Novo pri Mobitelu

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ArmanI

Pripravnik
27. okt 2007
608
0
16
Citat:
Uporabnik sole pravi:
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Pa kupi si telefon! Pri tušmobilu imajo zelo poceni Nokio N95 za samo 1 EUR!
Naročnina je tudi napol zastonj - 50 EUR mesečno.

stupid-1.gif

SE je vsaj telefon proti N95, ki je plastik fantastik.
Sem raje vzel P1, že občutek ko ga držiš v roki je veliko boljši pri P1.
Aplikacijo so bolj počasne ampak se navadiš

N95 plastik fantastik?

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Citat:
Uporabnik ArmanI pravi:
Citat:
Uporabnik sole pravi:
Citat:
Pa kupi si telefon! Pri tušmobilu imajo zelo poceni Nokio N95 za samo 1 EUR!
Naročnina je tudi napol zastonj - 50 EUR mesečno.

stupid-1.gif

SE je vsaj telefon proti N95, ki je plastik fantastik.
Sem raje vzel P1, že občutek ko ga držiš v roki je veliko boljši pri P1.
Aplikacijo so bolj počasne ampak se navadiš

N95 plastik fantastik?

to je moje mnenje
cool-1.gif
, sorry

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Zadnjih 14 dni sem redno spremljal svoje pogovore. Dnevno cca 15 pogovorov, od tega v 11-13 POD 45 sekund. Pač pokličem, vprašam kar imam za vprašat oziroma povem kar imam za povedat in to je to. Daljšega čvekanja po telefonu ni...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ravno zaradi takih, ki govorijo po par sekund se to dogaja. Operaterji nimajo brez razloga 15, 30 sekundne ali celo minutne intervale. V začetku zveze so še največji stroški zagotavljanja storitve. Mnogi v tujini poznajo celo takšne sisteme, kot je strošek vzpostavitve zveze + prva minuta v celoti + 15 ali 30 sekundni interval kasneje po 1 minuti.

Nekateri verjetno sanjarijo, da bi sekundni interval lahko bil od prve sekunde dalje.

Si pa pišite SMS-e ali uporabljajte push to talk. Lahko si celo omislite večerne in vikend pogovore (zastonj vse dni v tednu po 19. uri z doplačilom k mesečni naročnini).

Mobitel je to potezo naredil zato, ker ima (k sreči) dovolj kapacitet v omrežju in želi spodbuditi daljše pogovore. Zato je od 46. sekunde do 1 minute cenovno enako kot prej, od 60 sekunde dalje pa bolj pošteno kot prej. Seveda pa je to ugodnost za vse normalne, ki se večinoma pogovarjajo več kot 45 sekund, ustvaril brez tega, da bi si zmanjšal prihodek in je zadevo skompenziral z drugačnim obračunom prve minute.

Kako rešiti zadevo? Naučite se kulture komunikacije. Namesto "Sem tu, čakam za šankom, gledam joške nove blond miške, pridi", boste recimo rekli "Živjo xy! Kako si? bla bla bla... No fajn. Ej, a še velja za tisti drink? bla bla Super! No, jaz sem že tu. Pri xy. A prideš? bla bla bla. Ne bo ti žal. Tu je ena fina nova bejba. Blond, lepe očke, dobra rit. Pridi pogledat. bla bla bla bla.. Ja, sem za šankom, he he. bla bla bla. OK, te počakam. Se vidiva! bla bla bla. Čao!"

Vstavi poljubno, a nihče mi ne bo rekel, da z vljudnim pozdravom na začetku in koncu ter vsaj rahlim zanimanjem za izrečeno s strani sogovornika niste sposobni ustvariti 46 sekundnega dialoga.

Nazadnje urejeno:

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Marsikdaj ni potrebe po tako dolgem besedičenju. Dejstvo je, da je to pač eden od načinov, kako pod pretvezo fer obračuna po 1 minuti, od uporabnikov pocuzati čim več denarja. Ker jih dosti govori pod 30 s, kar jim bo sedaj 100 % dražje. In če maš takih pogovorov 25 %, je to več kot 10 % podražitev.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Ravno zaradi takih, ki govorijo po par sekund se to dogaja. Operaterji nimajo brez razloga 15, 30 sekundne ali celo minutne intervale. V začetku zveze so še največji stroški zagotavljanja storitve. Mnogi v tujini poznajo celo takšne sisteme, kot je strošek vzpostavitve zveze + prva minuta v celoti + 15 ali 30 sekundni interval kasneje po 1 minuti.

