Novo pri Mobitelu II.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Je že kdo opazil tole? Nagradna igra Monete, ki so se jo zdaj očitno spravili malo potiskat v ospredje.

Vsak delavnik opravim vsaj dva nakupa prek monete, upam da je tistih tisoč ojrov nagrade znajde na mojem računu.
wink-1.gif

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Moneto uporabljam bolj občasno, bi jo več, če bi bilo še več plačilnih mest. Na službenem avtomatu za sendviče, ipd. bi mi že prav prišla, ker moram vedno iskat drobiž, če mi kaj zapaše.

Ampak na nagrado pa sploh ne računam. Imajo razne plačilne kartice ves čas ene nagradne igre, pa nimam sreče - preveč plačil - premal verjetnosti, da si izžreban.

Semantique

Pripravnik
17. mar 2008
783
0
16
Moneto Mobitel itak premalo piara, glede na to da Simobil in Tušmobil niti ne razmišljata o kakšni alternativni storitvi. Ali se pač motim?

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
očitno se motiš.
si.mobil ima svojo različico, poleg tega pa morda kdaj dobi tudi moneto,... če bo m dal

b

princip

Pripravnik
20. avg 2007
113
0
16
Lj
S 50€ limita si tudi ne morem kaj dosti pomagati z moneto, razen parking lahko placujem in iz avtomata kaj vzamem. Na kaksen konkreten nakup preko interneta pa lahko pozabim... In ko sem zaprosil za visji limit, so mi ga dvignili samo na 100€, kar je se vedno premalo. To pa ne pomeni da bi s 500€ limita vsak mesec zabil 500€, enkrat letno bi se pa sigurno priblizal temu znesku.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik princip pravi:
S 50€ limita si tudi ne morem kaj dosti pomagati z moneto, razen parking lahko placujem in iz avtomata kaj vzamem. Na kaksen konkreten nakup preko interneta pa lahko pozabim... In ko sem zaprosil za visji limit, so mi ga dvignili samo na 100€, kar je se vedno premalo. To pa ne pomeni da bi s 500€ limita vsak mesec zabil 500€, enkrat letno bi se pa sigurno priblizal temu znesku.

Moneta ni alternativa Eurocardu, Visi in Amexu. Je pa presneto uporabna za plačevanje parkirnine, napitkov in prigrizkov v avtomatih, za branje člankov ali oglasov na spletnih straneh itd.

Marburg

Fizikalc
18. avg 2007
978
63
28
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:
očitno se motiš.
si.mobil ima svojo različico, poleg tega pa morda kdaj dobi tudi moneto,... če bo m dal

b
Z zeleno "razlicico" nas ne hecat. Kje je ze uporabna??
sprasujem se.gif

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
uporabna je hmmm,... na popu big brother,...
evil.gif

ne moreš pa reči da se nismo potrudili pripraviati svoje variante.

b

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
očitno se motiš.

b

M@ bo že dal, samo pod svojimi pogoji. Torej ne zastonj. Bi jo vi dali for free Mobitelu?

khakuam

Pripravnik
19. maj 2008
260
0
16
Meni je Moneta uporabna pri nakupu vstopnic za Cankarjev Dom. Izognem se vrstam, in lahko v miru izberem sedež.
Potem mi pa lepo pride račun domov.
aplauz.gif

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik princip pravi:

Moneta ni alternativa Eurocardu, Visi in Amexu. Je pa presneto uporabna za plačevanje parkirnine, napitkov in prigrizkov v avtomatih, za branje člankov ali oglasov na spletnih straneh itd.

Saj ravno za to je mišljena, a ne? Za majhna plačila. Če bi hotla bit alternativa bankam ali pa kartičnim sistemom, bi padla pod kakšno finančno regulativo in bi moral Mobitel dejavnost razširit še v to smer.

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Citat:
uporabna je hmmm,... na popu big brother,...
evil.gif

ne moreš pa reči da se nismo potrudili pripraviati svoje variante.

b

Pohvala Simobilu, da je to naredil. Čeprav bi bilo za uporabnike in prodajno mrežo boljš, da bi stopil skupaj z Mobitelom in bi delala na istem standardu. Zdaj bo pa spet imel vsak svoja plačilna mesta oz. svoje POS terminale.

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
si.mobil dela svojo varianto, verjetno pa se z mobitelom tudi pogovarja o tej zadevi,...
ko bo stvar dozorela z obeh strani sem prepričan da bo moneto imel tudi si.mobil seveda ob primernem plačilu.
do takrat pa bo delal na svoji "moneti". kot sem že omenil. zmenijo naj se s parkingi, državno upravo in uprabljalci avtomatov pa je to za mene dovolj,...

l.p. b

Mbonbon

Pripravnik
2. okt 2007
129
0
16
se opravičujem, če je tole vprašanje umeščeno v napačen tok misli, ampak me zanima, če morda kdo ve kaj o neomejenem internetu od Mobitela. A so tle kakšne pomanjkljivosti al se to res izplača?

