Obnovljene gume

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Rad bi vaše mnenje o obnovljivih zimskih gumah. Vozim Peugeot 307sw in večinoma vozim po suhi cesti. Letno naredim cca 30k. Cenovno so ugodne in menda je edina razlika, da jih bolj pobira oz. jih prej unicis. Gledam predvsem zato, ker so ekolosko dosti bolj sprejemljive. Nima pa nobenih izkusenj. Gledam pa 205/55 R16, TS-790, Rotal.

Pa nekje sem prebral, da obstajajo dve vrste, kjer so ene "nalite" in so zanič. Ve kdo kaj več povedat

Hvala

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
ja..to so obnovljene stare gume..na novo jim pač "nalijejo" profil...to je zelo zelo slaba guma potem, še slabša od save.

skoraj boljše, če kupiš rabljene, pomoje.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
na obnovljenih gumah se rada odlepi tekalna plast nad 100kmh. v casih ficotov in katrc to ni bil velik problem, danes pa. jaz bi jih uporabljal za po klancih na vikend, ker se po celem snegu guma s taksnim profilom odlicno obnese. za kaj drugega pa niso uporabne.
ce se veliko vozis po mestu, lj in okolici se z letnimi komot prešvercaš. ampak s 30k km letno dvomim. 15k km zahteva ze kar ene normalne gume.
letos se mi zdijo cene gum res precej nizke, konkurenca dela svoje in gy ug 7+ danes stane toliko kot leto poprej sava s3. ceprav se mi zdi, da zaloge ze pocasi zmanjkuje in bos moral izbirati med ostanki.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Predvsem me zanimajo informacije o takih gumah, ker se mi zdi fajn, da so ekološke. Ne mislim pa jih zamenjat za ceno varnosti. Tako da mi ni škoda kupit nove gume.

Citiram iz rotalgume.si

Kakšna je razlika med novimi in obnovljeni gumami?
Razlike je samo v izdelavi gume. Nova gumo izdelujejo iz nove karkase (to je osnova oz. spodnji plašč gume). Obnovljena gume pa ima plašč narejen iz izrabljene gume, ki se dodobra obrusi in pripravi za obnovo. Nadaljni postopek je popolnoma isti, a vendar je pri obnovljeni gumi precej bolj ekološki.
[/]

Imajo neke EU certifikate in 1 leto garancije in podobno...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Buče.
Ne da ni več fiđčkov in katrc (skoraj) tudi mašinerija za obnovo gum se je posodobila in se ne razpadajo več.
BTW: postopek nalivanja starih gum je identičen tistemu pri novih.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
da bi dal pa 15ke gor in kupil pač nove gume pa ne.
pa kaj je danes z folkom vsi bi imel 17,18 col gor pa gume za 40€
bonk.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.522
10.742
113
nalite kramparce so ravno fajn za pravi sneg, ce nimate v rovtah spluzeno itd, za suho bos pa trpel in ne priporočam.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Sej ubistvu rabim samo dve, ker dve imam dobre. Gledal sem pa neke od save...ne vem kater model, bile so nekje po 60eur.

Torej se ne splača petljal s takimi gumami. No, 30k letno sem mogoče pretiraval...20k je bolj realno.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Buče.
Ne da ni več fiđčkov in katrc (skoraj) tudi mašinerija za obnovo gum se je posodobila in se ne razpadajo več.

za razliko od tebe imam jaz izkušnje, ker sem delal na kontroli.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Citat:
Uporabnik shift pravi:
da bi dal pa 15ke gor in kupil pač nove gume pa ne.
pa kaj je danes z folkom vsi bi imel 17,18 col gor pa gume za 40€
bonk.gif

ne se smejat, samo nisem vedel, da lahko dam manjse gor. Kar se tice avtomobila sem bolj levi, vazno da se pelje.
Kaksne torej priporocate

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Pa kje vi živite, da se vam na nalitih gumah iz 2009 pri hitrosti nad 100km/h odlepi tekalna plast? Al pa mate kje v bližini garažnega mojstra, ki na zlizane pnevmatike z neostikom, kateremu je pretekel rok uporabe, lepi tekalno plast...?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
od kolega žena je mela prometno na AC, ker ji je nalito gumo razneslo pri 130kmh.

nima smisla šparat pri gumah, boljše rabljene, kot pa nalita jajca, ali pa kakšne kitajske bodo tudi boljše, nove.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Sranje... od kolegovega kolega kolega je letel z avionom in padel dol... nima smisla se vozit z avionom...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Buče.

za razliko od tebe imam jaz izkušnje, ker sem delal na kontroli.

Tudi prav, sem pa bil prisoten, ko jih je model v bližini Vrhnike (ne bom delal reklame) nalival in vmes še malo razložil kako gre vse skupaj.