Novo pri Mobitelu IV.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

blue007

Pripravnik
6. feb 2009
612
0
16
Citat:
Uporabnik Sawye33 pravi:
Samo Tusmobil ima tudi drazji paket za to vsebino. Njihov 15€ pa ne vsebuje toliko minut.
jaz nisem vzel za 2 letno vezavo telefon ampak 25% popust. Ker sem 1x že imel 2 letni aneks se mi je popust povečal in mi znaša 30% /za 2 leti).

Za 20GB sem prvičkrat vzel 25% popust in imam za podatkovni paket 25% popusta (za 2 leti). Ko mi potečeta aneks in spet vzamem za aneks popust pa spet pridobim dodatnih 5%. Telefon sem vzel pri mobisvetu N97 za 450 €, za podatkovni paket pa sem vzel v m@ spletni trgovini GlobeSurfer III za 270 €.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
In potem praviš, da mobitel pri đabestu zlorablja monopol? Saj tvoj tušmobilov paket "boljši" (narekovaji so samo zaradi omrežja). Ali hočeš reči, da mora biti "monopolist" nujno dražji od konkurence?

Kot prvo blue misli, da ve vse, ve pa manj kot večina tistih, ki na tem forumu povemo 5% tistega, kar vemo.
UVK bo nekaj tako ali drugače storil. . sem pa prepričan, da to ne bo jutri. Zakaj? Ni pomembno ker ne bom tega javno razkrival.

Če bo UVK kaj storil in bo to vplivalo na ceno ali količine kakšnega paketa, recimo Itak džabest, potem se lahko vsi njegovi naročniki prijazno zahvalite Tušmobilu po čigar zaslugi boste plačevali več ali dobili manj za isti denar kot danes. Simpl.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Noben operater na svetu nima lifetime garancije, da bodo cene samo padale in padale. Niti Mobitel, niti Simobil, niti Tušmobil. Cene se spreminjajo, včasih dol, včasih gor itd. To je običajno. Stranka pa je v vseh primerih zavarovana. Če se z morebitnimi spremembami ne strinja lahko odide, prekine naročino in gre drugam (če slučajno najde bolj ugodno ponudbo). Res je, da mora plačati subvencijo do konca vezave ampak pri tem ni oškodovana. Subvencirana cena se poplača v obdobju vezave. Če se nekdo po 1 mesecu odloči, da bo prekinil vezavo, bo pač povrnil za 23 mesecev subvencije ker operater v teh 23 mesecih z njim ne bo nič zaslužil. Po domače: telefon bo še vedno cenejši od redne cene ob sklenitvi naročnine, ampak za takšen delež subvencije, kot jo stranka ustvari v času, ko je pri operaterju.

Tako je pri vseh operaterjih. Subvencija je po domače kreditiranje. namesto 500 EUR plačaš 300 EUR, 200 EUR je dolga. Poravnaš ga pa tako, da določeno obdobje plačuješ položnice - 12 ali 24 mesecev, odvisno kakšen telefon kupiš. Teh 200 EUR se v tem času pokrije iz zneska tvoje naročnine, torej del denarja od tistih XY EUR mesečno se pač nameni pokritju subvencije.

sawyer44

Zelenc'
31. mar 2010
3
0
1
Pravim zato ker ma mobitel kot tudi simobil redne cene nabite v nebesa napram mobisvetu kjer je mogoce le kakih 50€ razlike med njihovo prosto prodajo in subvencionirano na mobitelu. Tak da sem v vsakem primeru ob kakih 100€.

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Poglej, lahko greš v Mobisvet in tam kupiš telefon. Nihče ti ne brani. Mobitel in Simobil telefone kupujeta pri slovenskih zastopnikih proizvajalcev. Cene v sami osnovi določa proizvajalec. Tukaj je zagotovljen servis, SLO navodila itd. Razni privatniki pa telefone kupujejo v tujini, na raznih borzah mobilnikov. Nimajo SLO navodil, nimajo SLO menijev, tudi garancija je lahko problem ker te bo Teleray poslal nazaj skozi vrata s takšnim telefonom. Za servis in garancijo skrbi prodajalec, ki pač na lastne stroške telefon pošlje tam, kjer ga je on kupil in uredi servis.

