Obvestilo o dokončanju gradnje

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
A ne izda tega obvestila izvajalec del? saj to je sestavni del pogodbe, kjer piše da bo to naredil xy dni po zaključku, s prilogami.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
On izda izjavo o zaključku del z vsemi prilogami, to pa pregleda in "požegna" nadzorni in odgovorni projektant, ter izdata potrdilo o zaključku del in izjavo o skladnosti z GD.

Bemtiš 100€ ste mi že dolžni. :)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
No ja, saj elaborat za vpis v kataster se lahko izda že prej, al ne? Ni treba čakat na konec, ker za ene je konec 3 faza s kavčom sredi dnevne, za drugega pa ko mu posadijo zadnjo ped angleške travice.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in lanos

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.145
113
še vedno ne vem oblike obvestila. Izvajalec sem jaz bil. :) Izjavo o nadzoru imam. + hišno številko ima, dobivam domov vse položnice in jih pridno plačujem. Občina mi je tudi odobrila oprstitev nusz davka za 5 let. Nekak to vse skupaj pomeni da mi dovolijo živet vsvoji bajt. ali? ;)

• Všeč mi je
Reactions: darjan

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
hišno stevilko imajo tudi vsi v rakovi jelši. pa vsi so priklopljeni na vso infrastrukturo, za katero plačujejo račune. Tako, da bo odgovor: ali?

p.s.
pač tebi in meni ni potrebno nič več narediti, ker sva padla notri v leta, ko uporabno dovoljenje ni bilo potrebno. in za nazaj tega kolikor vem ne morejo in ne bodo spreminjali. Darjan pa ga bo moral imeti, vsaj od takrat dalje ko in če pride inšpektor.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Mislim, da še vedno ni potrebno dovoljenje? Pa tudi če ne, ga jaz želim imeti, že zaradi tega da je vse ok in birokratsko urejeno in da vem koga iskat, če bo kaj narobe :)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
a ni kao, da z novim zakonom, torej od 1.6. spet je? ali so to potem tik pred zdajci ven vrgli?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Ne vem, če se ti da poišči zakon, da brcnem nadzornika, če tega ni vedel ;)

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Seveda je, tudi po tistem, ki je nehal veljati 31.05. letos je bilo potrebno, verjetno pa še vedno ni nobenih sankcij.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
ne po starem za enostanovanjeske hiše (torej od 2003 do 2018) ni bilo treba uporabnega dovoljenja:

5. člen

(pogoji za začetek uporabe)

(1) Pogoj za začetek uporabe objekta,ki je bil zgrajen ali rekonstruiran na podlagi gradbenega dovoljenja, ali se muje na podlagi gradbenega dovoljenja spremenila namembnost, je uporabno dovoljenje.

(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka uporabno dovoljenje ni potrebno za začetek uporabe enostavnega in nezahtevnega objekta ter enostanovanjskih stavb. Na zahtevo investitorja se lahko izda uporabno dovoljenje tudi za enostanovanjsko stavbo.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Ni potrebno za začetek uporabe. Preberi še člen, ki ga jaz citiram in dejstvo je, da zaradi kombinacije obojega velika večina nima uporabnega, predvsem ker iz obojega sledi da ni obvezno, torej ni kazni.

Še enkrat - z uporabnim dovoljenjem zaključimo gradnjo in kot je bila težava v eni drugi temi s kreditom, se izognemo bodočim težavam. Sedanja (od 1.6. dalje) ureditev pa je edino pravilna, jaz bi le še določil skrajni rok od izdaje GD, kdaj mora bit gradnja zaključena - recimo med 5 in 10 let, kdor v tem času ni sposoben zaključiti gradnje, je bolje da se ne loti.

Pa še nekaj: če bi vsi imeli (oz. bi bilo ves čas zahtevano) uporabno dovoljenje, ki ga izdaja za to vsaj minimalno usposobljen kader na UE, bi odpadla najbolj butasta zahteva v novem zakonu, da morajo notarji preverjati GD in skladnost dejansko zgrajenega objekta - butli zakonodajalski!

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
jah, pač kombinacija obojega mrbit, je tista, ki je pač dala to, da ni bilo potrebno. saj tehnikalije so nepomembne. Ni bilo obvezno in niti v teroiji pač ni moglo biti kaznovano. Zdaj pa je obvezno. In to nima veze s tem, kaj je prav ali kaj ne. Jaz tudi mislim, da je prav, da je obvezno. Vsaj pri nas, preden začne kdo kako nacijo v debato vlačiti, kjer še imajo nek moralni kompas, mi bi pa njihove rešitve samo zato, da se ne bi tok zajebavali pri goljufanju.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Hja...v bistvu...

recimo da greš kupit bajto, imaš uporabno dovoljenje, notar požega kreditno pogodbo in postaneš lastnik, potem pa se nekako ugotovi, da vseeno gradnja ni skladna z GD in da je črna gradnja. Kupec se bo zgovarjal na notarja, notar na uporabno dovoljenje, uradnik na nadzornika, nadzornik na...

Nekdo v tej veriga mora postati odgovoren oz preverjati legalnost gradnje, žal je to pač notar, ki je najbolj "uradna" oseba v celotnem postopku.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.145
113
kaj na koncu je odgovoren lastnik. Če je bil neveden je še to lažje. Vedno je kriv najšibkejši v verigi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Ja..najebe potem lastnik, ima pufa za 30 let, bajta pa gre recimo v rušenje. super ne.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
No, no, ;) bajta z uporabnim dovoljenjem ima potrdilo izvajalca, nadzornega ter odgovornega projektanta, da je zgrajena skladno z izdanim GD (na dan njihovih potrdil) torej se ve kdo je odgovoren in ima tudi zavarovano svojo odgovornost. Če je kasneje kaj prizidano, to praviloma ne more bit razlog za rušitev celote, zgolj za vzpostavitev v predhodno stanje. Primer "sušilnice" Turkovih. ;)