Obdavčenje kravjih prdcev??

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Problem moraš umestit v širši kontekst, ne pa samo o prdcih razglabljat. Poglej začetek debate, ko se folk sprašuje, kako je lahko krava sploh škodljiva in kakšen idiotizem je davek na vzrejo krave. Očitno krava ni tako nedolžna, kot si večina ljudi predstavlja.

Po moje je idiotizem subvencioniranje intenzivne živinoreje. Če se ne motim je to v EU 50 milijard € letno. Za tolko mate cenejše meso po štacunah, jest imam pa drago ekološko pridelano sadje in zelenjavo. Pa dejmo ukinit vse kmetijske subvencije in poglejmo kdo bo ceneje živel. Me zanima kolko mesa boste pojedli, če bo cena 50€ za kilo. Ni treba ne davka na prdce, ne davka na kravo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kolikor jaz vem, je tudi poljedelstvo močno subvencionirano, ne samo živinoreja. Pšenica, koruza, zelenjava, sadje ... hudo hudo malo tega dobimo iz (recimo) Afrike. Iz Kitajske bolj ali manj samo česen in čebulo.

Pa ukinimo še subvencioniranje pridelave zelenjave. Si za?
grims-1.gif

Nisi, se mi je zdelo.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Skratka, vzpodbujanje trajnostnega načina pridelave hrane in pa manj mesa jest. Ocena je, da površina potrebna za nahranit enega mesojedca prehrani 15 - 20 vegijev.

Od kje ti to?
rolleyes-1.gif

Splošno znano dejstvo je, da to tvoje ekstremno poljedeljstvo, ki dela hrano za govedo v končni fazi pridela več človeku koristne energije kot pa če bi na isti površini gojili nekaj kar lahko človek poje. Skratka krava je tehnično gledano optimizacija hrane.

Tvoja ideja vzdrži samo če je 1kg zrezka enako 1kg solate!
grims-1.gif

In spet, prevoz 100kg paradižnika od katerih nasitiš 10 ljudi za 3 dni proizvede več svinjarije kot pa krava skupaj s kmetom v celem življenju.
Vidim, da vam je težko pogledat onkraj zrezka
grin1.gif

Tvoja teza je popolnoma napačna. Koliko hrane mora krava pojest, da zraste? Koliko krme rabi za 1kg mesa? Približno 5x svoje teže. K temu prištej še vso nafto, ki je potrebna za intenzivno kmetijstvo, ki prideluje koruzo in boš dobil rezultat, da je pridelava hrane za človeka veliko bolj učinkovita kot pridelava koruze za intenzivno futranje krav. Da ne govorim o porabi in onesnaževanju vode.

Pridelavo mesa lahko zagovarjaš tam, kjer se krave pasejo v naravi in to na pašnikih, kjer ne moreš delat njiv. Tako pridobljenega mesa pa je malo. Večina ga je iz intenzivnih farm, kjer krave v stajah futrajo s krmili.

Sicer pa vsako leto gledam kako se krave pasejo po okoliških pašnikih in mi ji precej jasno, kako veliko površino in koliko vode rabijo za preživetje. Pa je tak način vzreje še najbolj ekonomičen.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Pa ukinimo še subvencioniranje pridelave zelenjave. Si za?
grims-1.gif

Nisi, se mi je zdelo.
Seveda sem! Saj to je moj predlog. Plačujmo pošteno ceno, šele takrat bo postalo jasno, zakaj živimo tako potratno in na čigav račun.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Tvoja teza je popolnoma napačna. Koliko hrane mora krava pojest, da zraste? Koliko krme rabi za 1kg mesa? Približno 5x svoje teže. K temu prištej še vso nafto, ki je potrebna za intenzivno kmetijstvo, ki prideluje koruzo in boš dobil rezultat, da je pridelava hrane za človeka veliko bolj učinkovita kot pridelava koruze za intenzivno futranje krav. Da ne govorim o porabi in onesnaževanju vode.

Daj tele izračune naredi še za zelenjavo iz trgovske police.
grims-1.gif

Ali pa sklepaš, da je kila trave enako kili paradajza?

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Daj tele izračune naredi še za zelenjavo iz trgovske police.
grims-1.gif

Ali pa sklepaš, da je kila trave enako kili paradajza?
Sej intenzivno kmetijstvo je v vsakem primeru problematično.

