Number26 banka končno na voljo v Sloveniji

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.342
28
48
Ljubljana
Eno vprašanje, ker sem gliv v temi o N26. Račun že par let, skoraj nobenega prometa (vsake kvatre gor nekaj denarja, ki se pol uporabi za spletne nakupe tipa eBay..)
Zdaj bi bil prijavljen FURSu (ni še bilo poziva). A je treba navesti odprtje (čas oz.datum) računa po pravici? A lahko kaj štrafnejo za nazaj,ker ni bil prijavljen ob dejanskem odprtju?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.075
1.297
113
Eno vprašanje, ker sem gliv v temi o N26. Račun že par let, skoraj nobenega prometa (vsake kvatre gor nekaj denarja, ki se pol uporabi za spletne nakupe tipa eBay..)
Zdaj bi bil prijavljen FURSu (ni še bilo poziva). A je treba navesti odprtje (čas oz.datum) računa po pravici? A lahko kaj štrafnejo za nazaj,ker ni bil prijavljen ob dejanskem odprtju?
TR je spremenil račun iz Citi Bank na svo Trade republic bank... Pojma nimam kdaj je to neredil... En čas delata oba hkrati...

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.109
448
83
Prijavi po pravici. Nobene kazni ne bo ker gre za samoprijavo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in novaa

blazko

Guru
21. sep 2007
7.621
527
113
Kaj to pomeni "avtomatika"?
Ce se prav spomnim, sem tudi od slovenskih bank dobival obvestila o dosezenih obrestih, potem pa je bilo treba februarja vloziti napoved?

amacar

Guru
29. apr 2010
4.248
508
113
Kolikor vem je od lani (mogoče predlani?) tako, da do 1k€ obresti ne rabiš nič javiti (včasih si moral za tuje banke javiti v vsakem primeru). Nad 1k javiš za vse banke.

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.702
3.954
113
Vidim da je najbolje FURS vprašat. ;)

In ja, ne bi spraševal, če bi bil pod mejo. :evil: ničnerabimsamohvalimsepress :valjamse:

Obstajajo različne vrste obresti, ki so obdavčene, mnogo pa je tudi neobdavčenih. Obe kategoriji sta objavljeni v dokumentu Obresti, dividende in dobiček iz kapitala. Od obdavčljivih obresti se izračuna in plača dohodnina po stopnji po stopnji 25 % (za leti 2020 in 2021 po stopnji 27,5 %, za leto 2019 in prej po 25 %) od davčne osnove, ki je dokončni davek. Obresti se ne vštevajo v letno odmero dohodnine.

Obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ali EU

Če je posameznik v preteklem letu dobil izplačanih več kot 1.000 EUR obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ali EU, mora najpozneje do 28. februarja na katerikoli finančni urad, razen na Generalni in Posebni finančni urad, vložiti edavki napoved za odmero dohodnine od obresti. Na podlagi napovedi FURS najkasneje do 30. aprila izda odločbo s plačilnim nalogom, ki ga mora davčni zavezanec poravnati v 30 dneh od vročitve.

Obresti izplačane pri banki ali hranilnici v državi, ki ni članica EU in druge vrste obresti

Če je posameznik dobil izplačane obresti pri banki ali hranilnici v državi, ki ni članica EU ali je prejel druge obresti (npr. obresti na dolžniške vrednostne papirje iz tujine), mora ne glede na znesek obresti na katerikoli finančni urad, razen na Generalni in Posebni finančni urad, vložiti edavki napoved za odmero dohodnine od obresti do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto. Na podlagi napovedi FURS najkasneje do 30. aprila izda odločbo s plačilnim nalogom, ki ga mora davčni zavezanec poravnati v 30 dneh od vročitve.
Dohodnina od obresti se plača na prehodni davčni podračun - proračun države SI56011008881000030, referenca: SI19 DŠ-41009.
Če posameznik prejme obresti, ki ne izvirajo iz denarnih depozitov in iz naslova določenih vrednostnih papirjev oz. obveznic, so pa obdavčljive in jih izplača plačnik davka (npr. pravna oseba ali fizična oseba, ki opravlja dejavnost), je plačnik davka dolžan izračunati, odtegniti in plačati dohodnino od obresti v breme dohodka davčnega zavezanca (prejemnika obresti). Tako plačana dohodnina se šteje kot dokončni davek, kar pomeni, da teh obresti za davčne namene ni treba napovedati v napovedi in se ne vključujejo v letno odmero dohodnine.