Novo pri Telekom Slovenije III.

Najednik

Pripravnik
1. maj 2013
118
0
16
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Elektro in železnice ga imata, vzporednega.
Moja pripomba leti zgolj na to, ne pa na tržni delež končnih storitev...
Ja dobro. Telekom je podedoval državno infrastrukturo PTT, prav tako ELES in SŽ. Koliko pa infrastrukture pa sta sploh gradila ELES in SŽ v samostojni Sloveniji?
confused-1.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Še zmeraj trdim... oz. bom redefiniral... kolikšen odstotek imata tadva lastnih povezav (torej bakra, optike, central) torej infrastrukture? In v koliko primerih koristita obstoječo infrastrukturo z najemom?
Kolikšen delž infrastrukture (baker, fiber) imata tadva operaterja položen po sloveniji med centralami/vložišči, koliko je 'last mile'? Da sta ga sama zgradila?
Elektro in železnice ga imata, vzporednega.
Moja pripomba leti zgolj na to, ne pa na tržni delež končnih storitev...

Povsem jasno je (iz očitnih razlogov), da imata elektro in železnice precej optike, ki jo najemajo ostali.

Vseeno bi rekel, da Telemach nima ravno zanemarljivo malo lastne infrastrukture v primerjavi s Telekomom. Natačnih številk nimam. Na hitro je tu en članek iz maja 2015, kjer je bilo omenjeno, da je imel Telekom takrat okrog 3000 kilometrov lastne optike (za hrbtenični, distribucijski in dostopovni del), Telemach pa še vedno več kot 1000 kilometrov, s tem da je to večinoma hrbetnica, saj je last mile bolj kot ne coax (takrat sploh) in tega imajo kar precej (lastno omrežje). Da bi za last mile Telemach na veliko uporabljal Telekomovo omrežje, nič ne vem. Mogoče v zadnjem času BRO na optiki, pa nekaj uporabnikov, ki imajo Total trojček (TV prek satelita+ADSL). Ostalo je kabelski internet na njihovem coaxu (+optika do vozlišč), FTTH in GPON. T-2 naj bi imel že takrat celo 4600km lastne optike, večinoma last mile, na bakru gostujejo. Jasno pa vsi za backbone tudi najemajo od darsa, elektra, železnic itd, ki optiko gradijo skupaj s cestnim, železniškim in elektro omrežjem.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Najednik pravi:
Koliko pa infrastrukture pa sta sploh gradila ELES in SŽ v samostojni Sloveniji?
confused-1.gif
Praktčno vsak obnovljen daljnovod ima optiko. SŽ pa tudi sedaj vleče svojo optiko.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.752
6.745
113
pri taščici
D
Upam da ne bom sam kdaj jambral, pa tudi drugim opozorilo. Presežen gb pri modrem paketu zna stati 130 evrov. Vsaj glede na prvi račun.
Zato je pametno nastaviti omejitve v telefonu

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.752
6.745
113
pri taščici
Vidim da so pri nekaterih paketih za pol gb nad zakupljeno količino postavili limit. Zanimivo...., Grem popraviti, sem imel enkrat šolo na simobilu, ko so mi otroci v čakalnici se z yt lepo prekoračili zakupljeno kolicino...pa ni bilo nič hujšega, ampak nič hudega če sedaj tega ne doživim ponovno

Nitroo

Fizikalc
27. jan 2009
507
67
28
Vse lepo in prav... telekom je drag... vendar ima na žalost edini omrežje, vsaj tam kjer se gibljem... pa da ne bo pomote... službo imam v centru Ljubljane... telesmeh... nedosegljiv, simobil malo dela dela malo ne dela.... telekom dela.. sicer 2g... ampak poln signal.... kaj ti koristi poceni paket, če je omrežje v k...

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
D
Upam da ne bom sam kdaj jambral, pa tudi drugim opozorilo. Presežen gb pri modrem paketu zna stati 130 evrov. Vsaj glede na prvi račun.

Bolje kot na telefonu, je nastaviti omejitev pri operaterju:

Vklop/sprememba limita na poljubno vrednost
Limit prenosa podatkov si lahko nastavite na poljubno vrednost. Vrednost p​oljubnega limita se nastavi v GB, in sicer med vrednostmi 0,1 GB do 100 GB (na eno decimalko natančno).
Pošljite SMS z vsebino LIMITPP vrednost GB na 1918. Primer: LIMITPP 0,1 GB nastavi vrednost limita na 0,1 GB, kar je enako 102,4 MB.​

Limit prenosa podatkov na telefonu je lahko zelo nezanesljiv.

dinos77

Pripravnik
2. nov 2010
589
1
18
Slovenija
Citat:
Uporabnik Nitroo pravi:
Vse lepo in prav... telekom je drag... vendar ima na žalost edini omrežje, vsaj tam kjer se gibljem... pa da ne bo pomote... službo imam v centru Ljubljane... telesmeh... nedosegljiv, simobil malo dela dela malo ne dela.... telekom dela.. sicer 2g... ampak poln signal.... kaj ti koristi poceni paket, če je omrežje v k...

