Odprtje d.o.o.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
količina prometa (srednje, če ne vsaj dolgoročno) in osebna odgovornost. Pa možnost izkoriščevanja "firminega" denarja za lastne potrebe, pri čemer gre pri s.p. praktično vse kar je viška v dohodnino. Poleg tega začetna investicija srednjega ranga za opremo in drobni inventar.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Ne bom trdil, da razmišljaš napačno, ker ne poznam konkretnih podatkov. A jaz bi na tvojem mestu konkretno razmislil o tem, da bi odpiral s.p., šel na normirane stroške (kljub dejavnosti dvomim, da bi nabral za 80% realnih stroškov) in izkoristil možnost dokler jo imaš in dokler promet ne bo prevlik, da je ne boš mogel....
Potem pa se kasneje odločiš ali boš ostal na s.p.-ju ali boš nadaljeval preko d.o.o.-ja.

Če bi razmišljal o tej opciji 2 meseca nazaj bi mogoče naredil še tako kombinacijo... ustanoviš s.p. in nabaviš opremo (daš olajšave na zalogo in jih lahko koristiš v roku 5 let) potem bi pa z novim letom prešel na normirane odhodke, izkoristiš opcijo 2,3,4 leta...potem pa greš na obdavčitev po realnih stroških in izkoristiš olajšavo od nakupa OS.

Kar se tiče odgovornosti......tudi pri d.o.o.-ju pri določenih neumnostih lahko odgovarjaš sam. In obstajajo tudi zavarovanja poklicne odgovornosti.

Skratka če imaš rabrega računovodja naredita eno konkretno kalkulacijo kaj se ti bolj splača in kaj ne. Če ga nimaš, sporoči in bomo zadevo uredili.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Pa saj je enkrat že pojasnil kaj dela in zakaj malo na s.p. malo na d.o.o. ... in tudi javno kalkuliral in spraševal kakšno kombinacijo naj izvede.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Ne bom trdil, da razmišljaš napačno, ker ne poznam konkretnih podatkov. A jaz bi na tvojem mestu konkretno razmislil o tem, da bi odpiral s.p., šel na normirane stroške (kljub dejavnosti dvomim, da bi nabral za 80% realnih stroškov) in izkoristil možnost dokler jo imaš in dokler promet ne bo prevlik, da je ne boš mogel....
Potem pa se kasneje odločiš ali boš ostal na s.p.-ju ali boš nadaljeval preko d.o.o.-ja.

Če bi razmišljal o tej opciji 2 meseca nazaj bi mogoče naredil še tako kombinacijo... ustanoviš s.p. in nabaviš opremo (daš olajšave na zalogo in jih lahko koristiš v roku 5 let) potem bi pa z novim letom prešel na normirane odhodke, izkoristiš opcijo 2,3,4 leta...potem pa greš na obdavčitev po realnih stroških in izkoristiš olajšavo od nakupa OS.

Kar se tiče odgovornosti......tudi pri d.o.o.-ju pri določenih neumnostih lahko odgovarjaš sam. In obstajajo tudi zavarovanja poklicne odgovornosti.

Skratka če imaš rabrega računovodja naredita eno konkretno kalkulacijo kaj se ti bolj splača in kaj ne. Če ga nimaš, sporoči in bomo zadevo uredili.

Ma nekot smo dognali, da sploh ker si v samem štartu ne mislim nič izplačevat in ne bom zaposlen v firmi oz. morda tistih 20% ali koliko je že meja) je d.o.o. najbolj primerna rešitev. Ker bo mesečno kar nekaj eurov stroškov + oprema, ki jo bom pač v naslednjih 2-5 letih amortiziral.

Potem pa so še druge stvari, ki jih zdaj enostavno dobim od delodajalca, ker je trenutno to kolega in za d.o.o. potem veljajo "trajno".

In zato, ker bom v štartu zaposlen še v drugih firmah za poln delavnik.

Dolgoročno bom moral pa itak prek d.o.o. poslovat za kakršno koli resno količino prometa.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
se bojim, da si vseeno naredil neoptimalno. izkoristi nasvete prijama...

več kot pišeš bolj se zdi, da nisi natuhtal. pam pozabi forum. kdo ti tukaj svetuje na podlagi resnega premisleka? redki. kava, sok, debata.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Gre, ja.

