Citat:
Uporabnik mirkosan pravi:
Kaj se ponavadi vzame za vrednost nepremičnine in/ali opreme, recimo na sodišču, mediaciji?
- GURS vrednost
- oceno cenilca
- vrednosti prodanih nepremičnin v okolici v preteklem letu?
Kaj pa za avtomobil?
na mediaciji se vidva menita in dogovarjata. mediator vama je v pomoč.
če se ne zmenita, se bosta tožarila. v tožbah bosta dokazovala vsak svojo vrednost premičnine ali nepremičnine. sodišče bo imenovalo izvedenca in ta bo naredil cenitev, vidva pa se po želji pritožita.
cenitev za nepremičnino se dela po treh metodah.
- nabavna vrednost oz stroškovna
- primerljive prodajne cene
- na donosu...
pri nama je vzel najprej GURS podatke, potem pa to dopolnil. drugače sem razumel, da bi bil z GURS kar zadovoljen.
dopolnil je takole:
- nadomestni strošek na enoto je dal 950€ na m2. če se prav spomnim je to tudi cca tržna oz zavarovalna cena nepremičnine nadstandardne izvedbe.
- dodal je zastarelost
- nedokončanost
- in iz tega dobil gradbeno vrednost. o tej vrednosti ne bom izgubljal besed, ker jo je zgrešil bolj kot bi jo slep lahko.
- potem je ugotavljal vrednost zemljišča in sicer osnovno in uporabno. tukaj ga je pihnil malo manj. ne vem pa kam je štel pripravo zemljišča. ker če je v vrednosti, je zgrešil ogromno, če pa k gradnji hiše, potem ok, a je gradbeno vrednost zgrešil še bolj.
- dodal je komunalne prispevke, ki jih je narobe zapisal, izračunal.
- potem je seštel zemljišče, komunalne opremljenost oz prispevke in vrednost objekta.
- to ceno primerjal s primerljivo prodajo. ta je šele bosa. primerjal je s prodajo iz leta 2010, pa dva 2011 in en 2012. en objekt je bil 20 let starejši, trije nimajo podatka. vsi imajo manjše parcele in občutno manjše kvadrature hiše. cene tistih objektov so bile od 835 za 2010 in 20 let starejši objekt do 1063 v 2011. men je posplošil na 980. realno bi moral naš objekt biti nekje na 1300-1400. tržno gledano pa ne doseže danes tudi 800 ne.
tko da kaj je res in kaj ne, je težko ugotoviti. jaz vem koliko me je stalo, kje sem profitiral, koliko bi dal gradbincem. on je ocenjeval gradbeno vrednost, ki jo je zgrešil bistveno, potem pa to dodal na matriko tržne in zgrešil še enkrat. dejstvo je, da je gradbena vrednost lahko x, tržna pa samo pol tega. a to težko folk razume.
tako da odgovor koliko je vredno, je samo en
toliko kolikor ti ponudi trg v tistem času, ki ga imaš na voljo za prodajo. vse ostalo so buče.