odprtje trgovalnega računa

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kvečjemu pregloboka.
smirk-1.gif

(njen komentar mojega odgovora ni imel nobene dodane vrednosti).

Verjamem pa, da se 99,99% ljudem sploh ne sanja (očitno tudi gospodični ne), o čem govorim (ker za tistih 5 delnic, ki ji slučajno imajo, je pa res vseeno, kje jih imajo - ker je v bistvu vseeno že, ali jih sploh imajo ali ne).

Konec koncev pa - vsak ima svoj denar, pa naj z njim dela kar hoče.

Jaz ga imam vseeno preveč rada, da bi ga brez potrebe šenkala BPHišnim pijavkam.

In zaenkrat mi kar uspeva.

(z nekaterimi imam celo silno zabavne izkušnje - vsaj zame, zanje verjetno ne).

BTW: Če me bo prijelo, da jih prodam - jih bom prodala z enako lahkoto kot vsi ostali, ki so to že na začetku nakokodajsali. S to razliko, da se bom do takrat (ko bo, če bo bog sploh dal) še lahko "na n" zmišljevala, preko koga konkretno bom to naredila. In to skorajda zastonj.

Nazadnje urejeno:

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
evil.gif

Kar vidim te, kako pihaš paro skoz nosnice (hec)

Ne bom navajal, v katere procente se uvrščam pri razumevanju, ampak pri temle

Citat:
Sorči, mogoče zate ni veliko, ampak jaz za 8 evričev na šihtu dobim dve malici.
In raje imam 8 evričev trdno v žepu, kot pa morebiti 2 prihranjena na strehi.
mi ni jasno, kako so se eni uvrstili na streho, drugi pa v žep. Če je že to tak blazen argument...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
To ni argument, ampak pesmica.

Opis ekonomske realnosti komplikacij, ki se dogajajo, ti jih pa veselo financiraš, imaš pa zgodaj (tisto zgoraj je argument).

Je pa res, da je zanj treba dvignit ritko in se pozanimat (verbalno, internetno,...kakor pač komu drago), kako (in zakaj) so fantki in punčke, ki običajno to delajo, naračunali tiste evričke, ki so ti padli na račun. Kar pa naredi..... hm...... ker sem glih optimistične volje.... 0,001% ljudi?

In predvsem uporabljati lastno pamet, ne pa pamet študentkov, ki slučajno tisti trenutek delajo za šalterjem (in so sposobni brez pomoči izvesti glih eno samo operacijo, ki se imenuje "ker tako delajo vsi"). Nimajo zastonj ti trgovčki s papirčki 10 in več plaht dolg cenik...
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Ti optimistične???

Ker sem ravno optimistične volje, bom ocenil, da je vsaj en posel z vrednostnimi papirji v SLO že izvedlo 1 mio ljudi. Iz tvojega procenta pa naj sklepam, da jih je samo deset naredilo "domačo nalogo"? A poznaš ostalih devet po imenu al kaj ste to za eni maherji?

Da se rešim OT
shocked-1.gif

Jaz sem navedel svoj trgovalni račun in se mi to zdi smiselno.

Me pa zanima, kako se ti - ki imaš tolk relacij z različnimi borznimi hišami in bogat portfelj - odločaš, preko katerega brokerja boš kupovala papirje? Konec koncev si lahko povzročiš blazne stroške (dve malici), če prevzema ne bo vršil ta isti broker. Je že skoraj bolje (vsekakor pa enostavnejše) naložit denar v dodatno malico, namest v VP.
Če nisem spet zamešal argumentacije in pesmice...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Poglej prejšnjo stran za odgovor glede izbire posrednika.

Še zadnjič - ker očitno ne razumeš - če mi ni treba fiksirat na določen trgovalni račun, NE BOM tega delala (tudi piše na prejšnji strani).
Ker je ena malica še vedno več kot nič malic.
Vsaj tako smo se v mojih časih učili v 1. razredu OŠ.
In nekateri znamo denar cenit, četudi je samo v višini ene malice.
Poleg seveda časa, ki ga moraš nekje zapravljati (drugje pa ne).
Zakaj konkretno bi denar vrgla skozi okno, če mi to ni treba?
In to eni BPH, ki se name spomni točno enkrat na leto in to takrat, ko mi pošlje položnico.

