Ocena gradbene fizike stanovanja in izbira ustrezne moči monobloka

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.729
8.612
113
pri taščici
Predvsem morajo biti klime za ogrevanje montirane pri tleh in ne pod stropom. Zato se svetuje nakup "talnih" klim ki se montirajo na steno pri tleh in so namenjene tako gretju kot hlajenju.
So pa nekoliko drazje od tistih najcenejših split klim.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.373
4.824
113
Za ogrevanje imaš talne klime in pihajo lahko totalno nič oz. glede na razliko v T pač ustrezno več. Če imaš klimo ves čas prižgano je ventilacija ni minimumu ker za več ni potrebe (konvekcija). Skratka dela isto kot radiator.

TČ opcija če so že radiatorji je ok, samo glede na zahteve že sedaj povem da ne bo ok. Če hočeš da dela TČ kot mora delat moraš vzet nizkotemperaturno in jo gonit 24/7, radiatorji bodo v tem primeru max. mlačni in "učinka" toplote ne bo nič več kot pri klimi.

Za viskotemperaturno TČ pa na morju nekako nima smisla, tudi če montiraš nekaj kar ima 50C na topli strani ti bo ciklala ... razen če se greš v način 3/4 dneva nič gret, potem pa 6h na polno (kar pa za TČ ni ravno idealno delovanje, cOP bo nizek pa še kompresor preobremenjen).

• Všeč mi je

damirj

Guru
9. maj 2012
6.121
2.872
113
Predvsem morajo biti klime za ogrevanje montirane pri tleh in ne pod stropom. Zato se svetuje nakup "talnih" klim ki se montirajo na steno pri tleh in so namenjene tako gretju kot hlajenju.
So pa nekoliko drazje od tistih najcenejših split klim.
7 let sem sedel meter stran od te enote in piha :) Ko je močno mraz piha bolj, ko je manj mraz pa manj. Seveda po projektu in vse po normativih. Pihala je ne glede na to, kaj je pisalo v projketu. Lahko sem pa tudi imel samo nesrečo...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in tony

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.373
4.824
113
Po projektu oz izračunu energetskih izgub mi na goriškem imamo kalkulacijo na -5stC. Ne verjamem, da je na obali kaj drugače in se po mojem tudi tam računa na -5stC. Drugje po Sloveniji je ta na -10stC ali celo -12stC, če se prav spomnim.

Čeprav je ogrevanje na klimo možno, je treba računat na pihanje zraka, ki je potem v hujšem mrazu večje in to prinaša dodatne težave. Radiatorji so po mojem mnenju boljša rešitev..
-15C je recimo za alpski svet (in max. temperatura -25C), tko da se je montiralo v 200 let staro hišo (1m+ debelina zidov, brez izolacije, okna so itak majhna pa osnovni termopan) 2x 4.5kw klimo (eno na etažo). Odvisno kam postaviš daljinec (ki meri T), je mogoče pihanja par ur, ko se temperatura ustali gre ventilator na min. in je neslišno predvsem pa neobčutno.

Ja da hišo z 1m+ zidovi ogreješ traja par dni, ampak ker daljinec meri T zraka in ne sten [ako ga ne obesiš v steno] se klime po začetnem gretju ne sliši oz. mogoče prvih nekaj dni preklaplja med prvo in drugo stopnjo ventilacije. Klasična "stenska" pri gretju piha občutno bolj (ker mora izpihat vroč zrak, pri talni gre ta sam v "luft").

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
10.948
1.848
113
Najprej še enkrat hvala vsem za odlične nasvete :zmaga:

Projektiranje na 0 stopinj si verjetno lahko privoščimo, ker je za dogrevanje na voljo še dodatna stenska klimo, ki je lahko v uporabi ob hujšem mrazu.

vincent:
"Kvadraturo zunanjih sten sem cca zadel..po tvoji označbi jih je nekaj prek 50 m2. V kolikor gre res samo za 20 cm betona je izolativnost precej porazna (si ziher da je vse betonsko?) ker običajno so en del vlili iz betona, drugi pa dali cegle (debelino stene je na vsak način dobro izmerit)"

Od zunaj menda dejansko izgleda beton, zunanje fasade ni. V EI je navedeno 20 cm betona (sicer jo je pisal lopov in mu ne gre zaupati čisto nič), dobil sem še info, da je isti podatek naveden tudi v uporabnem dovoljenju. Naročim, da naj pomerijo še z metrom...