Telekom je drag - tukaj se strinjam.
Ne strinjam pa se z ocenami omrežij, ker zgleda že dolgo nisi testiral. Telemach je precej poboljšal omrežje (7dni lahko brezplačno testiraš) in ima roaming na telekomu brezplačen. Simobil pa se tudi hvali z XYZ baznimi postajami.

musicfreak

Pripravnik
26. apr 2012
677
0
16
Razmišljam o odhodu iz mobitela na bob. Pogodbo imam še do novembra 2017, ampak sedaj ko bodo podražili paket je šansa it brezplačno ven iz pogodbe. Ali bom mogel torej odplačat samo telefon za teh 11 mesecev do novembra in ne bo nobenih drugih stroškov? Mi ostane pri bobu telefonska stara od mobitela?

Keki

Pripravnik
26. okt 2007
869
9
18
Kamnik
Pa si se pozanimal koliko bi moral poplačati aneks za telefon.......jaz sem tudi to hotel natediti, čeprav sem telefon (Samsung S5 mini) že odplačal in mi aneks poteče poleti hočejo imeti za poplačilo še dodatnih 150€..... LOPOVI!
jezen.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Keki pravi:
Pa si se pozanimal koliko bi moral poplačati aneks za telefon.......jaz sem tudi to hotel natediti, čeprav sem telefon (Samsung S5 mini) že odplačal in mi aneks poteče poleti hočejo imeti za poplačilo še dodatnih 150€..... LOPOVI!
jezen.gif

Ce ti aneks potece poleti, telefona se nisi odplacal...
redface-1.gif

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Meni aneks poteče 23. ta mesec, pa sem bil v ponedeljek pri posredniku, se zanimal za iphone, pa so rekli, da imam še 3,65 EUR za plačat. Predčasana prekinitev pogodbe ali nekaj takega.

Nazadnje urejeno:

pol3ni

Fizikalc
10. jan 2011
356
239
43
Idrija
Citat:
Uporabnik bertoncl pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
D

Bolje kot na telefonu, je nastaviti omejitev pri operaterju:

Vklop/sprememba limita na poljubno vrednost
Limit prenosa podatkov si lahko nastavite na poljubno vrednost. Vrednost poljubnega limita se nastavi v GB, in sicer med vrednostmi 0,1 GB do 100 GB (na eno decimalko natančno).
Pošljite SMS z vsebino LIMITPP vrednost GB na 1918. Primer: LIMITPP 0,1 GB nastavi vrednost limita na 0,1 GB, kar je enako 102,4 MB.

Limit prenosa podatkov na telefonu je lahko zelo nezanesljiv.

Tudi sam imam modri paket plus.Torej imam 10 GB.Rad bi da se mi pri 9,90 GB porabe internet upočasni kaj točno moram poslat na 1918.Hvala

Keki

Pripravnik
26. okt 2007
869
9
18
Kamnik
Aneks je bil dve leti, telefon na 12 obrokov........ Bil na Debitelu, pri "prisilnem" prehodu na Telekom dobil 1€ dražji paket, pa parih mesecih podraženo še za 1€.....

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Keki pravi:
Aneks je bil dve leti, telefon na 12 obrokov........ Bil na Debitelu, pri "prisilnem" prehodu na Telekom dobil 1€ dražji paket, pa parih mesecih podraženo še za 1€.....

Ampak je bila cena telefona verjetno prilagojena temu, da imas 24 mesecni aneks ... Drugace pa preberi aneks k pogodbi, ki si ga podpisal ob skelnitvi oz. nakupu telefona... predvidevam, da v njem vse pise
smile-1.gif
...

musicfreak

Pripravnik
26. apr 2012
677
0
16
Citat:
Uporabnik Keki pravi:
jezen.gif

Tole meni piše v pogodbi, tak da predvidvem da ne rabim odplačat samo še tistih 10 obrokov po 7 evrov
frown-1.gif
Isti primer je pri tebi. Verjetno bodo hoteli še to razliko.

4. člen
Naročnik in Telekom Slovenije soglašata, da z nakupom naprave po akcijski ceni naročnik pridobi ugodnost v višini 152,57 EUR (z DDV), katere vrednost po soglasju pogodbenih strank predstavlja razliko med vrednostjo naprave po ceni brez vezave Telekoma Slovenije in akcijsko ceno naprave ter preostale stroške Telekoma Slovenija, povezane z zagotavljanjem in izvajanjem te ugodnost