Glej, ne bom se spuščal na nivo žaljenja, vse kar lahko rečem je zgolj to. Glede na vaju dva v tej temi, ni čudno, da 90% IT projektov zamuja in jih relativno visok delež niti ne doseže cilja (torej so neuspešni).
Zgolj komentar na to, da je država kriva in ne trenutni (zadnji) ponudnik (je SJTV1 lepo napisal):
Citat:
Lej, če meni en naročnik zahteva stvari, ki meni ne omogočajo normelnega dela in zaslužka, se pač te oigre ne bom šel. SMo ravno enega velikega skonslali, ker so ga enostavno preveč srali, da bi se nam (časovno, organizacijsko, fonančno ...) to splačalo delati. Ker hoteli so top storitev, plačilo bi bilo precej manj kot top, ob trem pa niso hoteli sprjet pravil igre, ki bi tudi njih zavezovala, da svoj del dela (ki je osnova za naš del dela) oprvijo kvalitetno in v roku. Potem pač rečeš ne. Ne pa, da rečej ja, potem pa cviliš ... Tako da: izvajalec je (rauzen v primeru, ki sem ga prej omenil) kriv sam.
Če podpišeš nore pogoje in se pri tem ne zavaruješ, pač zavestno sprejmeš posledice. Verjamem, da so za 20 MIO si mislili bo že...
Pa še komentar na problem povezave s 44 bazami podatkov. Naj si grejo pogledat v kakšne privat velike družbe (multinacionalke) kako se to dela. Tam ti za nov firmware najprej naredijo poln test v testnem okolju, nakar gre v limited deployment in šele, če je tudi to uspešno na full deployment. Za en jeben firmware...
Tole pa, kot pravita, ko je bilo izredno zahtevno delo in nemogoče stestirat, gredo bedaki iz majhnega (po vajinih besedah) testnega okolja v full deployment, pa kar bo bo... Lej, če ne bi sedel, bi se valjal pod mizo od smeha.
Kaj se naredi v takem primeru? Absolutno odpade big bang, in greš po posameznih podsistemih oz. v tem primeru po posameznih bazah. In hkrati delaš še po starem sistemu v določenem roku, da se zadeva verificira.
Če to ni možno OBVEZNO zagotoviš alternativo. Pa makar je to jeben kurir, kateri teka sem in tja z USB ključki in prenaša kriptirane podatke (pa to pri današnji tehnologiji ni potrebno).
Glede na vajine zapise je torej za odpustit vse, kateri so se podpisali pod razpis in hkrati poje.bat še izvajalca, ker je podpisal vse, zgolj da bi pokasiral 20 MIO. Brez, da bi si ob tem zagotovil jamstva, da bodo zadeve, katere mora država zagotovit čiste in delovale.
Žalostno je to, da verjetno ne bo nihče odgovarjal, ker je to pač ''normalno'', da se kaj zalomi, pa čeprav zaradi tega trpi četrtina Slovencev. Želim vama še obilo ''upspešnih'' projektov in pa predvsem iskanj opravičil zakaj vajini projekti zamujajo oz. niso uspešni. Saj v tem je večina IT-jevcev že diplomirala.
V resnih IT firmah pa pri tako ''uspešno'' izpeljanih projektih zelo hitro poskrbijo, da odgovorni kadri dobijo primerne ''nagrade''...
Bom pa poizkušal upoštevat vajin nasvet in jaz bogi FDV-jevec se ne bom več oglašal v temah za IT ''strokovnjake''.
Je pa zanimivo, da se je ta IT ego v teh treh letih krize že konkretno zmanjšal in se da sedaj z marsikom, kateri je bil še leta 2008 zelo poln samega sebe, danes konstruktivno pogovarjat. In je pripravljen tudi kaj poslušat, ne le govorit.