Citat:
lovenija rabi NEK 2 in takoj zatem je treba počasi začeti razmišljati o NEK 3 ali pa FEK 1 (fuzija).
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Nazadnje, ko sem preveril, je imela Hrvaška svojo jedrsko centralo. Oziroma polovico le te. Morda si že slišal zanjo... Nekaj na K je, ampak se zdejle ne morem spomnit...
Zakaj pa potem po malem zalitju z vodo generatorji niso delovali (ob predpostavki, da je sploh točno, da so genaratorji bili problem)? To mi sploh ni jasno, ker sem z traktorjem bil v mladosti nekaj 10-krat v vodi in še danes dela. Videl sem traktorje, ki jih je zalilo čez kabino, pa so čez nekaj ur delali, ko so jih amaterji porihtali. Velik diesel motor za tak generator gotovo nima nobene elektronike. Samo mehanski deli in stvar bo delala, ko bo voda odtekla. Sicer zaradi korozije agresivne morske vode ne tako strašno dolgo več, ampak nekaj mesecev še gotovo.Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Če je kje na svetu stvar pri kateri se ne špara (ker se ne sme, ker so večstopensjki nadzori, ...) je to v jedrski industriji.
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kakšna človeška napaka pa je bila @ fukušim?
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Zakaj pa potem po malem zalitju z vodo generatorji niso delovali (ob predpostavki, da je sploh točno, da so genaratorji bili problem)? To mi sploh ni jasno, ker sem z traktorjem bil v mladosti nekaj 10-krat v vodi in še danes dela. Videl sem traktorje, ki jih je zalilo čez kabino, pa so čez nekaj ur delali, ko so jih amaterji porihtali. Velik diesel motor za tak generator gotovo nima nobene elektronike. Samo mehanski deli in stvar bo delala, ko bo voda odtekla. Sicer zaradi korozije agresivne morske vode ne tako strašno dolgo več, ampak nekaj mesecev še gotovo.Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Če je kje na svetu stvar pri kateri se ne špara (ker se ne sme, ker so večstopensjki nadzori, ...) je to v jedrski industriji.
Jaz si to razlagam tako, da so te generatorje postavili nekam, kjer niso bili v "napoto" in so bili verjetno v kaki "kleti", kjer bi jih lahko zalila tudi druga voda, ne samo cunami. So šparali s prostorom...
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Jaz si to razlagam tako, da so te generatorje postavili nekam, kjer niso bili v "napoto" in so bili verjetno v kaki "kleti", kjer bi jih lahko zalila tudi druga voda, ne samo cunami. So šparali s prostorom...
Te mega agregate zalafva manjši disel motor in ne akumulatorji----oziroma akumulatorji zalavfajo disel motor in potem ta motor kurbla agregat da vžgeCitat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sicer pa je govora o velikih generatorjih in tisto zakurblat je jeba, verjetno tudi štarter akumulatorji zdržijo ravno 3 poskuse potem so prazni. .
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
Če so ti generatorji vsaj malo podobni ladijskim se zaganjajo z pomočjo stisnjenega zraka. Si sploh ne predstavljam kaki štarter bi taka mašina rabla.
Ne pretiravat. Se ne spomnim, da bi od raznoraznih jedrskih poskusov, ko so v luft zmetali stotine kilogramov plutonija, umrlo več 100 milijonov ljudi.Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
V luft bi šlo več kot 100kg plutonija, kar lahko pobije 100mio++ ljudi.
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Velik diesel motor za tak generator gotovo nima nobene elektronike.
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Mam eno izkušnjo z veliko manjšim dieselskim motorjem, ki je bil v organizaciji, kjer je bila takojšnja pripravljenost "pomembna". Torej tanki T-55 in stara JLA. Ko smo imeli "uzbono" (prevod bi najbrž bil alarm) ob 4.00 zjutraj, ki se je nehala do zajtrka, so se naši sotrpini še cel dan mučili, da so nekje po 14.00 vžgali prvi tank in se potem z njim potegnili še nekaj drugih in se je četica < 10 tankov (od cca 40-ih, ki jih je kasarna imela) do teme postavila pred vrata kasarne: "zdaj pa smo pripravljeni za napad (ali obrambo)". Potem pa so verjetno 14 dni hodili v vozni park te stvari spet konzervirat. Res pa je, da so bile temperature krepko pod 0.
Če povzamem: verjamem, da vzdrževanje pri življenju takih generatorjev, ki jih praktično nikoli ne rabiš, pomeni velik strošek. Vprašanje, če se ni kaj varčevalo na tem. Sploh v smislu, da je dovolj energije na voljo praktično takoj. Odzivnost + velika moč je lahko zelo draga.
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Ne pretiravat. Se ne spomnim, da bi od raznoraznih jedrskih poskusov, ko so v luft zmetali stotine kilogramov plutonija, umrlo več 100 milijonov ljudi.Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
V luft bi šlo več kot 100kg plutonija, kar lahko pobije 100mio++ ljudi.