nova jedrska katastrofa!!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.366
7.061
113
pomoje je problem rešen, vprašanje edino ostaja, kaj vse so zamolčali in če je res nekaj ljudi šlo na "one way mission".

če bomo kdaj zvedeli resnico...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Še enkrat a ti veš kaj bi pomenila prenova omrežja in koliko časa bi ta projekt trajal pri nas?
Pri nas ni samo prešvoh omrežje, ampak je zastarelo...

Tvoja električna vizija pa je populistična.......... tako kot tvoje utopično blebetanje:
Citat:
lovenija rabi NEK 2 in takoj zatem je treba počasi začeti razmišljati o NEK 3 ali pa FEK 1 (fuzija).

vsekakor ti spremlaj medije naprej in nekako vzvišeno pluvaj po populizmu, ki ga zganjaš sam.....

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Nazadnje, ko sem preveril, je imela Hrvaška svojo jedrsko centralo. Oziroma polovico le te. Morda si že slišal zanjo... Nekaj na K je, ampak se zdejle ne morem spomnit...
bonk.gif

Škoda le, da nima še polovice odpadkov...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Če je kje na svetu stvar pri kateri se ne špara (ker se ne sme, ker so večstopensjki nadzori, ...) je to v jedrski industriji.
Zakaj pa potem po malem zalitju z vodo generatorji niso delovali (ob predpostavki, da je sploh točno, da so genaratorji bili problem)? To mi sploh ni jasno, ker sem z traktorjem bil v mladosti nekaj 10-krat v vodi in še danes dela. Videl sem traktorje, ki jih je zalilo čez kabino, pa so čez nekaj ur delali, ko so jih amaterji porihtali. Velik diesel motor za tak generator gotovo nima nobene elektronike. Samo mehanski deli in stvar bo delala, ko bo voda odtekla. Sicer zaradi korozije agresivne morske vode ne tako strašno dolgo več, ampak nekaj mesecev še gotovo.
Jaz si to razlagam tako, da so te generatorje postavili nekam, kjer niso bili v "napoto" in so bili verjetno v kaki "kleti", kjer bi jih lahko zalila tudi druga voda, ne samo cunami. So šparali s prostorom...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Če je kje na svetu stvar pri kateri se ne špara (ker se ne sme, ker so večstopensjki nadzori, ...) je to v jedrski industriji.
Zakaj pa potem po malem zalitju z vodo generatorji niso delovali (ob predpostavki, da je sploh točno, da so genaratorji bili problem)? To mi sploh ni jasno, ker sem z traktorjem bil v mladosti nekaj 10-krat v vodi in še danes dela. Videl sem traktorje, ki jih je zalilo čez kabino, pa so čez nekaj ur delali, ko so jih amaterji porihtali. Velik diesel motor za tak generator gotovo nima nobene elektronike. Samo mehanski deli in stvar bo delala, ko bo voda odtekla. Sicer zaradi korozije agresivne morske vode ne tako strašno dolgo več, ampak nekaj mesecev še gotovo.
Jaz si to razlagam tako, da so te generatorje postavili nekam, kjer niso bili v "napoto" in so bili verjetno v kaki "kleti", kjer bi jih lahko zalila tudi druga voda, ne samo cunami. So šparali s prostorom...

to dvomim. je pa prvo vprašanje slpoh..kaj se je v resnici zgodilo?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:

Tu je vprašanje. Sem že omenil da bi se generatorje lahko BP naredilo tako da bi bili varni tudi za 30m cunami.

Sicer pa je govora o velikih generatorjih in tisto zakurblat je jeba, verjetno tudi štarter akumulatorji zdržijo ravno 3 poskuse potem so prazni. Če je zalilo recimo štarter si mrzel če je zalilo mehanske dele motorja pa tudi, ker enostavno nimaš energije da bi moker motor spravil v pogon (na traktorju ni problema, verglaš pol minute in vodo porine tudi iz valjev če je tam).

Druga teorija zakaj stvar ni delovala pa je el. napeljava. Generatorji so ločeni in če so imeli kable potegnjene po luftu ti ne pomaga veliko ko drat odnese prvi val. (tu tudi recimo vprašanje zakaj dalnjovodi niso bili (povsem) vkopani, vsaj na obalnem pasu)

Verjamem pa da se bo po tej nesreči varnostni vidik spremenil (kot vedno) in se bodo napake prenesle v prakso rešitev. Torej če smo malo "zlobni" bi lahko rekli da je za nas fino ker je nesreča na drugem koncu sveta, varnost se bo povečala pa na vseh nuklearkah.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Talina goriva v reaktorju (černobil) + voda tvorita izredno eksplozivno zmes, ob kakem večjem stiku bi nastala eksplozija hirošima+nagasaki+ še malo.

V luft bi šlo več kot 100kg plutonija, kar lahko pobije 100mio++ ljudi. Kot je bilo že napisano, se je vroče gorivo vezalo s peskom/mivko iz ovoja reaktorja in ni prišla več kot nekaj štukov nižje, na ne vem kolk okoli 100m je pa v černobilu spodaj sama voda in če bi talina prišla do tja bi blo sam BUM!

