Normiranec in davčni obračun?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
V letu 2014 6% prihodka.
V letu 2015 4% prihodka.

Pazi....
smile-1.gif
To velja za s.p. za polni delovni čas, ali...? Popoldanci kar mislim da imajo še naprej 6% davka?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Nak Nak......wrong answer!

Razlika je le pri omejitvi 50.000€ oz 100.000€ letnega prometa.
Obdavčitev je v letu 2015 za vse enaka 4%

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
super, jaz se ne grem več računovodstva, čeprav sem bila vedno nekje na ničli, raje tiste 4% dam pa mir. Ravno zdajle se zafrkavam, da pripravim računovodkinji za bilanco, nimam več cajta pa volje za tole.

Potem pri bilanci kje označim, da sem odslej normiranec ali kje drugje? In potem mi ni treba drugega kot hraniti izdane račune in na podlagi tega potem bilanca drugo leto?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Če ustrezaš pogojem ob oddaji davčnega obračuna označiš, da želiš v letu 2015 ugotavljati davčno osnovo po realnih prihodkih in normiranih odhodkih. Če ti računovodja pripravlja bilanco, bo vedela kaj in kje označiti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Če ustrezaš pogojem ob oddaji davčnega obračuna označiš, da želiš v letu 2015 ugotavljati davčno osnovo po realnih prihodkih in normiranih odhodkih. Če ti računovodja pripravlja bilanco, bo vedela kaj in kje označiti.

Super! Hvala!

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Nobenega problema.

Se pa včasih vprašam:
- Ali se greste posel pa je včasih težko dati kakšen € in nimate računovodje. Čeprav bi vam marsikdaj lahko prhranil veliko €€€.
- Ali pa imate računovodjo, ampak bolj tako tako pa se raje prej obrnete na forum, kot bi zavrteli telefon in povprašali svoje računovodstvo.
Mi deluje na podoben princip kot ljudje, ki h zdravniku pridejo že z predpostavljeno diagnozo, načinom zdravljenja in seznamom zdravil, ki jih potrebujejo.

Jaz bi se iskreno vprašal če bi moje stranke prej poiskale 1000 in 1 vir in informacije, šele potem bi se pa obrnili k meni po nasvet. Dejansko zakaj pa je računovodja.....zato, da ti pomaga pri poslovodnih/računovodskih zadevah, ki jim sam nisi kos, zato l pogumno in povprašajte svoje računovodstvo. Če v tem ne vidite smisla.....potem sklepam, da je čas za menjavo računovodstva.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
No, za moj primer. Nimam računovodje, prvo leto ga tudi za bilanco nisem imela, sem naredila sama. Ne vem, a je naključje ali kaj, takoj sem fasala inšpekcijo. Bilo je sicer vse OK. Potem sem najela računovodjo samo za bilanco, da je ob oddaji bilance podpisan nekdo iz foha in DURSu ne gredo vsi alarmi pokonci. Ker je tako stanje že zdaj kar nekaj let, sem že pozabila kaj vse je v bilanci. Problem pač tistih, ki to delamo enkrat letno, je v tem, da v ostalih 364 dneh to vse pozabimo. Od takrat delujem tako, da vse skupaj pripravim in zberem, računovodja pa pošlje naprej. Ostajam na ničli, izrecno se izogibam minusa, samo zato, da ne fašem spet kake inšpekcije. Konec leta račune ven mečem, samo da sem z radarja. Ampak to mi vzame preveč časa, ki ga nisem več pripravljena nakloniti temu, če bi za lansko leto že to naredila, najbrž tudi ne bi zdajle spraševala tega, pa se kar ne morem spraviti. 4% je tudi znesek, ki ga z veseljem namenim temu, da imam mir in so vse kar rabim hraniti izdani računi.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Vsekakor razumem.
Sicer ne želim , da izpade kot da vlivam vodo na svoj mlin.....vendar vsakemu, ki se na zadeve na spozna predlagam da raje oddela kakšno uro svojega dela in računovodske zadeve prepusti nekomu, ki zadeve pozna. in za to plača nekaj evrov.
Verjemi, da DURS po vsej verjetnosti ni prišel na obisk zaradi tvojega podpisa, temveč zaradi določenih kazalnikov, ki so kazali na morebitne pomankljivosti pa ti morda še pomislila nisi nanje.

Sam sem podal na tem forumu že kar nekaj odgovorov brezplačno.......pa da dobim še jaz en feedback. Ker so običajno pri takih podjetnikih težava finance me zanima:

Koliko bi bili vseeno odšteti za računovodjo, da uredi vse zadeve tako kot morajo biti urejene. In koliko €€ ste pripravljeni za to odšteti?
Da bi informacija bolj relavantna morda pripišite še obseg poslovanja vašega podjetja.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Hja, tukaj trčimo ob psihološki problem, zakaj nekaj stane toliko kot stane, in mnenje, da itak stane preveč
zmaga.gif

Za izdelavo letnega poročila za normiran s.p. s 30 računi letno je psihološka meja pod 100 EUR, kar je verjetno premalo, da bi se strokovnjaku to splačalo delati...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Ne vem zakaj, pripombe ni bilo niti ene. V treh dneh računi na vpogled, čez nekaj dni klicali naj pridem iskat. zadeva rešena. od takrat mir. Za normiranca bi se odločila, ker mi komplet prihrani vse, kar mi tudi računovodja ne more. Ne rabim kupovati na firmo, ne rabim pisati nalogov, ne rabim računati tekom leta in tipati, kje sem. Samo tistih 15 računov, ki jih izdam, dam v mapo in to je to...

