Novo pri T2 II.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Iz prakse. Ljudje so odpovedali storitev Siol ob prehodu na T-2. Siol je bil prekinjen, T-2 pa ni bil priklopljen, ker ni bilo priklopiti kam. Veselje je bilo nepopisno.
smile-1.gif

Pisalo se je pa leto 2006.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Dejstvo, da je T2 zaslužen za normalizirane cene interneta, za razvoj optike, VDSL-a... Brez njih bi se Telekom še par let preseraval tudi z računanjem "priklopa", računanjem opreme itd...

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Dejstvo, da je T2 zaslužen za normalizirane cene interneta, za razvoj optike, VDSL-a... Brez njih bi se Telekom še par let preseraval tudi z računanjem "priklopa", računanjem opreme itd...

Se popolnoma strinjam. In da ne pozabimo omeniti, da je Slovenija, zaradi tega bila ena redkih držav, ki je omogočala optiko do doma in imela eno viših penetracij optike za običajne uporabnike.

Za mene kot uporabnika sta bila dva mejnika;

Nastop T-2 na tržišči z optiko do doma.
Nastop Tušmobila.

Brez teh dveh je veliko vprašanje, kakšen bi bil razvoj tehnologije pri nas. Vsak je prišel na trgu z novim entuzijazmom in novo tehnologija. V vsakem primeru sta pospešila razvoj trga in ponudbe.

Lp.

mitjai

Pripravnik
28. jun 2009
91
0
6
Ljubljana
mitja.blogspot.si
Ko je prišel T-2 na trg 1. 10. 2005, se je Telekom na ta dan kar naenkrat spomnil, da SRD za njih ni možen (samo za T-2, Volja je priklapljala normalno), čeprav so bile vse pogodbe podpisane in kolokacije pripravljene. Na spletni strani T-2 je bilo napisano katere so izgrajene in katere so v izgradnji. http://web.archive.org/web/20051124044743/http://www.t-2.net/index.html
Na SRD so začeli priklapljati šele čez 6 mesecev.
Ker ni bilo SRD, so bili uporabniki PRISILJENI odpovedati TS telefon. Ampak pazi, takrat prenosa številk še niso znali delati (to so začeli pod prisilo APEK šele od 10. 5. 2006!). Uporabniki so bili tako prisiljeni vzeti novo omrežno številko 0590 in vsi so mislili, da so se vsi uporabniki T-2 kar naenkrat preselili v Kranj.
TS je tudi kar zavrnil priklop mnogih (po mojih ocenah več kot dve tretjini) uporabnikov, ki pa so začuda imeli aktivni telefonski priključek in celo aktiven ADSL-priključek, z nesmiselno obrazložitvijo, da potrebuje v kablu rezervo. APEK jih je čez par let prisilil, da so procent zmanjšali, pa se še vedno najde kakšna popolnoma neupravičena zavrnitev.
Velikokrat ob priklopu ni nič delovalo, ker je bil takrat za TS dovolj, da je delal dial-up. In so bile zato na kablih varovalke, ki sploh niso prepuščale VDSL. Šele APEK jih je po dveh mesecih konec decembra 2005 z odločbo prisilil, da so jih začeli odstranjevati.
Tudi nove priključke TS sploh ni hotel delati, če jih je naročil T-2.
To so bili glavni razlogi, da se je T-2 odločil (bil prisiljen) začeti polagati svoje omrežje.
Telekom je torej na čisto vse načine (tudi nelegalne) oviral T-2. In s tem v naši ubogi državi seveda uspel, čeprav je T-2 vložil tožbo. Ta je sicer pravnomočno zavržena decembra 2013 (po sedmih letih!) brez vsebinske obravnave.
Na TS je bilo ogromno ljudi, ki zaradi močne konkurence T-2 niso imeli več tako udobnega dela. To so zelo čustveno povezovali s T-2. Sedaj so se ti ljudje končno oddahnili. Vendar samo do prodaje, ki upam, da bo čimprej.

Seveda so bile kakšne težave tudi pri T-2 (premalo izobraženih monterjev, zamude z opremo, zanič PR) vendar je bilo to za začetek delovanja še najmanjši problem.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Kolokacije niso bile pripravljene. Za moj priključek vem, da me niso na T-2 imeli kam priklopiti, čeprav so trdili, da se da.
Sem pa te vrste srečnež, da sem poznal določene ljudi tako na T-2, kot na Telekomu (kolega iz slednjega me je poklical da nima kam zadeve priklopit), pa sem lahko storniral tako naročilo T-2, kot odjavo Siol. Zadeve smo potem speljali pol leta kasneje. Priklop T-2 je celo napravil človek iz Telekoma.

Sedaj, kdo je kriv, da kolokacije niso bile pripravljene, bodisi Telekom, bodisi T-2, ne bom razpravljal. Dejstvo je pa bilo, da je T-2 oglaševal, da so, pa niso bile, ker ni bilo narejeno na določenih lokacijah prav nič. In to je izredno nestrokovno do strank.

Je pa dejstvo, da je bilo cel kup reči na T-2 totalno šalabajzersko zastavljenih. Sploh pa aroganca vodilnih, ki so čisto vsi po vrsti prišli iz Telekoma in Siola, pa so mislili, da so bog in batina, da se jim bo Telekom in drugi uklanjali. Pa se jim niso, ker se je vodstvo na Telekomu zamenjalo.

To, da je T-2 naredil pretres na trgu telekomunikacij je res. Je pa tudi res, da je napravil pretres na bančnem trgu in pustil za nekaj sto mio EUR dolgov. Teh nekaj sto mio EUR, ki so jih morali pokriti DRUGI. Od investitorjev v božje holdinge, ki so popušili vse, pa do davkoplačevalcev, ki so morali napraviti bail-out bank kreditoric T-2.