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Imeti več sistemov mobilnega plačevanja je neumnost. Zmenite se že enkrat, da se čimbolj poveča število uporabnikov in tudi prodajnih mest z ustreznimi terminali. Dober začetek bi bil recimo moneta terminal na vsako Mercatorjevo blagajno.
smile-1.gif

@mbonbon: na voljo imaš dve varianti neomejenega mobilnega interneta. Za 20 € mesečno ga dobiš pri siobilu, za 29 € pa pri mobitelu. Če želiš večjo pokritost in hitrejši prenos podatkov potem ga vzemi pri Mobitelu, če pa zmoreš preživeti ob večjih nihanjih hitrosti in nasploh počasnejšemu prenosu podatkov pa lahko vzameš pri Simobilu. Odvisno od tvojih pričakovanj.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik AfterEight pravi:
Imeti več sistemov mobilnega plačevanja je neumnost. Zmenite se že enkrat, da se čimbolj poveča število uporabnikov in tudi prodajnih mest z ustreznimi terminali. Dober začetek bi bil recimo moneta terminal na vsako Mercatorjevo blagajno.
smile-1.gif

Neumnost je, da je lahko placilni sistem "last" nekoga, ki sploh nima nic s financnimi transakcijami. Nekdo je razvil tehnologijo in nekdo prodaja potrebno opremo, ampak ne eno ne drugo ni Mobitel. Tudi ce bi to bil Mobitel, bi moral (po mojem mnenju) to dejavnost odsvojiti oz. jo vsaj preseliti v sektor, namenjen financnemu promertu in ne telekomunikacijam, ta sektor pa bi moral biti pod ustrezno regulativo (tudi ce gre samo za placila po 50 bivsih SIT za kavico iz avtomata). Se bolj neumno je, da Simobil "razvija" (= kopira) nekaj "svojega" (= podobnega Mobitelu), saj bi tisti ponudnik opreme, ki je prvi prisel na to idejo, lahko vse skupaj ponudil komurkoli, tako kot recimo Mastercard ne komplicira in omogoca opravljanje storitve neposredno konkurencnim podjetjem, saj se tako izogne obtozbam o nefer ravnanaju, pa se dinarckov se tako vec natece, ce lahko rulja zapravlja peneze na karseda mnogo mestih.

Ne navijam za nikogar, narocnik sem pri M@, pa se mi vseeno zdi to tako bizarno, da je kar tezko opisati, a se bolj cudno je to, da se nekaterim trobilom (iz obeh taborov) zdi vse to povsem normalno
rolleyes-1.gif
... za Balkan ?

OOTBOXZY

Pripravnik
23. sep 2007
68
0
6
TOCNO TAKO!
To je znacilno samo za balkan. Jaz tudi ne razumem tega. Isti drek se dogaja z optiko. Vsak ponudnik vlece svoje kable! A nebi bilo bolje, ce bi se zmenili takole. Ti jih bos vlekel tukaj, jaz tamle, uporabniki se bodo odlocili pri kaomu bodo vzeli storitev in ce bo vzel pri tebi, bos ti meni placal za meter kabla toliko, pa je. Pokritost bi imeli boljso oboji, uporabniki bi takoj lahko izbirali med ponudniki in do hise bi se vlekel samo en kabel.
Isti drek pa je tudi pri baznih postajah. Vsak operater postavlja svoje. Ce bi se zmenili, bi ze zdavnaj bil vsak centimeter Slovenije pokrit s polnim signalom, tako pa so se vedno podrocja kamor ne pride signal nobenega operaterja.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Plačilni sistem je "last" tistega, ki ima pogodbe s ponudniki
wink-1.gif
Tukaj je to tako enostavno. Je pa res, da nam kot uporabnikom to škodi.

@OOT...: In kje na "ne-balkanskem" območju imajo operaterji skupne bazne postaje in 100% pokritost?

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Moneta je sistem, ki je v lasti Mobitela in Nove KBM. Vanj se lahko vključijo tudi drugi operaterji, seveda pa ne pod lastnimi pogoji ampak tistimi, ki jih postavita lastnika sistema. In da smo si povsem na jasnem: sistem Moneta NI last Ultre.
Ultra ima enega izmed gradnikov sistema Moneta, gradnikov pa je še precej, nekaj iz drugih podjetij, nekaj tudi iz Mobitela. Sklratka, Ultra ne more prodati enakovrednega sistema mobilnega plačevanja. Lahko pa proda procesni center in tiste školjkaste ter POS terminale. Seveda pa ne eden in ne drugi ne more "prodati" ključne stvari - pogodb z ponudniki Monete. Z vsako pravno osebo posebej se mora skleniti pogodba, pred podpisom pogodbe pa je treba ponudniku zadevo razložiti, se pogajati itd. Po podpisu pa sledi še montaža opreme, vklop v sistem Moneta, ustrezne označbe plačilnega mesta itd.

Dela je ogromno. Posamezne firme pa lahko prodajo le posamezne elemente sistema.

S stališča uporabnikov bi bilo najbolj smotrno, če bi obstajal en sam sistem mobilnega plačevanja, ki bi ga lahko uporabljali uporabniki vseh mobilnih operaterjev. Dobro bi bilo zanje, za operaterje in ponudnike.

Pa še to: nihče ne prepoveduje drugim razviti (ali sestaviti - za večne pljuvalnik) lastnega sistema. Ni pa tako simpl, poceni in hitro, sicer bi to mnogi že imeli. Že vložki v promocijo brenda so enormni itd. Simobil se zagotovo ne bi brez veze zanimal za Moneto, ki je v percepciji ljudi povezana z brendom Mobitel. Raje bi jo razvil v celoti sam. Pa se ne splača in predolgo bi trajalo (pa še denarja bi zapravil veliko več).

Glede operaterja kot ponudnika plačilnih inštrumentov pa le to: zadeve so speljane skladno z zakonodajo in ustrezno dogovorjene s pristojnimi inštitucijami, tudi Banko Slovenije. Lahko pa kakšen pljuvalnik poda pobudo za spremembo zakonodaje in razpustitev centralne banke. Ali pa naredi svoj, konkurenčni koncept. Saj mu nihče ne prepoveduje.

Najlažje pa je iz naslonjača pljuvati po vseh, ki so nekaj naredili in s tem zgolj poudarjajo nesposobnost tistih, ki le jamrajo in kritizirajo ostale.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.