Da poenostavimo. Na voljo imaš pšenico, kravo in ljudi. Futraj kravo s pšenico, ki je trava in futraj človeka z isto pšenico. A si upaš trdit, da boš s kravo nahranil več ljudi kot z isto količino pšenice, ki jo je krava pojedla?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Krava se običajno futra s produkti travnikov. Če se pa s koruzo, se pa iz enega samega razloga: je manj potratno.
In zdaj praviš da je bolje, da jemo samo pšenico namesto mesa? Kar dajte ...
stupid-1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Običajno se je futrala. Danes je večina govedi produkt, ki nastane na farmah. Te krave ne vidijo travnika, samo krmo. Da ne govorim o piščancih, ki še luči dneva ne ugledajo.

Če hočemo preživet, se moramo zgledovat po naravi, ne delat proti njej. Ob trenutni populaciji je nemogoče prehranit mesojede ljudi s hrano, kot jo ti zagovarjaš, torej kravica se pase na travniku. To je idila, ki je v manjšini.

Pa še nekaj, vsakemu ki ima malo pojma o srednješolski fiziki, je poznan pojem entropije. Pri ireverzibilnih spremembah se entropija povečuje. V našem primeru izguba energije pri predelavi hrane. Živimo od sončne energije. Prve jo predelajo rastline, druge rastlinojede živali in tretje mesojede živali. Že ta preprost primer pove, da je hranjenje z rastlinami bolj učinkovito od hranjenja z živalmi. Razen če ne misliš, da je krava perpetuum mobile.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.405
5.662
113
Entropija ni ireverzibilna....se veča skos! In ne moremo je obrnt!!! Tudi sonce ni perpetuum mobile med drugim!

Ok recimo da se odpovem mesu...recimo da se nas vseh 5miljard na svetu odpove mesu.......PA ČLOVEK A SE TI SPLOH ZAVEDAŠ KOLK BO TO PRDENJA???
hysterical-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Prve jo predelajo rastline, druge rastlinojede živali in tretje mesojede živali. Že ta preprost primer pove, da je hranjenje z rastlinami bolj učinkovito od hranjenja z živalmi. Razen če ne misliš, da je krava perpetuum mobile.
Seveda pa razlika sploh ni tako velika, saj krava veliko učinkoviteje predela rastlinje, kot človek.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Entropija ni ireverzibilna....se veča skos! In ne moremo je obrnt!!! Tudi sonce ni perpetuum mobile med drugim!
Če si bil tako priden na faksu, bi se lahko naučil pravilno brati. Pri ireverzibilnih spremembah se entropija povečuje, sem napisal. Če to zate pomeni, da je entropija ireverzibilna, si zaslužiš cvek.

Zakaj ne vidim svetle prihodnosti? Med drugim spada tvoje pisanje v kategorijo neproduktivnih namerno zavajujočih pisanj. Res da je forum Čvek, a kljub temu se ti ni treba delati še bolj neumnega.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:

kot opazam se alter populacija vecinoma pozvizga na okolje
in ponavljam, razvoj mora biti tak, da ohranja okolje, pa tudi, ce ima zaradi tega kratkorocno prirezane peruti

Daj razlozi mi TOCNO, kako metan onesnazuje okolje? Pa ne mi s klimatskimi spremembami!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:

Pridelavo mesa lahko zagovarjaš tam, kjer se krave pasejo v naravi in to na pašnikih, kjer ne moreš delat njiv. Tako pridobljenega mesa pa je malo. Večina ga je iz intenzivnih farm, kjer krave v stajah futrajo s krmili.

Sicer pa vsako leto gledam kako se krave pasejo po okoliških pašnikih in mi ji precej jasno, kako veliko površino in koliko vode rabijo za preživetje. Pa je tak način vzreje še najbolj ekonomičen.

Ah ja .. eni pa bi živel tudi od lubja!
stupid-1.gif

Krava prebavlja tisto kar ljudje ne .. dejansko zna narediti nekaj energije celo iz tistega kar gre pri ljudeh direketno v "drek" (in žal je večina zelenjave taka). Skratka krava iz 100kg trave naredi 1kg špeha in beljakovin .. to zadostuje 3 ljudem za en dan. Medtem ko človek ki bi pojedel 100kg trave na dan nebi dolgo živel ...

