proti če se uporablja za proizvodnjo plina gnojnica, ne pa direktno hrana. Glede odpadkov pa je tak stvar jasno - smo razvajeni in kupujemo preveč, potem pa mečem stran ker se zadeve pokvarijo. Ne rečem, da če bi imeli svojega žita za sebe (hrano) dovolj potem ajde prodaj tistemu, ki da več. Da pa moramo uvažati zadeve, da lahko pečemo kruh, delamo špageta makarone in ostale zadave - nenazadnje jabolčni štrudl, domače bi pa kurili to pa je hmmmm malo skregano z logiko.
Lesni sekanci pa so ta prava svtvar, le dovolj veliko in primerno skladišče rabiš.
Je pa res, če se segravaš s TČ, rabiš elektriko, ki mora od nekod priti in večina nas, o tem od kod je elektrika niti ne razmišlja. Tak da tudi TČ ni lih najbolj zeleno ogrevanje - pa jo imam sam.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
nisem brala cele teme...

naš sosed kuri s koruzo, ko sva se pogovarjala s tem, e omenil neko blazno smešno ceno, tako da pride na sezono skozi občutno ceneje, kot vsi ostali. Mi je pa rekel, da že sedaj ni to legalno, ker pač...hrane se ne sme kuriti. Če ima prav, ali ne, pa nisem preverjal.

Ampak, da vam povem, kako to smrdi, zvečer sploh ne moremo luftat bajte, ko on zakuri. Ima pa "navano" peč za drve, saj tudi kuri na njih, čez dan, samo ponoči upa zakurit na koruzo, da ga ne bi kdo dobil
smile-1.gif
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
@Borca: ne veš, da se s hrano ob dobrih letinah dela marsikaj, da se nekako uniči, ker se silosi morajo sprazniti za novo letino. Kurjenje v peči in proizvodnja toplote je kar smiselno in racionalno.
Ali je boljši način, da se v trgovinah valja zvečer preveč kruha, ki ga peki morajo prevzeti nazaj in z njim narediti, kar vedo in znajo? Plačali so ga tako ali tako kupci, ki so kupili kg kruha po 2€. Bolje, da se pšenica skuri v peči, se manj nafte porabi, transport manj obremenjuje ceste in promet, kot da se napeče 1-krat preveč kruha.

Ha ha ha...ta obrazložitev je direkt za v učbenike!
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
tole o spornosti hrane za kurjave se mi zdi manj sporno kot to da morajo menze oddati višek hrane "bioteri". marsikdo bi z veseljem pojedel tisto, včasih so "kuharce" doma pujske futrale s tistim. 7Sicer so bili pomijarji na slabem glasu, ampak ce so bile samo kot priboljšek pa ni bilo nič narobe.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kar potolaži soseda. Kurjenje žit (hrane) ni prepovedano, razen mogoče preko izpustov plinov. Pri nepopolnem izgorevanju take mase se sprošča čuda zanimivih spojin. Med dtrugim menda tudi dioksini ...
 

Jeronimo

Zelenc'
8. maj 2011
21
0
1
Imam tri invertne klime vsaka 3 kW oz 9kW grelne moči. Vendar nekako nehajo dobro ogrevati pri zunanji temperaturi -5°C. In potem ostane samo peč. Tole sezono je bilo kar veliko dni pod -5°C.

Prostori imajo visoke stropove - od 3,5 do 4m. Torej kubikov kolikor češ. Edina dobra stvar je to, kakor sem že omenil, da mi ni potrebno kuriti na višje temperature. Prostori so lahko ogreti od 18 -19°C.

Na toplarno se ne morem priključiti.

OK ... kakor vidim ... sekanci ne pridejo v upoštev zaradi ogromne količine katero bi pokuril. Rabil bi prostor za vsaj 30m2, kar pa nimam.

edina alternativa izgleda da je plin. Dam plinski gorilec na obstojočo peč in to je to. Po tabelah je trenutno 1kW toplote pridobljene z kurilcem 12€, s plinom 8€. Idejo o 25kW toplotni črpalki sem opustil ...
frown-1.gif


LP

J.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Katero tabelo gledaš, ko cenovno primerjaš ogrevanje?
Lahko tudi kdo drug ga link.
Sicer ste pred kratkim na alterju pisali neke cene, vendar sedajle niti ne najdem, niti ne vem če so bili v tabeli zajeti vsi stroški ki so povezani z določenim energentom (omrežnina...)
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
evo našel tole tabelo. Recimo da je trenutno uptodejt.

Kako pa se bodo cene gibale v prihodnosti pa??je treba poslat sms vedeževalcu
 

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Dobro jutro hanzi..moj kumarat!!!

Gledam to tabelo in se mi oči ustavijo pri elektriki, kjer piše da je izkoristek 95 %. Tole mi pa ne gre v glavo....imaš kakšno razlago?


Pa tole je tudi zanimivo da so peleti še enkrat dražji za ogrevanje kot peleti..naravnost bizarno pa je poraba zemeljskega plina za eno kilovatno uro
shocked-1.gif



adio hanzi
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik suzica pravi:
Pa tole je tudi zanimivo da so peleti še enkrat dražji za ogrevanje kot peleti..

adio hanzi
kje pise da so peleti se enkrat drazji kot peleti?
Koliko ima po tvojem el. Grelec izkoristka?
Tvoje pripombe poslji izdelovalcu tabele. Jaz je nisem delal.
Adijo suzica
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Navadna nitna žarnica pretvori 90% energije v toploto, ostalo v svetlbo? Koliko ima potem električni grelec, ki ima enak princip, le da ne oddaja svetlobe?

Drugače pa je v pečeh nevarno kuriti karkoli drugega, kot to, za kar je namenjena. Ob zažiganju organskih stvari se ustvarjajo agresivni plini, ki na dolgi rok zelo škodujejo pečem. Zato se recimo rekuperacija, ki uzkorišča visoko hitrost plinov on zažiganju lesa, prej ni pojavila, saj so ti plini uničevali turbine za proizvodnjo el. energije.

Tudi kurjenje sekancev ali večjih kosov v peči, ki je prvenstveno namenjena kurjenju lesnega prahu, žagovine in manjših lesnih odpadkov (do velikost 1.5 cm) ni dobro, saj lahko uničimo kurišče. Zato se v pečeh, ki omogočajo tudi varno zažiganje večjih lesnih ostankov uporablja premična rešetka.

Kar se Biderja tiče - ni slab, je nekje v spodnjem povrepčju, najbolj ga jebe slabša regulacija, medtem ko je Sedeljšak super ( 2 razreda višje, kot Bider), ampak seveda ima svojo ceno. Potem pa pride KIV, Frolic itd...