Ogrevanje na koruzo in ostala žita

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
8 ton pridelka? Huda ... Ampak ja, možno.
Koruza se ne kuri zato, ker je imajo kmetje praviloma premalo za krmo. Da bi šel nekmet pridelovat koruzo je pa malček huda ..
Pa mislim, da tudi ni vsak gorilec dober za kurjenje žit ...
koruza pri nas ni praktično nikoli požeta v idealnih razmerah, tako je sušenje obvezen strošek.
koruza (če se že pogovarjamo) dela na polju izgubo. "Oplemeniti" se samo skozi živinorejo.

Da se žita ne splača kurit pa gre bolj na račun zamenjave kurilnice. Ni poceni ...

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
1l kurilnega olja naj bi bilo enako 2.5kg koruze.
Za 3000l kurilnega olja torej rabiš okoli 8 ton kuruze.
Ta koruza te košta 1200€.-vendar je ta koruza primerna za krmo živali.
Če dobiš koruzo neprimerne kakovosti za krmo živali-je njena vrednost enaka nič.
Če pa sam posadiš koruzo---rabiš okoli 100€ za seme in še enih 100 € za nafto katerega kraktor ponuca. Svojega dela ne smeš šteti-če imaš kurjavo zase.
Sem pa zelo prepričan da če greš svoj les nabrati v svoj gozd-te pride računica višja kakor če bi koruzo prideloval.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik suzica pravi:
Če pa sam posadiš koruzo---rabiš okoli 100€ za seme in še enih 100 € za nafto katerega kraktor ponuca. Svojega dela ne smeš šteti-če imaš kurjavo zase.

Pa ti si agrarni fenomen!

Z 200€ bi pridelal hektar koruze!
bonk.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik suzica pravi:
1l kurilnega olja naj bi bilo enako 2.5kg koruze.
Za 3000l kurilnega olja torej rabiš okoli 8 ton kuruze.
Ta koruza te košta 1200€.-vendar je ta koruza primerna za krmo živali.
Če dobiš koruzo neprimerne kakovosti za krmo živali-je njena vrednost enaka nič.
Sem pa zelo prepričan da če greš svoj les nabrati v svoj gozd-te pride računica višja kakor če bi koruzo prideloval.

Okopaval boš na roke (potrebuješ najmanj dva hoda s herbicidi), stože pobiral, ličkal in ružil najbrž tudi ... Veliko veselja in užitkov pri delu.
Vlažno žito seveda tudi gori, ampak potem ne bo koruza:eek:lje 1:2,5 ampak 1:5. Tipična vlaga ob kombajniranju koruze je 30 - 35 %, včasih tudi 40 (ampak tu se zna pojavljat težava pri stroju). Poskusi zakurit tako koruzo. Še enkrat - veliko sreče.

Ampak, kot rečeno - če gledaš strogo skozi ekonomike se koruzo splača kurit. Če imaš gorilec za to. Vsak peletnik ni primeren za žita. Pravzaprav večinoma niso primerni. Nov gorilec pa košta 2 - 3 jurje, odvisno kaj vzameš (samo gorilec, potrebuješ še skladišče, polža ...)
Pa spet; ni vprašanje all se splača kurit ali ne. Vprašanje je ali si to lahko privoščiš. Kmetje si tega praviloma ne morejo. 100 x 100 m je 1 ha. Kateri kmet si lahko privošči izločit en hektar iz proizvodnje? Tisti ki opuščajo pridelavo ne bodo šli pridelovat koruze niti za kurjavo ne. Ker tako hudega efekta (denarno gledano) pa spet ne dosežeš. Bi rekel no ...

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Seme pride okoli 70 €/ha.
Drugače pa jaz imam peč na sekance------vendar me zanima če lahko ukuriš koruzna zrna v plehnati peči???

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik suzica pravi:
Zanimivo je pa to koliko malo zemlje je treba da pridobiš kurjavo za celo leto====100m x100m

Ne samo da si slab poljedelec, tudi o drugih kmetijskih dejavnostih nimaš pojma - sploh pa o površini. 100x100m zemlje je precej ... recimo tvoja koruza je čisti fenomen. Na 1ha gozda brez vložka imaš pokrite redno potrebo po drvih za ogrevanje za vedno ... namreč če bi kdaj videl koliko lesa se dobi iz enega drevesa (ki zaseda površino 25m2) o koruzi nebi niti razmišljal.

Dela za požagat 3 drevesa je eno dopoldne, za scepti (na roke) in spravit v polena pa kakšen teden. Rabiš pa samo motorko, sekiro, cepilni klin in 1l mešanice in še toliko olja za verigo!

Za 1ha koruze pa ja ... celo leto delaš samo zato da se greješ pozimi!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Je pa res, da če je komu steblo koruze padlo na glavo ali na nogo, zaradi tega ni še noben postal invalid.