V odgovor - obseg delovanja je tak, da se mi ravno pri teh zadevah najbolj pozna moj čas. Opravljam izključno storitveno dejavnost, izdam cca 15 računov na leto. Stroškov dejansko s tem nimam nikakršnega, razen prevoza in tistih 65€ prispevkov za popoldanca. Da sem prišla na ničlo, je potem treba kar nekaj telovadbe, ki mi je tudi računovodja ne prihrani. Pa temeljnice za malico in osnovna sredstva. Poleg tega sem se preselila zdaj 50km bližje (100km za obe smeri) in mi še potni nalogi nič ne prinesejo. Prihodki pa se obetajo malenkost večji in bi bilo potrebno še več telovadbe. Zdaj pa, če sem normiranec - 15 računov in bilanca na koncu, zaradi mene je lahko cena enaka kot prej (150 ali 160€ - nekaj takega). 10 min dela za mene vključno s printanjem in iskanjem mape po predalih.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Normiranec niti bilance ne dela, samo sešteje račune in jih ustrezno vpiše v obrazec letnega poročila. Lahko sam ali pa njegov računovodja.

Kar se tiče tvojega prihranka časa, se pa še kako strinjam, že samo na potnih nalogih prišparaš cel kup živcev. Kar naredim kmjev za stranko zapakiram vse v opravljene ure in izdam račun.
cheer.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:

Za izdelavo letnega poročila za normiran s.p. s 30 računi letno je psihološka meja pod 100 EUR, kar je verjetno premalo, da bi se strokovnjaku to splačalo delati...

Kakšno letno poročilo za normiranca? O čem to govoriš? Normiranec ne rabi letnega poročila delat. Misliš rečt da ti računovodja vloži preko edavkov v obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Normiranec niti bilance ne dela, samo sešteje račune in jih ustrezno vpiše v obrazec .......:

Čez palet omenjeno velja za večino zavezancev.

Vendar pa tudi večina zavezancev tudi omenjeno odda napačno! Mnogi pozabljajo, da se davčna osnova v skladu z normiranimi odhodki uveljavlja glede prihodke od katerih se odštejejo normirani odhodki ter obračuna davek.

Mnogi pa pozabljajo, da gre za prihodke v skladu z računovodskimi standardi. Mednje ne spadajo zgolj prihodki od prodaje, ki jih lahko sešteješ na podlagi izdanih računov.
Mednje spadajo tudi drugi poslovni in finančni in drugi prihodki. Sem prepričan da ima vsak zavezanec vsaj še prihodke od obresti na TRR-ju...pa tudi če jih imajo le za nekaj centov. Mnogi imajo tudi en kup drugih prihodkov (subvencije, dotacije, oproščeni prispevki ipd.).

Ne glede na to, da je davčni obračun za normiranca relativno lahko sestaviti. Sem prepričan, da ga vsaj 1/3 normirancev, ki so ga izpolnjevali sami niso izpolnili pravilno. Ravno zaradi zgoraj navedenih razlogov. Prihodki zavezanca niso zgolj prihodki, ki jh obračunate strankam na izdanih računih.

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
732
296
63
Jaz sem za svoj normiran s.p. včasih imel računovodski servis. Priporočen iz večih strani. Sem si rekel, raje dam kak evro več in imam mir ter se ne rabim obremenjevat, kot pa da kakšno malenkost spregledam in plačam kazen brez potrebe. No izkazalo se je ravno obratno. Zaradi njih sem imel več sitnosti in stroškov kot koristi. Lahko bi opisal kaj vse je šlo narobe, ampak ta tema ni namenjena temu. Se mi zdi, da so se v pol leta, kolikor sem sodeloval z njimi, oni več naučili od mene, kot jaz od njih.

Ne rečem, mogoče so bili maherji za vodenje navadnega s.p.ja in d.o.o.ja ampak na normirance nikakor ne.

Sedaj si že slabe tri leta sam vodim evidence, izračunavam in plačujem prispevke, oddajam davčno napoved ipd. in moram potrkat, da do sedaj še nobenih problemov, nobenega obiska inšpekcije, ničesar.

Aja, na letni ravni izdam 15-20 računov.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Da povem kaj jaz pogrešam...

Imam internetno trgovino in nekaj storitev. Izdanih kakšnih 1000 računov, prejetih recimo 400. Vse zadeve se ponavljajo iz meseca v mesec. Uporabljam e-racune za izdajo racunov. V sistemu tudi sam naredim prevzeme. Te prevzeme potisnem v prejeti račun in ga opremim z vsemi potrebnimi podatki ( pri kontiranju lahko da ga kje zahebem) in poknjižim na temeljnice. Bančne izpiske uvozim v sistem, naredim potne naloge,... Iz vsega skupaj z enim klikom dobim ven obračun ddvja. In z drugim letno bilanco. Pa recimo da nisem čisto levi in da zedeve vsaj približno poznam.

Tako bi delal še naprej, s to razliko, da bi z veseljem plačal vsak mesec "računovodji", da preleti knjižbe( ne da vsako zadevo preverja, ker so knjižbe vsak mesec enake in če mi januarja poveš kaj delam narobe bo februar sigurno pravi.), me opozori na kakšne spremembe zakonodaje, posebnosti in na koncu leta pomaga "zaključiti" leto in narediti otvoritev novega. Pa vmes bom imel kakšno kratko vprašanje kot tale trenutek, ko bi moral ponjižiti nabavo OS (stroj nabavljen v tujini), pa nisem čisto prepričan v pravilnost kontov.

No tega mi nihce ne zeli ponuditi. Vsi bi nekaj prepisovali, še 1x knjizili... Oziroma tisti ki bi to naredili bi imeli 150€/mesečno, kar mi je pa preveč. Recimo da imaš z mano manj kot dve uri dela na mesečnem nivoju. In takšnih kot sem jaz je kar nekaj.