Je ceneje, ampak z razlogom.

Zakaj so v SLO redne cene, kakršne so? Zato ker več kot 95% prodaje gre preko mobilnih operaterjev in subvencij. Redne cene na trgu se niso nikoli imele priložnost izoblikovati v konkurenčni bitki ker so količine, prodane v raznih big Bangih tako majhne, da so zanemarljive. Posledica je visoka priporočena prodajna cena, ki je izhodišče, t.i. "redne cene" pri operaterjih. Res pa je, da operaterji telefone dobijo ceneje, kot znaša "redna cena". Nekaj je redna cena za končnega kupca, nekaj pa nabavna cena za operaterja. Operater ne bo "redne cene" postavil na enako raven kot je njegova nabavna cena ampak bo sledil priporočeni redni maloprodajni ceni uvoznika. Že zato, da s svojo redno ceno ne ruši ostalih prodajalcev na trgu, ki telefonov ne dobijo tako poceni kot operater (manjše nabavne količine).

Sicer pa subvencionirani telefoni obstajajo le zato, ker tako hočejo kupci. Operaterji primarno prodajajo storitve in ne telefone. Telefone pač morajo zato ker so se kupci navadili, da jim operater ponudi malce cenejši nakup telefona, če kupci operaterju zagotovijo svojo zvestobo za določeno obdobje. Operaster potem iz mesečnih prihodkov, naročnin, krije tudi svoj vložek, ki ga mora prispevati, da pride do subvencionirane cene.
Ni pa nikomur na trgu smisel življenja prodajati najcenejše, džabe telefone. Preprosto ne gre ker so zneski naročnine in položnic zaradi cenovne vojne tako nizki, da se visoki zneski subvencij ne splačajo.

Še enkrat: Mobisvet ni primerljiv s ponudbo operaterjev ali pa kakšnega Bofa. Moj pogled nanje je enak, kot da se usedem v avto, peljem v Trst, kupim iPhonea in ga prodam kolegu v SLO po nižji ceni kot pa je recimo pri Tušmobilu redna cena za iPhone. Smo v EU, meje so odprte, prost pretok blaga in kapitala. Ko voli nek izvoli. Vsaka stvar ima pluse in minuse. Pri mnogih izdelkih je tako. Lahko plačaš manj, ampak te nekje priškrnejo. Lahko plačaš več in imaš full support in brez odrekanj. Vsak se odloči sam.

Dejstvo pa je, da se operaterji takšne igrice ne morejo iti. Majhni prodajalci se lahko. Kupijo 5, 10 telefonov določenega modela v tujini, prodajo, če crkne pošljejo nazaj v tujino in n a koncu nekaj malega zaslužijo, kupci pa nekaj prihranijo. Operater, ki na leto proda 200 ali 300 tisoč mobilnikov, se takšnih krošnjarskih poslov ne more iti.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
odlicen post !
aplauz.gif

upam da bo zdaj ta sawyer nehal bluzti tja v tri dni!
crazy1.gif

I

Izbrisan uporabnik 3287

200.000 - 300.000? Resno? V SLO? Ne zajebavam. Dejanske številke?