Prva stvar ko so ugotovil, da je jedro staljeno jim je bilo jasno, da voda ne ne ne ne ne neeeeee! In so moral it rudarji najprej spumpat ven vodo, ki so jo natočili notr gasilci. Ta talina še danes ni stabilna, leta 1996 je še lepo žarela in bojijo se da bo začelo ta steklu podobna snov razpadat ali pa bo od zgoraj dobila veliko količino vode. Sledila bi spet eksplozija in spet radioaktiven oblak.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Sicer pa je govora o velikih generatorjih in tisto zakurblat je jeba, verjetno tudi štarter akumulatorji zdržijo ravno 3 poskuse potem so prazni. .
Te mega agregate zalafva manjši disel motor in ne akumulatorji----oziroma akumulatorji zalavfajo disel motor in potem ta motor kurbla agregat da vžge

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Če so ti generatorji vsaj malo podobni ladijskim se zaganjajo z pomočjo stisnjenega zraka. Si sploh ne predstavljam kaki štarter bi taka mašina rabla.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
Če so ti generatorji vsaj malo podobni ladijskim se zaganjajo z pomočjo stisnjenega zraka. Si sploh ne predstavljam kaki štarter bi taka mašina rabla.

Še vedno 10x manjši kot pa so črpalke za vodo ki jih tak aregat poganja!
evil.gif

No ne vem, mogoče se motim, vsekakor pa tak stroj ni hec in zahteva skoraj toliko pozornosti kot sam reaktor v NE!

Edit: so na stisnjen zrak ja

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
mogoče imajo pa Japonci dizelske motorje polne elektronike (joke) No, karkoli je bilo, nekaj nepredvidenega je sigurno prišlo, da je stanje kot je danes takšno. V vsakem primeru.... res so ga naje..li!!

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
V luft bi šlo več kot 100kg plutonija, kar lahko pobije 100mio++ ljudi.
Ne pretiravat. Se ne spomnim, da bi od raznoraznih jedrskih poskusov, ko so v luft zmetali stotine kilogramov plutonija, umrlo več 100 milijonov ljudi.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Ja, samo da talina, če sem prav prebral nekje, ne more priti globje kot nekajmetrov v tla, saj oddaja toliko toplote v okolico, da se sproti dovolj ohlaja, da ne gre globje...nisem glih stručko za te zadeve, upam, da sem povedal dovolj razumljivo. Če to sploh drži...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Mam eno izkušnjo z veliko manjšim dieselskim motorjem, ki je bil v organizaciji, kjer je bila takojšnja pripravljenost "pomembna". Torej tanki T-55 in stara JLA. Ko smo imeli "uzbono" (prevod bi najbrž bil alarm) ob 4.00 zjutraj, ki se je nehala do zajtrka, so se naši sotrpini še cel dan mučili, da so nekje po 14.00 vžgali prvi tank in se potem z njim potegnili še nekaj drugih in se je četica < 10 tankov (od cca 40-ih, ki jih je kasarna imela) do teme postavila pred vrata kasarne: "zdaj pa smo pripravljeni za napad (ali obrambo)". Potem pa so verjetno 14 dni hodili v vozni park te stvari spet konzervirat. Res pa je, da so bile temperature krepko pod 0.
Če povzamem: verjamem, da vzdrževanje pri življenju takih generatorjev, ki jih praktično nikoli ne rabiš, pomeni velik strošek. Vprašanje, če se ni kaj varčevalo na tem. Sploh v smislu, da je dovolj energije na voljo praktično takoj. Odzivnost + velika moč je lahko zelo draga.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:

hysterical-1.gif

bonk.gif

bonk.gif

Si ti že vsaj na sliki videl kak tak diesel generator?

hysterical-1.gif

Citat:
Velik diesel motor za tak generator gotovo nima nobene elektronike.

Res.

To je tako enostavno kot Zetor 2511:

68Zetor3511b.jpg

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Mam eno izkušnjo z veliko manjšim dieselskim motorjem, ki je bil v organizaciji, kjer je bila takojšnja pripravljenost "pomembna". Torej tanki T-55 in stara JLA. Ko smo imeli "uzbono" (prevod bi najbrž bil alarm) ob 4.00 zjutraj, ki se je nehala do zajtrka, so se naši sotrpini še cel dan mučili, da so nekje po 14.00 vžgali prvi tank in se potem z njim potegnili še nekaj drugih in se je četica < 10 tankov (od cca 40-ih, ki jih je kasarna imela) do teme postavila pred vrata kasarne: "zdaj pa smo pripravljeni za napad (ali obrambo)". Potem pa so verjetno 14 dni hodili v vozni park te stvari spet konzervirat. Res pa je, da so bile temperature krepko pod 0.
Če povzamem: verjamem, da vzdrževanje pri življenju takih generatorjev, ki jih praktično nikoli ne rabiš, pomeni velik strošek. Vprašanje, če se ni kaj varčevalo na tem. Sploh v smislu, da je dovolj energije na voljo praktično takoj. Odzivnost + velika moč je lahko zelo draga.

V primeru vojne so tanki vedno on. Sicer pa se je to že hitler naučil ko je ugotovil da v rusiji potrebuje 5x več goriva in ko mu ga je zmanjkalo se je lahko samo peš obrnil nazaj domov!

Sicer a se ni stare sovjetske tanke kurbalalo z zunanjo "enoto", nekje mam to v glavi pa nisem 100%?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
V luft bi šlo več kot 100kg plutonija, kar lahko pobije 100mio++ ljudi.
Ne pretiravat. Se ne spomnim, da bi od raznoraznih jedrskih poskusov, ko so v luft zmetali stotine kilogramov plutonija, umrlo več 100 milijonov ljudi.

To samo za optimalen primer koliko ljudi pobije taka količina plutonija. Seveda ni izkoristek 100% pa še potem trajanje ipd. Je pa primerjava "butasta", ne govorimo o testih nekje sredi oceana ampak "sred" EU.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Atmosferski testi so se delali tudi v bližini Las Vegasa, pa v Sahari, pa v Rusiji tudi blizu precej poseljenih naselij.