Kako zgleda krma za intenzivno živinorejo si pa le kdaj poglej .. notri je koruze natanko toliko kot je v pasji hrani mesa, vse ostalo je nam neprebavljiv odpad!
zmaga.gif

Glede tega kaj naj bi človek, ki ne je mesa užival pa spet kmalu pridemo do nekih stvari, ki za svojo rast porabijo precej več energije in prostora kot pa trava za kravo (npr. soja).

No ko bo kdo pogruntal sončni kolektor, ki bo znal pridelovati kalorije dirketno iz sonca, bomo pa na pravi poti!
evil.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:

Ah ja .. eni pa bi živel tudi od lubja!
stupid-1.gif

Krava prebavlja tisto kar ljudje ne .. dejansko zna narediti nekaj energije celo iz tistega kar gre pri ljudeh direketno v "drek" (in žal je večina zelenjave taka). Skratka krava iz 100kg trave naredi 1kg špeha in beljakovin .. to zadostuje 3 ljudem za en dan. Medtem ko človek ki bi pojedel 100kg trave na dan nebi dolgo živel ...

Kako zgleda krma za intenzivno živinorejo si pa le kdaj poglej .. notri je koruze natanko toliko kot je v pasji hrani mesa, vse ostalo je nam neprebavljiv odpad!
zmaga.gif

Glede tega kaj naj bi človek, ki ne je mesa užival pa spet kmalu pridemo do nekih stvari, ki za svojo rast porabijo precej več energije in prostora kot pa trava za kravo (npr. soja).

No ko bo kdo pogruntal sončni kolektor, ki bo znal pridelovati kalorije dirketno iz sonca, bomo pa na pravi poti!
evil.gif

mogoče je pa rešitev že tu. debeli trdijo da se zredijo čim samo pogledajo npr torto. evo pa mamo pogled ki redi. vso hrano se lahko ukine, samo slike se ohrani
evil.gif

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
30
28
Ti si že pravi vegi vernik
rolleyes-1.gif
Če nebi bilo subvencij za kmetijstvo v EU bi se kar precejšen del Slovenije pošteno zaraščal. Pravzaprav se to kljub subvencijam dogaja. A misliš, da bom js na roke kopal pa solato plel, oziroma kakeršnekoli polščine obdeloval v naših bregih?? Ma ne ga srat, če lahko spustim na travnik 20 govedi, ki to same poglodajo. in večina Slovenije je hribovite, in če izvzamem prekmurje v bistvu ni večjih primernih površin za njive. Pa tudi v prekmurjo je problem, ker je vse tako razdeljeno, da ima redko katera njiva več kot 100 arov. Sicer pa v Slovenije je kmetov, ki imajo več kot 200 govedi za na prste prištet. Nasploh v Evropi ne boš videl(ali pa zelo zelo težko) črede velike 20.000-100.000 glav, kot je to onkraj luže nekaj normalnega. Še bolj na živče mi grejo vegiji, ki imajo sedaj neke reklamne panoje, da živali prosijo naj jih ne jemo, se zavzemajo za prepoved streljanja divjadi,.... Srn je pa tolko, da dol padešm, pred 14-timi dnevi sem v prekmurju videl črede po 10-20 srnjadi, ki so veselo glodale po njivah. Pomoje se ti vegiji še ne zavedajo, da v bistvu, če se bo divjad še bolj razmnožila, bo ja vegijem vse hrano požrla.
Sem imel z enim takim pogovor, potem ko sem to omenil, ti pa začnejo bluzit, da to nebo problem ja naravna selekcija vse uredi. Ja OK potem pa naselimi VOLKE, MEDVEDE, RISE po celi Sloveniji, tu pa potem pogum kar nekam pade. No bluzim nekaj, Evropa s tem davkom, če seveda kdaj do njega pride nebo dosegla nič drugega, kot pa pospešeno zaraščanje travnikov. Kdo razen par velikih v ravninah se bo pa še jebal z vzrejo govedi, se pa ja že sedaj skoraj da ne splača.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Evolucija nas je ljudi naredila vsejede. In zato zaradi optimizacije virov ne mislim prešaltat na lišaje in koreninice.

Daj no še levom povej, da je bolj optimalno, če pojedo 10 kil suhe trave namesto 10 kil sveže antilope.