lp

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Računaj da je v SLO vsaj 1.8 mio mobilnikov. Če bi jih ljudje menjali na 6 let bi to pomenilo letno prodajo 300.000.
Pa jih pogosteje....
Številke so zelo konkretne.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
in od teh uporabnikov ima kdo še po 2 gsm.......jaz mislim, da smo top po št. gsm.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Vse lepo in prav, samo manjsi popravek. To, da vi prodajate telefone, ni samo dobra volja Mobitela, ampak kar dober zasluzek ter odlicen nacin za privabljanje strank. Se ne dolgo nazaj ste imeli Audiovoxa, ki je privabil maso ljudi na Mobitel. Pred tem stranke niso poznale storitve v smislu, da podpises aneks, zraven dobis mobilni aparat za male pare. Prosim brez nabijanja, da prodajanje oz. subvencioniranje aparatov je mobitelova miloscina uporabnikom. Potem lahko isto napises za prenosnike ter ostalo "saro", ki jo najdes v mobitelovih prodajalnah. Dobro sluzite in to se zavedate, kar ni nic narobe, ne pisi PR sranja za maso.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Vse lepo in prav, samo manjsi popravek. To, da vi prodajate telefone, ni samo dobra volja Mobitela, ampak kar dober zasluzek ter odlicen nacin za privabljanje strank. Se ne dolgo nazaj ste imeli Audiovoxa, ki je privabil maso ljudi na Mobitel. Pred tem stranke niso poznale storitve v smislu, da podpises aneks, zraven dobis mobilni aparat za male pare. Prosim brez nabijanja, da prodajanje oz. subvencioniranje aparatov je mobitelova miloscina uporabnikom. Potem lahko isto napises za prenosnike ter ostalo "saro", ki jo najdes v mobitelovih prodajalnah. Dobro sluzite in to se zavedate, kar ni nic narobe, ne pisi PR sranja za maso.

Operater s prodajo zasluži samo tisto, kar dobi v obdobju vezave ZARADI subvencioniranja aparata z naročninami, pogovori, SMS, data, itd. Sam posel nakupa in prodaje aparatov je za operaterja "means to an end" in to je vezava.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Operater s prodajo telefonov in prenosnikov NE služi.
Operater kupi šleper prenosnikov, jih plača takoj in nato prodaja pol leta dokler ne poidejo. V času nakupa prejme od stranke le denar v višini subvencionirane cene, to pa je manj od cene, ki jo operater za taisti prenosnik plačal proizvajalcu, recimo Lenovu.

V naslednjih 24 mesecih se ta razlika med prodajno ceno in nabavno ceno pokrije z določenim deležem od zbranih naročnin. Po domače - operater založi del denarja, po tej zaslugi stranki ponudi nižjo ceno, kot je sicer na trgu in ta denar pokasira nazaj v času vezave.

V zalogah in vezavah stoji na desetine milijonov denarja. Vse to pa zato, da lahko primarno služi na storitvah, ki so core business vsakega operaterja.

Da bo bolj logično si predstavljaj tako:

Renault ti proda Clia. Proda ti ga po subvencionirani ceni 5.000 EUR. Redna cena je 8.000 EUR. Razliko pokrije tako, da se obvežeš, da boš pri Renaultu avtro servisiral 5 let.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Se pravi, z aparati in ostalimi produkti delate v bistvu pozitivno nulo, narocnine z zakupljenimi storitvami pa vam pokrijejo celotne stroske, v katere je vracunana tudi subvencija aparatov in druge robe.
Marza, super rabati, skonto ter ostalo pa nimate, ker smo mi itak malo trzisce in nas nihce sploh ne povoha. To, da ima CaoCao in Coolpower place proti 2000€, tudi vec v fancy prostorih na Vilharjevi, Citypark, trg Ajdovscina, Vojkova I in II itd. je zgolj lizing in kredit, ki ga nihce ne odplacuje.
Vem, da ap. ter ostali produkti niso vasi primarni zasluzkarji, bi te pa vseeno prosil, da mi ne poskusas prodajati megle, vem, da o tocnih podatkih ne moreva govoriti, ker imate razlice oznake zaupnosti, ti pa vseeno sporocam, da vasi ap. vkljucno s subvencijo nikakor niso poceni in to tudi v malo mocnejsih paketih.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Kje pa piše, da morajo biti poceni? Prodajajo se, to je ključno. Če pa čisto vsak ne ploska in bi želel še nižje cene pa je tudi normalno in se zaradi teh nergačev prav nihče več ne sekira. Vreden si samo toliko, kolikor denarja prineseš. To je edino merilo v gospodarstvu.

