Nove plinske jeklenke zdržijo veliko manj

Hazler

Pripravnik
3. sep 2007
361
0
16
Obišči stran
Zdaj imam že drugo jeklenko (rumeno), ki se je spraznila v dobrem mesecu ob isti stalni porabi.

Klical sem na istrabenz, kjer so mi seveda trdili, da nove jeklenke zdržijo enako dolgo kot stare oranžne. Prva jeklenka mi je zdržala 2 meseca, prejšnje stare oranžne pa več kot pol leta. Vse tri jekelnke (1 oranžna in 2 rumeni) so bile 10kg. Ko sem prvo rumeno jeklenko spraznil po 2 mesecih sem klical na Istrabenz in jim povedal težavo. Čez par dni so me poklicali iz Istrabenza in ponudili testiranje. Seboj bi pripeljali staro oranžno in novo rumeno in testirali porabo.

Kot prvo niso hoteli priznati da nove jeklenke zdržijo manj časa in kot drugo se mi zdi neprimerno da sami izvajajo teste, ker so lahko prirejeni. Že to, ker že na začetku ponudijo test in so mi celo rekli, da se, ponavadi zmeraj pokaže enaka poraba, dajo stranki slutiti da bodo rezultati testa potrdili enako porabo.

Ko sem šel po drugo rumeno jeklenko sem na OMV prodajalko vprašal, če je že kakšna stranka omenila, da nove jeklenke zdržijo veliko manj časa. Rekla je, da je to omenilo zelo veliko strank.

Zanima me, če ima še kdo podobne izkušnje in kaj ste naredili; razen zamenjali trenutnega distributerja z drugim?

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Sam sicer ne uporabljam jeklenk, vendar probaj pri konkurenci .... sj te nič ne veže na rumene jeklenke (razen kavcije, ki jo pa itak dobiš nazaj)... se mi zdi, da zdej k je na trgu toliko ponudnikov, nebi smelo biti problema probati pri vsakemu in se odločiti za najboljšega...

en3rgie

Pripravnik
16. okt 2007
147
0
16
Stehtaj jeklenko. Na njej piše koliko tehta prazna, glede na ono težo vtisneno na njej, se naj bi nafilalo dodatnih 10kg vanjo, to je okol 18l plina. Recimo na moji oranžni sedajle gledam (novih nimam, ker ne uporabljam več plina) piše 12,4kg, torej ko je jeklenka bila polna bi morala tehtati 22,4kg.

Lp

en3rgie

Pripravnik
16. okt 2007
147
0
16
Da še to povem... če kupiš jeklenko pri petrolu, ti jo zaračunajo 30eur, če pa jo neseš nazaj, ti dajo dobre 3eur.... žalostno..

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Citat:
Uporabnik en3rgie pravi:
Da še to povem... če kupiš jeklenko pri petrolu, ti jo zaračunajo 30eur, če pa jo neseš nazaj, ti dajo dobre 3eur.... žalostno..

Ja, če kupiš novo oranžno stane ta cca. 35€, ko jo hočeš prodati ti dajo nazaj nekje med 3 in 5€... Zato je stvar s kavcijo toliko boljša... Položiš 10€, katerih dobiš nazaj, ko jeklenke ne rabiš več.

Ja, to je gotovo dober način, da ugotoviš koliko plina je notri (kot si ga opisal v prejšnjem postu).

Hazler

Pripravnik
3. sep 2007
361
0
16
Obišči stran
No to je pa druga zgodba. Prvo oranžno jeklenko sem kupil pred 5 leti. Cena prazne je bila mislim da 37€. Ko sem šel po novo rumeno pa denarja ne dobim nazaj (čeprav je bila lastnina moja - tako je bilo z oranžnimi) ampak mi ne zaračunajo 10€ najema, kolikor stane nova.

No tudi na to niso imeli pametnega odgovora, ko sem jim rekle, da bi lahko bil najem nove tudi 30€ ali pa 5€, pa mi itak nebi računali, ker sem prinesel staro.

Za staro sem plačal 37€ in sem bil jaz njen lastnik. Potem jo oni vzamejo zastonj - zame je to nepoštenost. Najem nove pa 10€, kjer so pa oni lastniki.

P.S. Odgovor je bil tudi, da bi lahko staro jeklenko obdržal. Ja, in kaj naj jaz s prazno jeklenko doma delam? Ni vedel odgovora

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Citat:
Odgovor je bil tudi, da bi lahko staro jeklenko obdržal. Ja, in kaj naj jaz s prazno jeklenko doma delam? Ni vedel odgovora

Sicer ne vem iz kje si, ampak... obdrži prazno, greš v plinarno na verovškovi (če si iz Lj) in ti jo nafilajo pred tabo, dajo na tehtnico pred tabo,....

en3rgie

Pripravnik
16. okt 2007
147
0
16
Ta najem za 10eur mislim da je navoljo na OMV-ju pa mogoče drugje, na Petrolu mi niso ponudili te opcije... lahko pa da je sedaj drugače...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Katero zdej kupit jebemu,moja se bo pocas spraznila po enem letu al pa se mal več
grin1.gif

Rabim eno k bo isto držala vsaj
smile-1.gif

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Kolikor se jaz spomnim, je teža starih oranžnih bila malo težja od teh novih rumenih. Pa tudi zdi se mi, da so te rumene malo manjše od onih oranžnih, predvsem tiste oranžne, ki je imela "ročaj" cel v krogu, in ne takšen, kot je danes pri teh rumenih, ko imaš samo ročaj.