"Sam bi ob taki porazni steni na vsak način imel radiatorje v vsaki sobi, ker tole je treba skoz po malem ogrevat, drugače imaš plesni za dol špohtlat.
Radiatorje povečajte kolikor gre glede na eststiko...običjano je to 20 cm ter izberite model K22 (debelina radiatorja)"

Absolutno, bodo v vseh sobah. Te debline sem pogledal na netu, je nekaj večji K22 v vseh pogledih enakovreden manjšemu K33? Je sploh smiselno razmišljati o K33?

Največ razmisleka je treba narediti okrog radiatorja pri balkonskih vratih (na tlorisu je okno na balkon z balkonskimi vrati prikazano spodaj pod št. 10 in levo od št. 10 (tam je trenutno zid), ta šipa bo v obliki črke L s površino 13 m2, ker je v stanovanju premalo svetlobe):
-je tukaj koristno (nujno?) dati radiator minimalne višine po tleh ob šipi balkona?
-je velika razlika če se pri površini 13 m2 uporabi dvoslojno (samo zato, ker spusti skozi tretjino več svetlobe) in ne 3-slojno okno?
-AI mi sitnari s hidravličnim uravnoteženjem raidatorskega sistema in odzračevalnimi lončki (sistem je pa ves v isti ravnini), se to v praksi dela pri tako majhnih kvadraturah?

TČ bo lavfala ves čas.

tony

Guru
23. jul 2007
10.948
1.848
113
Utisevalec:
" TČ opcija če so že radiatorji je ok, samo glede na zahteve že sedaj povem da ne bo ok. Če hočeš da dela TČ kot mora delat moraš vzet nizkotemperaturno in jo gonit 24/7, radiatorji bodo v tem primeru max. mlačni in "učinka" toplote ne bo nič več kot pri klimi."

V primerjavi s klimo bodo radiatorji neslišni. Take pomisleke je imel igi in je za starejšo neizolirano hišo kupil VT TČ, nato pa pogruntal, da za VT ni bilo potrebe, ker pač TČ laufa ves čas... Tako se lahko brez težav uporabi NT TČ z velikimi radiatorji in bo objekt dovolj topel...

tony

Guru
23. jul 2007
10.948
1.848
113
Razmišljam o K33 radiatorjih namesto K22...

Je pravilen razmislek, da radiatorji sploh ne morejo biti preveliki? Večji radiatorji nato vsebujejo večji volumen vode, kar je pa za NT TČ zelo koristno, ker presežna voda deluje kot nek vrste zalogovnik in bo TČ lahko dlje časa obratovala na minimalni moči? Ali ta logika drži?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.373
4.824
113
Načeloma če imaš opcijo je vsaj včasih "ekolosklad" (energetska svetovalnica) nudil zastonj preračune glede na parametre ki jih imaš. Da bi bile stene res samo beton je malo verjetno oz. če je res, je to "bunker" ... štej da klima deluje vsaj čez poletje kot razvlažilec, tako da ima še eno prednost pred TČ.

Tisti ki ti bodo prodajali stvari bodo itak prodali "čimdražje", kar ponavadi pomeni predimenzioniranje. Nizkotemperaturna TČ je načeloma za talno ogrevanje, ampak v podnebju kjer je locirana stvar bi morala v 99% časa zagotavljat ok temperaturo tudi z radiatorji. 33 namesto 22 ... si preračunal koliko te stane premontaža radiatorjev? Če je različna širina moraš komplet napeljavo menjat, tako da daš več za montažo kot za sam radiator.

.. pa dalje, če je objekt kot je (dejansko betonska stena) je že iz stališča hlajenja zelo potraten, tako da čez XXX let pride itak investicija v izolacijo, menjat sistem ogrevanja/hlajenja v takem primeru je tudi "dodaten" strošek. Tako da samo za ogrevanje je najbrž ceneje it trenutno na kurilca/plin oz. karkoli že ima objekt od prej ker to pomeni investicijo 0 oz. tudi če moraš kaj zamenjat je strošek par 100EUR, pri menjavi komplet sistema si pa na par 1000 eur.

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
10.948
1.848
113
Malo zapleteno je... Energetski svetovalec je bil na objektu, priporočil monoblok ampak točnega izračuna pa ni naredil, kljub sitnarjenju.

Radiatorji bodo morali tako ali tako biti novi, ker so stare odžagali v strahu pred monoksidom. Povsem realno je tudi predvidevati, da bo morda treba menjati še cevi (ki so še ostale v stanovanju), ker ne vem, če sploh še kdo "švasa" železne cevi iz 80ih. Danes je to verjetno težko že zaradi požarnih tveganj.