Nekateri verjetno sanjarijo, da bi sekundni interval lahko bil od prve sekunde dalje.

Si pa pišite SMS-e ali uporabljajte push to talk. Lahko si celo omislite večerne in vikend pogovore (zastonj vse dni v tednu po 19. uri z doplačilom k mesečni naročnini).

Mobitel je to potezo naredil zato, ker ima (k sreči) dovolj kapacitet v omrežju in želi spodbuditi daljše pogovore. Zato je od 46. sekunde do 1 minute cenovno enako kot prej, od 60 sekunde dalje pa bolj pošteno kot prej. Seveda pa je to ugodnost za vse normalne, ki se večinoma pogovarjajo več kot 45 sekund, ustvaril brez tega, da bi si zmanjšal prihodek in je zadevo skompenziral z drugačnim obračunom prve minute.

Kako rešiti zadevo? Naučite se kulture komunikacije. Namesto "Sem tu, čakam za šankom, gledam joške nove blond miške, pridi", boste recimo rekli "Živjo xy! Kako si? bla bla bla... No fajn. Ej, a še velja za tisti drink? bla bla Super! No, jaz sem že tu. Pri xy. A prideš? bla bla bla. Ne bo ti žal. Tu je ena fina nova bejba. Blond, lepe očke, dobra rit. Pridi pogledat. bla bla bla bla.. Ja, sem za šankom, he he. bla bla bla. OK, te počakam. Se vidiva! bla bla bla. Čao!"

Vstavi poljubno, a nihče mi ne bo rekel, da z vljudnim pozdravom na začetku in koncu ter vsaj rahlim zanimanjem za izrečeno s strani sogovornika niste sposobni ustvariti 46 sekundnega dialoga.

Dej nehi,ti mene ucis da kar povem na kratko,naj besedicim 3 dni,dej se malo vprasaj kaj si sedaj vn skozlal.

Tale 1 minuta je nateg,naredil bi 30 s za svercerje pa je,1 minuta je pa nateg,isto kot da bi ti v trgovini silili da kupis 2 hlebca kruha namesto enega.
Oziroma sploh nevem zakaj bi silili z intervali,kolikor govoris,toliko placas.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Zakaj? Zato ker operaterji niso Karitas! Opomba: še ta ima svoje lastne stroške, ki jih odšteje od zbranih sredstev...

Lahko pa vsi po vrsti malce podražijo cene pogovorov in uvedejo sekundni interval od samega začetka.
Rad bi videl, kakšen bi bil odziv v tem primeru. Po drugi strani pa bi vsi imeli na pol zastonj mobilnike, po možnosti takšne, ki še pol leta ne bodo prišli do tovarne. Dodatno pa še super duper pokritost, napol zastonj roaminge, vedno delujoče omrežje, vse mogoče storitve itd itd.

To sedaj je kompromis. Nekje daš več (obračun po sekundah na 1 minuto), nekje malce zaostriš (pogovori do 45 sekund so malce dražji).

Prej ali slej bodo vsi v SLO na podobnem ali enakem intervalu. Zgledi vlečejo, takšna je tudi praksa v tujini, le Mobitel je prvi zagrabil vroč kostanj in to tudi dejansko storil, s tem pa olajšal odločitev ostalim operaterjem.

Raje si zračunajte, za koliko so padle cene mobilne telefonije v zadnjem letu.

Simobil je občutno znižal cene, enako Mobitel (vsaj za mlade), so dodatne ugodnosti (mobilni, Vikend in večerni pogovori, ITAK itd).

Mobilna telefonija je ena redkih gospodarskih panog, kjer cene v zadnjih letih celo padajo, obenem pa je storitev čedalje boljša. Drugje cene rastejo in je folku to čisto logično, saj imamo "inflacijo".

