Odgovornost pri delu preko študentskega servisa

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Če je naprimer nekdo zaposlen preko študentskega servisa; vzemimo za primer pomoč pri popravilu vozil v podjetju Brumbrum.
smile-1.gif

Študent zamenja stranki na vozilu EGR ventil, kateri je bil v okvari. Ker je bil del garancijsko zamenjan, ga pošlje podjetje Brumbrum nazaj h proizvajalcu vozil, kjer ugotovijo da je bil EGR ventil predhodno čiščen in pri tem poškodovan, zato podjetju Brumbrum zaračunajo omenjeni del v vrednosti 250€.
Ker študent tega ni opazil, je del zamenjal.
Ali se v tem primeru lahko študentu odbije od plače 250€, kolikor stane omenjeni del ali ne? Je to zapisano v kakšnem zakonu?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Zakaj ne bi enostavno s študentom podpisal delovne pogodbe, kjer piše, da vse napake krije sam?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
Ne morejo mu trgati kar tako, tudi redno zaposlenemu tega ne morejo narediti. Lahko mu odbijejo od stimulativnega dela plače, nikakor pa ne od fiksnega dela. Predvidevam, da je študent fiksno plačan XY€/uro.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Študentsko delo je fiksno plačano.
Obstaja mogoče kakšen zakonik, v katerem piše, da se ne sme trgati študentu od plače?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Težko potem. Edino mogoče preko kakšnega postopka, kjer ga obtožite poslovne škode, itd..čeprav dvomim.

bozo_13

Pripravnik
11. jul 2010
201
0
16
potem ni odgovornosti, lahko se pa pac odlocijo, da ti ne izplacajo place oz. ti jo zmanjsajo, kar jim bos pac tezko preprecil...

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Pri študentskem delu se smiselno uporablja ZDR. Ta pa pravi, da delavec materialno odgovarja samo v primeru, ko gre za veliko malomarnost ali naklepno dejanje.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
No ja, lahko ti/mu ne izplača vso delo, pa se lahko slikaš. Če smo že pri tem.

Nazadnje urejeno:

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Ja najboljš kr odtrgat 250 evrov študentu
bonk.gif
. Študent NI ZA NIČ ODGOVOREN. Odgovrni so drugi, ki so tam zaposleni, oddelkovodje in drugi.

Nazadnje urejeno:

Pbutec

20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Jasno je, da bo v praksi kratko potegnil študent. Jaz sem samo napisal, kaj pravi zakon.
Študenti niso budale in si znajo prislužen denar tudi sami "obračunati". Kolegica je delala kot kelnarca preko študenta. Šef ji je nonstop nekaj od plače trgal, pa s plačili zamujal, dokler ji ni dokurčlo, si je sama iz blagajne vzela pošteno prislužen denar in šefu napisala pisemce. Gostilničar je potem sicer poklical policijo in jo hotel prijaviti zaradi kraje. Naredili so telefonski razgovor z njo, povedala je da ji je bil dolžan, pa so še sami policisti rekli, da v takem primeru ne morejo nič in da ne gre za kaznivo dejanje.

Študent v mehanični delavnici hitro nabere orodja tudi za tisoč evrov in več ...

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.319
21
38
Ljubljana
Sploh je pa kriv delodajalec. Hotel je prišparati s študentkom, zdaj bi mu pa od plače trgal. Naj zaposli kvalificiranega avtomehanika pa bo mir.
Ne razumem ljudi, ki odgovorna dela talajo študentom POTEM pa jamrajo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Jasno je, da bo v praksi kratko potegnil študent. Jaz sem samo napisal, kaj pravi zakon.
Študenti niso budale in si znajo prislužen denar tudi sami "obračunati". Kolegica je delala kot kelnarca preko študenta. Šef ji je nonstop nekaj od plače trgal, pa s plačili zamujal, dokler ji ni dokurčlo, si je sama iz blagajne vzela pošteno prislužen denar in šefu napisala pisemce. Gostilničar je potem sicer poklical policijo in jo hotel prijaviti zaradi kraje. Naredili so telefonski razgovor z njo, povedala je da ji je bil dolžan, pa so še sami policisti rekli, da v takem primeru ne morejo nič in da ne gre za kaznivo dejanje.

Študent v mehanični delavnici hitro nabere orodja tudi za tisoč evrov in več ...

Baba čula baba rekla, torej trdiš da je punca sama vzela iz blagajne ker ji pač ni pravočasno izplačal plače in da je policija rekla da v tem primeru pa nič ne more?
smile-1.gif
Muca, punca je po vseh elementih kriva KD kraje, tako da ne vsemu nasedat kaj slišiš. Misli si kar si hočeš pač toliko da sem napisal da ne boš koga v zmoto spravljal in mu kartoteke nakopal pa čeprav ob pogojno dobil... Če bi tak bilo kot ti praviš bi bila anarhija, sploh zdaj ko firme ne plačujejo računov...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
HJA nekaj v tej zgodbi ne štima, al je gostilničar odstopil od pregona, al pa policisti niso opravili svojega dela vestno, kar dvomim saj je moral gostilničar dobit poročilo. Skratka ne gre skos
smile-1.gif
Kaj pa če jaz tebi povem zgodbo da je človek X zalagal trgovino Y, ko je bila trgovina Y zadaj ene 3-4 račune je človek X prosil za poplačilo. Prvo zlepa, nato zgrdba skratka ni se dalo dogovorit. Osebi X pokne v glavi ter gre lepo v trgovino Y pa ven odpelje 2 vozička robe. Seveda sledi prijava policije ter kazenska ovadba ter vse ostalo kar sledi. Skratka, za takšne zadeve so pristojna sodišča in ne vsak posameznik sam. Hočeš? Se ti zdi da sem ti dolžan? Toži me... žalostno ampak resnično...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ni slabo. Ampak če en mesec po delu vidiš, da plačilo zamuja, po še enem pa sumiš, da ga ne bo sploh, ta finta ne pride v poštev.

Me zanima, če znanim neplačnikom servis še dalje posreduje dela.

Pa kdo in koliko upošteva oni seznam neplačnikov. A to imajo izobešeno na servisu?

Pbutec

20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
Glej, v tvoji zgodbi nekaj ne štima. Policija je opravila ogled, storilec je znan, policija je stvar zaključila, ali kaj ti ni jasno. Gostilničar bi jo sicer lahko ovadil, ampak kaj več od denarja, ki bi ji ga itak moral plačati ne bi dobil.

Sicer pa si ti zadnji na tem forumu, s katerim bi razpravljal o pravnih zadevah ...