Investicija v izolacijo vertikalnih sten je možna v nedoločljivi prihodnosti (drugi stanovalci bloka so tipično brez denarja, in vajeni so živeti na mrazu). Je pa izvedljiva izolacija tal s spodnje strani in bo narejena, 10 cm izolacije.

Tudi investicija v plin ni poceni: kupiti je treba novo plinsko peč (staro so odnesli ven že pred leti), predelati dimnik v koaksialnega in montirati nove radiatorje. Poleg tega je plin dražji energent, upalijo te z dimnikarji (ki bi radi hodili mimo kar 2x letno) in letnim servisom peči, ki je 200-300 EUR iz ljubega miru. Da ne pozabim: plinska peč med delovanjem ropota, znotraj stanovanja.

Skratka, odločitev za monoblok in radiatorje je sprejeta. Absolutno ne bo zastonj, ampak saj nobena investicija ni. (Relativno, glede na nore cene ceglov dandanes, niti ni tako grozna...)

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.373
4.824
113
Če je to večlastniški objekt (blok) naj se še preveri kaj je sploh dovoljeno. Ker to z lastnim ogrevanje v bloku je danes precej no-go oz. po zakonu je predpisano da se prikjuči objekt na javni sistem ogrevanja, če to ni možno pa da je kotlovnica skupna. Tako da včasih je pod temi pogoji "klima" edina legit opcija za samostojno ogrevanje (ker se ne smatra kot ogrevalni sistem, ampak kot sistem za hlajenje). Manjša monoblok TČ sicer izgleda kot klima, tako da najbrž je izvedljivo, se pa splača vseeno preverit kaj je zakonsko določeno (pa koliko komplicirajo sosedi).

• Všeč mi je

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.472
6.776
113
Razmišljam o K33 radiatorjih namesto K22...

Je pravilen razmislek, da radiatorji sploh ne morejo biti preveliki? Večji radiatorji nato vsebujejo večji volumen vode, kar je pa za NT TČ zelo koristno, ker presežna voda deluje kot nek vrste zalogovnik in bo TČ lahko dlje časa obratovala na minimalni moči? Ali ta logika drži?

Na strani 41 imaš sliko od zgoraj (tloris, k33 vs k22), drugače imaš na korado strani 25 MB velik pdf katalog 2026, k22 se smatra najbolj p/p, k33 je top shit, boljšega od tega tipa radiatorjev ni.

In ne, radiatorji ne morejo biti predimenzionirani, večji kot so, manjša temperatura tople vode zadošča za ogrevanje prostora.
Stare sfrj brez izolacije hiše grejejo v režimu 85/80 °C par ur (svetli del dneva pretežno), medtem ko taiste modernizirane na radiatorjih k22/k33 na 35°C 24/7 preko TČ, so radiatorji na otip mlačni.

Od strani 43 imaš tehnične podatke, koliko moči posamezni model odda v prostor (heat output):
[HEAT OUTPUT IN WATTS CERTIFIED TO EN 442]

recimo tip k10, dolžina 500 mm in višina 400 mm (pri DV/PV) 45/40 °C -> 74 W, pri enaki dolžini in višini 900 mm (pri DV/PV) 45/40 °C - -> 154 W

stran 44, tip k22, dolžina 500 mm in višina 400 mm (pri DV/PV) 45/40 °C -> 210 W,

tip k33 enakih dimenzij in DV/PV pogojih -> 305 W

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
10.948
1.848
113
Utisevalec:
Sosedje so zelo skulirani, na tistem koncu pa je glede ogrevanja čisti teksas (na drugi strani ulice se vidi nekoga, ki ima na blokovskem balkonu TČ). Na Primorskem generalno pogrešam toplarne in toplovod (en vikend sem delal v Solkanu spomladi in zrak je GROZNO, GROZNO umazan), blok tudi nima skupne kotlovnice (stanovanja so nekoč imela etažne plinske peči).

(Energetski svetovalec je monoblok svetoval tudi zato, ker bi bila celo možna subvencija.)

tony

Guru
23. jul 2007
10.948
1.848
113
Ytbnd: hvala, preštudiram!

Domnevam torej, da je treba z močjo radiatorja čimbolj preseči izgube posamezne sobe.

Če ima TČ toplotno moč 3,2 kW, radiatorjev pa sestavim za 4 kW torej ni nič narobe, le TČ bo lahko dosegla željeno temp. prostora z manjšo močjo.

Pripravil bom seznam, katere radiatorje je fizično možno zmontirati na objektu in nato seštejem njihove moči. :zmaga: