Imaš podatek, koliko električne (in ostale) energije se porabi za proizvodnjo enega litra bencina? Torej od nafte v zemlji pa do avtomobila?
Po podatkih, ki sem jih prebral nazadnje, bi z električno enegijo, porabljeno za proizvodnjo enega litra bencina, lahko električni avtomobil prevozil enako razdaljo, kot jo ICE avto prevozi s tem istim litrom.
Možno, da se motim, a tako sem prebral.
Kar se tiče redkih zemeljskih materialov je stvar v tem, da ni problem tega, da se le-ti nahajajo le ne nam neprijaznih področjih, ampak da je tam poceni pridobivanje - od poceni delovne sile do dostopnosti in da se ekonomsko ne splača pridobivanje kje drugje.
Kar se pa tiče nafte pa ja; kaj se bo zgodilo s ceno nafte, če se zadeva z Iranom zaostri do te mere, da pride tam do vojne?
P.S.: Drugače pa tudi jaz popravljam osebno mnenje glede pure električnega vozila. Imam možnost dobiti Leaf-a ugodno iz Nizozemske, vendar ko berem forume Leaf lastnikov (v US in VB) imajo probleme z ogrevanjem zdaj, ko so temperature zimsko mrzle - pa letošnja zima sploh ni zimska - lansko leto je bilo tdi -15°C. Imajo 1.5kW grelec, ki je prešibek za normalno ogrevanje, da te pogreje, lahko pa, kakor berem, vključiš še dodatno ogrevanje sprednje šipe, ki vključuje grelec + klima (defrosting + defogging), kar skupaj potegne 7.5kW. Vendar se v tem primeru doseg drastično zmanjša. De te mere, da zame postane neuporaben. Nisem pa pripravljen se 4 mesece v letu v mrazu v avtu in na polno oblečen voziti, hkrati pa še, da bom hčerko vozil v tako hladnem vozilu. Ok, jaz se že lahko ogrevam z grelci v sedežih - hčerka se na avtosedežu ne more.
Tako da se vedno bolj nagibam k Plug-In Prius-u. Električnega dosega ima cca. 23km, vendar če vključiš še ogrevanje, kombinira vožnjo z električnim motorjem in ICE motorjem. Ogreje se menda zelo hitro (v manj kot minuti), ker toploto zajema direktno iz izpušnega sistema - to se zgodi menda še hitreje kot na HSD Priusu.
Če pa ne potrebuješ ogrevanja, pa deluje v EV načinu. Če prekoračiš hitrost, ki je dodeljena EV načinu, mu začne pomagati ICE motor. Torej, v takem primeru delata oba motorja - EV do konca svojih zmogljivosti, ICE pa doda manjkajočo razliko.
Seveda imaš tudi možnost, da npr. izven naselja vključiš, da deluje le HSD način in baterijo za EV način privarčuješ za vožnjo po mestu, kjer je lahko omejitev vožnje brez ICE pogona.
Eto