Objava fotografij/neznane osebe

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
O tem kaj se lahko objavlja, smo se na dolgo in široko razpisali na nekem drugem forumu in zaključek je bil - street fotografija ja, vendar če se kdo pritoži - ne.
Takšen je zakon.
Glede Burgerja pa - poznam ga osebno in vem, da je ogromno naredil iz čistega patriotizma, torej promocije Slovenije na svoje stroške.
Ves čas pa je bil 'trn v peti' nekaterim vplivnežem in morda je tokratna reakcija (ki je menda sprožena zaradi prijave) posledica hudobije ali kakšnega lastnega interesa. Nič novega v tej naši dolinici Šentflorjanski, ne?

Nazadnje urejeno:

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Bedno, da nekoga moti, če je bil fotkan na javnem mestu.
Tudi jaz kdaj pogledam Burgerjeve slike na netu in jih samo občudujem.
Nekje sem bral en članek o tem, in če me spomin ne vara, so postopki za neproblematično fotografiranje Tromostovja recimo takšni:
- zapreš območje za vse ljudi in vozila
- od vseh naključnih mimoidočih dobiš pisno soglasje
- vse obraze, registrske tablice itd zamegliš v fotošopu
- izbereš drug motiv
bonk.gif

Jaz bi dodal še nekaj možnosti za tiste, ki se tako strašno bojijo, da se bodo znašli na kakšni naključni fotki:
- ostaneš vedno doma za štirimi stenami
- iz kakšnega Afganistana si priskrbiš burko in jo nosiš vedno, ko greš iz hiše. (Pri nas še ni prepovedana)
- z avta odstraniš reg. tablice
evil.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
če si ti na javni prireditvi - I am very sorry, nimaš kaj če si na fotografiji ...
wink-1.gif

če pa si ti na javnem mestu, pač na Prešercu, na privat sprehodu, je pa druga štorja. če si pa na Prešercu na koncertu - nimaš kaj piskat, si na javnem mestu in tam si lahko fotkan.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Zakaj bi bila druga štorja, če sem na prešercu na privat sprehodu, ali pa npr. v Benetkah? Kako naj turist, ki fotografira ve, da nekomu na placu to ne paše? In to fotko potem objavi na fejsbuku ali blogu.
Kot sem bral o tem Intiharja, je vse dokaj smiselno in logično. Kar pa za naše birokrate ne moremo reči.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Glede tega res ne vem, ampak zakon o medijih pravi nekako takole..

Ce fotkas/snemas javno prireditev lahko osebe brez privolitev objavis, RAZEN v primeru, da dolocena oseba IZRECNO prepove objavo fotografije/posnetka. To pac moras upostevati. Ne vem pa ali je potrebno brisati na kraju samem ali ne.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
ksz

Na javni prireditvi, ulici ... lahko mirno fotografiraš in objavljaš - razen, če kdo tega izrecno ne prepove. Tudi javno znane osebnosti.

Če pa na tej isti javni prireditvi Natalija Verboten stopi za zaveso in si zamenja majico, pa je ne smeš fotkat - ker načeloma pričakuješ, da se je umaknila, da bi imela zasebnost.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Pa še neki. Zadnjič sem videl eno žensko pri trnovski plaži. Ležala je na travi v miniču, noge narazen. Vsi so lahko videli pod havbo. Tega verjetno ne smeš slikat? Sem mel ravno tele objektiv s sabo.
grin1.gif

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
sz nalogom lahko... drugače pa pomoje ne...kaj če maš ti gor slike kako svojo žgeš? in zdej bo kr en gledal??? nalog pa je...

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Ni nujno, da je javna prireditev. Bolj gre za javni prostor. Na ulici nihče ne more pričakovat zasebnosti, recimo v stranišču (pa čeprav na javni prireditvi/površini) pa je zasebnost pričakovana.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
smo meli danes v pisarni debato na to temo. zadeva gre tako:

- če nekoga fotkaš na javni prireditvi, ti nima kaj. lahko te prosi, da zbrišeš fotko, ampak je samo od tebe odvisno, a boš ali ne. zdaj, če te varnostnik od predsednika države prosi, da zbrišeš fotko, ker je bil ravno s kozarcem, to itak (čeprav itak tisti, ki to delamo redno, vemo, da se predsednika s kozarcem po nekem nepisanem pravilu ne fotka), čeprav ti tudi ni treba.