Kaj pa je toliko za enega dela z njivo koruze? Jaz kmeta vidim samo ko poseje, jeseni pa kombajn prileti in mu vse zmeče na prikolico.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Če porabiš 3000l kurilca (na tej osnovi zdaj tukaj računamo) porabiš okoli 35-40 m3 drv-pa verjemi mi, da to niso samo tri bukve .
Ena povprečna bukev ima do 3m3-lesa----z vejami.
Pa za bukev ven iz gozda dobit rabiš še vitel-traktor, kateri nafto pije.....

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Nak, bo pa že bližje 100 euročkom. Seme praktično vseh poljščin (vključno s travami) se giblje malo izpod 100 pa tam do 150 in preko. Preračunano na ha seveda.

Žito je problem vžgat. Ko pa to enkrat zagori, pa daje od sebe neverjetne temperature. Torej zna bit pleh problematičen. Tudi kurjenje na kupu zna bit problematično, razen če boš vsakih 10 min prisipal žito. če daš vse na kup, bo od začetka gorelo ko v peklu, potem pa se bo ustvaril sloj pepela ki bo preprečil nadaljnje gorenje in bo samo še tlelo ...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Zdaj pa ti malo pretiravaš. Jaz se jebem precej bolj, da si naštimam drva. Res pa je, da nimam stoletnih bukel. Pa moja žaga tud pije samo bencin in ne lufta kot tvoja
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Zdaj pa ti malo pretiravaš. Jaz se jebem precej bolj, da si naštimam drva. Res pa je, da nimam stoletnih bukel. Pa moja žaga tud pije samo bencin in ne lufta kot tvoja
evil.gif

Ja malo sem pretiraval, samo je to-to. En teden dela, dva človeka, dve motorki, par litrov bencina in imaš 20m3 drv. Tole je čisto ročno delo, od podiranja, žaganja, cepljenja, .... ne rabiš niti traktorja. Bukve v povprečnem slovenskem gozdu so pa tudi dovolj velike za 5m3 od ene .. jasno je potrebno "žrtvovat" dober les.

Če delaš s traktorjem se pa čas in delo zmanjša.

Kako pridelat hekatar koruze brez traktorja pa ne vem. Posejal bi mogoče še lahko peške, pobral pa zagotovo ne. Poleg tega imaš tu še oranje, škropljenje ... (vsako delo zahteva svoj traktorski prikjuček, ki ni poceni)

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja,ja pridejo cajti da bomo koruzo in pšenico jedli javascript:void(0) ne pa kurili še malo pa bo.vsak bo na svojem koščku zemlje nekaj pridelal zelenice bodo izginile izpred hiš (moja okrog 800m/2) bo lepo zasajena z vsemi dobrotami.BLIŽA SE LAKOTA !!! DRAGI MOJI !!! CENE HRANE GREDO GOR NE PA DOL !!
10.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Skrajni cajt, da se prepolne riti zavejo, da je malo stvari na tem svetu samoumevnih. Hrana ni med njimi ...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.077
113
Citat:
Uporabnik jurga pravi:MOJI !!! CENE HRANE GREDO GOR NE PA DOL !!
10.gif
Cene vhodnih surovin gredo neznatno gor. Če pa po verigi končna cena eksponentno narašča, pa ne pomeni, da se nujno bliža lakota, temveč, da v 21-tem stoletju velja preprosto dejstvo: Trgovec je kralj.

Še malo komentarja na koruzo. Suha koruza se da žeti vsako leto. Počakati je potrebno na zimo, ko tla zmrznejo. Stroški na ha gotovo niso samo 200€ kot bi po pisanju nekaterih sklepal. Potem bi bil to super kmetijski biznis tudi pri ceni 100€ za tono. Gozd <> njiva. Na njivi lahko načeloma s storitvami vse opraviš (ne rabiš svojih strojev) in če je parcela lepa, niti ne boš tako strašno preplačal tega. V gozdu, če ti bo vse nekdo drug naredil, se ti skoraj bolj splača drva kupiti in naj tvoje drevo stoji. Mi sicer imamo okrog 3 ha mešanega gozda, pa le na vsakih nekaj let ruknemo lepo bukev. Sicer pa samo čiščenje suhih dreves, meje in tako dalje, kar pač logar odredi. Z 1 ha koruze je bistveno manj dela. Res pa je, da pri koruzi moraš denar takoj pustiti v trgovini, pri gozdu pa vložiti več fizične prisotnosti. S slabo mehanizacijo spomladi končam v nekaj urah (dan ima 24 ur seveda, ne gledati ravno 8 urni delovnik), če je bilo jeseni orano. Če je vreme ugodno, tudi s herbicidom opravim in če ni slaka, je njiva lahko do kombajna pri miru. Ni pa to dovolj ravno za čistih 8 ton / ha. Ali pa tudi je v ugodnem letu...