BTW - V sosednji temi nekaj ljudi joka, ker bodo zastonj kreditirali banko (tam sicer piše državo, a kdo bi jim zameril to zmedo), neverjetnih 14 dni (potem naj bi dobili denar nakazaj nazaj). Koliko bodo zato izgubili, če predpostavimo, da so v povprečju po poročanju RTVSLO vložili 7k evrov in da je stopnja inflacije 5,1%?

Si jim upaš soliti pamet, ker gre za res neverjetne zneske?

In ko boš že na tem, se spravi še v temo o bančnih provizijah in začni pametovat, da je vseeno, ali na nalog plačaš 10 centov več ali manj. Sej je res samo deset centov!
bonk.gif

Potem se pa zopet slišiva.
smile-1.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Se bom kljub tvojim napotilom kar tu oglasil...

Težko se pregovarjam s tabo o (ne) pomembnosti stroškov, ker zagovarjaš obe stališči. Vodenje računa ti je nepomembno, preknjižba pa prav nasprotno.

O fiksiranju na BPH pa takole: če bi ti imela več trgovalnih računov, bi se ob vsakem nakupu preko brokerja znašla v veliki zadregi, ker bi hkrati tuhtala, preko koga jih boš kasneje prodala. Vsaj, če tvojo logiko vzamem za konsistentno (mar smem?) V resnici pa verjamem, da:
a) nimaš večih trgovalnih računov ali pa
b) se ne sekiraš v smislu, kot si glede tega naredila name vtis v tej temi.

Skratka, zdi se mi, da si se oglasila samo zato, da pokažeš, da imaš "bolj prav" in temu podrejaš tudi svojo argumentacijo. Jaz pa - tudi
wink-1.gif

Isto neumno se mi zdi oglašanje o dvotedenskem kreditiranju NKBM ali, recimo, vožnji na tuja letališča za neke mizerne prihranke. To počnejo ljudje, ki svoj čas vrednotijo nizko. Razen, kadar ti ukvarjanje s tem ne prinaša večjega veselja, kot je vreden porabljen čas (in še kakšni "spregledani" stroški). Konec koncev velja isto tudi za pisanje v forum
redface-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dečko,

Se ti sploh sanja, kako neverjetno veliko časa vzame, da jaz mojemu brokerju naročim, da dosedaj neopredeljene delnice spravi na moj trgovalni račun?

Očitno ne.
smirk-1.gif

Mogoče veš, koliko časa vzame, da naknadno preknjižujem vrednostne papirje iz prvega na drugi trgovalni račun'
Naj ti prišepnem - par tisočkrat več kot v privem primeru.

Zato ne pametuj okoli tega, da ne vem, o čem govorim.

BTW - Preračunaj stroške preknjižbe cca 25 različnih vrednostnih papirjev h konkurenci (plus čas, ki ga bom s tem zapravila) in potem kokodajsaj, zakaj neki raje plačujem dodatni trgovalni račun.
smirk-1.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.256
1.765
113
40
Če to debato bere kdo, ki uporablja za trgovanje online platformo s kakimi 7 eur/posel se vam verjetno smeji
wink-1.gif

queef

Zelenc'
10. nov 2009
4
0
1
Pozdrav, potrebujem en nasvet..

Sem študent in nameravam vložiti cca 9k eur v delnice. Vem že kam bom naložil in vse, sedaj moram samo še odpret trgovalni račun. Zanima me kje se mi najbolj izplača odpret, če upoštevamo naslednje zadeve:
- želim opraviti samo nakup delnic, in pustiti zadevo za cca 3 leta pri miru. Torej naj bi potemtakem takoj po nakupu zaprl trgovalni račun? Rad bi čim manjše provizije in po možnosti on-line trgovanje, da bom nakup lahko izvedel prek neta in ne po telefonu.

Za vsako pomoč bom zelo hvaležen, zagotovo vas je tukaj veliko z mnogimi izkušnjami, jaz sem pa še totalni začetnik in nebi rad kaj zajebal... no v glavnem HVALA ZA ODGOVORE VNAPREJ!