- če nekoga fotkaš na javnem prostoru, pa te prosi, da zbrišeš fotko, si to dolžan narediti. npr., pred kratkim sem delal v Topu neko zadevo in je bilo uradnega dela že zdavnaj konec, mi smo se samo družili, ko novinar opazi Handanoviæa in da fuuull manjka njegovih fotk tako v družbi. sem ga fotknil, pa me je prosil, da ni prišel na prireditev, da je prišel privat, skratka, da on ni bil na žurki, mi hotel nekaj kazat na telefonu, pa sem rekel itak, da ni panike, če ni bil na žurki, pač ni bil, ampak da je full mal njegovih privat portretov, takih lepih, da sodelujemo s samimi dobrimi mediji, v katerih je dobro cenjen, če lahko. in je rekel, ker nisem nič kompliciral, da imam 10 minut na voljo, da narediva par portretov. top shit, sva naredila, in tako imamo v arhivu par res dobrih portretov (recimo tisti, ki sem ga naredil, ko me je prosil da pobrišem, ni bil vreden nič proti tem kasneje narejenim
grin1.gif
) je pa res, da ne palijo vsi na dobro besedo in niso srečni, dokler pred njimi ne pobrišeš fotke. ampak - če je na javni prireditvi - aj sori, nea bo šlo, čuj. in ti pravno nima kaj. kar v primeru privatnega druženja nekje ne velja - lahko ga štrcneš, seveda ga lahko, ampak če te prosi ...

kar se prometne nesreče tiče - dejansko potem postane tisti kraj javni dogodek, ker se vplete javna okolica. zdaj, če glava nekje posebaj leži, je treba biti malce uvideven, predvsem do svojcev poškodovancev in poskušaš zajeti le zvito pločevino in morda reševalce/gasilce na delu. pri vsakem fotografskem delu je velika moralna odgovornost - če imaš provokativno fotografijo premieja, je na tebi a boš dal naprej, če imaš žaljivo - jo lahko daš, ampak - moralna odgovornost - če lahko s to fotografijo nekomu škodiš ... upam, da razumete, filozofiram že, dolg dan je ...
tongue-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Če te prav razumem, pri nas "paparaci" ne morejo delovati. Lahko se trudijo na javnih prireditvah, ampak tam so tako ali tako osebe zato, da bi se jih posnelo, če le kdo hoče.
Mislim, da odstopamo po tej praksi (oz. zakonodaji) od veliko držav sveta. Ne pa najbrž od denimo Nemčije, kjer je Google obupal s svojim "street view-em").

masevc

Guru
2. sep 2007
3.507
889
113
Ksz

Lahko torej recemo, da je vecina fotk posneta na "javnih prireditvah"

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
pri nas je tako ali tako samo en pravi paparac (odkar se jaz tega ne grem več
evil.gif

zdaj, gre za javno osebo, vendar pa si ta javna oseba zasluži tudi del zasebnosti.

zdej, na to temo bi se ful dalo debatirat, ker na javni površini si ti na javni površini in lahko sem jaz turist, ki škljocam znamenitosti, pa vmes štrcnem nekekga znanega Slovenca, ki šeta po mestu s svojo ljubico. in on tega ne ve, niti js tega ne vem, da mam tako fotko, pol ti pa kolega čez ramo reče - lejga prasca. tko da to je full zanimiva tema ...

jaz se poskušam držat neke logike - na javni prireditvi si ti javna oseba. na karti za Rock Otočec je celo zapisano, da se kupec te karte strinja s tem, da bo fotografiran in da obstaja možnost, da bo drugo leto na vseg jumbotih z reklamo za Rock Otočec. če pa nisem na javni prireditvi, pa pač nisem in ne bom silil s fotografiranjem nekoga, ki mu to pač ne paše.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
kolk eni kopmicirate.....

Pric je lepo rekla,

Javna PRIREDITEV si na fotki --- nimaš kaj piskat...

Javni prostor si na fotki, lahko zahtevaš odškodnino.

In ja 11.000 fotk jih je sam na svojo željo odstranil....

BTW, dobro reklamo mu je naredila, Pa še dobro si jo je izkoristil z lifranjem novice v tujino