smo meli danes v pisarni debato na to temo. zadeva gre tako:
- če nekoga fotkaš na javni prireditvi, ti nima kaj. lahko te prosi, da zbrišeš fotko, ampak je samo od tebe odvisno, a boš ali ne. zdaj, če te varnostnik od predsednika države prosi, da zbrišeš fotko, ker je bil ravno s kozarcem, to itak (čeprav itak tisti, ki to delamo redno, vemo, da se predsednika s kozarcem po nekem nepisanem pravilu ne fotka), čeprav ti tudi ni treba.
- če nekoga fotkaš na javnem prostoru, pa te prosi, da zbrišeš fotko, si to dolžan narediti. npr., pred kratkim sem delal v Topu neko zadevo in je bilo uradnega dela že zdavnaj konec, mi smo se samo družili, ko novinar opazi Handanoviæa in da fuuull manjka njegovih fotk tako v družbi. sem ga fotknil, pa me je prosil, da ni prišel na prireditev, da je prišel privat, skratka, da on ni bil na žurki, mi hotel nekaj kazat na telefonu, pa sem rekel itak, da ni panike, če ni bil na žurki, pač ni bil, ampak da je full mal njegovih privat portretov, takih lepih, da sodelujemo s samimi dobrimi mediji, v katerih je dobro cenjen, če lahko. in je rekel, ker nisem nič kompliciral, da imam 10 minut na voljo, da narediva par portretov. top shit, sva naredila, in tako imamo v arhivu par res dobrih portretov (recimo tisti, ki sem ga naredil, ko me je prosil da pobrišem, ni bil vreden nič proti tem kasneje narejenim
) je pa res, da ne palijo vsi na dobro besedo in niso srečni, dokler pred njimi ne pobrišeš fotke. ampak - če je na javni prireditvi - aj sori, nea bo šlo, čuj. in ti pravno nima kaj. kar v primeru privatnega druženja nekje ne velja - lahko ga štrcneš, seveda ga lahko, ampak če te prosi ...
kar se prometne nesreče tiče - dejansko potem postane tisti kraj javni dogodek, ker se vplete javna okolica. zdaj, če glava nekje posebaj leži, je treba biti malce uvideven, predvsem do svojcev poškodovancev in poskušaš zajeti le zvito pločevino in morda reševalce/gasilce na delu. pri vsakem fotografskem delu je velika moralna odgovornost - če imaš provokativno fotografijo premieja, je na tebi a boš dal naprej, če imaš žaljivo - jo lahko daš, ampak - moralna odgovornost - če lahko s to fotografijo nekomu škodiš ... upam, da razumete, filozofiram že, dolg dan je ...