Upam, da se ve, kaj se misli.

Smo pa doma imeli, za novoletne praznike, koline in seveda smo uporabljali to rumeno jeklenko ... Od 8. ure zjutraj pa vse tja do 4. ure je jeklenka nonstop gorela, pa se ni izpraznila, pa še od samega začetka je kazalo, da bo vsak čas plina zmanjkalo ...

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Nove jekle (rumene, zelene, rdeče) imajo cca. 9,8kg, stare oranžne pa +/- 12kg, to je teža embalaže in mora biti odtisnjena na vsaki jeklenki, v nove in stare se napolni 10kg plina in to je enostavno preverljivo kot je napisal uporabnik en3rgie, tako da čist za hec, dajte uporabniki jeklenk svoje na tehtnico in poročajte....

Aja, nove jeklenke so tudi nižnje, z namenom, da gredo lažje v regal, kukr je ugotovu @RK. Tudi z ročajem je res, da ima samo eno držalo, kar pa je za starejše ljudi lahko malo neugodno, če hočejo nesti jeklenko v dvoje zaradi teže.

No, jeklenke imajo zalogo plina za nekje od 8-12ur, odvisno na kolikšnem ognju imaš...

In @lost1, ne rabiš menjati za nove jeklenke, še zmeraj lahko zamenjaš za oranžne, če to hočeš, je pa res, da so pri nekaterih ponudnikih jeklenk kar malo agresivni na trenutke z vsiljevanjem njihove barve.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
KSZ
ko se je začelo s.ranje z raznobarvnimi jeklenkami ( pa tudi cena plina ni več zanimiva) sem plin odj.... in šel na indukcijo

danielt

Fizikalc
3. jun 2008
1.062
18
38
Citat:
Uporabnik Hazler pravi:
Zdaj imam že drugo jeklenko (rumeno), ki se je spraznila v dobrem mesecu ob isti stalni porabi.

Klical sem na istrabenz, kjer so mi seveda trdili, da nove jeklenke zdržijo enako dolgo kot stare oranžne. Prva jeklenka mi je zdržala 2 meseca, prejšnje stare oranžne pa več kot pol leta. Vse tri jekelnke (1 oranžna in 2 rumeni) so bile 10kg. Ko sem prvo rumeno jeklenko spraznil po 2 mesecih sem klical na Istrabenz in jim povedal težavo. Čez par dni so me poklicali iz Istrabenza in ponudili testiranje. Seboj bi pripeljali staro oranžno in novo rumeno in testirali porabo.

Kot prvo niso hoteli priznati da nove jeklenke zdržijo manj časa in kot drugo se mi zdi neprimerno da sami izvajajo teste, ker so lahko prirejeni. Že to, ker že na začetku ponudijo test in so mi celo rekli, da se, ponavadi zmeraj pokaže enaka poraba, dajo stranki slutiti da bodo rezultati testa potrdili enako porabo.

Ko sem šel po drugo rumeno jeklenko sem na OMV prodajalko vprašal, če je že kakšna stranka omenila, da nove jeklenke zdržijo veliko manj časa. Rekla je, da je to omenilo zelo veliko strank.

Zanima me, če ima še kdo podobne izkušnje in kaj ste naredili; razen zamenjali trenutnega distributerja z drugim?

Točno to sm tud jst opazu ....
traja cca pol manj časa od prejšnje oranžne ... ob podobni uporabi
jezen.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ni samo teža, lahko tudi, da je plinska mešanica drugačna, npr. manj butana in več propana, ki ima pa manjšo kurilno vrednost. Ampak to je pa že težje dokazati ...

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.830
139
63
Za zimski čas kupujem izključno 10kg jeklenke z zimskim polnjenjem. Ker jih uporabljam z gorilcem tudi zunaj, na hladnem je razlika v delovanju med navadno več kot 1/3 - včasih skoraj 1/2. Cena je popolnoma ista, kakšna je pa vsebina oziroma naziv plina pa ne vem natančno. Kupujem pa pri lokalnem prodajalcu, ki ima tudi pline za undustrijo.

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Kakor je meni znano se v jeklenke fila 65%butana/35%propana, kvečjemu, ko stranka izrazi izrecno željo po propanu (pozimi), take jeklenke imajo (ponavadi) gor narisan P ("propanke")