Obnova/menjava turbine 1.3mjet

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Pozdravljeni

Ker je začela turbina v zadnjem času malo bolj naglas piskat, se mi zdi, da bo potrebna menjava. Grem ta teden na servis, da mi pove kaj točno je problem (mogoče ne bo potrebna menjava). Vseeno sem malo brskal po googlu glede teh turbin in so precej mešana mnenja o nakupu obnovljenih turbin. Še najbolj se nagibam k servisu Avto-Bezlaj, ki ponuja menjavo jedra (od stare ostane samo ohišje) za cca 450€. Ali je ta menjava jedra res bolj trpežna varjanta, kot nakup obnovljene turbine, ali je to samo ena od varjant obnavljanja? Ima kdo izkušnje z Avto-Bezlaj? Koga vi priporočate za take stvari?

Drugo vprašanje... kako škodljivo je to piskanje turbine za mašino, če nadaljujem z vožnjo. Zdaj mi piska par dni in vozim precej umirjeno (čeprav sem jo že prej pazil). Kadi ne, cuka ne, vleče normalno... koliko časa ponavadi še drži na tem piskanju, preden dokončno odleti. Se zavedam, da je od tega odvisnih precej dejavnikov, zanima me čist okvirno, da vem ali rabim it ta mesec v strošek ali drug
smile-1.gif

Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem! ( za posebaj uporabne pa še naknadno
grin1.gif
)

Gre za Fiat Punto, 1.3mjet, 2005, 120kkm...

Nazadnje urejeno:

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.366
159
63
37
Pa si ziher, da je turbina hin? Ker če je piskanje edini simptom, je lahko kaj drugega. Mogoče samo kaka cev. Meni pri Passatu recimo EGR nagravžno piska, ker je že tako zmahan.

Sicer pa pohvalijo BEJA d.o.o. kar se tiče obnove turbin, kompresorjev,...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.062
5.659
113
Nam je piskala....ker je šel ležaj......

Smo pa najprej misll da je kaka rolca.....ker je ravno od tam prihajal zvok....no izkazalo se je da je res turbina

Nazadnje urejeno:

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Lahko malo bolj definiraš pisk, je tak visokofrekvenčen enakomeren pisk, ali je bolj podoben kot oddaljeni zvok tuljenja policijske sirene?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
obnova jedra?Kaj vse spada pod to? Se menja tudi gred ali ne.
Pri obnovljeni je menjana gred če je potrebno. Gred ni uporabna če je zvita, menjajo se pa tesnila in ležaji in kaj je najpomembnejše da je turbina uravnotežena sicer ne drži dolgo. Ohišje in lopatice ostanajo. Ponavadi se niti ne splača obnavljat če je slaba gred.
Če turbine pravočasno ne obnoviš tvegaš da jo zagrabi, potem jo ponavadi polomi in se je ne da več obnoviti, v najslabšem primeru če kaj povleče v motor in če kaj dodatmo polomi.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
KAKA OBNOVA, TURBO MORA BIT GANZ NEU ČE MISLIŠ IMET AVTO. PIKAAAAAAAA BREZ DEBATE TAK JE PA KONEC.
evil.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
KER MI GREJO DLAKE PO KONCI KO ŽE VNAPREJ VEM DA SE BO NAŠEL EN, MINIMALNO EN KI BO TRDIL DA JE OBNOVLJEN TURBO CELO BOLJŠI!!!!!! KOT TOVARNIŠKO NOV.
hysterical-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
KER MI GREJO DLAKE PO KONCI KO ŽE VNAPREJ VEM DA SE BO NAŠEL EN, MINIMALNO EN KI BO TRDIL DA JE OBNOVLJEN TURBO CELO BOLJŠI!!!!!! KOT TOVARNIŠKO NOV.
hysterical-1.gif

Odvisno ZAKAJ je prvi turbo crknil, precej turbin zariba ker se zamaši dovod/odvod olja in se potem ležaj uniči. Če zamenjaš ležaj in os, lopatice in ogrodje pa pustiš in pravilno zbalansiraš dobiš NOVO turbino za cca. pol cene!

Sicer novih turbin je na trgu precej malo in so drage, večina "novih" je tovarniško obnovljenih!
zmaga.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
NOVO JE NOVO. TUDI PIZ*DA ČE JE NOVA NERABLJENA NE MORE BIT ISTA KOT RABLJENA ALI OBNOVLJENA.
evil.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Odvisno! Kaj pa tisti primeri ko so na začetku šparali avte in je potem crkovalo vse žive in tiste zgodbe ko so že od 0km terali tak kot je treba in avto delajo brez težav
evil.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Seveda saj sistem je enak le da muce ne rabiš ajnfarat, ponavadi so te device tako potrebne da hoče že s prve met celega
wink-1.gif
Pusti zdaj tiste finoče v stilu "au au", "počasi", "nežno"....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Da je pri 120kkm (realnih?) spustila dusa pa ni vponos jtd!
Ker ne poznam oznak;
75 ali
90 PS?

Najprej res dolocit izvor zvoka, nato zakaj je prislo doh zvokov tako zgodaj into odpravit, potem pa popravit zadevo. Ce ne bos odpravil vzroka je isto kot bi dal na avto nove gume, optiko imel pa cisto vkurcu.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Da je pri 120kkm (realnih?) spustila dusa pa ni vponos jtd!

Glede na to, da fiat kupuje turbine tam kot vsi ostali proizvajalci, je težko kriv jtd... Razen, če gre za napako v zasnovi motorja, za kar bi prvič slišal. Najbolj verjetno smola pri materialu ali grdo ravnanje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Imaš zgoraj link do fiat foruma kjer piše da gre za serijsko napako na ceveh ... tam se nabira kondenz, ki pozimi zamrzne in potem led potegne v turbino!
tongue-1.gif