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.256
1.765
113
40
Slovenske delnice?

No saj če boš opravil en nakup potem tak ni neke panike glede stroškov...

Ilirika ima baje kr ok porihtano on line platformo, a pozor - ena je za tujino druga pa za slo in menda še balkan. Poteza ima platformo za tujino od enakega ponudnika (Saxo banka), ne vem pa če ima za domačo borzo.

Z Iliriko nimaš kaj falit, imajo pa tudi dosti izobraževanj za svoje komitente in dober live suport na platformi.

queef

Zelenc'
10. nov 2009
4
0
1
Da Uncle_Sam, Slovenske delnice imam v mislih.

Glede na to da bi samo odprl trgovalni račun, kupil delnice karere pač nameravam in potem pustil zadevo pri miru za vsaj 3 leta, bi potemtakem trgovalni račun lahko zaprl? S tem bi si namreč prihranil stroške za vodenje računa, ki sicer niso ogromni, vendar vseeno.

Zaenkrat gledam malo Iliriko kot si mi svetoval, pa potem tudi GBD vidim da je kar v redu, vendar glede neke stvari nisem popolnoma prepričan. Ali se mi mogoče splača to trgovanje opraviti preko trg. računa pri banki NKBM, glede na to da sem komitent bi imel mogoče kakšne ugodnosti? No vendar pa sem videl da imajo pri NKBM provizijo 1% (posli pod 4000) kar ni malo, glede na to da sem naprimer pri GBD-ju videl da je provizija le nekje 0,5% ? Ne vem, če se motim me popravite.

No še da dodam da sem hotel vložiti nekje 8.000 do 10.000 eur, če komu ta informacija kaj pove in mi lahko kaj svetuje.

Res da sem študent, totalen amater pri poslovanju z VP, ampak od info. ki sem jih do zdaj dobil na internetu se mi zdi da bi bila najboljša varjanta res Ilirika ali GBD, tele banke se mi zdijo slabša izbira. Imam prav?
confused-1.gif

Hvala vnaprej za vso pomoč ter uspešno poslovanje vsem!
zmaga.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.256
1.765
113
40
Nisem še slišal da bi bile kake ugodnosti za komitente na banki...je pa res, da se nisem nikol posebej pozanimal. Bodi pozoren na višino provizije za opravljen nakup. Tu lahko dosti več prišparaš kot pa tistih par eurov če boš zapiral račun - ne vem če se ti to ravno splača...kaj veš če boš delnice res držal tako dolgo kot načrtuješ.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
bom malo izkoristil temo...

a kdo ve kateri je najcenejši za trgovanje na ameriški NYSE borzi.

lp

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.256
1.765
113
40
Uf..tole pa si postavil široko vprašanje. V štartu prvo razmisli - koliko boš trgoval (vsak dan, parkrat letno...) Absolutno cenejši opcija od "brokerja po telefonu" je, da sam online trejdaš (Ilirika, Poteza...). Če dosti ceneje pa je, če si poiščeš ponudnika online platforme v tujini - tam je konkurenca naredla svoje in imaš provizije v rangu 3 do 10 dolarjev na trade!

Kje so časi, ko sem MP-ju plačeval po 60 do 100 eur
tongue-1.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
račun za NYSE bi potreboval za nekaj transakcij letno (cca 5) v rangu 2-4k€/transakcija. Mi lahko katerega priporočaš? V tujini seveda, ker domačo sceno mal poznam , pa so kr dragi.

LP

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.256
1.765
113
40
Osebno sem pri Thinkorswim:

TOS

Se najde še kakšen, ki je kak dolarček cenejši pa ok...tu mi je všeč platforma in vse funkcije.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Sm probu TOS pa mi ne pusti registracije, ker kao rezidentom Slovenije to ni usojeno. hmmm...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.256
1.765
113
40
Aja?
Kaj si moral kje državo označit al kako? Js se ne spomnim več...

Skratka, leto in pol nazaj sem se registriral brez problemov!

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
lahko še kakšno grudo predlagaš. ki si jo pregledoval. gre predvsem za stroške, saj mi vmesnik ni tok važen, ker bom imel malo transakcij.

lp