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Nerzaumem kako je mobitel lahko karitas ce smo ga pa uporabniki zgradili in ga se vedno gradimo,sej smo 10 let nazaj placevali 100sit za minuto,takrat se je postavljal in lahko racunal maximalno kolkr se da in je zaradi konkurence primoran da nimamo 2x visjih cen in dokler placujem kar porabim mi ni nihce karitas,sploh ce me ta nategne ze na zacetku za celo minuto za katero ne govorim.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
A uporabniki ste ga zgradili? In kaj? Ste tudi Tuš, Mercator, Simobil? Je po tej logiki vaš in bi moral deliti doživljenske medalje za zasluge?

Cene so kakršne so. Vsak se sam odloči, če jih sprejme. Enako je bilo pred 10 leti. Meni tudi ni všeč, da je clio 12000 EUR. Imam pa vseeno raje to, kot da ni izbire, kar je bila značilnost preteklosti.

Logika plačevanja kar porabim pa je zelo pavšalna. Že to, da ti operater šenka prve 4 sekunde je meni mimo. Zakaj le? Jaz ti jih ne bi. Zaračunal bi ti celo minuto. Zakaj? Zato ker je telefonski klic dogodek, povezan z vrsto tehnikalij, ki so v ozadju. Vseh se mi niti ne da naštevati. Velika večina se jih zgodi ob vzpostavitvi zveze.

Ni operaterja ne tem svetu, ki bi bil tako zabit, da bi ti 5 sekundni klic zaračunal po sekundni tarifi. S tem bi po naših cenah zaslužil koliko? 0,001 EUR? Desetino evrocenta.
Tisti, ki kokodajsajo nekaj sedkund to počno pogosto zato, ker varčujejo. Nikjer pa ne piše, da mora operater podpirati takšno varčevanje, še posebej ne na račun vseh ostalih.

Še eno dejstvo: operaterju si pomemben toliko in samo toliko, kot s tabo zasluži. Ne se slepiti s čimerkoli drugim. To je kruta resnica. "Sekundaši" po moje ne zapravijo veliko, definitivno manj kot ljudje, ki ne štejejo sekund pri pogovoru. Operater je stopil korak bližje veeeliki večini ljudi, nekaj odstotkov pa vas bo skakalo v zrak.
Se zgodi, vsem ni možno ustreči. Nenazadnje je treba poslovati uspešno, kar je osnovna zgodba in cilj vseh gospodarskih družb.
Če že nekaj podariš to storiš z razlogom. In točno to se je zgodilo. Večini, ki veselo troši, je operater stopil korak bliže. Tistim, od katerih nima bog ve kaj, razen veliko dela pa je malce otežil njihovo varčevanje. Ne bo ga pa subvencioniral v svojo škodo.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
A sem napisal da bi zaradi sekundasev lahko racunali 30sekund al ne?
In ce nekoga poklicem,vprasam kje je,se dobimo tam pa tam,rabim 15 sekund in ne 1 minute.
Ce bi vsi vdi sedaj tega drzali in govorili 1 minuto namesto 15s,bi skodovali sebi zarad sevanja,na uradih in kjer se ljudje srecujemo bi delali dalsje postoke zaradi zavlacevanja,v prometu se vecji kaos itd.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
Citat:
Po drugi strani pa je bolj fair za klice nad minuto.
Ah topla voda.

Nekoč, dolgo je tega, smo imeli na mobitelu popolni sekundni interval (med drugim).
smirk-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ne vem no. Ljudje smo različni. Moja statistika klicev, pobrana iz spletnega Monitorja kaže, da je več kot 90% mojih klicev daljših od minute. Imam pa precej SMSov, ki jih uporabljam namesto sekundnih zvrcni seans. Ali pa takrat, ko se mi z nekom ne ljubi čvekati več kot par sekund, kar pa ponekod pač ne gre.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Odgovarjam na več postov hkrati. Malo si ga mimo pihnil. Zakaj bi namesto par sekundnega pogovora raje napisal sms? Za to obe strani po nepotrebnem porabita več časa, finančno pa prav tako nisi nič profitiral. Da bi se samo zato pogovarjal tako malo, da bi kaj profitiral je tudi iz trte zvita. Ali pa sem preprosto totalno zgrešil smisel mobilnih telefonov, ker ga uporabljam zato da povem kar hočem v trenutku ko to hoče in ne zato da bi po nepotrebnem nekaj flancal. In za to v večini primerov ne rabim več kot 30 sekund z začetnim in zaključnim pozdravom vred. Si prepričan da ne najbolj škrtarijo ravno uporabniki, ki stremijo za vikend in večernimi pogovori ter podobnimi zadevami? Meni recimo je zanje popolnoma vseeno. Kot tudi nikoli ne gledam v katerem omrežju je kateri uporabnik. Smisel mobilne telefonije je namreč (bil) v tem da pokličeš takrat ko se ti zdi potrebno in tistega, ko ga rabiš.