Aparati niso vir profita. Profit se ustvarja iz plačila storitev. Marže, rabati, vse to seveda je. Razumljivo ker je Mobitel največji kupec telefonov v Sloveniji. Nikjer pa ne piše, da mora operater svojo nabavno ceno razglasiti kot "redno ceno". Redna cena je priporočena cena uvoznika. Od redne cene se odšteje znesek subvencije in se pride do subvencionirane cene. V kolikor je nabavna cena zelo nizka in je razlika med priporočeno maloprodajno ter nabavno velika pa operaterju ostane več od storitev in mu je interno treba manj nameniti kritju subvencije.

Po domače. Jaz lahko nabavim kilo krompirja za 1 EUR ker ga kupim 10 ton. Ti pa ga boš v Mercu plačal npr 1.3 EUR. Jazbi ti sicer lahko krompir prodal za 1 EUR, toliko kot stane mene. Pa ne bom. Sledil bom redni maloprodajni ceni in nastavil ceno na 1.3 EUR.
30 centov bom pri vsaki kili zbasal v žep.

Če boš pri meni kupil še burek vsak dan v tednu, ti bom na račun tega prihodka priznal subvencijo pri kili krompirja in sicer bo subvencija znašala 30 centov. Posledično boš krompir tudi ti dobil za 1 EUR. Mene takšna "subvencija" ne bo stala nič, še vedno bom na nuli, ti pa boš na račun kupovanja burekov nekaj prihranil pri ceni krompirja saj bo zate "subvencionirana".

Subvencija je razlika med priporočeno maloprodajno ceno, ki velja za redno prodajo telefonov pri operaterju ter subvencionirano ceno. Ta znesek se preračuna na 24 mesecev in se odplačuje od naročnine. Dejansko pa operaterji pogosto subvencionirajo manj ker telefone zaradi količine nabav dobijo ceneje kot običajen smrtnik, ki kupi en sam aparat. Ampak takšna nizka nabavna cena je možna le, če kupuješ zelo velike količine izdelkov. Popusti iz tega naslova pač bolj ali manj ostanejo operaterju.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Glej, tudi mene omejujejo nekatere oznake in vem po koliko se nabavljajo dolocene znamke telefonov. Tudi to, da vas obicajno uvoznik en dre.... briga, ker uvazate na svojo roko z boljsimi pogoji (ne vedno), to je seveda vse lepo urejeno s poprodajnimi storitvami vkljuceno, nimam pripomb. Danes je Svet majhen, vsak kontinet je dosegljiv v delezu 12ih ur. Tako kot si rekel, ce imas denar, in vi ga imate veliko, toliko veljas v gospodarstvu.

Malo solo subvencij bom preskocil, ker nisem star tlinjast, da ne bi razumel. Nisi edini, ki pozna podatke.

Aja, se to, hvala za tvoje odgovore, vendar te se enkrat prosim, da svoje dolge PR zgodbe nekako skrajsas, meni ni potrebno olepsavati z grafi, PP predstavitvami, elektronskimi tablami...

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
527
18
18
Kaj pa nova akcija Sony ericsson? Tale Vivaz mi je pa zlo uporaben...

Ma kdo kake izkušnje s tem telefonom?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Tudi to, da vas obicajno uvoznik en dre.... briga, ker uvazate na svojo roko z boljsimi pogoji (ne vedno), to je seveda vse lepo urejeno s poprodajnimi storitvami vkljuceno, nimam pripomb.

Si zamenjal Mobitel s Tušmobilom?
rolleyes-1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.