Mislil sem, da bom imel brezskrbno starost in da ne bom zivel na racun drugih. Danes nisem vec preprican, ce mi ne bodo vzeli in dali kolesarjem.In kaj boš imel od tega, ko te bo zaradi vsega garanja prej pobralo? Pa še treseš se, da ti bo pridobljeno nekdo pobral.
To smo se pogovarjali ze prej, ko je bil zakon se " v delu". Najemnina ali kateri drug davek na koncu vedno ta zadnji v vrsti pobere, ker ga nima vec na nikogar preložiti. V tem primeru najemnik.
Ti si pol en tak bolj nesposoben, brihten pa ko sam satan.Nisem tak idiot, da bi se za stanovanje do smrti zgaral, da bi ga sedaj oddajal. Sem pa bil 40 let v najemu, to pa ja. In če misliš, da bi ob najemnini lahko prišparal še za stanovanje, pa ne živiš na tem planetu.
Jaz sem začel delat na 24 rojstni dan z narejenim strojnim faksom za 600€. Prvi mesec sem se nagnil čez ramo od mentorja, ko je gledal plačilni list in je imel z 10 let delovne dobe 800€.
Zdaj naj mi pa kdo razloži kako lahko kaj ustvarjaš s tako plačo. Res, da ni bila ljubljana, samo stroški so še zmeraj. Brez faksa, so te pa poslali direkt v proizvodnjo na 3 izmene, kar pa še živalim ne bi privoščil (sedaj imamo verjetno že 30% populacije albancev).
Tisti, ki smo začeli okol 2008 ali malo prej je bilo okno zaprto, da bi lahko sanjali o stanovanju v ljubljani, brez staršev.
ma men so piz.de zarad neke kao krize znižal na 2995€ neto tko da se zaenkrat poslavljam od naziva "pravi alteraš"...Čakte ljudje... A nimamo vsi tukaj vsaj 3000 eur neto?
Tudi, če vse sproti zapraviš ti na koncu še vedno nekaj pripada. Čemu torej ne zapravljat? Če pa slučajno kdaj kaj štekne greš pa zavrtet pedala.A kar s pištolo so te prisilili v to, da si šel na strojni faks, da si se zaposlil kjer si se, pa celo prisilili so te v delo za plačo s katero nisi bil zadovoljen? A zaposlitveno pogodbo so te tudi prisilili podpisat? Kaj pa v osnovni in srednji šoli so te tudi prisilili, da morda nisi imel boljših ocen in zato boljše izhodišče za boljši študij? A starše so tudi prisilili, da so te pustili lenarit kot pa se učil?
Resno... kdo te je silil v to kjer si? Seveda so delovna mesta kjer je delavcev na pretek zelo slabo plačana. Logično, preprosta ekonomija. Tam kjer pa jih kritično manjka imajo pa boljše izhodišče za pogajanja za višje plače. Kar poglej dohtarje, sodnike, tožilce itd., vsi izsiljujejo s stavkami.
No pa tudi to, da nisi bil zadovoljen s plačo 1200-1300e pove veliko o tebi... marsikdo če ne večina je na začetku delala z nižjimi plačami...pa ne samo na začetku, tudi več let. Pa si nikoli nisem rekel, da je 1200-1300 malo. Definitivno je to bolje kot pa npr. 900. Ampak če tisti z 900 lahko preživi, potem bi lahko tudi ti preživel s 1200e pri katerih bi lahko dal 300 na stran za polog za kredit. V 3-6 letih bi imel na tak način lep polog za kredit....res da ne za stanovanje v Ljubljani, ampak v kakem Logatcu pa bi dobil že kar lepo stanovanje. Aja predaleč je... eh pa ta razvajenost, ker pol ure vožnje v eno smer pa že ne boš žrtvoval.
Začel sem točno 2009, 5 let kasneje sem kot s.p. vzel stanovanjski kredit in to kot s.p. katerim so zelo neradi dali kredit... ampak z malo truda se je dalo. Res da ni stanovanje v Ljubljani, je pa vsaj moje in ga oddajam najem kakor sam hočem, pod mojimi pogoji, ne pa kot zahtevate kolesarji. Seveda sem moral nekaj denarja prej našparat preden sem sploh dobil kredit, da sem ga dal za polog...aja tukaj se pa večini kolesarjev zatakne, ker si raje kupujejo luksuz in sproti zapravljajo, kot pa da bi nekaj let dajali na stran za polog. In danes bodo ravno tisti razvajenci meni očitali, da sem pohlepen zaradi najemnine in kaj jaz vem kaj še.
Kot receno, eni imamo drugacne izkusnje. Moj je zacel delati 2008 in jaz 2009. Kar zmoti, je pač to natolcevanje, kako se ne da... Enim se ne da, zna biti pravilneje.pa nisem nobene šanse imel priti do povprečnega stanovanja v ljubljani pred dobrimi 10 leti.
Evo, to je bistvo. Treba je kej vlozit v to da mas vec, vcas sprejet ksn rizik, se cemu odpovedat. Sam sem zacel okol 2005, na zacetku je blo res precej ubogo, ampak to se je do danes bistveno spremenilo.Kot receno, eni imamo drugacne izkusnje. Moj je zacel delati 2008 in jaz 2009. Kar zmoti, je pač to natolcevanje, kako se ne da... Enim se ne da, zna biti pravilneje.
Meni je vseeno sicer, če se trend obrne in se bolj splača parazitirat, kdo misliš, da bo spet na boljšem. Tisti, ki se zna obrnit ali tisti, ki ne. Eni bodo pač vedno bolj uspesni v druzbi kjer zivijo, kot drugi, tudi če kriterije spremenis.
P.s.
Drug odstavek izpade kot neizvan oziroma kot nepovezan z narativo. Post, na katerega se nanasa, je bil izbrisan, ampak jaz bom pustila, ker je se zmeraj res.
Kdo je preko Jazbinška prišel do stanovanja, lahko vsako leto za mašo da. In teh je prebivalcev Slovenije ogromno.Okoli 2010 je bilo najslabše, ko je vsekala recesija. Firme so propadale ena za drugo, zaposlitvenih oglasov je bilo zgolj par sto. V naslednjih 10 letih pa se je dalo marsikaj ustvariti. Najlažje pa je vsega kriviti jazbinška, furati avto na lizing in iphone na obroke.
Se delno strinjam.Resno zdaj... Cetudi ne bi bilo jazbinska, bi bilo kaj drugace za nas? Koga od vas bi dovolj grela in nahranila misel, da drugi tudi nimajo? Kaj ima jazbinsek veze z lastnimi manjki? Po drugi strani pa imamo generacije po tem bistveno lazjo pot do izobrazbe in enakovredne možnosti prakticno vsi, da nekaj iz sebe naredimo. In tako kot eni niso znali tega izkoristiti, tudi jazbinska ne bi znali. Tudi ga marsikdo bolj pameten od drugih ni takrat...