In še to. Sem Mobitelov naročnik, kakšno leto ali dve bo šel še itak skozi in tudi zaradi tega ne bom menjal operaterja. Res pa je, da me pri njem drži samo prenos podatkov. Aneks sem imel od leta 1997 samo pred davnimi leti za Siemensa C35, da sem ga podaril punci...

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Dajte no, kaj ni popolnoma preprosto? Seveda se tudi pojavljajo kratki klici, tisti bojo pač dražji, ampak če ravno vsako jutro ne pokličete vseh v imeniku, da bi jim zaželeli zgolj dobro jutro, se bo to pokazalo v malo višjem mesečnem računu, prav tako, kot se bo pri daljših klicih poznalo na malo nižjem mesečnem računu. Bi mogoče raje videli, da se prvo minuto obračunava vsako sekundo, potem pa vsako minuto?
wink-1.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Za 10€ mesečno me en bo pobralo in nikakor ni problem v tem. Meni gre v nos poudarjanje kako bodo nad minuto bolj pošteno zaračunavali, poudarjanje 46+ sekund, predvsem pa zgovarjanje na statistiko o dolgih pogovorih, ki je na nivoju kompota (eni jedo hruške, drugi jabolka, statistika kaže kompot)

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
In kaj od tega ne drži? Očitno je zate zgovarjanje vse, kar ni skladno s tvojo agendo.

Da. Nad minuto bo bolj fair.

Da. od 46. do 60. sekunde ni spremembe.

Da. od 4. do 45. sekunde bo dražje.

Da. večina ljudi govori malo več kot par deset sekund. Hecno, a ne?

Da. vsem ne moreš ustreči.

Zaključek: posel je posel. Vsi pričakujejo, da bo Mobitel ne vem kako optimalno posloval, hkrati pa pričakujejo, da bo šel v lasten minus. Teh časov je konec. Važen je finančni rezultat. Ta lepo raste, število uporabnikov pa ni več ključna zgodba - bila pa je v času Majzlja. Bolj je pomembno, da obdržijo tiste, ki prinesejo veliko denarja. Z manj uporabniki pritiskajo tudi na APEK glede omilitve/ukinitve raznih ukrepov, ki so iz preteklosti v veljavi zaradi Mobitelovega tržnega deleža.

Praksa kaže zmanjšanje števila uporabnikov, hkrati pa rast prihodka in dobička. Zakaj? Zato, ker se izvajajo aktivnosti spodbujanja večje porabe, obenem pa se pretirano ne sekirajo (in vlagajo) v uporabnike, ki mesečno zapravijo 5, 10 EUR. Ti so običajno tudi najbolj glasni in v pričakovanju ugodnosti. Zastonj kosila ni. Pika.

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Kratkoročno bo pomp, dolgoročno pa 200 tisoč uporabnikov. Churn bodo imeli nad odstotkom, ki je značilen za Simobil in Mobitel.

Za laike kratka (in delna) razlaga.
Pri Simobilu in Mobitelu ljudje niso le zaradi super duper zastonj telefonov.
Pri Tušmobilu je glavni razlog prav to.

Pri prvih omenjenih je zato položnica nekaj pričakovanega, je plačilo storitev, telefon je goodie.
Pri Tušmobilu bo položnica mnogim bolečina, poraba minut pa največkrat pod zakupljeno in zato generator občutka ogoljufanosti.

Lahko bi še razpredal, a ne bom na javnem mestu, kot je forum.

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
enega s tem občutkom ogoljufanosti že poznam,... a tu je sedaj 24 mesecev položnic,...
in redkeje ga vidim s tuševo vrečko
shocked-1.gif

ima pa N95 za 1€.

l.p. b

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.