Skratka, jasno je, da T-2 poslovni model ne nosi vode in posledično nima prihodnosti. Pika. Konec. Amen.

Nazadnje urejeno:

mitjai

Pripravnik
28. jun 2009
91
0
6
Ljubljana
mitja.blogspot.si
@Ogo upam, da zaradi tvojega primera, ki se je končal neugodno zate, ne sklepaš glede celotne slike.

Kdo je kriv, da kolokacije niso bile pripravljene, bodisi Telekom, bodisi T-2 je bistvo cele zadeve. Treba je pogledati, kakšne pogodbe so sklenili pred začetkom delovanja.
Na primer TS 1. 10. ni imel SRD VDSL splitterjev. Ne na centrali in ne za stranke. Čeprav so mesece prej podpisali, da jih imajo. In T-2 ni mogel sam montirati ničesar. Seveda je pričakovati, da bo kdo spoštoval pogodbe v Sloveniji, "izredno nestrokovno". Že z vstopom v centralo so bili problemi.

TS ne samo, da ni bil pripravljen na konkurenco (ki ji je hkrati tudi prodajal infrastrukturo), bil je pripravljen omejevati konkurenco na vse načine.

mitjai

Pripravnik
28. jun 2009
91
0
6
Ljubljana
mitja.blogspot.si
@Geronimo Seveda je TS priviligiral Siol, ni pa omejeval konkurence na način, kot je kasneje T-2.

Kramberger je zbral inženirje TS, ki so vedeli, kaj je razvoj modernih omrežij (in so jih v TS takrat ignorirali - razvoj pa stagnira še sedaj) in jim zrihtal financiranje. Škoda le, da je enega postavil za slamnatega direktorja.

mitjai

Pripravnik
28. jun 2009
91
0
6
Ljubljana
mitja.blogspot.si
Že štiri leta ne. Sem bil pa zraven, ko smo začenjali. In kolikor poznam ozadja, sem še vedno prepričan, da je T-2 nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo Sloveniji. In sem zelo v skrbeh, kaj bo sedaj.

Kje pa ti delaš?

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Ampak priznaš da je lahko gradit zlate palače, ko te zasipavajo s kamioni denarja, tujega? Ko ga pa ni več, in se vse ustavi, prihodkov iz tekočega posla je premalo, je pa hudič, ker poslovni model ne pije vode.

Odvisno s katerega zornega koga gledaš. Z vidika razvoja telekomunikacij se je res zgodil pozitivni BOOOM, z vidika posameznega Slovenca in bančnega sistema, pa nekaj katastrofalnega.

Sem tudi v telekomunikacijah.

Nazadnje urejeno:

mitjai

Pripravnik
28. jun 2009
91
0
6
Ljubljana
mitja.blogspot.si
Ja, običajno lahko najameš omrežje za male pare. Če te pa pri tem omejujejo, pa je edina možnost, da zgradiš svojega. To pa stane. Investicija v omrežje se pač ne vrne v 10 letih, ampak v precej več. In ne vem, kaj je pri kreditih, ki jih seveda odplačuješ, tuj denar. Jaz ne vidim nič nenavadnega, je povsem enostavni poslovni model.

TS pa je svoje omrežje zgradil za male pare (beri: kraja družbenega, celo osebnega prispevka) z odličnim poslovnim modelom (monopol).
Zakaj misliš, da je Simobil hotel T-2? Ker ima zgrešen poslovni model?

mmx, povej ali se ti tudi napajaš iz TS jasli ali ne.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Mislim da je ocitno, da gre projekt T2 v nos TS in z njim povezanimi.
Ostali smo vesele, da obstaja in predvsem da bo se naprej obstajal.

kritiknov

Pripravnik
16. apr 2012
59
5
8
Ali je mogoče pregledati račune za izgradnjo opičnega omrežja in jih primerjati s tržnimi cenami?
Koliko je T-2 dal za nadzor in komu?

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Z odplačevanje kreditov ni nobenega problema, problem nastopi, ko jih ne moreš več odplačevat.

Ena ključna razlik v poslovnem okolju je bila med Telekomom in T-2jem pri njunih začetkih.Telekom je imel xyz let prednosti, monopol, nove priključke je stroškovno zaračunaval, torej je že ob samem startu pokril ceno priklopa in vsak nadaljnji korak. T-2 je imel VSE BREZPLAČNO. Eee, to pač ne gre.

Hehe, ne ne, jaz sem kar na prostem trgu, nobenih državnih podjetji.

mitjai

Pripravnik
28. jun 2009
91
0
6
Ljubljana
mitja.blogspot.si
T-2 v prvih 10 letih seveda ni mogel imeti ogromnih dobičkov. Še kar nekaj časa jih ne bi imel. Problem je bil njegov kreditodajalec, ki je naenkrat izginil. In z njim dotok denarja, na katerega je T-2 seveda računal še za nekaj časa.

Ja, TS je imel prednost. In zato je moral še omejevati T-2 kjerkoli je le lahko? TS priključke ne zaračunava stroškovno ampak arbitrarno z mislijo na največji dobiček. Glej cene ADSL.

Glede brezplačnih priklopov poglej v tujino.
Gre se samo za čas, kdaj začetno investicijo pokrije dobiček. Seveda se to ne zgodi niti v 10-ih letih. Vlaganje v takšne osnovne telekomunikacije nikakor ni hiter zaslužek.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Tako je. Tudi Simobil je bil po besedah mnogih ves čas pred propadom, pa ni bilo vmes recesije. A po toliko in toliko letih je le prišlo do dobička in sedaj je zgodba o uspehu.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.