Ko odpiraš podjetje, je priporočljivo narediti "Poslovni načrt". Jaz sem jih pred leti naredil nešteto oz. sem pomagal podjetnikom pri izdelavi. Pomembno je analizirati tveganja, narediti "projekcije bilanc" vsaj za nekaj let naprej, da ugotoviš, kakšne možnosti imaš v prihodnosti. Pri posojilih, izdaji računov, izračuni plač pa naj sodeluje računovodja, takoj v začetku, da ne bi že v štartu padel v roke neusmiljenim finančnim državnim organom.
nahrung002.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
Citat:
Uporabnik softi pravi:
se bojim, da si vseeno naredil neoptimalno. izkoristi nasvete prijama...

več kot pišeš bolj se zdi, da nisi natuhtal. pam pozabi forum. kdo ti tukaj svetuje na podlagi resnega premisleka? redki. kava, sok, debata.

Zakaj bi mel s.p. Ce ima kapital za doo ? Pa ne zdaj rect da zato ker kaj mas na spju na racunu je tvoje
smile-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Gre, ja.

Ko odpiraš podjetje, je priporočljivo narediti "Poslovni načrt". Jaz sem jih pred leti naredil nešteto oz. sem pomagal podjetnikom pri izdelavi. Pomembno je analizirati tveganja, narediti "projekcije bilanc" vsaj za nekaj let naprej, da ugotoviš, kakšne možnosti imaš v prihodnosti. Pri posojilih, izdaji računov, izračuni plač pa naj sodeluje računovodja, takoj v začetku, da ne bi že v štartu padel v roke neusmiljenim finančnim državnim organom.
nahrung002.gif

se strinjam, potrebno je narediti par simulacij, kaj se lahko zgodi v prihodnost......potem pa se odločiš za tisto, ki je prava kombinacija med zanesljivostjo napovedanega in posledicami če je napoved napačna.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
potem pa se odločiš za tisto, ki je prava kombinacija med zanesljivostjo napovedanega in posledicami če je napoved napačna.

Ja, to si zelo lepo napisal. Kje si pa to prebral?
nahrung002.gif

V vsakem primeru "Poslovni načrt", če ne v pisni obliki, pa vsaj tak, zamišljen.
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
potem pa se odločiš za tisto, ki je prava kombinacija med zanesljivostjo napovedanega in posledicami če je napoved napačna.

Ja, to si zelo lepo napisal. Kje si pa to prebral?
nahrung002.gif

V vsakem primeru "Poslovni načrt", če ne v pisni obliki, pa vsaj tak, zamišljen.
smile-1.gif

Ma poslovne načrte in kalkulacije delam že pol leta
smile-1.gif

Vem koliko mam na mesec približno fiksnih stroškov, ko ne delam, vem približno koliko imam fiksnih stroškov, ko delam na polno. V štartu je zadeva zastavljena 2 dni na teden in kratkoročni cilj je, da "delam zastonj". Torej da s svojim delom pokrijem vse stroške, ki s tem poslom nastajajo. Realne stroške, brez amortizacije. Cel posel bom zalaufal "na keš" iz privarčevanega denarja. Nekaj kapitala mi ostane za prvih par mesecev poslovanja, poleg tega bom delal še redno službo, dokler se posel ne ulaufa. Upam, da bo eno leto dovolj, če ne pa še naprej. Nimam pa kalkulacij prihodkov, ker lahko mirno mimo pihnem. Realno gledano lahko eno leto delam 0 prometa, preden moram razmišljat o tem, da zadevo zaprem, ker z redno plačo pokrijem te izdatke. To je najbolj črn scenarij, ki pa mislim da, ni realen. Realen črn scenarij je, da sem šele nekje do konca leta na 0 z realnimi stroški.

Vem tudi koliko me vsak poseg stane oz. koliko imam profita z vsakim posegom in tako je tudi cenik zastavljen. Tudi če se na račun posegov z velikimi stroški (implantati) dvigne količina stroškov, se na ta račun sorazmerno dvigne promet in profit.

Zato sem se tudi odločil za d.o.o. (poleg par specifičnih birokratskih zadev) - ker ne rabim denarja iz firme, kapital pa imam. Idealna situacija bi bila, da sem na koncu leta vsaj na 0 z realnimi in fiktivnimi stroški. Razliko v plus si pa lahko izplačam, ker bom dal firmi še kar nekaj posojila.

Saj je zdaj prijam tako prijazen, da čez ZS debatira z mano, da vidim, če sem kje kak kapitalen lapsus naredil. Ampak mislim, da ga nisem. O ko

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Glede d.o.o. je za OPja menda jasno, da je ta edina smotrna izbira. Človek ne bo šravfal biciklov, ampak delal z ljudmi. In jasno je, da gre pri tem lahko kdaj kaj narobe, in nobenega smisla nima za to odgovarjati z vsem svojim premoženjem.

Tudi če bi imel s.p., ki dela IT v jedrski elektrarni (come to think of it, vsaki elektrarni), bi bilo to vesoljsko nespametno.
tongue-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
on je obvezan to zagovarjati z zavarovanjem. torej vsak zdravnik in zobozdravnik mora biti zavarovan za poklicno odgovornost (ali kako se reče). Ekskluzivo ima, se mi zdi, Adriatik.

Drugo je pa seveda premalo prometa, pane znese.

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
a te lahko prosim eno.
da me ne ignoriraš.
če se ti zdi, da nimam pojma, mi to napiši. da dam v staitstiko pristopov ljudem kot fail

ne sam ignorirat.

ostali
berete slabo, kar je značilno za večino v vseh primerih in pogledih.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Odločitev ni slaba.

Pravno ne gre skozi le to, da boš delal zastonj, firma pa nekaj zaračunala. To je delo na črno. Moraš imeti urejeno z ustreznimi pogodbami, plačili, tudi davkov. Žal.
Le iz tega stališča ti je sp morda ustreznejši a tam imaš tako ali tako skoraj 100€ mesečnih stroškov s prispevki...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
4%, če je normiranec mu jgre v dohodnino. če je nabavil ful ene opreme že tak ali tak iz svojega žepa, pa nič, ker bo kazal minus. Kot rečeno, nekaj gre v amortizacijo, nekaj pa ker pač začenja in posla ne bo za dol padat na začetku (kar tudi pričakuje) in ta minus bi lahko še nekaj časa prenašal naprej v primeru s.p. z dejanskimi stroški. pa tistih 100€ za prispevke in računovodstvo. d.o.o. bi se mu splačal, če bi ga najprej odprl potem pa teh 20k€ na puf vzel in če ne bilo, bi pač dol zaprl. jaz ne vem, kaka matematika mu je izračunala, da se mu od redni zaposlitvi splača odpreti d.o.o., kjer je pa ves vložek iz svojega privarčevanega privat denarja dal, vse prispevke in davke ki so važni m pa primarni delodajalec plača. Popoldanski s.p. normiranec za njegov foh (in cenzusa s popoldanskim s.p. ne bo presegel) je dejansko denar v žep, potem ko plača osnovne stroške in material (opremo je pa itak že). Vse kar je več kot nič je bolje kot sedaj, ko si ne misli izplačevati ničesar, prikazana bo pa ničla ali manj. pa nobenega osnovnega denarja ni treba imeti, pa nobenih poslovnih računov. sem pa tja sprehaja tisti denar, ker je pač njegov ne od firme.

Kje sem sfalila, da je odločitev d.o.o.ja boljša?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
4%, če je normiranec mu jgre v dohodnino. če je nabavil ful ene opreme že tak ali tak iz svojega žepa, pa nič, ker bo kazal minus. Kot rečeno, nekaj gre v amortizacijo, nekaj pa ker pač začenja in posla ne bo za dol padat na začetku (kar tudi pričakuje) in ta minus bi lahko še nekaj časa prenašal naprej v primeru s.p. z dejanskimi stroški. pa tistih 100€ za prispevke in računovodstvo. d.o.o. bi se mu splačal, če bi ga najprej odprl potem pa teh 20k€ na puf vzel in če ne bilo, bi pač dol zaprl. jaz ne vem, kaka matematika mu je izračunala, da se mu od redni zaposlitvi splača odpreti d.o.o., kjer je pa ves vložek iz svojega privarčevanega privat denarja dal, vse prispevke in davke ki so važni m pa primarni delodajalec plača. Popoldanski s.p. normiranec za njegov foh (in cenzusa s popoldanskim s.p. ne bo presegel) je dejansko denar v žep, potem ko plača osnovne stroške in material (opremo je pa itak že). Vse kar je več kot nič je bolje kot sedaj, ko si ne misli izplačevati ničesar, prikazana bo pa ničla ali manj. pa nobenega osnovnega denarja ni treba imeti, pa nobenih poslovnih računov. sem pa tja sprehaja tisti denar, ker je pač njegov ne od firme.

Kje sem sfalila, da je odločitev d.o.o.ja boljša?

Falila si v tem, da se bo to čimprej spremenilo v primarno dejavnost, ko bo prihodkov dovolj, da se zaposlim za poln delavnik in izplačam neko normalno plačo. In da se bo firmin denar porabil za investicije.